Pratite nas

Soči: Počinju najskuplje Igre u povijesti, Rusi već potrošili 51 milijardu $

Objavljeno

na

Kada je 2007. godine Rusija izabrana kao domaćin narednih Zimskih olimpijskih igara, maleni gradić Soči činio se kao neobičan izbor domaćina ove ogromne države. Danas, sedam godina kasnije, vidljivo je što je sve Rusija učinila kako bi ovaj obalni gradić transformirala u pozornicu najvećih zimskih Olimpijskih igara dosad.

U petak počinju Zimske olimpijske igre u Sočiju, a za potrebe tog velikog natjecanja, Rusija je maleni obalni gradić transformirala u hvalevrijednog domaćina najvećeg sportskog natjecanja. Her Campus donosi devet stvari koje još niste znali o OI u Sočiju.

Najskuplje Igre u povijesti
Zimske Olimpijske igre u Sočiju bit će najskuplje Igre u povijesti. Rusi su već potrošili 51 milijardu dolara na ovogodišnji događaj, čime su srušili rekord od 40 milijuna dolara koje je Kina potrošila na puno veće ljetne Olimpijske igre 2008. godine. Kompleks se sastoji od novih hotela u planinama, novo kontruiranih cesta i pruga, Olimpijskog sela, dva natjecateljska ‘klastera’ i 11 arena svjetske klase.Nove discipline

Zimske Olimpijske igre 2014. udomaćit će neke nove discipline: mješovite štafete u biatlonu i bobu, slopestyle u skijaškom i snowboard formatu, halfpipe na skijama, skijaške skokovi u ženskoj konkurenciji, paralelni snowboard slalom, kao i mješovito timsko umjetničko klizanje.Neočekivani teren

Soči u Rusiji nije arktička tundra za kakvu bi se očekivalo da bude domaćin zimskih OI. Ova je regija zapravo subtropsko područje Rusije, stoga će za potrebe ovogodišnjih Igara biti potrebne ogromne količine umjetnog snijega koji će biti dostavljen na mjesto događaja. Soči je za 200. pobijedio protukandidate za domaćina OI koji uključuju Pyeonchang u Južnoj Koreji i Salzburg u Austriji.

I više nego zanimljive medalje, ali i put Olimpijske baklje
Put koji je prešla legendarna olimpijska baklja bit  najdulji je i najambiciozniji dosad. Ona je putovala 123 dana kroz ulice ruskih gradova, okolne zemlje, prola Sjeverni pol, ali i svemir.Medalje koje će dobiti najuspješniji sportaši prokazuju mozaičku kompilaciju scena iz ruske kulture. Ove će godine biti podijeljen rekordan broj medalja – njih čak 1300. Neke od medalja sadržavati će fragmente meteorite koji je eksplodirao iznad Čeljabinska prije godinu dana, kako bi se komemorirala godišnjica događaja koji se zbio 15. veljače prošle godine.
Sve što niste znali o OI u Sočiju

Službene maskote OI u Sočiju su snježni leopard, zec i polarni medvjed.

Sve što niste znali o OI u Sočiju

Amerikanci prvi put na OI u Rusiji

Zanimljivo je naglasiti i da će ovo biti prvi put da američki tim putuje na Olimpijske igre u Rusiji. Ljetne OI koje su se održavale 1980. u Moskvi Amerikanci su bojkotirali zbog tenzija povezanih s Hladnim ratom.

Raspored Natjecanja
sochi-kamenjar-tabela

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

HRT otkazao Jurkasu suradnju nakon peticije inicijative “Ivo Pilar”

Objavljeno

na

Objavio

Anđelo Jurkas više neće surađivati na HRT-u. Povod za to je, kako su nam potvrdili s HRT-a, taj što je Jurkas navodno povrijedio njihov etički kodeks.

– Obavješćujemo Vas da se Hrvatska radiotelevizija odlučila zahvaliti na suradnji spomenutome vanjskom suradniku nakon što je utvđeno da su njegovi stavovi izneseni na društvenim mrežama u neskladu s Etičkim kodeksom za novinare i kreativno osoblje Hrvatske radiotelevizije i drugim unutrašnjim pravilnicima Hrvatske radiotelevizije koji se odnose na naše zaposlenike, ali i sve vanjske suradnike – stoji u odgovoru na naše pitanje s HRT-a, javlja VečernjiList

Podsjetimo, Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga i koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, zatražili su trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa, zbog teških kršenja Općih pravila o radu i ponašanju zaposlenika HRT-a i teških kršenja odredbi Etičkog kodeksa HRT-a.

Alo Bing, može dostava tri tone anthraxa i jedno pedesetak bombi na Markov trg. aktivirati i ostaviti tamo u crkvi, platit će onaj simpatični sjedokosi deform u kolicima. Cijena prava sitnica. Šifra: Kajzer Soze – napisao je Jurkas u vrijeme braniteljskih prosvjeda. Nakon što ga je HRT angažirao reagirali su iz Građanske inicijative Ivo Pilar, portala Kamenjar.com kao i još nekih portala. No, Jurkas je pokušao demantirati te navode, tvrdeći kako je i sam dijete branitelja, te kako se radilo o šali, odnosno referenci na strip Alan Ford.

Pročitajte u dokumentu u prilogu što je sve pisao Jurkas:

Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga zahtijeva trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Pater Ike Mandurić: Slobodu srca, kao ni slobodu Domovine, nitko ti ne daruje. Za nju se izboriš

Objavljeno

na

Objavio

JESI LI SLOBODAN? (PRIJAVI SE!)

Kad je rat započeo; kad je postalo opasno; kad se tražio netko tko je spreman preuzeti odgovornost, isplivala je prikrivena vrijendost duše.

Najednom je postalo vidljivo kako nisu svi isti, i kako su, među privodno jednakima, velike razlike. Iskrsnuli su oni koji su imali vlastiti stav, istinsku spremnost, crtu samopouzdanja; oni koji su se vlastitom idejom i mišlju davno otrgnuli od majčinih skuta; oni koji su duhom bili slobodni i svoji – i već odavna nisu morali polagati račune nekim tutorima.

Isplivali su slobodni duhom, i koji su se već odavno bili lišili toga da za stvari srca moraju pitati tatu i mamu. Takvu su već dugo, i prije rata, slobodarskom spremnošću za žrvu živo disali punim plućima.
Isplivao je Blago Zadro.

Bilo je onih koji su od ovih slobodnih, izgledali bolji i plemenitiji. Onih koji su poznavali više domoljubnih pjesama, povjesnih tragedija; bilo je puno onih koji su više lili suze za domovinom Hrvatskom; koji su imali više načelnog suosjećana; više blagosti i nježnosti… Ali, samo zato jer nisu bili svoji, i jer nisu bili slobodni, ostali su na dnu, i zarobljeni, i neslobodni, mogli su samo gledati kako im povijesni trenutak krade šansu za herojstvo, i kako život pored njih prolazi. A on uvijek prolazi.

Rijetki to, kao Bruno Bušić, znaju prepoznati, i koji su slobodni krenuti za srcem.

Slobodu srca, kao ni slobodu Domovine, nitko ti ne daruje. Za nju se izboriš, za nju se sam odgojiš. Životna šansa i poziv stalno su u Tvojoj svagdašnjici. I prigoda da slobodu pronađeš.

Na današnji dan za Domovinu i za ljudskost, život su dali dva heroja. Blago Zadro i Bruno Bušić! Naizgled, posve različiti. A u jednom posve isti: posve slobodni da, žive ili umiru, za ono za što sami žele.

Puno je dobrih i “svetih”, ali neslobodnih toliko da se ni za Kristom ne usude krenuti bez dopuštenja drugih. Šteta, šteta za takve! Oni ni sveti nikad postati neće, ako prije toga ne postanu slobodni.

Danas te pozivam u školu slobode. Dečki, Vas posebno!
Prijavi se, čekam te!

PRIJAVI SE!

>> Prijava ovdje

facebook komentari

Nastavi čitati