Pratite nas

Događaji

Slučaj Štrpci: Zatraženo pražnjenje Perućca

Objavljeno

na

Tužilaštvo BiH tražit će da se isprazni jezero Perućac, zbog mogućnosti da su tamo tijela ubijenih u slučaju Štrpci, a Sudu BiH predložit će pritvor uhićenih.

Poslije skoro 22 godine slučaj otmice 20 osoba iz vlaka na relaciji Beograd-Bar u mjestu Štrpci počinje dobijati razrješenje.

Nakon uhićenja 15 osoba u petak, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine tražit će da se isprazni jezero Perućac, jer vjeruju kako bi posmrtni ostaci ubijenih u slučaju Štrpci mogli se nalaziti upravo u tom jezeru.

Iz Tužilaštva BiH je također saopćeno da će tijekom dana uputiti prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za svih 10 osumnjičenih za ratni zločin u Štrpcima i Višegradu.

U Srbiji je jučer određen pritvor do 30 dana za petero uhićenih u toj državi.

Iz tužilaštava BiH i Srbije tvrde kako su spremni do kraja istražiti zločine. U bh. tužilaštvu sumnjaju da jezero Perućac između Bosne i Hercegovine i Srbije kod Bajine Bašte, krije tijela brojnih ubijenih, među njima i otetih iz voza u Štrpcima, javio je reporter Al Jazeere Sanel Kajan.

strpci-bez-mezara” obzirom na to da se za posmrtnim ostacima 16 žrtava još uvijek traga, bh. Tužilaštvo će u narednom periodu inzistirati kod nadležnih institucija BiH i Srbije, da se nastavi traženje nestalih na lokaciji Perućac, te da se u te svrhe izvrši pražnjenje jezera u potrazi za posmrtnim ostacima”, rekao je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH.

Ako se to zaista dogodi, kažu iz Instituta za nestale osobe u BiH, bio bi to izuzetno veliki korak naprijed u procesu traženja nestalih.

Amor Mašović iz Instituta za nestale osobe je kazao: “Ukoliko se to zaista dogodi, to bi bila kolosalna stvar. Mi smo u potrazi za još više od 500 Višegrađana. Uglavnom, osoba ženskog spola i djece koji su završili svoje živote u jezeru Perućac, uključujući i otete osobe iz vlaka u Štrpcima. Isušivanje jezera Perućac bi moglo dovesti do rješavanja nekih veoma značajnih slučajeva za regionalne odnose. Podsjećam da su u tom jezeru pronađeni i Albanci s Kosova. I taj slučaj nikad nije zatvoren.”

Odluka Srbije

Eventualnu odluku o pražnjenju jezera treba donijeti Tužilaštvo Srbije i onda uputiti zahtjev Elektroprivredi te zemlje.

“Kažu da nije realno da se taj zahtjev ispuni prije proljeća, jer bi onda Elektroprivreda ostala bez dijela postrojenja tokom zime. Do sada su u jezeru Perućac pronađeni ostaci 373 tijela”, izvijestio je Kajan.

Uhićenje za zločin u Štrpcima je dobra vijest, prije svega za obitelji otetih i ubijenih. Čekali su više od dva desetljeća na privođenje odgovornih za ovaj zločin. No, to nije kraj priče.

Sin ubijenog, Damir Ličina je kazao: “Volio bih da me iznenadi i vijest da su organizatori uhićeni i da odgovaraju. Neko je morao sve to organizirati. Iskreno se nadam da će se to nekada dogoditi. No, kako prolazi vrijeme, tako, čak i prirodno može biti da ne bude tih organizatora”

Srbijanski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević kaže da se na ovakav rasplet slučaja Štrpci čekalo godinama, pored ostalog i zbog opstrukcije državnih organa tog vremena.

“Prije dvije godine kada je intenziviran, da ne kažem ponovo pokrenut rad po tom predmetu, između ostalog je zamenjen policijski tim koji je radio na tom predmetu, što se tiče Srbije”, pojasnio je Vukčević.

Za otmicu i ubistvo putnika u Štrpcima za sada je odgovarao jedino Nebojša Ranisavljević, iz Despotovca u Srbiji. On je osuđen na 15 godina zatvora. Godine 2011. pušten je na slobodu.

Izvor: Al Jazeera

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

Predsjednica primila počasni doktorat ruskog sveučilišta

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas završava službeni posjet Rusiji. U Moskvi je održala predavanje na Ruskom ekonomskom sveučilištu Plehanov, koje joj je uručilo počasni doktorat.

Predsjednica je obišla Sveučilišni muzej i upisala se u Knjigu slavnih gostiju, a također je održala predavanje na temu “Novi trendovi globalnog gospodarstva”.

Izrazila je zadovoljstvo zbog toga što govori o toj temi na jednome, kako je rekla, od najvećih i najprestižnijih sveučilišta u Rusiji, koje se više od 100 godina bavi visokim ekonomskim obrazovanjem.

U njezinu predavanju bilo je riječi o trendovima globalizacije i slobodne trgovine, s jedne, te izolacionizma s druge strane; tradicionalnim i modernim industrijama i u tom kontekstu o mogućnostima jačanja suradnje između Hrvatske i Rusije.

Predsjednica je naglasila da se danas treba više posvetiti stvaranju inovativnih usluga i proizvoda visoke dodane vrijednosti jer samo na taj način može se natjecati za mjesta najrazvijenijih na globalnoj razini.

Prema njezinim riječima, iz tog razloga Hrvatska je zajedno s 11 srednjoeuropskih država članica Europske unije pokrenula Inicijativu triju mora koja je okrenuta boljem povezivanju do sada zanemarivanih veza između tih država.

Inicijativa je otvorena za suradnju svim drugim državama, a velik broj trećih država (poput Kine, drugih članica Eurospke unije ili SAD-a) već je iskazao želju i spremnost za uključenjem projektima. “Zašto među njima ne bi bila i Rusija? I na ovom mjestu bih željela istaknuti kako je ovo Inicijativa ‘za’, za koheziju srednje Europe i Europske unije u cjelini, a ne ‘protiv'”.

Dalje je objasnila da je početna platforma inicijative 150 projekata, vrijednosti veće od 45 milijardi eura u području energetike, prometne infrastrukture i digitalizacije te da u tome leži mogućnost realizacije visoke razine sinergije između Rusije i država inicijative, te Rusije i Hrvatske. “I ovim putem pozivam vas da nam se pridružite u našim projektima kako bi zajedno iskoristili prilike koje su pred nama i zauzeli mjesto najrazvijenijih”, rekla je predsjednica.

Na kraju je poručila studentima da ne posustaju u stalnom obrazovanju jer je ono presudno važno za njihovu budućnost.

Nakon posjeta sveučilištu Plehanov predsjednica putuje u Sankt Peterburg, što je posljednja postaja njezina trodnevnog službenog posjeta Rusiji tijekom kojeg je uz Moskvu posjetila i Soči.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom

Objavljeno

na

Objavio

Na početku drugog dana posjeta Rusiji, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s premijerom Dmitrijem Medvedevom.

Nakon što se jučer sastala s kolegom Vladimirom Putinom, koji je prihvatio poziv da posjeti Hrvatsku, danas je očekuje i niz drugih susreta. Tako će se sastati s predsjednicom gornjeg doma ruskog parlamenta Valentinom Matvijenko i poglavarom Ruske Pravoslavne Crkve Kirilom.

“Rusija i Hrvatska prepoznaju značaj dijaloga naših crkava i nužnost zaštite kršćana u svijetu. U vjerskim zajednicama vidim partnere u jačanju pozitivnih društvenih vrijednosti u današnjem svijetu, izloženom posljedicama ratnih razaranja i migracija, ali i s krizama koje proizlaze iz gubitka univerzalnih duhovnih vrijednosti”, rekla je predsjednica uoči susreta s Kirilom.

Na forumu u Moskvi 90 hrvatskih i 245 ruskih tvrtki

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović predvodi delegaciju od 90-ak hrvatskih tvrtki koje će sudjelovati na rusko-hrvatskom gospodarskom forumu u četvrtak poslijepodne u Moskvi u sklopu službenog posjeta predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Ruskoj Federaciji.

Burilović je izjavio uoči puta u Moskvu da je rusko tržište od oko 140 milijuna stanovnika iznimno važno za hrvatske tvrtke te da je dobar pokazatelj za to rast izvoza u prvih sedam mjeseci od 10 posto u odnosu na isto razdoblje 2016.

Prema njegovim riječima, najveći dio tog izvoza odnosio se na lijekove, kozmetiku, strojeve i opremu, električne transformatore i neke vrste brodova. Međutim, upozorio je da unatoč rastu izvoza hrvatsko gospodarstvo još ne ostvaruje potencijale na ruskom tržištu te da sankcije EU Rusiji donose poteškoće u poslovanju, posebice za prehrambene i poljoprivredne proizvode.

Velik dio razgovora hrvatske predsjednice i ruskog čelnika Vladimira Putina u srijedu u Sočiju bio je posvećen upravo unapređenju gospodarskih odnosa. Putin je izvijestio da su na sastanku razmatrali konkretne mjere za unapređenje suradnje, posebice na području gospodarstva.

Prošle godine je robna razmjena iznosila 807 milijuna dolara, a u prvoj polovici ove godine porasla je za 64 posto, rekao je Putin. “Smatramo da ove godine imamo priliku vratiti robnu razmjenu na razinu kakva je bila prije krize”, kazao je ruski predsjednik.

Predsjednica je istaknula nakon sastanka s Putinom da je Rusija Hrvatskoj važan gospodarski partner te svakako želi nastaviti jačati bilateralnu gospodarsku suradnju. S obzirom na to da Rusija pokazuje velik interes za ulaganja u području energetike, upoznala je Putina s nizom zakonodavnih promjena u Hrvatskoj koji je omogućio lakše i sigurnije investiranje liberalizacijom tržišta električne energije, nafte i plina.

Jučer potpisani Nacrt memoranduma o razumijevanju u području gospodarske suradnje na tržištima trećih država također će pridonijeti unapređenju suradnje, izjavio je Putin i dodao da su velika očekivanja i od gospodarskog foruma u Moskvi, za koji vlada velik interes s obje strane i očekuju se konkretni rezultati.

Riječ je o najjačem gospodarskom izaslanstvu koje je dosad pratilo predsjednicu. Uz predstavnike 90-ak hrvatskih tvrtki s ruske strane potvrđeno je sudjelovanje njih 245.

Predsjednica: Predstavila sam Putinu Inicijativu triju mora i pozvala ga u Hrvatsku

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori