“Smrt hrvatskim emigrantima – neprijateljima hrvatske države”

25

Svjedočanstvo Antuna Babića o tome kako ga je nadzirala i još uvijek nadzire Udba

“Smrt hrvatskim emigrantima – neprijateljima hrvatske države”

Inspiraciju za ovaj komentar dobio sam nakon nedavnog gledanja, u Histrionskom domu, izuzetno vrijedne kazališne predstave Hrvatski emigranti”, koju je režirao poznati hrvatski kazališni i filmski redatelj, književnik, publicist i diplomat Miroslav Međimorec. Potrebno je pojasniti da je Međimorec već godinama u službenim kulturnim i kazališnim krugovima u Zagrebu persona non grata pa tu predstavu nije mogao, sve do nedavno, izvesti u glavnom gradu Republike Hrvatske, nego je bio prisiljen najprije, poput likova u predstavi, otići u «emigraciju», u Vinkovce. Predstava “Hrvatski emigranti” je priča koja opisuje životne sudbine dva hrvatska gasarbajtera, jednog koji je otišao na rad u Njemačku, a drugi u Francusku a koje je jugoslavenska tajna služba Udba pratila i nadzirala dok su živjeli u iseljeništvu. Nakon povratka u slobodnu Hrvatsku dvojica povratnika iz iseljeništva odlaze u Hrvatski državni arhiv u namjeri da vide svoje tajne dosijee i doznaju što u njima piše, da bi u konačnici shvatili kako ih Udba i dalje prati, sada u slobodnoj i samostalnoj hrvatskoj državi. Tu predstavu trebali bi vidjeti svi građani u Hrvatskoj, ali i hrvatski iseljenici, ne samo u Europi već i u prekomorskim zemljama kao što su Australija i Kanada. Zbog malog broja glumaca preporučam hrvatskim iseljeničkim organizacijama da pozovu na gostovanje ovu, životima Hrvata u dijaspori posebno blisku kazališnu predstavu, koja je istovremeno tragična i komična.

Moj politički put nije bila ni desna niti lijeva ideologija nego samostalna i demokratska hrvatska država

U Australiji sam došao 1969. godine, a politički aktivan postao sam 1973. godine nakon što sam u Sydneyu bio izbaran za tajnika Matice Hrvatske u Australiji. Prije toga sam igrao nogomet za NK Croatia u Wollongongu, NK Zagreb u Sydneyu i NK Croatia u Melbourneu. Kao vrlo mlad čovjek politikom sam se počeo baviti inspiriran životom hrvatskog vođe i učitelja Stjepana Radića te zbog progona stotina tisuća Hrvatica i Hrvata u Domovini nakon sloma Hrvatskog proljeća koncem 1971. godine. Za svoj politički put nisam izabrao niti jednu ideologiju već samo ideju o stvaranju slobodne, ali istovremeno i demokratske hrvatske države, koja je u meni zaživjela nakon što sam u Australiji spoznao što znači biti potpuno slobodan čovjek u demokratskoj državi. Toj sam ideji ostao i danas privržen i bit ću sve dok ne zaklopim oči.

ab1

U to vrijeme nisam ni sanjao da ću već od samog početka moje aktivnosti biti pod nadzorom Udbe u jugoslavenskim diplomatskim predstavništvima u Australiji tj. njezinih agenata u toj zemlji. Udbi sam postao zanimljiv najviše zbog toga što sam u početku djelovao isključivo individualno i što sam nastojao širiti istinu o Hrvatskoj i hrvatskom narodu u australskim državnim inistitucijama i mainstream medijima, a ne isključivo unutar hrvatske iseljeničke zajednice. Za Udbu je to bio puno veći problem nego djelovanje unutar hrvatskih iseljeničkih organizacija, u koje je često ubacivala svoje doušnike preko kojih je nadzirala djelovanje hrvatskih organizacija u toj zemlji. Hrvatska zajednica u Australiji bila je jedna od najaktivnijih u svijetu. Udba je doušnike uglavnom vrbovala ucjenjivanjem osoba koje su u jugoslavenskim diplomatskim predstavništvima tražile vizu za posjet rodbini u Hrvatskoj ili Bosni i Hercegovini. Bilo je dovoljno da te osobe idu samo na utakmice hrvatskih nogometnih klubova ili u društvene domove da im jugoslavenski diplomati zaprijete kako neće dobiti vizu ukoliko ne budu surađivali.

Televizijska kritika australskog ministra pravosuđa

Ogorčen zbog progona hrvatskih aktivista u Australiji nakon dolaska Laburističke stranke na vlast 1972. godine, koja je imala jako bliske odnose s komunističkom Jugoslavijom, kada je Beograd sačinio i uručio Vladi Australije popis od oko dvije tisuće Hrvata koje je, kao navodne neprijatelje Titove Jugoslavije, trebalo izručiti komunističkoj i velikosrpskoj Jugoslaviji, 1974. godine prihvatio sam poziv Liberalne (konzervativne tj. antikomunističke) stranke u Australiji da nastupim u njezinim glavnim predizbornim televizijskim spotovima. Dodatan razlog za takvu odluku bio je i u rane jutarnje sate nasilni upad australske policije u kuće politički aktivnih iseljenika u Sydney-u, Canberri i Melbourneu. U tom televizijskom spotu optužio sam ministra pravosuđa Australije, senatora Lionela Murphya (koji je ujedno imao nadzor i nad svim australskim tajnim službama) za progon hrvatskih iseljenika i ugrožavanje demokracije u Australiji). O tim tv spotovima izdan je i jedan cijeli broj uglednog političkog mjesečnika Quadrant 1975. godine. Kopiju tog broja može se nabaviti preko mjesečnika Quadrant.

Prvo de facto priznanje hrvatskog jezika od jedne državne institucije u svijetu i reakcija jugoslavenske ambasade u Canberri

ab2

Tijekom 1975. godine prijavio sam se za radno mjesto savjetnika (ethnic liaison officer) za “jugoslavensku” etničku zajednicu u Ministarstvu zdravstva Australije u Sydneyu. Pod tim imenom australske državne institucije vodile su sve doseljenike iz bivše Jugoslavije. Kad sam taj posao dobio, prema ranije skovanom planu, pokrenuo sam opširnu internu kampanju u tom ministarstvu da se, zbog činjenice da su Hrvati u Australiji posebna i tada četvrta najbrojnija etnička zajednica, naziv tog radnog mjesta promijeni u savjetnika za hrvatsku etničku zajednicu, a da savjetnik u Melbourneu (jedna Mađarica iz Vojvodine) bude savjetnik za srpsku i ostale zajednice iz Jugoslavije, te da službene brošure koje su bile namijenjene za tzv. “jugoslavensku” zajednicu budu tiskane posebno na hrvatskom, srpskom i makedonskom jeziku i da na prvoj stranici brošure stoji – Croatian language – hrvatski jezik”), što je i bilo prihvaćeno. Osim mene zaposleni su i savjetnici za talijansku, grčku i tursku zajednicu, te savjetnici za zajednice koje su govorile arapski i španjolski jezik. Članak sa slikom nas savjetnika objavio je i ugledni australski dnevnik The Sydney Morning Herald od 16. svibnja 1975, strana 10. U članku piše da sam savjetnik za hrvatsku zajednicu. U sklopu promocije novog državnog zdravstvenog osiguranja, na australskim televizijskim kanalima prikazivane su i reklame o imenovanju savjetnika za etničke zajednice (kopije u mojem arhivu). Posebno je istaknuto imenovanje savjetnika za hrvatsku zajednicu. Vidi priloženu kopiju pisma direktora za državu New South Wales. U to vrijeme tako nešto bilo nezamislivo.

Ovdje prvi puta iznosim da sam nakon odluke Ministarstva Australije o odvajanju hrvatskog jezika od srpskog jezika, bio podvrgnut, na intervenciju veleposlanstva Jugoslavije u Canberri i nekih australskih ljevičarskih političara koji su bili simpatizeri Titove Jugoslavije, oštrom ispitivanju u Ministarstvu zadravstva o mojim navodnim «ustaškim» političkim aktivnostima, pa se čak sugeriralo kako sam u Ministarstvo zdravstva bio ubačen kao agent Liberalne stranke, za koju sam godinu dana ranije nastupao u predizbornim televizijskim spotovima. Jedan od najpoznatijih australskih PR stručnjaka i moj dobar prijatelj Joseph Assaf, bio je tada savjetnik za arapsku zajednicu, i svjedok optužbi protiv mene da sam ustaša. Kad se Joseph i ja vidimo uvijek se dotaknemo tog događaja, zato što on do tada nikada nije čuo za ustaše. No, o tome više u mojoj knjizi.

Duboko svjestan djelatnosti Udbe u Australiji, 1982. godine kao glavni urednik mjesečnika Hrvatska istina 3. veljače 1982. godine poslao sam pismo tadašnjem predsjedniku australske Vlade, Malcolmu Fraseru, u kojem sam, između ostaloga, izrazio bojzan da je Udba infitrirala hrvatske organzacije u Australiji. Kako se vidi iz priložene kopije njegovog pisma, predsjednik Vlade Australije na moje je pismo odgovorio 11. ožujka 1982. godine. Tu službenu korespondenciju s predsjednikom Vlade Australije nisam do sada nigdje objavio, zbog opreza od moguće udbine odmazde.

Kako sam od hrvatskog domoljuba postao neprijatelj hrvatske države?

Na poziv predsjednika HDZ-a dr. Franje Tuđmana u Hrvatsku sam došao u travnju 1990. lobirati, na prvim demokratskim izborima u Hrvatskoj, za Hrvatski blok, u kojem su, uz još nekoliko manjih drugih stranka, bile Hrvatska demokratska zajednica i Hrvatska seljačka stranka, koju je tada vodio Ivan Zvonimir Čičak. Hrvatska demokratska zajednica na tim je izborima nadmoćno pobijedila, a HSS je, zbog njezinih nesposobnih i projugoslavenski vođa, ostala stranka prošlosti, a ne sadašnjosti i budućnosti. U prosincu 1990. godine ponovno sam se, na poziv prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, za stalno vratio u Hrvatsku. U Australiji sam ostavio sigurnu materijalnu egzistenciju, ali Hrvatska mi je bila važnija od svega. No, tada nisam znao da ću i dalje, nakon povratka u Hrvatsku, biti pod nadzorom Udbe te da ću, u tajnim arhivima hrvatskih obaviještajnih službi, s kojima je upravljala Udba, od visokog državnog dužnosnika i hrvatskog domoljuba u samostalnoj hrvatskoj državi ponovno postati hrvatski emigrant koji je neprijatelj hrvatske države”.

ab3Kad sam postao savjetnik predsjednika Tuđmana u kolovozu 1991. Udba je pokrenula kampanju u Australiji, i ovdje u Hrvatskoj, da me se makne s te dužnosti. U to sam vrijeme, kao glasnogovornik Ureda Predsjednika, počeo davati, prema porukama iz svijeta, vrlo korisne izjave za najveće televizijske kuće u svijetu. Predsjednik mi je osobno rekao kako su iz Australije prijetili da Hrvatska neće dobiti niti jednog dolara od Hrvata u toj zemlji ako mene ne makne iz Ureda. Poznato mi je tko je bio iza tih zahtjeva. Pisana svjedočanstva deponirao sam u Australiji. U dogovoru s predsjednikom Tuđmanom otišao sam na dužnost prvog glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova, gdje sam, između ostalog, s ministrom dr. Zvonimirom Šeparovićem posjetio mnoge europske prijestolnice u borbi za međunarodno priznanje Hrvatske, pokrenuo Bilten na engleskom jeziku i osnovao Odjel za informiranje, otvorio hrvatsku novinsku agenciju HABEN-a u Međugorju itd.

U prve dvije godine u Ministarstvu vanjskih poslova nisam imao većih problema. Nakon dolaska dr. Mate Granića za ministra vanjskih poslova bio sam ponovno izvrgnut pritiscima. Granić, koji je bio okružen projugoslavenski nastrojenim diplomatima, žestoko se protivio mojem izraženo domoljubnom političkom radu, pa je pokrenuta akcija da me se makne iz MVP-a. U jesen 1994. godine dr. Granić je od mene otvoreno tražio, jer je to navodno od njega tražila tadašnja saborska oporba (brat mu je bio u HSLS-u), da dadem ostavku, jer sam postao predsjednik Hrvatske demokratske seljačke stranke. Da bi me privolio na davanje otkaza, obećao je da će mi uplatiti i godinu dana radnog staža, što nikada nije učinio, pa sam imao prekid radnog odnosa od godinu dana. U pismu ostavke naglasio sam kako to činim izrazito zbog mojeg neslaganja s Granićevim vođenjem MVP-a.

Neprijatelj hrvatske države

Kad sam se našao na ulici i bez posla, u prvoj polovici 1995. počeo sam raditi kao direktor dvotjednika Zora, koju je izdavala Merčepova udruga dragovoljaca. Glavni urednik novina bio je prof. dr. sc. Josip Jurčević. Na tom radnom mjestu ostao sam samo nekoliko tjedana. Na moje veliko iznenađenje u tjedniku Nacional od 3. veljače ove godine objavljen je navodni vrlo tajni spis Službe za zaštitu ustavnog poretka Republike Hrvatske u kojem piše da sam, zajedno s Vicom Vukojevićem, Nikolom Štedulom i Božom Vukušićem bio urednik u sjeni tog dvotjednika. Ne treba posebno naglašavati da gospodu Vukojevića, Štedula i Vukušića nikada nisam vidio u prostorijama «Zore» niti sam se tada, a niti kasnije, s njima družio. Objavu tog tajnog spisa iz 1995. u Nacionalu, koji je sastavio tadašnji pomoćnik ministra Smiljan Reljić, mogu dovesti u vezu samo sa sadašnjim suđenjem Perkoviću i Mustaču u Munchenu tj. pokušaju prikazivanja gg. Vukojevića i Vukušića kao opasne osobe i kršitelje zakona. Ipak ne isključujem ni dodatnu namjeru tj. želju da se i mene u javnosti kompromitira zbog mojih političkih komentara na raznim portalima u zadnjih nekoliko mjeseci.

ab4Zahvaljujući jednoj osobi s kojom sam radio u Uredu u predsjednika Tuđmana 1991., tijekom 1975. godine imao sam priliku vidjeti još jedan tajni spis koji je bio upućen predsjedniku dr. Tuđmanu u kojem smo Tomislav Merčep, Nikola Štedul i ja bili opisani kao neprijatelji hrvatske države. I taj je spis potpisao Smiljan Reljić. Poznavajući me dobro, predsjednik Tuđman je tijekom čitanja tog spisa pokraj mojeg imena stavio tri velika upitnika. Razumljivo, zbog tog spisa bio sam teško povrijeđen i duboko razočaran. Prije povratka u Hrvatsku 1990. godine tako nešto nisam mogao očekivati niti u najstrašnijem snu. No, bio je to jasan znak da sam i dalje bio predmet obrade udbaša, koji su ostali u hrvatskim tajnim službama. Šteta što tada nisam znao i za dokument koji je prije mjesec dana objavljen u Nacionalnu, jer bi mi neke stvari, koje su se kasnije događale, bile još jasnije. Ostale primjere praćenja i nakon što sam otišao u mirovinu opisat ću, ako budem živ, u vremenu koje je pred nama.

Obračun Udbe i neokomunista u Hrvatskoj sa mnom nastavljen je tijekom pokušaja da me ministar povratka i useljeništva Marijan Petrović u rujnu 1995. zaposli u njegovom uredu. No, iako sam uživao povjerenje Predsjednika Tuđmana, iz Vlade su mu rekli da to nije moguće. Kad sam 1997. godine postao pomoćnik ministra povratka i useljeništva zbog mojeg zagovaranja djelotvorne i pozitivne politike prema iseljeništvu, premijer Zlatko Mateša me je smijenio s te dužnosti. Da nisam imao naklonost predsjednika Tuđmana, s kojim sam se prvi puta upoznao u kanadskom gradu Hamiltonu 25. studenoga 1989. godine u kući predsjednika HSS-a za Kanadu Ivana Korena, po drugi puta bi ostao na ulici bez posla i prihoda i vjerojatno bi bio prisiljen vratiti se natrag u Australiju, a to nisam nikako želio. Međutim, pokojni predsjednik Tuđman zapovijedio je dr. Mati Graniću da me pošalje u diplomaciju i tako sam 1998. godine otišao na mjesto opunomoćenog ministra u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Pekingu.

Iako je to trebalo biti micanje iz Hrvatske, odlazak u diplomaciju u Kinu na kraju se pokazao kao posebno velika nagrada za nadogradnju mojeg diplomatskog iskustva, a još više u vrlo studioznom proučavanju Kine kao buduće svjetske sile.

Udba naša vječna sudba

Poput likova u “Hrvatskim emigrantima» Miroslava Međimorca, Ivanu Lažeti i Rudiju Cmrečnjaku, očigledano je da sam i ja, kao i mnogi drugi povratnici iz iseljeništva, ovdje u Hrvatskoj ostao stalna meta udbaša koji i dalje žive od navika iz vremena kad su izmišljali i lažno optuživali hrvatske iseljenike da su ustaše, kriminalci, teroristi, državni neprijatelji itd.

Predstava “Hrvatski emigranti” završava gromoglasnim uzvikom – smrt emigrantima”. Gledateljima koji nisu nikada živjeli u emigraciji ili u iseljeništvu taj uzvik nije značio ništa osim možda efektnog završetka kazališne predstave. Međutim, nama koji smo živjeli u emigraciji i bili politički aktivni ledila se krv u žilama. Kroz glavu nam je prolazilo samo jedno pitanje – koliko smo mi osobno bili daleko da udbaške ubojice taj uzvik pretvore u stvarnost i u našem slučaju, kao što je to bio slučaj s Brunom Bušićem i Stjepanom Đurekovićem te sedamdesetak drugih Hrvata koje je Udba hladnokrvno i mučki likvidirala diljem svijeta?

Možda to jednoga dana i doznamo kroz suđenja jugoslavenskim i hrvatskim udbašima u Njemačkoj, kad već to nije moguće doznati u slobodnoj i samostalnoj hrvatskoj državi! Bila bi to, na neki način, jedna mala utjeha za činjenicu da su udbaško-komunističke elite u Hrvatskoj planski iskoristile hrvatsko iseljeništvo da im pomogne u spašavanju njihovih života od Miloševićevih planova da se obračuna sa svim zagovarateljima Titove Jugoslavije u SR Hrvatskoj. Kad su to postigle i ponovno osvojile vlast, sada u samostalnoj hrvatskoj državi, te su elite Hrvate izvan Domovine jednostavno prekrižile kao organski i sastavni dio cjelokupnog hrvatskog bića, bez čijeg udjela neće biti moguće izvući Hrvatsku iz sadašnje krize koja nas je dovela na sam rub ponora.

To su samo neki od razloga zašto beskompromisno tražim zakonsku osudu zločinca Tita i zločinačkog komunističkog režima u Hrvatskoj od 1945. do 1990. godine.

[ad id=”40551″]

Antun Babić

facebook komentari

 • frano pjanic

  TKO TO MRZI UDBU ?????? ZATUCANI ,GE-MOL -HERCEGOVAČKI
  KATOLI,POTOMAK NEKOG STEPINČEVOG KRIŽARA KOLJAČA.,TAKOZVANI ANTUN BABIĆ. ODGOVARAM MU.!!!!!

  KATOLIČKA CRKVA I
  NJENI SLJEDBENICI,RAZNI ZATUCANI
  DINARSKI TRIBALIDI KAO ŠTO JE OVAJ NAŠ ANTUN
  BABIĆ . DAKLE, NJENI SLJEDBENICI SU UVJEK U SLUŽBI ZLOČINA SVOJE CRKVE
  KOJA KROZ CIJELU SVOJU POVIJEST POSTOJANJA GRADI SVOJ KASTINSKI STATUS NA
  LEŠEVIMA SVOJIH PODANIKA I SVOJIH
  PROTIVNIKA ,ALI UVJEK SA JEDINIM CILJEM POSTATI I OSTATI DOMINIRAJUĆA SILA NA
  SVIM PODRUČJIMA LJUDSKOG ŽIVLJENJA ŠTO JE I POSTIGAL ,PA JE DANAS VRLO-VAŽNA KARIKA U VRHU SVJETSKOG
  FINACIJSKOG MOGULA KOJI VELIKOM BRZINOM SVIJET DOVODI U BIJEDU NA RUB PROPASTI.
  EVROPSKA ZAJEDNICA DANAS BROJI 9O
  MILIJUNA LJUDI BEZ EGZISTENCIJE I NEMA DRUGOG PUTA OSIM RAZVALSTITI PRIVATNO VLASNIŠTVO I UVESTI DRUŠTVENO
  UPRAVLJENJE. TEHNIKA I TEHNOLOGIJA VIŠE NE PODNOSE ZATVRTANJE U TOROVE JER SE ONA MORA OČITOVATI
  U SVIM SEGMENTIMA DRUŠTVENE ZAJEDNICE A
  TO ZNAČI CRKVU I KRUPNI KLAPITAL OTPUTITI U POVIJEST BEZ POVRTAKA.

  ZATO JE NAŠA CRKVA VRLO AKTIVNA DA OPET PROBUDI
  NACIŠOVINIZAM PROTIV DRUGIH I DRUGAČIJI JER JE TO NJENO NAJBOLJE ORUŽJE KOJIM
  NAORUŽAVA OVAKVA PODRUČJA KAO NAŠE DALMATINSKO ZAGORJE S IMOTSKOM HAJDUČKOM
  KRAJINOM I HERCEGOVAČKIM VILAJETOM. TAMO
  JOŠ ŽIVI UGNJEŽĐENA TALIBANSKA
  MLETAČKO –HAJDUČKA SVIJEST SLUŽENJA
  SVOJIM GOSPODARIMA ,RIMSKOJ CRKVI. TA SE DUHOVNO-HAJDUČKA SVIJEST PONOVNO
  AKTIVIRALA U DOBA HLADNOG RATA U ZAPADNOJ EVROPI KAMO JE NAŠA ZLOČINAČKA CRKVA SLALA SVOJE
  SLJEDBENIKE U NOVE ZLOČINAČKE POHODE
  KOJE JE JUGOSLAVANSKA SLUŽBA SIGURNOSTI MORALA UŠUTKIVATI JER DRUGOG
  PUTA NIJE BILO. DA BI SE OPET PRIKRILA ZLOČINAČKA AKTIVNOST CRKVE U HRVATA TREBA
  OPET NAĆI KRIVCA TAMO U NEKOM KOMUNISTIČKOM MRAKU ,OMILJENOM POJMU ODIOZNOG
  KLEPETANJA IZ ČEGA SE PROIZVEO SLUČAJ PERKOVIĆ.

  SVE DANAŠNJE KATOLIČKO TALIBANSKE DAVORIJE OKO SLUŽBE DRŽAVNE SIGURNOSTI BIVŠE NAM ZAJEDDNIČKE
  DRŽAVE NIJE NIŠTA DRUGO NEGO DA PRIKRIJE
  ZLOČINAČKU ODREDNICU KATOLIČKE CRKVE KROZ NJENU POVIJEST ,A POSEBNO
  NJENU ZLOČINAČKU I KRVOLOČNU DJELATNOST U SLUŽBI NJEMAČKO-KATOLIČKOG
  NACIZAMA I EUGENIČKE ČISTOĆE LJUDSKE ZAJEDNICE POD NAZIVOM ARIJEVSKOG
  FENOTIPA , KATOLIKA –EVROPLJANINA ,U VRIJEME II SVJETSKOG RATA .

  UDBA JE KAO I SVAKA DRŽAVNA SLUŽBA U FUNKCIJI ZAŠTITE
  POSTOJEĆEG SUSTAVA RADILA ,KAO ŠTO TO RADE SVE SIGURNOSNE SLUŽBE SVIJETA .RADILA
  PUNOM PAROM NA OTKRIVANJU ZLOČINAČKE AKTIVNOSTI NA TLU HRVATSKE I BIH U DOBA II
  SVJETSKOG RATA I POSLIJE RATA KADA JE RAZOTKRILA
  STEPINČEVU ZLOČINAČKU I KRVOLOČNU ULOGU U NDH-AZIJI ,NJEGOVOJ BOŽJOJ DRŽAVI.A
  VRIJEME DOLAZI,21-VO JE STOLJEĆE KADA SE MORA RAZOTKRITI TA
  ZLOČINAČKO-PLJAČKAŠKA KORPORACIJA I JEDNOM ZAUVJEK RAZOTKRITI NJEN ZLOČINAČKI I ZGRTAČKI DUH I KADA
  SE MORA A NE SAMO TREBA , RAZJASNITI
  ULOGA TOG KRVOLOČNOG STRAŠILA ,PLJAČKAŠA I UBOJICE SVAKOGA TKO JE DRUGI I
  DRUGAČIJI.

  TKO TO IMA PETLJE DA
  PROKAŽE ZLOČINAČKU ULOGU CIE I SVIH ,NJOJ PODČINJENIH SIGURNOSNIH SLUŽBI U
  SVIJETU A POSEBNO U JUŽNOJ AMERICI I EVRPSKOJ
  52 DRŽAVI ,ANGELE MERKATONE.

  JEDINI ČOVJEK ,POŠTOVANI GOSPODIN CHOMSKY JE UKAZAO ,U
  SVOJOJ KNJIZI =HEGEMONIJA ILI OPSTANAK =DA JE AMERIKA POSLIJE II SVJETSKOG RATA
  UBILA NA TLU JUŽNE AMERIKE ,DO DEVEDESTIH GODINA, VIŠE NEGO SE BARATA BROJEM
  UBIJENIH U SOCIJALISTIČKOM LAGRU= MOJA PARAFRAZA. A NA OSTALIM PODRUČJIMA UBILA
  25 MILJUNA LJUDI ,VODEĆI SVOJE PRIVATNE RATOVE,=CHOMSKY=. PA GDJE JE ANGELA
  MERKEL ?,GDJE SU SVI ZAŠTITNICI LJUDSKIH PRAVA? ,ZAŠTO NE PODVIKNU: CIJA JE
  ZLOČINAČKA ORGANIZACIJA.!!!!NEMA TAKVIH . JA JE LIČNO NEĆU PROZVATI ZLOČINAČKOM
  ZA ONA DJELA KOJA ČINI NA TERITORIJU AMERIKE ,JER JE ONA ZADUŽENA ZA SIGURNOST TE SVOJE DRŽAVE .

  TKO TO IMA PETLJE DA PODVIKNE :RASPUSTITE
  GUANTANAMO!!!!!???!!! GDJE JE PAPA FRANCESCO KOJI SE UVUKAO U SVOJU ŠKOLJKU I
  DREMUCKA A NJEGOVI SLJEDB ENICI ,TALIBANI ,MAHOM KATOLIC,I
  ŠKOLOVANI U SJEVERNOJ KAROLINI ,UPRAVO ZA TAKVE AKCIJE KAO ŠTO SU AKCIJE U LIB IJI
  ,TUNISU ,SIRIJI I MNOGIM DRUGIM DRŽAVAMA SVIJETA AKTIVNO IZVRŠAVAJU NALOGE CIE.

  • SB

   • Lilith

    Bravo! Ako ovo ne otjera ili preobrati pjanića zvat će mo @kučibaku (mod-a)

    🙂

    • Zovi ti Lilith kučibabu odmah prije nego se troskot proširi.

     • frano pjanic

      MILANE ,ODI TI LIJEPO U PRKNO,PA MALO TAMO ODSJEDI PA IZĐI NA ANUS ,ODNOSNO GUZICU. TI SI JEDAN ZATUCANI ŠUFT.JADNA JE ONA RELIGIJA KOJOJ TI PRIPADAŠ .ONA JE VIŠE STRAŠILO NEGO RELIGIJA ,ER SI TI SAM PO SEBI JEDNO SREDNJOVJAKOVNO STRAŠILO,DUHOVNO I FIZIČKO. DA SI SE RODIO U SPARTI ,ONI SU TAKVE SPODOBE BACALI U PROVALIJU TAJGET DA NE ŠIRE BIOLOŠKU I DUHOVNU DEKADENTNOST.

   • frano pjanic

    MOJ ODGOVOR MEĐUGORSKOM DERNEČKOM CIRKUSU.

    ODGOVARAM OVOJ
    KATOLIČKOJ ALAŠI BEZUMNIKA KOJI SE SKUPLJAJU U MEĐUGORJU DA
    DEMONSTRIRAJU USPALJENU KATOLIČKU ,NACISTIČKU, MRŽNJU I RAZJARENOST
    PREMA SVAKOM DRUGOM I DRUGAČIJEM, UPRAVO TAMAO ,U HERCEGOVINI ,OTKUDA
    JE KRENULA STEPINČEVA NAKAZNA KATOLIČKA IDEJA ,IDEJA HOLOKAUSTSKA, KADA
    SU PRVE ŽRTVE ,NJIH CC-16OO-18OO TADAŠNJIH STANOVNIKA SELA PRIBILOVIĆA
    I SUSJEDNIH , TE KRVOLOČN E USTAŠIJE ,POKUPLJENO NASILNO, SAMO ZATO ŠTO
    SU BILI DRUGI I DRUGAČIJI I ŽIVE IH
    SE , BEZ OBZIRA NA SPOL I DOB, POBACALO U KRAŠKU JAMU =ŠURMANCE. .
    PA SLJEDSTVENO TOME CITIRAM NJEMAČKOG KNJIŽEVNIKA I FILOZOFA
    GOTTFRIEDA BENNA KADA JE NJEMAČKU BAVARSKU KATOLIČKU RULJU OPSIIVAO
    KAKO ARALAUČU ,IDENTIČNO OVOJ MEĐUGORSKOJ ALAŠI IZOPAČENIH KATOLIČKH
    SLJEDBENIKA,NA OVOJ SNIMCI KOJU SU NAMJENILI MENI, KOJIMA JE MRŽNJA ,ONA
    STEPINČEVSKA, GLAVNO OBILJEŽJE. IDENTIČNA NJEMAČKOJ KATOLIČKOJ ALAŠI
    BAVARSKE NAHIJE , KADA ARALAUČU U ČAST SVOME VOĐI SVOME KULTU ,SVOME
    IDOLU ,PA ŽAE:
    CIJELA NJEMAČKA IŠLA JE NEPOKOLEBLJIVO ZA TOM
    ŠAKOM BUKAČA ,PRIJETVORNIKA, INDOKTRINIRANI ČISTOĆOM KRŠĆANSTVA I
    EVROPSKOG NOVOG ČOVJEKA.TA RULJA JE DESETINE GODINA PRED TOM
    URLAJUĆOM GOMILOM , PO ISTIM SALAMA I TRGOVIMA PUŠTALA JEDNU TE ISTU
    PLOČU, ZA TOM ISTOM GRUPOM NACI-KRŠĆANSKIH LAKRDIJAŠA I GANGSTERA,
    PO ISTOM I NEPONOVLJIVOM OBRASCU NACI-FAŠIZMA =

    A FRANCUSKI ,VELIKI FILOZOG I KNJIŽEVBNIK ,VOLTER , O KRŠĆANSTVU REĆE
    SLIDEĆE: DA JE RELIGIJA UNIVERZALNA OBMANA KOJA RAĐA MRŽNJU NA
    ČOVJEKA I PODSTIČE NA DRUŠTVENU NEJEDANKOST ,TE IMA ZA CILJ DA
    ISKORIŠTAVA NEZNANJE NARODA. A TA RELIGIJA JE VEĆ 17 VJEKOVA STARA
    ZGRADA OBMANA KOJA JE SVOJIM NOKTIMA RASTRGALA FRANCUSKU , SVOJIM
    ZUBIMA IZGRIZLA LJUDE I UNIŠTILA U MUKAMA STOTINE MILIJUNA DUAŠA.
    TAKOĐER CITRAM JOŠ JEDNOG VAŽNOG FILOZOFA ,PROFESORA ,C.G.JUNGA KOJI O KRŠĆANSTVU REČE SLIJEDEĆE:

    -KRŠĆANSKA SE KULTURA POKAZALA ŠUPLJOM U ZASTRAŠUJUĆEM STUPNJU . ONA
    JE IZVANJSKI PREMAZ ; UNUTRAŠNJI JE ČOVJEK OSTAO NETAKNUT TE STOGA
    NE PROMJENJEN. STANJE DUŠE NE ODGOVARA ONOME ŠTO SE IZVANJSKI
    VJERUJE=.

    • Plavac Plavi

     Smrdonja udbaški, neuki!!

  • Agromentum

   Ti već sad s luciferom spavaš i šapuće ti svaki dan nešto u krevetu. Al’ šta ćeš se jednom iznenadit’ kad te “nagradi” za vjernost.

  • EMINƎM

   slika ti je odlična, tvoje pisanje je slika i prilika tebe samoga

   • Lilith

    a hah ha haahah :))))

    • EMINƎM

     odijelo kao i komp ne čini čovjeka

     • Lilith

      Pjanića si pogodio sto posto!:)

     • frano pjanic

      TOČNO ,AJDE REČI ĆEMO ,ALI GA ČINI STUPANJ SVIJESTI ,OBARAZOVANI UM ,A OVOGA TRIBALONG ANTROPIDA =EMINEMA= KRASI HOMO-EREKTUSKA POJAVA NA ZADNJIM NOGAMA ČIJA SVIJEST STOLUJE JOŠ U GEOLOŠKOM RAZDOBLJU DILUVIJU. PRAVI DINARSKI OVAN KOJI SVE ŠTO IMA STANE U MOŠNJE .

     • EMINƎM

      srbomošnjak ne napreži glavu bez veze, tako samo sereš pod pritiskom jednako dobro i bez te po tebe suvišne muke naprezanja turban anusa

  • Herceg-Bosna

   ja je mrzim i udbu i titu i komunjare,
   i u čemu je tvoj problem komunisto?

   • Alan B’Stard

    Njegov problem je što je pogrešno nasađen, kao i svako zlo smetaju mu normalni ljudi! yebo ga Hans Hegel Bekenbauer 🙂

    • Herceg-Bosna

     di nađe švabu hahahahah

 • frano pjanic

  POŠTOVANA REDAKCIJO ,VARATITE MOJ KOMENTAR O OVIM KRVOLIČNIM KATOLICIMA ,TAKOZAVNIM VELIKIM HRVATIMA MALOGA MOZGIĆA,POSKOCI IZ KAMENJARA ,SAMO OTROVNO UJEDAJU. JA ,KOJI POZNAM RELIGIJU KATOLIČKU ,ODNOSNO KRŠĆANSKU ,STIDIM SE TAKVIH VEJERUJUĆIH IDIOTA .TAKOĐER VAM,POŠTOVANA REDAKCIJO, SAVJETUJE DA ODMAH NABAVITE LITERATURU IZ PATRISTIKE ,ŠTO ĆE REĆI SREDNJOVJEKOVNE FILIZIOFIJE -SKOLASTIKE.MEĐU VAŽNIMA I ZA MENE NAJVAŽNIJIMA SU HERJUGENU I ABELARDA , PIŠEM FONETSKI,ALI MORAT ĆETE IMATI KALSIČNO-PREDOBRAZOVANJE DA BI MOGLI I ZNALI ČITATI I RAZUMJETI FILOZOFSKA POIMANJA KOJ NISU ISTA KAO U OBIČNOM POIMANJU SVIJETA.-SVETOG AV GUSTINA BACITE U SMEĆE ,JER JE ON PREŠAO U KRŠAĆNSTVO KADA SE KAO SEKSUALNI MAN IJAK IZRITAO KAO ŽDREBAC I POSLIJE SE POVUKAO U KRŠĆANSTVO ,A KRŠĆANSKA BUDALASTA ,NE ONA PAMETNA CRKVA, TAKVE RAZVRATNIKE CIJENI JER SU SE PREOBRATILI, ATREBA DODATI I TO DA JE BIO I OBRAZOVAN JER JE KRALJEVSKI SIN I JOŠ K’TOME BOGAT . A CRKVI JE TO DAVALO NA UGLEDU KOD VLADAJUĆIH ROBOVLASNIKA.. ON N I SAM NE ZNA KOLIKO JE DJECE ISPILO JER IH N IJE PRIZANO.DA GA JE TA ŽENA ILI TE ŽENE TRAŽILE ZAVRŠILE BI NA LOMAČI.TAJ AVUSTIN SE ŽENIO NI SAM NE ZNA KOLIKO ,ALI JE BIO SIN VELIKOG LOKANOG KRALJA KARTAGE.

  • Plavac Plavi

   Idiote ne znaš što je Patristika!! Nije to iz Srednjeg vijeka, nego iz prvih kršćanskih vremena! Zatucana umišljena udbaška budalo!!! Hahahahaaa koja budaletinaaaa!!!! Laprda o Sv. Augustinu i smješta ga u Srednji vijek!!!

   • frano pjanic

    A KOJA SU TO PRVA KRŠĆANSKA VREMENA ,GOVNARU .GOVNRU ??? KADA JE KRŠĆABNSTVO BILO PRIZANATO TEK 315 GODINE MILANSKIM EDIKTOM. JA TVOG USRANOG NE SVETOG AVGUSTINA NE SMJEŠATM U SREDNJI VIJEK NEGO GA SMJEŠTAM U MORALNU PROVALIJU O KOJOJ SAM GOVORIO.A O HERJUGENI I OSTALIMA IH SMJEŠTAM U RANI SREDN JI VBIJEK ,A JOŠ POSLIJE NJIH NASTAVLJAJU SE OSTALI SVE DO 17-TOG STOLJEĆA .KLIPANE.

    • frano pjanic

     KLIPANE ,KADA ME VRIJEĐATE ,A NISTE IZNIJELI NIJEDAN ARGUMENAT KOJIM BI ME DEMATIRALI, VRIUJEDNO BI BILO DA TE OVA REDAKCIJA POŠALJE U GUZICU I DA TI NE DOZVOLI DA SE JAVLJAŠ PO PORTALIMA NA KOJIM SE SUSREĆU MISLEĆI LJUDI A NE SPODOBE KAO ŠTO STE VI KOJI SAMO VRIJEĐATE .TI SI ONAJA PARVI NEUKI KATOLIČKI IDIKO,JER PRAVI KATOLIK KOJI SVJESNO VJERUJE BI SE TREBAO STIDITI ŠTO SE PREDICRATE KAO KATOLIK.

    • Plavac Plavi

     Jedina moralna provalija si ti idiote zaluđeni! Mržnja će te izjesti do kraja, nakazo moralna!!

     • frano pjanic

      A GDJE JE OVAJ GOVNAR ,KOJI JE HTUIO SA MNOM POLEMIZIRATI O PATRISTICI.. NIJE IZNIO NIKAKVE DRUGE ARGUMENTE .I ON BI HTIO NEŠTO PAMETOVATI .ČOVO NAUČIO NA VJERNAUČKOJ AKADEMIJI MRŽNJU I MISLI DA JE TO DOVOLJNO.-UZA TO SE TREBA DUGO I DUGO IĆI U ŠKOLICU .

 • Vuwar

  Pogledaj tko je frano pjanic ,www.facebook.com/frano.petrusic.3?fref=nf. Komunjara koja prima hr mirovinu u serviji