Pratite nas

BiH

‘Smjenjuje lud zbunjenog’

Objavljeno

na

Kako je Federacija, koja je udžbenički primjer hiperfragmentiranosti vlasti, došla u situaciju da je blokiraju dva klauna? Došla je tako što je dozvolila osobama, koje nisu dio političkog sistema Federacije, koja nemaju izborni legitimitet, a od kojih neki nemaju ni BH državljanstvo, da postavljaju vršitelje izvršnih funkcija FBIH.

Sve je naravno počelo nakon famoznog formiranja vlasti od OHR-a 17.03.2011. Što je bilo, ne treba posebno ponavljati. Ipak, za situaciju u kojoj se FBiH nalazi od 03.01.2013. bitno je pobrojati bitne aktere:

[heartlist]

 

  1. Valentin Inzko, irget austrijskih banaka na radnom zadatku u BiH s ciljem održavanja obitelji Lijanović na vlasti kako bi isti vraćali kredit austrijskim bankama. Koji nikad neće vratiti. Osim austrijskim bankama (koji dominantno vladaju bijednim financijskim sektorom BiH), Inzko bespogovorno služi američkoj administraciji u BiH, a koja ima samo jedan interes u BiH- da oponira ruskom interesu.
  2. Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a koji je u halapljivoj potrebi da zavlada resursima kojima su do tada vladale stranke sa hrvatskim izbornim legitimitetom, pristao da u vladi „Platforme“ sjede i notorni ustaše, i evidentni žderači javnih sredstava (primjer vlade ZHŽ 2006. – 2010.) mesarska obitelj Lijanović. Pri tome je prvima dao funkciju Predsjednika FBiH a drugima ministarstvo poljoprivrede.
  3. Zvonko Jurišić, predsjednik HSP-a u paničnoj potrazi za bilo kakvim stranačkim kadrom koji posjeduje bar srednjoškolsko obrazovanje, izabire Živka Budimira za milozvučnu funkciju Predsjednika FBiH. Pri tom je zaboravio da nekompetentne kadrove obično krasi osobina nezahvalnosti.
  4. Živko Budimir, nekometentna osoba bez osobine zahvalnosti, umislio je sebi nadnaravnu bitnost na poklonjenoj funkciji. Inače, na izborima je njegova lista osvojila 4.39% glasova u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, a on sam 2103 preferencijska glasa. S ovako žalosnim izbornim rejtingom odgovoran političar bi podnio ostavku na funkciju, ali Živko je odlučio hrabro prihvatiti poklon-funkciju od Valentina Inzka, Zlatka Lagumdžije i svog direktnog šefa Zvonka Jurišića.
  5. Ante Krajina, anonimni knjigovođa iz Hercegbosanskog kantona, koji je na izborima osvojio 395 preferencijalnih glasova, dok je cijela lista imala skromnih 2924 glasa. Dakle, ni unutar stranke, u svom kantonu, Krajina nema nikakav rejting. I Krajina se, kao osoba sa izraženom karakteristikom prosječnosti, nekompetencije i upadljive nebitnosti, kvalificirao da primi poklon ministarsku fotelju u nakaradno sklepanoj Vladi Federacije. I on svoj poklon ima zahvaliti istim osobama kao i Živko Budimir.
[/heartlist]

Posljednja dvojica, Živko Budimir i Ante Krajina, bez obzira na mikroskopski izborni potencijal (ukupno 2498 preferencijalnih glasova) došli su u poziciju da blokiraju funkcioniranje cijele Federacije Bosne i Hercegovine!

Danas, kada je Budimir donio svoju grandioznu odluku da smjeni ionako nelegalnog ministra financija Krajinu, postavlja se pitanje: u čije ime Budimir donosi ovu odluku? U ime 2103 glasača koji su mislili da „neće izdat on“? Možda je odluka donesena u ime Predsjedništva ustaško-multitetnične  stranke SPP kojoj je cijelo rukovodstvo friško izašlo sa saslušanja iz SIPA-e? Ili se možda Budimir sjetio svojih bivših šefova Zlatka Lagumdžije i Valentina Inzka? Ne. Živko Budimir, iz fotelje Predsjednika Federacije donosi odluke samo i isključivo u svoje ime. Jasno, ovom prilikom Budimir vjerovatno poštuje naloge SDA, kojoj Krajina očito ne polaže računa koliko Živko polaže.

U slučaju obojice, činjenica da nitko za njih nije glasao ne spori pravo da budu u izvršnoj vlasti. U slučaju „ministra“ Krajine svakako, ali u slučaju „predsjednika“ Budimira, glasovi su itekako bitni. Naime, funkcija Predsjednika FBiH ima sav kapacitet funkcije koja se dobija direktnim načinom izbora. A predsjednik FBiH se ipak bira indirektno – putem Doma naroda FBiH.

Ne ulazeći u činjenicu da Budimir nema ni zakonom propisanu neophodnu trećinu glasova kluba vlastitog naroda, njegova funkcija je višestruko, praktično-politološki sporna. Naime, praksa je odgovornih demokracija da indirektno izabrani dužnosnici obavljaju ceremonijalne, gotovo službeničke ovlasti. Ipak, u FBiH, zbog ustavopisca koji uopće ne poznaje europska politička uređenja, instiiucija predsjendika FBiH jaka je kao da se predsjednik bira u direktnim izborima. Kao u Republici Srpskoj.

Odatle Budimiru mogućnost da smijeni ministra, a da pri tom nikoga ne konzultira, niti da bilo kome polaže račune.

A sada kada ga je smijenio, nastupa prava pravna anarhija: Kako imenovati novog ministra? Kao što je poznato: FBiH nema nikakvu parlamentarnu većinu. Nikakva parlamentarna većina neće imenovati novog ministra financija – nikad. Bez ministra financija FBiH ne može funkcionirati.

Na ovaj način Živko Budimir napominje javnost (potencijalne birače) da je on i dalje bitan subjekt političkog procesa. Drugo što čini: sveti se bivšem stranačkom kolegi Krajini što nije pristupio u njegovu Stranku plaćenih pomilovanja i treće: dovodi Federaciju u anarhiju koju, kako on smatra, može riješiti samo dolazak istinski bitnih političkih aktera kod njega u kabinet kako bi odluku povukao ili imenovao nekog trećeg.

S aspekta hrvatskog naroda, Živkova djela samo su dokaz da osobe bez političke odgovornosti, a osoba sa nikakvim izbornim legitimitetom i nepostojećim legalitetom nužno je bez odgovornosti, nije pouzdan politički partner, i da se u budućnosti vlast može formirati isključivo od pouzdanih političkih partnera.

Ako je Živko nasamario vlastite glasače, Valentina Inzka, Zlatka Lagumdžiju, Zvonka Jurišića, onda se nema na osnovu čega smatrati da je on u stanju odgovorno obavljati bilo koju funkciju.

I na kraju osvrt na tragikomičnu zamjerku koju je Budimir izgovorio na „vanrednoj Press konferenciji“. Budimir je Krajini zamjerio i to što nije imao političke odgovornosti, naročito prema hrvatskom narodu, kojem u većini slučajeva pripadaju oni kojima nisu isplaćene (braniteljske) naknade.

Da je predsjednik „multietničke“ stranke, kao što se uokolo predstavlja, onda ovaj etnički argument ne bi imao nikakve težine. A da mu je zaista stalo do etničkih problema hrvatskog naroda, onda ne bi bio dio vlasti kao stranka koja nema ni 10% hrvatskog izbornog legitimiteta.

Smjena Krajine, naravno, do kraja je licemjerna kada se uzme u obzir da je izuzeta iz kolektivnog zahtejva za smjenom osam ministara u Vladi Federacije starom godinu dana. Ako je Krajini kakva utjeha, Budimir ima još dvije izražene osobine: Često se predomisli kada smjeni ministra, i često pomiluje.

Tvrtko Milović/poskok

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Klub Hrvata u Domu naroda oštro osuđuje konstantno kriminaliziranje hrvatskih dužnosnika

Objavljeno

na

Objavio

Izaslanici Doma naroda Parlamenta FBIH su izabrani dužnosnici sa dvostrukim legitimitetom i kao takvi prvenstveno odgovaraju narodima i građanima koji su ih  birali. S obzirom na kompleksnu političku situaciju, smatramo krajnje neprimjerenom i neodgovornom ovu višemjesečnu medijsku hajku na ovaj Dom, prvenstveno hrvatske izaslanike ali i sve druge.

Kao Klub Hrvata, oštro osuđujemo konstantno kriminaliziranje hrvatskih dužnosnika općenito, posebice izaslanika, predsjedateljice Bradara te članova njenog ureda.

Pojedini mediji su u posljednjih nekoliko mjeseci, više puta iznosili netočne, neprovjerene a posebice nedokazanetvrdnje koje krajnje diskriminiraju gore navedene osobe očito s ciljem krajnjeg narušavanja njihova integriteta.

Posebno zabrinjava korištenje informacija točnije navoda od „neimenovanih izvora“  koji dolaze iz Parlamenta FBIH ili konkretnije Doma naroda. Krajnje je neprimjereno, pa čak i nedozvoljeno iznošenje bilo kakvih osobnih podataka vezanih za izaslanike bez njihova dopuštenja pa čak i znanja a posebice namjerno puštanje određenih službenih akata u javnost.

S tim u vezi, glede posljednjih u nizu napada koji se dogodio prije nekoliko dana, odgovorno tvrdimo da ni jedan izaslanik iz Kluba Hrvata ne prima dupli paušal, nadalje, kako bi preduhitrili sve buduće napade kojih će ne sumnjamo biti jer je kampanja za pojedine očito počela, odgovorno tvrdimo da ni jedan član ovoga Kluba ne zloupotrebljava niti jedno od svojih, zakonom mu pripadajućih prava.

I na kraju, glede unitarističke koncepcije i želja određenih izaslanika da se Dom naroda ukine, pozivamo ih da vrate mandate u istom jer nije u redu da predstavljaju i sjede u instituciji za koju smatraju da nije potrebna. Klub Hrvata vrlo dobro zna koja je svrha ovog Doma, koga i zašto naši izaslanici predstavljaju i to će odgovorno činiti i dalje, stoji u priopćenju Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BIH.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Parlament Federacije BiH: Jedinstveni registar branitelja dobio zakonski okvir

Objavljeno

na

Objavio

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji danas je dobio podršku izaslanika Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, čime je usvojen u oba doma ovog parlamenta.

Između ostalog, tim zakonom je data definicija jedinstvenog registra branitelja za koji federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Salko Bukvarević kaže da je neophodan kako bi se uredila ta oblast, a da ga traže i branitelji.

– Smatramo da je opravdan zahtjev branitelja i da javnost mora znati tko, šta i na osnovu čega prima. Želimo da znamo tko je šta dobio, stan, prostor, bespovratna sredstva da možemo pomoći onima koji nisu dobili pomoć, zato nam treba zakonski okvir uspostave registra – rekao je Bukvarević na sjednici Doma naroda.

Istaknuo je da će podaci iz registra biti dostupni svim institucijama da bi se došlo do branitelja koji su u stanju potrebe. Federalna vlada krajem travnja ove godine utvrdila je i Parlamentu FBiH uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, čime je omogućena i provedba presuda Ustavnog suda FBiH od 4. svibnja 2005. i 1.  listopada 2013. godine.

Ujedno, u objašnjenju stoji da je ovim izvršena preporuka Komiteta za ljudska prava UN-a koji je BiH naložio ukidanje obaveze članovima porodice da svoje nestale srodnike proglase mrtvim kako bi imali pravo na socijalne naknade ili bilo koji drugi oblik kompenzacije. Brisana je odredba prema kojoj su članovi porodice nestalog borca bili dužni da nestalog proglase umrlim kako bi imali pravo na socijalne naknade ili bilo koji drugi oblik kompenzacije. Izmjene i dopune definiraju ko se smatra braniteljem, organizatorom otpora, dobrovoljcem, veteranom Domovinskog rata, jer su ovi pojmovi presudom Ustavnog suda FBiH proglašeni neustavnim.

Propisani su uvjeti pod kojim se stiče status ratnog i mirnodopskog vojnog invalida.   Date su i definicije obitelji poginulog, umrlog ili nestalog branitelja i obitelji umrlog vojnog invalida.   S 15 na 30 dana je produžen rok za pokretanje postupka po nastaloj promjeni, a propisana je mogućnost dokazivanja činjenica okolnosti stradanja u upravnom postupku.   Dopunjen je član 44. Zakona tako da se, pored vojne dokumentacije, uvjerenje izdaje i na osnovu pravosnažnog rješenja donesenog u skladu sa članom 43. Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji.   Nova je i odredba da okolnosti nastanka ili pogoršanja oboljenja utvrđuje Institut za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja.

Podršku izaslanika Doma naroda Parlamenta FBiH dobio je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji.   Izmjena je predložena jer je Ustavni sud Federacije BiH presudom od 7. studenog 2012. godine utvrdio da prvi član ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovu ratnog priznanja ili odlikovanja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH.

Prijedlogom zakona brisana je osporena odredba po kojoj je ostvarivanje prava bilo uvjetovano prihodovnim cenzusom, čija je primjena počela 1. svibnja 2010. godine. (Fena)

facebook komentari

Nastavi čitati