Pratite nas

Soliranje Vesne Pusić

Objavljeno

na

Zanimljiva je međunarodna konferencija održana u Sarajevu s još zanimljivijim nazivom: Preventivno sprječavanje seksualnog nasilja u oružanim sukobima, a njezinu je važnost trebala naglasiti nazočnost britanskog ministra vanjskih poslova Williama Haguea, američke glumice Angeline Jolie i hrvatske ministrice vanjskih dijela Vesne Pusić.Konferencija je došla u pravo vrijeme, tek dvadeset godina nakon rata u BiH i Hrvatskoj, u kojima je stradalo na desetke tisuća žena. Ideja neodoljivo podsjeća na ideju preventivnog spašavanje ptica za vrijeme šumskih požara. Umjesto sprječavanja ratova, što velikim silama, primjerice Britaniji, nikako ne ide u prilog, naši zakasnjeli humanisti bave se posljedicama rata.

Uopće, inicijative ovoga tipa tipičan su primjer lažnog humanizma, one su prije svega jeftina demonstracija prvenstveno u funkciji samopromocije inicijatora. Doduše, čulo se kako su silovanja strašna stvar, koja na žrtve i njihove obitelji ostavljaju trajne i teške posljedice, kako bi silovatelje trebalo oštrije kažnjavati, itd. Ma nemojte mi reći! Vesna Pusić o tim nemilim događajima u Hrvatskoj nikada nije govorila, nego je jednom prigodom čak odbila razgovarati sa silovanim ženama.

 

U ime koga?

 

Konferencija o silovanjima u ratnim uvjetima kao eklatantan primjer mlaćenja prazne slame bila je samo oblanda za jednu drugu, jednako promašenu političku inicijativu za koju se zalaže hrvatska ministrica. I to upornije što je besmislenost ideje očiglednija. Ona zagovara jedan novi pristup prema Bosni i Hercegovini, koji nema veze ni s hrvatskom ni s europskom politikom, a ponajmanje s logikom i stvarnošću ove nazovi države. Vesna Pusić predlaže ubrzani proces pristupanja BiH Europskoj uniji i bez ispunjavanja određenih uvjeta, odnosno ispunjavanje uvjete tijekom tog procesa.

Ovaj je prijedlog općenit i ne govori ništa konkretno, pogotovo ništa ne govori o uređenju same države i prevladavanju unutarnjih razlika i podjela, bez čega se svaka integracija čini deplasiranom. Uostalom, prijedlog je već u Bruxellesu odbačen kao nedovoljno operativan, drugim riječima neupotrebljiv i kao nešto što se kosi s uobičajenim pravilima i standardima europske asocijacije.

Bolna je spoznaja da našu ministricu uopće ne zanima položaj Hrvata u BiH pa taj problem ne postavlja kao bilo kakav preduvjet. Njezin prijedlog podržao je samo Ivo Josipović, ali se ne zna ništa što o njemu misli sama Vlada, Sabor ili šira javnost, odnosno sami Hrvati u BiH i u čije ime ona uopće nastupa?

Prijedlog dolazi baš u trenutku kad je Milanu Bandiću oduzeta titula počasnoga građanina Sarajeva samo zato što misli kako bi BiH trebalo urediti kao federaciju triju entiteta, što dovoljno govori o demokratskoj atmosferi koja vlada u glavnom gradu, ako se takvim može nazvati, ove države. Hrvate se ovdje očito tretira kao nekoga koga se nema što pitati, koji moraju slušati, koji su neka vrsta pokusnih kunića koje se ima strpati u već skrojene kaveze.

Mato Tadić, sudac Ustavnog suda BiH, napisao je knjigu u kojoj precizno pokazuje kako je u 18 godina izvršeno 109 izmjena Ustava Federacije BiH, većinom na inicijativu visokog predstavnika i kako su svi oni na štetu Hrvata! Omiljeni u Sarajevu su samo Hrvati poput Željka Komšića ili Stjepana Mesića, pa evo sada i Vesne Pusić, koju je Zlatko Lagumdžija tako srdačno zagrlio, koji slijede bošnjačke poglede po kojima nema nacija, već postoje samo građani.

Gospođa Pusić se i sama nekoć izlanula o federaciji triju republika kao najboljem rješenju, ali je to brzo, izgleda, zaboravila. Mogla se je osloniti na rezoluciju Europskog parlamenta, kojoj su kumovala dvojica naših izvrsnih zastupnika, Tonino Picula i Davor Stiera, kojima to očito nije dobro honorirano na domaćem terenu, koja rezolucija kritički govori o separatizmu i unitarizmu, nudeći model federalizacije države po uzoru na neke europske zemlje.

 

Skrivena namjera

 

Razgovarajući o ovoj temi s novinarkom HTV-a, Vesna Pusić je nalikovala na dalaj-lamu iz humorističnog dnevnika Željka Pervana. Ni ona sama svoj prijedlog nije znala objasniti, što znači kako taj prijedlog i nije izvorno njezin. S njom je u Sarajevu rame uz rame bio već spomenuti britanski ministar.

Teorija o približavanju Europskoj uniji bez ispunjavanja uvjeta mogla bi se komotno odnositi i na Srbiju i možda joj to i jest krajnja namjera. To bi bilo pogubno i za europsku zajednicu naroda. Mišljenje kako će otvaranje europske perspektive opčiniti i zavesti sve ljude i narode u susjednoj državi, koji će onda zaboraviti svoje specifične aspiracije, čista je iluzija, kojoj evo robuje i Vesna Pusić i još pokoji njezini kolege u Uniji. Nestabilna država u Europskoj uniji može samo destabilizirati i tu integraciju.

Pogotovo je takav pristup poguban za hrvatske nacionalne interese, koje, kako sada stvari stoje, nitko zapravo ne zastupa, osim usamljenih pojedinaca. Hrvatska je već deklarirala svoju bezrezervnu potporu susjedima u ostvarivanju njihovih europskih ambicija bez obzira na mnoge neriješene granične i druge probleme, bez obzira na neriješen status Hrvata u susjednim državama i bez obzira na još živa srpska posezanja bez isprike i kažnjavanja ratnih zločinaca. Jest nesebično, ali je i glupo.

 

 

 

Josip Jović / Slobodna Dalmacija

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Cerar sazvao novi sastanak državnog vrha nakon Plenkovićeva govora u UN-u

Objavljeno

na

Objavio

Slovenski političari i mediji u petak se većinom solidariziraju s odlukom premijera Mire Cerara da otkaže sastanak u Zagrebu s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem zbog njegova odbacivanja arbitraže pred međunarodnim auditorijem, a neki navode da je Plenkovićev govor u UN-u u kojemu je arbitražni sporazum nazvao ništetnim bio šok za slovensku stranu.

S Cerarom se solidarizirao se i predsjednik države Borut Pahor koji je u petak, uoči otvaranja predizborne kampanje za svoj drugi mandat pred izbore 22. listopada, kazao da je otkazivanje sastanka izazvala “tvrdoglavost” hrvatske politike koja inzistira na kontaminiranosti arbitražnog postupka.

“Tvrdoglavo inzistiranje na nepoštovanju obveza iz arbitražnog sporazuma je neprihvatljivo, no uvjeren sam da će dijalog na koncu omogućiti  mirnu provedbu arbitraže”, kazao je Pahor koji je kao predsjednik vlade 2009. u ime Slovenije potpisao dogovor o arbitraži, čime je Ljubljana uvjetovala ulazak Hrvatske u EU.

“Mi sada na svojoj strani imamo međunarodno pravo i međunarodnu zajednicu, zato moramo nastojati da tu potporu ne izgubimo”, ustvrdio je Pahor u Bovecu na zapadu države.

Premijer Plenković je rekao u četvrtak u govoru pred Općom skupštinom UN-a da je Hrvatska morala izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom jer ju je Slovenija kompromitirala i upozorio da takvo “nepoštivanje međunarodnog prava” obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

Ljubljansko “Delo” piše da je Plenkovićev govor u UN-u svojom “nediplomatskom” otvorenošću izazvao pravi “šok”, kao i odluka Cerara da posjet zbog toga otkaže.

“Prema našim informacija, Cerar se s Plenkovićem za posjet Zagrebu bio odlučio iako dnevni red sastanka nije bio usklađen niti dogovoren”, navodi “Delo” koji prijašnji dogovor o sastanku tumači kao Cerarovu nepotrebnu koncesiju hrvatskom premijeru.

Cerar je naime otkazivanje susreta protumačio Plenkovićevim “kršenjem” dogovora po kojemu se u Zagrebu trebalo razgovarati o primjeni arbitražnog sporazuma.

U razgovoru za slovenske medije, Cerar je naknadno, nakon otkazivanja sastanka, kazao da je sada preduvjet za nastavak dijaloga da Hrvatska prizna arbitražni sporazum kao važeći međunarodni ugovor, te da se na idućem sastanku, ako i kada do njega dođe, razgovara o suradnji dviju država na njegovoj provedbi.

Da je takav susret u bliskoj budućnosti malo vjerojatan, govore oštre izjave Cerarova suradnika, predsjednika parlamenta Milana Brgleza, koji je kazao da je Plenkovićevo ponašanje u UN-u bilo ismijavanje međunarodnog prava, zloupotreba govora u svjetskoj organizaciji, da Cerar i nije imao druge mogućnosti nego da sastanak otkaže i da  je jasno kako u atmosferi tako nastalog nepovjerenja s Hrvatskom o provedbi nije moguće govoriti, prenose slovenski mediji.

“Sada je loptica u sporu prebačena na hrvatski dio igrališta”, kazao je Brglez, član Stranke modernog centra (SMC) koju vodi premijer Cerar.

Mediji najavljuju da će se u nastaloj situaciji Cerar ponovno odlučiti da odnose s Hrvatskom i arbitražni spor stavi na dnevni red sastanka političkog vrha, neformalnog susreta na kojemu se obično traži politička homogenizacija oko najvažnijih nacionalnih pitanja, te da će istog dana na istu temu biti sazvan i parlamentarni odbor za vanjske poslove.

Predsjednik tog odbora, Jožef Horvat, zastupnik oporbenih kršćanskih demokrata iz Nove Slovenije (NSI), kakzao je u petak da ga je nastup hrvatskog premijera za govornicom UN-a jako zabrinuo.

Plenkovićeve poruke Sloveniji su po njegovim riječima kontradiktorne jer on s jedne strane ističe privrženost Hrvatske vladavini prava, a s druge strane ne priznaje arbitražnu presudu govoreći da je arbitražni postupak kontaminiran i tako se “sam postavlja u ulogu suca”, kazao je Horvat.

Stier: Potez Cerara pokazuje da Slovenija nije spremna za dijalog

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Austrija uskoro zabranjuje pokrivala za glavu

Objavljeno

na

Objavio

Od 1. listopada u Austriji na snagu stupa zakon kojim se zabranjuje nošenje pokrivala za lice u javnosti, a vlasti su odlučili o tome dodatno informirati svoje građane ali i strane državljane.

U poruci objavljenoj na stranicama policije piše kako zakon zabranjuje prekrivanje lica na način da ono više nije prepoznatljivo. Zabrana se odnosi na javna mjesta kao i na javne zgrade.

Onaj tko prekrši zakon bit će kažnjen sa 150 eura, a pokrivalo će se morati ukloniti na zahtjev, a onima koji odbiju otkriti lice prijeti privođenje.

Na svakom letku nalaze se poruke na njemačkom, engleskom, arapskom i turskom jeziku.

facebook komentari

Nastavi čitati