Sorensen otišao, problemi ostali

1

Danski diplomat Peter Sorensen u petak je okončao mandat posebnog predstavnika i šefa delegacije Europske unije u Bosni Hercegovini i napustio je Sarajevo iako još nije imenovana osoba koja će ga naslijediti na toj dužnosti.

Sorensen je ključnim čovjekom EU u BiH postao 2011. godine, kada ga je imenovala visoka predstavnica Unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

Nakana Europske komisije bila je da Sorensen snažnije potakne približavanje BiH EU s ojačanim ovlastima koje su otvarale mogućnost nametanja sankcija političarima u BiH ukoliko bi se oni pokazali zaprekom provedbi reformi. Sorensen ipak za tim ovlastima nikada nije posegnuo.

Uz vođenje delegacije EU i BiH Sorensen je preduzeo i dužnost posebnog predstavnika Unije, koju je do tada obnašao visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko.

Tijekom tri godine Sorensenova mandata nije bilo napretka u rješavanju dva ključna problema koji su zapreka da BiH dobije status kandidata za članstvo u EU.

Zbog sukoba među političkim strankama nije bilo dogovora o mehanizmu koordinacije odnosa s EU niti o provedbi presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci” kojom se traži uklanjanje diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina iz izbornog procesa.

Mehanizam koordinacije odnosa s Bruxellesom nije dogovoren jer nije bilo sporazuma o tome trebaju li i na koji način županije unutar Federacije BiH biti uključene u proces donošenja odluka, prenosi Hina.

Dogovora o provedbi presude “Sejdić-Finci” nije bilo ni nakon višekratnog pokušaja posredovanja povjerenika EU za proširenje Štefana Fuelea.

Na oproštajnoj konferenciji za novinstvo Sorensen je ranije ovog tjedna izjavio kako iz BiH odlazi s osjećanjem žaljenja zbog propuštenih prilika, no pritom nije niti naznačio da se i osobno osjeća odgovornim za stanje duboke krize u kojemu se BiH danas nalazi.

“Učinili smo što se moglo”, kazao je Sorensen uz ocjenu kako je glavna odgovornost na političarima u BiH, a svaku novu vlast koju uspostave čekat će isti problemi i zadaće.

Sorensen je iz Sarajeva otputovao u Ženevu kako bi preuzeo dužnost predstavnika EU pri Ujedinjenim narodima.

Medij nagađaju kako su među kandidatima za novog posebnog predstavnika EU u BiH bivši slovenski europarlamentarac Jelko Kacin i sadašnji šef delegacije EU u Pakistanu švedski diplomat Lars-Gunnar Wigemark. (fena/bljesak.info)

facebook komentari

  • Agromentum

    “Učinili smo što se moglo”… Koji idiotizam! Zadaća svih tih predstavnika nije da učine ono što mogu nego ono što trebaju i moraju. Evo, samo za primjer: bilo da netko radi u nekoj firmi ili da zapošljava radnike, pravila se znaju; koji je to poduzetnik ili firma nekog zaposlila pa rekli eto radi ti koliko možeš. I sad opet traže nekog – sposobnosti nevažne, ko yebe vukojebinu.