Pratite nas

BiH

Sonja Biserko: BiH je privremena, Srbija ne odustaje

Objavljeno

na

”Vučić BiH danas dijeli diplomatskim sredstvima”, izjavila je predsjednica Helsinškog odbora Srbije Sonja Biserko.

sonjabiserkodaniU intervjuu kojega za sarajevski tjednik Dani, Biserko je rekla kako niti jedna vlast u Beogradu pa tako ni sadašnja koju predvodi Aleksandar Vučić nije odustala od nastojanja da podijeli Bosnu i Hercegovinu.

”S takvim će se pokušajima nastaviti pri čemu će sadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik biti iskorišten kao izvođač prljavih poslova”, izjavila je Biserko te dodala kako su nastojanja da se BiH podijeli konstanta svih režima u Srbiji još od Slobodana Miloševića a ocijenila je kako su zbog razvoja događaja nacionalistički krugovi u Srbiji odustali jedino od nastojanja da prigrabe dijelove teritorija Hrvatske.

Biserko podsjeća kako je beogradsko potenciranje otvorenih pitanja u regiji temeljeno na tvrdnji o Srbima kao žrtvama stradanja čime se taj narod mobilizira protiv ostalih koji žive na području bivše Jugoslavije.

”Cijela struktura o kojoj govorim i dalje duboko vjeruje da je BiH privremeno rješenje i zato igraju na Milorada Dodika koga jednog dana planiraju upotrijebiti kao izvođača prljavih poslova. Iako su od ratova prošla gotovo dva desetljeća beogradski nacionalistički krugovi za sada su jedino pustili Hrvatsku”, kazala je Biserko.

Govoreći za Dane, istaknula je kako politička i kulturna elita Srbije ne odustaje od projekta Dobrice Ćosića koji je Republiku Srpsku definirao kao “preskupu ali jedinstvenu političku i ratnu pobjedu srpskog naroda u drugoj polovini 20. stoljeća”.

Upozorila je kako je uz BiH i Crna Gora ta koja je ostala na meti srpskih nacionalista pa bi stoga bilo iznimno važno da BiH do kraja 2015. godine dobije poziv za članstvo u NATO-u.

U slučaju BiH, smatra Biserko, također je važno da međunarodna zajednica ne propusti djelovati kako je to ranije često bio slučaj.

”Međunarodna zajednica po pravilu sebi dopusti da ih u prvih godinu ili dvije svaka nova vlast u Beogradu zavara svojim deklarativnim odnosom distance prema vlasti u Banja Luci pa joj nerijetko promiče naknadno međusobno zbližavanje koje po pravilu loše završi. Krajnji je cilj tog zbližavanja izdvajanje Republike Srpske iz BiH”, izjavila je Biserko.

Predsjednica Helsinškog odbora Srbije smatra kako pitanje BiH ostaje test za Europsku uniju i druge međunarodne organizacije.

Europska unija će se, prije ili kasnije, smatra Biserko, morati vratiti Bosni i Hercegovini jer na tom primjeru mora pokazati kakva zapravo društva želi unutar Unije.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Policija privela sedam osoba zbog skrnavljenje spomenika braniteljima u Novom Travniku

Objavljeno

na

Objavio

Policija u Novom Travniku privela je u utorak sedam osoba koje su tijekom vikenda sudjelovale u skrnavljenju spomen obilježja braniteljima Domovinskog rata Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), a mediji navode da su vandali bošnjački mladići.

Kako se navodi u priopćenju MUP-a Srednjobosanske županije, novotravnički policajci završili su kriminalističko istraživanje nad sedam osoba u dobi od 19 do 23 godine, koji se terete da su uništili križ sa spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Novom Travniku.

Mladići su priznali da su u noći s petka na subotu srušili spomen križ težak 70 kilograma te su ga odnijeli sa sobom.

Policija je navela inicijale vandala koji su počinili ovaj prekršaj, M.B. rođen 1997., S.L. rođen 1998., H.G. rođen 1998., S.A. rođen 1999., B.R. rođen 1997., M.P. rođen 1994. i M.S. rođen 2000. svi iz Novog Travnika.

Policija će protiv njih Županijskom državnom odvjetništvu u Travniku dostaviti izvještaj o počinjenom kaznenom djelu.

Mediji navode kako su počinitelji bošnjački mladići, te da se radi o kaznenome djelu počinjenom iz mržnje.

Unatoč odlukama, Federacija BiH ne želi vratiti imovinu Katoličkoj crkvi u Travniku

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine naložilo je obnovu suđenja protiv radikalnog islamista Osmana Abdulaziza Kekića koji je prvostupanjskom presudom bio oslobođen optužbi za sudjelovanje u paravojnoj terorističkoj organizaciji Islamskoj državi (IS).

Kako je u ponedjeljak priopćeno iz Suda BiH, prizivno vijeće ukinulo je prvostupanjsku presudu Kekiću kojom je oslobođen optužbi za formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama i naložilo ponovno suđenje.

Njega su sredinom 2016. švedske vlasti izručile Bosni i Hercegovini smatrajući ga nacionalnom prijetnjom označivši ga kao pripadnika terorističke organizacije ‘Islamske države’.

Državno odvjetništvo BiH optužilo je pripadnika radikalnog selefijskog pokreta da je u ožujku 2015. otputovao u Tursku, nakon čega se u Siriji priključio postrojbi “Anwar al-Awlaki” koja se bori na strani terorističke organizacije Islamske države.

Po navodima iz Državnog odvjetništva do danas je optuženo 20 osoba za kaznena djela u svezi s terorističkim aktivnostima i sudjelovanjem državljana BiH na stranim ratištima Sirije i Iraka. Slučaj Osmana Abdulaziza Kekića je bio prvi u kojem je prvostupanjska presuda bila oslobađajuća.

facebook komentari

Nastavi čitati