Sonja Biserko: BiH je privremena, Srbija ne odustaje

1

”Vučić BiH danas dijeli diplomatskim sredstvima”, izjavila je predsjednica Helsinškog odbora Srbije Sonja Biserko.

sonjabiserkodaniU intervjuu kojega za sarajevski tjednik Dani, Biserko je rekla kako niti jedna vlast u Beogradu pa tako ni sadašnja koju predvodi Aleksandar Vučić nije odustala od nastojanja da podijeli Bosnu i Hercegovinu.

”S takvim će se pokušajima nastaviti pri čemu će sadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik biti iskorišten kao izvođač prljavih poslova”, izjavila je Biserko te dodala kako su nastojanja da se BiH podijeli konstanta svih režima u Srbiji još od Slobodana Miloševića a ocijenila je kako su zbog razvoja događaja nacionalistički krugovi u Srbiji odustali jedino od nastojanja da prigrabe dijelove teritorija Hrvatske.

Biserko podsjeća kako je beogradsko potenciranje otvorenih pitanja u regiji temeljeno na tvrdnji o Srbima kao žrtvama stradanja čime se taj narod mobilizira protiv ostalih koji žive na području bivše Jugoslavije.

”Cijela struktura o kojoj govorim i dalje duboko vjeruje da je BiH privremeno rješenje i zato igraju na Milorada Dodika koga jednog dana planiraju upotrijebiti kao izvođača prljavih poslova. Iako su od ratova prošla gotovo dva desetljeća beogradski nacionalistički krugovi za sada su jedino pustili Hrvatsku”, kazala je Biserko.

Govoreći za Dane, istaknula je kako politička i kulturna elita Srbije ne odustaje od projekta Dobrice Ćosića koji je Republiku Srpsku definirao kao “preskupu ali jedinstvenu političku i ratnu pobjedu srpskog naroda u drugoj polovini 20. stoljeća”.

Upozorila je kako je uz BiH i Crna Gora ta koja je ostala na meti srpskih nacionalista pa bi stoga bilo iznimno važno da BiH do kraja 2015. godine dobije poziv za članstvo u NATO-u.

U slučaju BiH, smatra Biserko, također je važno da međunarodna zajednica ne propusti djelovati kako je to ranije često bio slučaj.

”Međunarodna zajednica po pravilu sebi dopusti da ih u prvih godinu ili dvije svaka nova vlast u Beogradu zavara svojim deklarativnim odnosom distance prema vlasti u Banja Luci pa joj nerijetko promiče naknadno međusobno zbližavanje koje po pravilu loše završi. Krajnji je cilj tog zbližavanja izdvajanje Republike Srpske iz BiH”, izjavila je Biserko.

Predsjednica Helsinškog odbora Srbije smatra kako pitanje BiH ostaje test za Europsku uniju i druge međunarodne organizacije.

Europska unija će se, prije ili kasnije, smatra Biserko, morati vratiti Bosni i Hercegovini jer na tom primjeru mora pokazati kakva zapravo društva želi unutar Unije.

facebook komentari

  • peppermintt

    Meni stvarno nije jasno kako bilo tko može i pomislit da će Srbi mijenjat svoju (nakaradnu ) politiku ???