Pratite nas

Smrt investicija na hrvatski način

Objavljeno

na

Samo nas nove investicije mogu spasiti, hitno treba poboljšati investicijsku klimu, mantra je koju svakodnevno slušamo. Osim prevelike administracije i nejasnih propisa, investitori kao glavnu zapreku ističu korupciju i reket lokalnih i regionalnih dužnosnika. Kristina Pešić Biondić i Dražen Majić istražili su zašto njemački investitor Georg List u Motovunu već 12 godina pokušava započeti projekt u koji je dosad uložio 5 milijuna eura.

 

Motovun__foto_Dusko_Marusic_PIXSELL_1200

Ne komentiram idiote, izjavio je zastupnik u europarlamentu Ivan Jakovčić na novinarski upit da komentira optužbe njemačkog investitora Georga Lista. Nijemac već 12 godina pokušava započeti polo projekt pokraj Motovuna, ali unatoč pet milijuna uloženih eura posao još nije započet. List je na sljedeći način opisao sastanak u Poreču na koji je došao požaliti se tadašnjem istarskom županu uvjeren da ga općinski čelnici žele reketariti.

Gospodin Jakovčić me pozvao u Poreč. Molio sam ga da me primi kako bih ga upoznao sa zaprekama na koje sam naišao u Motovunu. Susreli smo se u restoranu Cotton Club, a s njim je bio i Branko Curić. Jakovčić me saslušao i u jednom trenutku rekao sljedeće: “Trebali biste uplatiti 500.000 eura u tvrtku gospodina Curića i on će riješiti probleme u vašem projektu.“

Te su me riječi šokirale, izjavio je List za Hrvatsku radioteleviziju. Tvrdi da im je odgovorio kako mu takvo što ne pada na pamet jer je već oko 300.000 eura platio najboljim svjetskim konzultantima za izgradnju polo igrališta i pratećih objekata.

Rekao sam im i da gospodin Curić nema nikakvog iskustva u polo projektima. Nakon što sam ih odbio, moj je projekt potpuno blokiran, tvrdi Georg List.

Poslovna romansa u Motovunu

Njemački investitor Georg List 2002. sa skupinom prijatelja dolazi u Motovun na gastronomski vikend na kojem uživaju u tartufima i lokalnim vinima. Tijekom vikenda upoznaje načelnika općine Motovun Slobodana Vugrineca koji mu govori da je na jednom dijelu doline Mirne moguće razviti polo projekt.

Nakon nekoliko sastanaka List odlazi na višemjesečni put u Argentinu u kojoj je polo vrlo razvijen kao sport, ali i kao turistički investicijski projekt. Tijekom 2003. ideja se razvija i dobiva prve obrise.

Moji su mi arhitekti rekli da Motovun ima potencijal postati vodeća europsko odredište za polo, kaže List.

U ljeto 2004. na Brijunima se organizira veliki polo turnir na kojem sudjeluju pripadnici svjetskog jet-seta. Turnir zajednički organiziraju tadašnji istarski župan Ivan Jakovčić i Umberto Angeloni, vlasnik vodeće svjetske tvrtke za odijela Brioni.

Oduševljene uspjehom polo turnira, Općina Motovun i Istarska županija u suradnji s Listom 2004. pokreću izmjene Županijskog i Općinskog prostornog plana.

U to vrijeme imao samo osjećaj da doista podupiru projekt, kaže List koji u Švicarskoj osniva tvrtku preko koje želi prikupiti sredstva za investicije. Pisma namjere Općini Motovun šalje nekoliko investitora iz Saudijske Arabije, Mađarske te iz švicarskih banaka.

Izmjenom plana do milijuna eura

Prvi problemi javljaju se pri određivanju lokacija budućih građevinskih zona u sklopu polo projekta. Iako je List građevinsku zonu predložio na sasvim drugoj lokaciji, općinski čelnici bez njegova znanja određuju tri zone na parcelama u vlasništvu općinskih vijećnika i njihovih prijatelja koji su zemlju kupovali paralelno s donošenjem izmjena plana.

Tako je zona C1 smještena na području na kojem najveći broj parcela ima općinski vijećnik Valter Kotiga, u zoni C2 građevinske parcele određivao je tadašnji glavni tajnik IDS-a Emil Soldatić, a najveća građevinska zona C3 smještena je na zemljištu koje su tijekom izmjena plana kupile dvije zagrebačke obitelji povezane s tadašnjim predsjednikom motovunskog Općinskog vijeća Efremom Močibobom.

Mail Alfreda Groinigga – dokument

Zemljište u zoni C3 prvi je želio kupiti Georg List, ali su ga usred pregovora s vlasnikom Lučanom Valentompretekle zagrebačke obitelji Čavala i Salak koje su od Valente za 16.000 eura kupile oko 50.000 četvornih metara. Valenta je za HRT izjavio da su mu kupci rekli da su za zemlju doznali preko Općine Motovun. Novi vlasnici uskoro su kontaktirali s Listom i za zemlju tražili 1,240.000 eura ili 80 puta veću cijenu.

Obitelj Čavala paralelno s izmjenom plana osniva tvrtku Terra pro, koju je registrirala upravo na Močibobovoj adresi. U izjavi za HTV Močibob potvrđuje da je tvrtka registrirana na njegovoj adresi, ali u tome ne vidi ništa negativno. To je istina. Oni imaju firmu na mojoj adresi, bave se nekom poljoprivredom, ali detalje ne znam,rekao je.

Iako ne zna detalje, Močibob ovih dana na portalu Njuškalo oglašava prodaju spomenute tvrtke Terra pro. Prodaja je označena kao hitna, cijena 130.000 eura, a kao kontaktni broj telefona istaknut je Močibobov mobitel.

Zemlja je urbanizirana i općinskom vijećniku Valteru Kotigi njegovih desetak tisuća četvornih metara prije promjene plana vrijedilo je tridesetak tisuća eura. Kotiga je Listu nakon promjene plana zemlju ponudio po cijeni od 400.000 eura.

Ako ne platiš – blokada!

Kada je shvatio reket općinskih vijećnika, List se neuspješno obraća za pomoć Ivanu Jakovčiću, ali nakon opisanog susreta u porečkom Cotton clubu njegovi problemi postaju još veći. Frustriran zastojem projekta, on se 2009. odlučuje na kupnju poljoprivrednog zemljišta u želji da bez ikakve gradnje organizira barem polo turnire. Namjera mu je bila da dovede nekoliko svjetskih ekipa i pozicionira Motovun u svjetskim polo kalendarima.

Međutim, kada su općinski čelnici u Motvunu doznali da List kupuje zemlju bez njihova znanja, pokreću niz sudskih tužbi. Općina nas je počela tužiti pozivajući se na zakon iz 1945., tako su nas skupa sa županijom ponovo blokirali, kaže List.

Općina se upustila u skupe sudske postupke iako je očito da bi od eventualnog prihvaćanja tužbe koristi imala država, a ne općina. List je dobio tri dosadašnja sudska postupka, ali Općina unatoč upozorenju suda da nemaju aktivnu legitimaciju u sporu i dalje podnosi žalbe. Da je jedina svrha tužbi i žalbi opstrukcija Lista, slaže se i aktualni motovunski načelnik. Radi se o poljoprivrednom zemljištu koje prema zakonu pripada RH. Prema tome, u ovom sporu ne vidim previše smisla, kaže načelnik Tomislav Pahović. Bivšeg načelnika Slobodana Vugrineca nismo uspjeli privoljeti na komentar unatoč jednomjesečnim nastojanjima.

Iako je vlasnički upisan u zemljišne knjige, Georg List ne može obrađivati svoju zemlju. Nju trenutačno, tvrdi List, potpuno ilegalno obrađuje županijska tvrtka AZZRI.

U priču se aktivno uključilo i pravosuđe.

Županijsko državno odvjetništvo u Puli potvrdilo je predistražne radnje u slučaju polo projekta kraj Motovuna, a čije postupanje je tajno.

Podsjetimo, investitor Georg List, koji posao u Motovunu pokušava pokrenuti već 12 godina, optužio je IDS-ove čelnike za reket koji je odbio platiti. Pa mu projekt vrijedan 75 milijuna eura završava u blokadi.

Tvrdi da mu je Ivan Jakovčić rekao da treba uplatiti 500.000 eura tvrtki Branka Curića, pročelnika za turizam Istarske županije, i da će završiti projekt.

Riječ je o konzultantskoj tvrtki Adria Golf, tada u suvlasništvu Curića koji Listove optužbe naziva glupošću. No njegova se tvrtka u medijima već spominjala zbog nezakonitog poslovanja.

Iako Curić u kameru tvrdi da istrage nije bilo, pazinsko državno odvjetništvo kaže da jest. Poslovanje tvrtke Golf Adria predmet je optužnice za koju još nema pravomoćne presude u slučaju nabave opreme za golf.

Inače, prozvani Branko Curić danas je imenovan direktorom Hrvatske turističke zajednice za Italiju na mandat od tri godine.

Saborski zastupnik Damir Kajin traži da DORH detaljno istraži Listove optužbe. DORH pozivaju i u IDS-u, u kojem o Listovim optužbama, kažu, ne znaju ništa.

Među onima koje List optužuje je i bivši čelnik Hypo banke Wolfgang Kulterer. List je s Hypom završio i na sudu jer mu je, kaže, istodobno i financirao i opstruirao projekt, u dosluhu s IDS-ovcima.

Ovih dana istraga u Austriji otkriva da je Kulterer mutnim poslovima u Hrvatskoj pribavio oko 5 milijuna eura. Izvlačio je novac iz posrnulog Purisa, ali i turističkih projekata. Zanimljivo, traktor koji u Motuvunu obrađuje Listovu zemlju za Puris, registriran je upravo na Kulterera. I za domaće pravosuđe očito pune ruke posla.

Hrt

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Predsjednik Vlade: Želimo da naši partneri Hrvatsku percipiraju kao odgovornu članicu UN-a

Objavljeno

na

Objavio

Prvog dana boravka u New Yorku, tijekom kojeg će sudjelovati na 72. zasjedanju Opće skupštine UN-a, hrvatsko izaslanstvo predvođeno predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem susrelo se s predstavnicima hrvatske zajednice.

Tom prilikom predsjednik vlade istaknuo je da je važan dio politike Vlade održavati kontakte kroz Središnji državni ured za Hrvate izvan RH te se u tu svrhu rade programi koji novim generacijama hrvatskih ljudi diljem svijeta mogu približiti što je Hrvatska danas i koje su njezine vrijednosti 2017. godine.

„Svatko od vas pomaže Hrvatskoj u gospodarskom, političkom, stručnom, znanstvenom, pravnom i medijskom smislu što je osobito važno u SAD-u, ključnoj svjetskoj sili, glavnoj zemlji koja određuje brojne smjernice međunarodnih odnosa i globalne politike“, kazao je predsjednik Vlade Plenković, dodavši da će se dolazak hrvatskih izaslanstava na Opću skupštinu UN-a uvijek iskoristiti za kontakt s hrvatskom dijasporom u SAD-u.

Republika Hrvatske ove godine obilježava 25. obljetnicu članstva u UN-u te je  predsjednik Vlade Plenković podsjetio na govor prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana na dan kada je Hrvatske primljena u ovu svjetsku organizaciju.

„Tih četvrt stoljeća ojačalo je hrvatske institucije i demokraciju“, kazao je predsjednik Vlade, dodavši da smo ostvarili sve ključne nacionalne zadaće: integraciju u Sjevernoatlantskom savezu i Europskoj uniji.

Očekuje da će sljedećih nekoliko dana sa šefovima vlada i država koji se okupljaju u New Yorku razgovarati o brojnim gospodarskim i socijalnim izazovima, kao i izazovima koje pratimo na globalnoj sceni – od problema terorizma, migracija, siromaštva, razvojnih pitanja te participacije Hrvatske u jačanju sigurnosti diljem svijeta.

„Odgovorna smo članica UN-a, odgovorna smo članica međunarodne zajednice. Želimo da nas kao takve naši partneri i prijatelji percipiraju“, kazao je predsjednik Vlade Plenković.

„Republika Hrvatska snažno podupire nastojanja novog glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa u reformi organizacije UN-a“, odgovorio je predsjednik Vlade na novinarsko pitanje, dodavši da bi govor predsjednika Donalda Trumpa trebao pokazati kako njegova administracija i on osobno vide multilateralizam danas te kako se prilagodio funkcioniranju međunarodnih odnosa.

„Očekujem da će nam govor otkrili glavne konture američke vanjske politike koja bitno utječe na sve ostale“, zaključio je premijer Plenković.

Tijekom današnjeg dana hrvatsko izaslanstvo nazočit će otvaranju opće rasprave na 72. zasjedanju Opće skupštine UN-a, a očekuje ih i nekoliko bilateralnih susreta.

facebook komentari

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Govor generala zbora Stanka Sopte na 22. obljetnici vojno-redarstvene operacije Maestral

Objavljeno

na

Objavio

Obilježena 22. obljetnica vojno-redarstvene operacije Maestral

U srijedu 13. rujna 2017. obilježena je 22. obljetnica oslobođenja hrvatskoga kraljevskog grada Jajca kada su združene snage Hrvatskog vijeća obrane i Hrvatske vojske u vojno-redarstvenoj akciji “Maestral” oslobodile Jajce nakon trogodišnje okupacije.

Dan je to kada se tisuće Hrvata iz BiH i RH uz mještane Jajca i okolnih krajeva sa svojim obiteljima, rodbinom, gostima i prijateljima okupe kako bi iskazali zahvalnost hrabrim braniteljima i osloboditeljima i prisjetili se vremena slave i ponosa, ali i kalvarije kroz koju su svi skupa prolazili ratnih 90-ih godina.

Središnja svečanost obilježavanja 22. obljetnice oslobođenja Jajca počela je mimohodom veterana i ratnih zastava postrojbi Hrvatskih snaga od Vodopada, preko središta grada do Crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, uz pratnju Prvog benda vojnog orkestra Oružanih snaga BiH.

Sv. misu za poginule predvodio je fra Jure Tokalić koji je u nadahnutoj propovijedi naglasio važnost ovoga dana kada je prije 22. godine hrvatski narod Jajca ponovno obasjalo sunce te je dočekao biti svoj na svome. Poruka je to, kako je rekao, i današnjim naraštajima da ne napuštaju rodne grude za koje su toliki hrabri branitelji dali svoje živote.

U Domu kulture održana je svečanom akademija na kojoj su govorili brojni uzvanici,  a svima se zahvalio Ante Brtana ispred braniteljske udruge „13.rujan“ koja je bila organizator  svečanosti.

Govor generala zbora Stanka Sopte, zapovjednika glavnih snaga za oslobađanje Jajca

POŠTOVANI PRIJATELJI, DRAGI HRVATI, DRAGI JAJČANI, SVI VI IZ DALEKA,VI KOJI STE DIONICI SLOBODE, ČESTITAM VAM NA VAŠOJ PLEMENITOSTI S KOJOM ISKOVAŠTE SLOBODU HRVATSKOM KRALJEVSKOM GRADU JAJCU!

Od 1996.godine, od prve obljetnice, sve ove godine okupljamo se 13.rujna, kako bi izrazili zahvalnost za svaku kap krvi koja je prolivena za slobodu Hrvatskog naroda, za svaki čin plemenitosti koji je u nju utkan, a osobito se spominjemo svih života koji su položeni kako bi sloboda bila nova kolijevka rađanja.

Trinaestog  rujna 1995. godine, nakon višemjesečnih oslobodilačkih operacija, Cincar, Zima 94, Skok 95, Vrilo 95, Ljeto 95, Oluja te Maestral, koje su provodile Hrvatske snage, preko Kupresa, Glamoča, Grahova, Knina, oslobođen je Hrvatski kraljevski grad Jajce cijelo Pougarje s Dobretićima i Podmilačje sv.Ive.

Prisjetimo se  postrojbi Hrvatskih snaga sastavljenih od HVO-a i HV-a, koje su činile okosnicu u operaciji Maestral na pravcu oslobađanja Jajca. To su: 2.gbr HVO, SP MUP-a HRHB, bojna HVO Jajce, ppnHVO Gavran-2, 81.gb HV, 1.gbr HVO, 60.dgb HVO, 22.do HVO, sts GS HV, 4.gbr HV, 7.gbr HV, 1.hgz HV, 3.gbr HVO, snage u potpori ZP HVO Tomislavgrad, ZP HVO Mostar i ZP HVO Vitez.

Trinaestog rujna 1995. godine u jutarnjim satima na tvrđavi Hrvoja Vukčića Hrvatinića  zavijorila je Hrvatska zastava, podigoše je hrabri bojovnici nakon teških borbi i velikih žrtava, te tim činom napaćenom puku obznaniše slobodu.

I evo nas opet tu na zidinama našeg hrvatskog i kraljevskog grada Jajca 22. godine nakon oslobođenja od srbočetničkog agresora i JNA. Osjećaj nam nadima grudi, i ispunja nas ponosom, ali i tugom i boli. Jer mnogi su naši prijatelji suborci, mnogi su naši vitezovi za slobodu Jajca darovali svoje živote.

Njihovi su životi u temeljima slobode hrvatskog kraljevskog grada Jajca. To na žalost uvijek i ponovno moramo naglašavati jer mnoge na čudan način opija zaborav, a mnogi ne žele povijest čitati onako kako je ispisana i kako je nastala. A ovdje je, kao i na tolikim drugim mjestima u našoj Domovini, ispisana krvlju najboljih hrvatskih sinova.

Zato, kad mnogi danas uzmu u ruku pero da se dnevnopolitički predstavljaju, moraju znati temeljni postulat. Svi, pa i dnevnopolitički poslovi moraju počivati na istini. A istina je hrvatskog kraljevskog grada Jajca da su ga oslobodile postrojbe Hrvatskih snaga. Svjedočim to, kao što i vi svjedočite, a mi smo dionici tih slavnih bitaka i danas to na 22. obljetnicu ponovno potvrđujemo.

Kako rekosmo, postulat istine je postulat slobode, i on nas obvezuje govoriti po istini, a istina je da su nas u vremenima borbe za slobodu i opstojnost Hrvatskog naroda vodili dični ljudi, na čelu s dr. Franjom Tuđmanom, ministrom obrane Gojkom Šuškom, Matom Bobanom, generalom Antom Gotovinom i mnogi drugi koji za svoj obol ne dobiše zasluženi spomen, već na žalost, upravo lažnim svjedočenjima na montiranim procesima nastaviše svoju osobnu patnju i žrtvu, koja Hrvatski narod prati stoljećima do današnjih dana.

Podignimo ponosno glave, to smo dužni našim ratnim prijateljima koji danas nisu ovdje s nama!

Neka je hrvatskom kraljevskom gradu Jajcu čestita 22. obljetnica. Neka je mir vječnosti i laka gruda zemlje Hrvatske našim poginulima. Neka je iskrena sućut njihovoj djeci, obiteljima i roditeljima. Neka nam je svima u svijesti i u pameti, činjenica da je ovaj grad slobodan jer su to htjele i učinile i svoju krv za to prolile postrojbe Hrvatskog vijeća obrane i Hrvatske vojske.

Živjeli!             

Kamenjar.com                

facebook komentari

Nastavi čitati