Spalili im kuću i njivu, a sada još i posjekli obiteljsku šumu

1

Nije im bilo dovoljno što su nas protjerali i spalili kuću i njivu, već su sada, 25 godina poslije rata posjekli i šumu koju su naši djedovi i očevi mukotrpno podizali i čuvali.

Riječi su to braće Matković s Plehana kod Dervente, koji su kao i mnogi tamošnji Hrvati prije 25 godina protjerani sa svojih stoljetnih ognjišta

Ovih dana Matkovići su doživjeli još jedan šok kada im je javljeno da je njihova stoljetna šuma posječena. A ta šuma je od pamtivijeka u vlasništvu njihove obitelji, piše Fenix Magazin.

Pokojni otac nikada nije htio odsjeći ni drveta u našoj šumi, čuvajući i brinući se za svaki njen hrast i bukvu. Pravi šok smo doživjeli kada nam je javljeno da je dio naše šume sasječen do dna.

Nakon što je naš susjed prodao svoj dio šume jednom Srbinu, ovaj je uz dio kupljene šume nastavio sijeći te tako sasjekao i našu šumu, navode Matkovići.

Zaprepastili su se kad su došli i vidjeli što im je napravljeno na pragu zgarišta obiteljske kuće.

Reklo bi se koja bezobzirnost i bezosjećajnost prema tamošnjim Hrvatima, koje se i na ovaj perfidan način želi zaustaviti kako se nitko od njih ne bi vratio na područje koje sada pripada RS-u u BiH.

Ovo neće proći samo tako. Dići ćemo svoj glas i sudski ćemo tjerati prekršitelja jer ovakvo što se ne bi smjelo događati u normalno uređenom društvu kakvom teži BiH.  Kako drugačije stati u kraj ovakvom nasilju i otimačini privatnog vlasništva?, pitaju se braća Matković.

facebook komentari

  • Agromentum

    Kad je jedan takve zatekao kako kradu, izgovor je bio da su došli samo malo pročistiti.