Pratite nas

Događaji

SLUČAJ VELJKA MARIĆA KONAČNO U SABORSKU PROCEDURU.

Objavljeno

na

Stožer uspio: Sabor će raspravljati o Veljku Mariću

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara i niz drugih udruga uspjeli su u nakani prikupljanja dovoljnog broja potpisa saborskih zastupnika kako bi potaknuli raspravu oko slučaja hrvatskog branitelja Veljka Marića. Radilo se o inicijativi kojom bi se na dnevni red Hrvatskog sabora uvrstila problematika univerzalne nadležnosti koju je Srbija sebi prisvojila po pitanju suđenja za ratne zločine na teritoriju bivše Jugoslavije.

Inicijativu je potpisalo 7 zastupnika HDSSB-a, 41 zastupnik HDZ-a, po 1 iz redova HSP AS i HSS, te nezavisni Vesna škare Ožbolt, Jadranka Kosor, Branko Vukšić, Slavko Linić, te SDP-ovci Željko Sabo i Darko Ledinski -SDP, dok su međunarodnu dimenziju slučaja osigurali hrvatski europarlamentarni zastupnici.

Klubovi zastupnika HDSSB i HDZ su dali potporu i primili izaslanstvo SOHV i Bedema Ljubavi, dok je velik dio članova vladajuće koalicije očekivano bio nezainteresiran za davanje potpisa, uz poneke verbalne duele Nenada Stazića, Ive Jelušića, Željka Sabe i Mirele Holy s volonterima akcije.

Dovoljan broj potpisa omogućio je uvrštavanje rasprave po hitnom postupku, a ona će se zasnivati na dvije važne točke: Sabor će kroz raspravu zahtijevati od Vlade RH da kroz pristupne pregovore Republike Srbije s EU, poduzme sve predviđene mehanizme kako bi se kroz poglavlje 23. stavilo izvan snage srbijanski Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine. Srbija je time proširila svoju nadležnost za procesuiranje ratnih zločina na cijeli teritorij bivše SFRJ. Kao drugo, zahtijevat će se od Vlade da poduzme sve političke, pravne i diplomatske korake kako bi spriječili daljnje kršenje osnovnih ljudskih prava hrvatskog branitelja Veljka Marića.

Hrvatski branitelj Veljko Marić osuđen je u Srbiji na 12 godina za navodni ratni zločin nad hrvatskim državljanima iz 1991., za koji tvrdi da nije počinio. Njegovoj molbi da se prebaci na odsluženje kazne u Hrvatsku nije udovoljeno. Obzirom na njegovo ozbiljno narušeno zdravlje, minimum dobre volje bio bi osigurati Veljku Mariću humanije uvjete, pravo na zdravlje, a najviše zauzimanje hrvatske vlasti za izručenje Veljka Marića Hrvatskoj kako bi mu se osiguralo pošteno suđenje. Dosadašnji potezi Vlade RH nisu bili dovoljni.

Naime, 2003. godine Republika Srbija donijela je Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine i time proširila svoju nadležnost za procesuiranje ratnih zločina na cijeli teritorij bivše SFRJ, neovisno o državljanstvu počinitelja ili žrtve, te je tim činom Republika Srbija postupila u suprotnosti s načelom nemiješanja u unutarnje poslove druge države, kao jednog od temeljnih načela međunarodnog prava. Kako u javnosti nema nikakvih naznaka da Vlada i Predsjednik RH djeluju u tome smjeru, potpisnici inicijative inicirali su raspravu oko ovog važnog problema i smatraju kako se Republici Hrvatskoj pruža mogućnost da kroz pristupne pregovore Republike Srbije sa Europskom unijom uloži dodatne napore da se kroz poglavlje 23. stavi izvan snage srbijanski zakon po kojem je Veljko Marić uhićen.

veljko sabor1

PRIJEDLOG ZAKLJUČKA O PROBLEMATICI SRBIJANSKE PRIMJENE UNIVERZALNE JURISDIKCIJE NAD DRŽAVLJANIMA HRVATSKE

SOHV je uspio u nakani prikupljanja dovoljnog broja potpisa saborskih zastupnika kako bi problematiku srbijanskog nasrtaja na pravni sustav Hrvatske uvrstio u saborsku proceduru.

U inicijativi uz SOHV sudjeluju: Bedem Ljubavi, ZUVHGP,  USJP,  HOS i mnoge druge braniteljske udruge.

Međunarodnu dimenziju slučaja osigurali su  europarlamentarni zastupnici Hrvatske ,predvođeni Marijanom Petir.

Inicijativu su potpisali: HDSSB- 7, HDZ- 41, HSP AS-1, HSS-1, te Vesna škare Ožbolt NZ, Jadranka Kosor- NZ, Branko Vukšić- NZ, Slavko Linić- NZ,  Željko Sabo- SDP, te Darko Ledinski -SDP. U Veljkovo ime hvala svima.

Klubovi zastupnika HDSSB i HDZ su primili izaslanstvo SOHV i Bedema Ljubavi , još jednom izrazili potporu inicijativi, održali kraće radne sastanke i dogovorili strategiju nastupa u ovome slučaju.

Očekivano ali ipak zapanjujuće i neoprostivo odbijanje saborskog dijaloga o predloženoj temi doživjeli smo od  velike većine zastupnika SDP-a , svih zastupnika HNS-a, SDSS-a te ostalih zastupnika manjina.

Poseban bezobrazluk pokazao je zastupnik SDPa Ivo Jelušić koji je razgovor o inicijativi uvjetovao skidanjem oznaka SOHV sa jakni naših članova.

Najduži verbalni duel vođen je s Nenadom Stazićem pred prvim vratima i Mirelom Holy na drugim vratima. Unatoč pokušajima verbalne akrobatike nikako nisu uspjevali pronaći valjan razlog odbijanja potpisivanja inicijative koja traži institucionalni dijalog o poznatome problemu međunarodnog karaktera. Stazićevo odbijanje više nikoga ne čudi ali je Mirela Holy pokazala da se iza debelog sloja šminke i praznih floskula o demokraciji i zelenilu krije dijete s naslijeđem rigidnog totalitarizma i ništa više. Sve ostalo je laž.

Za scenu dana pobrinuo se Željko Sabo iznenadivši nas potpisom inicijative, no sve je stavio pod znak pitanje zna li što je potpisao, kad je volonterima poželio „Sretan Uskrs“ na odlasku.

Unatoč lošim iskustvima sa prepredenošću Josipa Leke koji točku o vukovarskom prijeporu ,već godinu dana, uporno gura na kraj dnevnog reda kako se o tome ne bi raspravljalo pred očima javnosti, sada je na svima nama da pisanjima i traženjima prisilimo predsjednika Sabora da obje točke dođu na raspravu po hitnom postuku.

                                                           PREDSJEDNIKU HRVATSKOGA SABORA

 

            Sukladno članku 226. stavak 3. Poslovnika Hrvatskoga sabora, zastupnici Klubova

zastupnika ………..(1/3 ukupnog broja zastupnika) predlažu dopunu dnevnog reda 15. Sjednice Hrvatskoga sabora, sljedećom točkom:

PRIJEDLOG ZAKLJUČKA O PROBLEMATICI SRBIJANSKE PRIMJENE UNIVERZALNE JURISDIKCIJE NAD DRŽAVLJANIMA HRVATSKE

 ZAKLJUČAK

Na temelju članka 165. Poslovnika Hrvatskog sabora Hrvatski sabor donosi Zaključak kojim se predlaže:

  1. obvezati Vladu Republike Hrvatske da kroz pristupne pregovore Republike Srbije s EU, poduzme sve predviđene mehanizme kako bi se  kroz poglavlje 23. stavilo van snage srbijanski Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine. Srbija je time proširila svoju nadležnost za procesuiranje ratnih zločina na cijeli teritorij bivše SFRJ.
  2. obvezati Vladu Republike Hrvatske da poduzme sve političke, pravne i diplomatske korake kako bi spriječili daljnje kršenje osnovnih ljudskih prava hrvatskog branitelja Veljka Marića.

Obrazloženje:

            Nakon zakašnjele i neadekvatne reakcije Hrvatske Vlade u slučaju „Šešelj“ i zabrinjavajućih izjava najviših dužnosnika Republike Srbije, a vezano za pitanje kvazi univerzalne jurisdikcije koja je utvrđena u srbijanskom kaznenom zakonodavstvu u pogledu ratnih zločina te opravdanog straha od mogućih novih uhićenja, Klubovi zastupnika…….predlažu hitnu raspravu i donošenje Zaključka Hrvatskog sabora kojim bi se Vlada Republike obvezala da poduzme sve predviđene mehanizme kako bi se kroz poglavlje 23. stavio van snage srbijanski Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine kojim je Republika Srbija proširila svoju nadležnost za procesuiranje ratnih zločina na cijeli teritorij bivše SFRJ.

            Gospodin Veljko Marić osuđen je u Srbiji na 12 godina za navodni ratni zločin, za koji tvrdi da nije počinio. Osuđen je za zločin počinjen u Hrvatskoj 1991. nad hrvatskim državljanima. Njegovoj molbi da se prebaci na odsluženje kazne u Hrvatsku nije udovoljeno. Obzirom na njegovo ozbiljno narušeno zdravlje, minimum dobre volje bio bi osigurati Veljku Mariću humanije uvjete, pravo na zdravlje, a svakako tražimo da se hrvatske vlasti zauzmu za izručenje Veljka Marića Hrvatskoj kako bi mu se osiguralo pošteno suđenje.

            Dosezi napora hrvatske države nisu išli dalje od toga da je „intervencijom” ministra Predraga Matića prebačen iz Padinske Skele u zatvor u Sremskoj Mitrovici.

            Pravni napori Ministarstva pravosuđa RH su zablokirani jer ono nije spremno pristati na presedan i udovoljiti zahtjevima Srbije za ispitivanjem svjedoka u Hrvatskoj kako bi se u Srbiji moglo ponovo suditi hrvatskim državljanima za zločine počinjene u Hrvatskoj nad hrvatskim državljanima.

            Naime, 2003. godine Republika Srbija donijela je Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine i time proširila svoju nadležnost za procesuiranje ratnih zločina na cijeli teritorij bivše SFRJ, neovisno o državljanstvu počinitelja ili žrtve, te je tim činom Republika Srbija postupila u suprotnosti s načelom nemiješanja u unutarnje poslove druge države, kao jednog od temeljnih načela međunarodnog prava. Mišljenja smo kako Vlada Republike Hrvatske nije poduzela odlučne političke i diplomatske korake da zaštiti pravnu suverenost hrvatske države, te da zaštiti hrvatske državljane da im se ne sudi u drugim državama za (stvarne ili navodne) zločine počinjene na teritoriju Republike Hrvatske nad hrvatskim državljanima. Naprotiv, u javnosti nema nikakvih naznaka da MVPEI i Predsjednik RH djeluju u tome smjeru. Ministrica i prva potpredsjednica Vlade još uvijek daju bezuvjetnu potporu Srbiji za ulazak u EU, kao što to čini i predsjednik Ivo Josipović.

            Smatramo kako se Republici Hrvatskoj pruža mogućnost da kroz pristupne pregovore Republike Srbije sa Europskom unijom uloži dodatne napore da se kroz poglavlje 23. stavi van snage srbijanski zakon po kojem je Veljko Marić uhićen.

 

            Zbog svega navedenog smatramo opravdanim ovu točku dnevnog reda žurno uvrstiti u saborsku raspravu.

 

ZASTUPNICI KOJI PREMA ČLANKU 226. STAVAK 3. POSLOVNIKA

HRVATSKOG SABORA (1/3 UKUPNOG BROJA ZASTUPNIKA)

PREDLAŽU DOPUNU DNEVNOG REDA 15. SJEDNICE HRVATSKOG SABORA

Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

Obilježena 26. obljetnica stradanja mještana Lovasa u minskom polju

Objavljeno

na

Objavio

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen obilježja, mještani srijemskog mjesta Lovas prisjetili su se 18. listopada 1991. godine, kada su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi nakon okupacije mjesta izdvojili skupinu od 51 mještana i natjerali ih u minsko polje, pri čemu je poginula 21 osoba, 14 ih je ranjeno, a za zločine dosad nitko nije odgovarao.

“Strašno smo ogorčeni i frustrirani što i nakon 26 godina od zločina pravda nije zadovoljena, a krivci nisu odgovarali za počinjene zločine u Lovasu. Gotovo je to nemoguće objasniti obiteljima žrtava, koje već pomalo gube nadu da će pravda ikada biti zadovoljena.

Iako je tu ne treba niti očekivati i nikada neće biti postignuta, jer ubijenih više jednostavno nema i ne postoji ništa što bi obiteljima bol moglo ublažiti”, kazala je načelnica Općine Lovas Tanja Cirba.

U spomen na ta tragična zbivanja vijence su podno spomen obilježja u nekadašnjem minskom polju na ulazu u Lovas položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva. Kod spomen križa u središtu mjesta moljena je molitva, dok je u Župnoj crkvi sv. Mihaela arkanđela služena misa zadušnica.

Navečer će u Domu kulture biti prikazan dokumentarni film “Krvava berba grožđa” Silvija Mirošničenka koji je nedavno premijerno prikazan u Zagrebu, a govori upravo o okupaciji Lovasa i stradanju mještana.

Za ratni zločin u Lovasu 1991. godine, u kojem je ubijeno 85 Lovaščana, vođeni su i još uvijek se vode kazneni postupci pred pravosudnim tijelima u Hrvatskoj i Srbiji te pred Međunarodnim kaznenim sudom.

Povodom 26. obljetnice stradanja Lovščana oglasio se Centar za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka, koji podsjeća da je Okružno državno odvjetništvo u Osijeku (danas ŽDO Osijek) 19. prosinca 1994. podiglo optužnicu protiv 18 osoba za zločin u Lovasu.

Nakon potpisivanja Sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, Državno odvjetništvo RH je kazneni predmet ustupilo Tužilaštvu za ratne zločine u Srbiji, jer većina optuženika nije ni danas dostupna hrvatskom pravosuđu.

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo je 28. studenoga 2007. optužnicu protiv 14 okrivljenika zbog ratnog zločina u Lovasu protiv civilnog stanovništva, a 26. lipnja 2012. godine Vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu donijelo je presudu kojom je sve okrivljenike proglasilo krivima i osudilo na bezuvjetne kazne zatvora.

Međutim, 9. prosinca 2013. godine presuda je ukinuta i postupak je vraćen na ponovno raspravljanje. Do danas prvostupanjski postupak nije završen.

Krvava berba grožđa – ‘Morali smo se primiti za ruke, a zatim šetati minskim poljem’

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Pretisak knjige „Južnoslavensko pitanje“, Ive Pilara, predstavljen  u Vinkovcima i Nuštru.

Objavljeno

na

Objavio

U okviru Dana matice hrvatske u Vukovarsko –  srijemskoj županiji  u prostorijama Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima, predstavljen je pretisak hrvatskog izdanja knjige Južnoslavensko pitanje, autora Ive Pilara.

Sutradan, 16. 10. 2017. predstavljanje je nastavljeno u dvorani  vinkovačke Gimnazije Matije Antuna Reljkovića , te  uvečer istog dana u prostorima Doma kulture u Nuštru.

Pretisak knjige i predstavljanje, organizirali su Ogranak Matice hrvatske Vinkovci i Građanska inicijativa Ivo Pilar.

Knjigu su predstavili prof. Stjepan Šterc, Dražen Švagelj, predsjednik ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima i novinar Marko Ljubić.

Sudeći prema odazivu građana,  ovo je knjiga za  koju  hrvatska javnost pokazuje snažan interes, budući govori o Pilarovim predviđanjima o stanju u Hrvatskoj, analizira i osvjetljava povijest velikosrpskog posezanja za hrvatskim nacionalnim teritorijem te jasno oslikava genezu tih pojava. Iako izdana prije stotinu godina, u knjizi se  najavljuju  masovna iseljavanja  iz zemlje. Zbog kristalno jasne dijagnostike navedenih pojava i problema, knjiga je zabranjivana tijekom obje južnoslavenske kraljevine te tijekom SFRJ. Autor, dr. Ivo Pilar ubijen je od velikosrpskih organizatora, 1933., u Zagrebu.  Hvale vrijedan pretisak iz 1990., organiziran od Hrvatske demokratske stranke, pomalo se izgubio u vihoru ratnih događanja koja su uslijedila u Hrvatskoj.

„Čitajući Ivu Pilara imate osjećaj da se gotovo ništa nije promijenilo. Ivo Pilar i njegovo djelo je ostalo izvan kolektivne svijesti Hrvatske  jako dugo i ja bih rekao da je to usud svih ljudi koji su imali izraženu, vrlo jasnu, hrvatsku suverenističku ideju, koji su tu ideju htjeli maknut iz tog istočnog okruženja i usmjeriti Hrvatsku prema zapadu.“ – izjavio je na predstavljanju Stjepan Šterc.


Organizatori predstavljanja posebno zahvaljuju ravnatelju vinkovačke gimnazije prof. Stipi Tomiću, načelniku Općine Nuštar Hrvoju Drinovcu te svim nazočnima na predstavljanjima.

Građanska Inicijativa Ivo Pilar

Više o knjizi možete saznati ovdje:

http://juznoslavensko-pitanje.hr/

 

facebook komentari

Nastavi čitati