Pratite nas

Iz Svijeta

Specijalni izaslanik UN-a: “Libija se nalazi vrlo blizu točke bez povratka”, Egipat upozorava: “Teroristi u Libiji uskoro će zauzeti naftna polja”

Objavljeno

na

Ratovanje suprotstavljenih frakcija u Libiji dovodi zemlju blizu “Točke s koje nema povratka, rekao je posebni izaslanik Ujedinjenih naroda u Libiji, Bernandino Leon. Napori koji se ulažu u stabilizaciju nisu urodili plodom.

Međunarodno priznata, izabrana vlada premijera Abdullaha al-Thinnija, morala je, uslijed ratnih djelovanja naoružanih skupina, preseliti svoje sjedište tisuću kilometara istočno gdje je trenutno smješten parlament.

U Libiji, od kada su militanti iz grada Misrate u kolovozu zauzeli glavni libijski grad Tripoli, djeluju dva parlamenta i dvije vlade. Jedan već spomenuti, međunarodno priznati i drugi postavljen od strane militanata.

Bernardino Leon prije mjesec dana pokrenuo je inicijativu kojom bi sukobljene strane započele dijalog i dogovorile prekid vatre, no sukobi su se u Benghaziju u posljednja dva tjedna pojačali.

“Mislim da je ova zemlja u velikoj opasnosti, u posljednja dva tjedna sukobi su doveli do točke poslije koje povratak neće biti moguć”, rekao je Leon na novinskoj konferenciji.

Zapadne zemlje brinu se da bi ta članica OPEC-a mogla završiti u građanskom ratu jer se vlasti nisu u stanju nositi i pod kontrolu staviti milicije koje su pomogle svrgnuti pukovnika Gaddafija, a sada se protive vlastima i bore za svoj dio kolača od naftnih prihoda.U pregovorima predvođenima posebnim izaslanikom Ujedinjenih naroda nisu prisutni predstavnici pripadnika naoružanih milicija iz Misrate i suprotstavljene frakcije iz grada Zintana.

Međunarodna narav terorističkih organizacija

Egipat strahuje da bi terorističke skupine srodne s muslimanskim bratstvom i u konačnici i s ISIL-om mogle zauzeti naftna polja Libije, a ministar vanjskih poslova Egipta, Samuel Shukri, apelirao je na zapadne sile da prošire kampanju koju vode protiv ISIL-a kako bi se nosile s rastućom prijetnjom ekstremista u Sjevernoj Africi.

Shukri je iskoristio svoje službeno putovanje u London kako bi pokušao progurati novi model suradnje po pitanju ekstremizma u Egiptu koji bi se bazirao na kampanji čija meta bi bili islamski ekstremisti.

“Libijski prirodni resursi predstavljaju veliko bogatstvo koje bi teroristi mogli iskoristiti za financiranje svojih borbi u toj, ali i u drugim svjetskim zemljama. Već sada vidimo kako se ISIL koristi financijama s crnog tržišta naftnih derivata, ako se takva stvar dogodi u Libiji to bi moglo imati veliki utjecaj na Egipat”, rekao je Shukri.

Egipat je podržavao Libiju u borbi s militantima koji sada kontroliraju najveće libijske gradove, no ne i naftna polja čiji proizvodni kapaciteti dosežu 2,7 milijuna barela dnevno.

“Borimo se s militantima čije su organizacije srodne s ISIL-om i Muslimanskim bratstvom, vidjeli smo kako prelaze granice i dolaze na Sinaj, a po nekim informacijama djeluju i u Nigeriji”, rekao je Shukri i dodao “Međunarodna narav ovih organizacija mora biti prepoznata.”

“Svi mi koji pokušavamo iskorijeniti prijetnju terorizma u jednom području, moramo razviti veću suradnju na drugim područjima ako se želimo učinkovito boriti s prijetnjom”, dodao je Shukri.

izvor:Advance.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Donald Trump: Ne budemo li imali izbora spremni smo uništiti Sjevernu Koreju

Objavljeno

na

Objavio

Trump: Na nama je hoćemo li svijet uzdići na više razine ili ćemo ga pustiti da potone u bezdan

Na Općoj skupštini UN-a govorio je američki predsjednik Donald Trump.

“Glavni tajniče, gospodine predsjedniče, svjetski lideri, dobrodošli u New York. Velika mi je čast stajati ovdje u svom gradu i obratiti se svijetu. Milijuni građana ispaštaju nakon razornih uragana koji su pogodili našu zemlju, želim izraziti zahvalnost svima koji su ponudili pomoć.

Srećom, SAD je od izbora u studenom doživio sve veći procvat, nezaposlenost je na najnižoj razini, poduzeća se vraćaju u našu zemlju, potrošit ćemo više od 7 milijardi dolara na vojsku, bit će to najveća vojska u povijesti.

Lideri brojnih zemalja su stajali ovdje i govorili o prijetnjama i potencijalu koji samo čeka da ga dostignemo. Liječimo bolesti, riješavamo probleme za koje su prošle generacije mislile da su nemoguće za riješiti. Teroristi su sve snažniji, autoritarne zemlje izlažu riziku brojne saveze koji su spriječavali sukobe od 2. svjetskog rata.

Krijumčari ljudi i oružjem prijete našim granicama i izlažu opasnosti naše građane. Na nama je hoćemo li svijet uzdići na više razine ili ćemo ga pustiti da potone u bezdan.

Imamo priliku da izvučemo ljude iz siromaštva i da djeca žive bez mržnje i nasilja. UN se temelji na viziji da različite nacije surađuju kako bi zaštitile suverenitet. SAD je donio Marshallov plan koji je temeljen na plemenitoj ideji slobodnih i snažnih nacija. Uspjeh UN-a ovisi o svima, moramo započeti s mudrošću iz povijesti, naš uspjeh ovisi o nacijama koje promiču mir i prosperitet. Ne očekujemo da različite zemlje dijele iste kulturološke navike ali očekujemo da poštuju nacije.

Različite zemlje s različitom kulturom ne samo da postoje, već međusobno surađuju. SAD želi biti primjer drugima. Slavimo 230. obljetnicu našeg Ustava, najstarijeg koji se danas koristi u svijetu. Temelj mira i prosperiteta za Amerikance i druge koji štuju vladaviu prava. Ključno u Ustavu je “Mi, narod” i želimo ispuniti obećanje tih riječi, naše povijesti. Ja sam izabran, ne da preuzmem vlast nego da ga predam narodu kome ona i pripada.

Želimo služiti njihovim potrebama i vrijednostima. Amerika će mi uvijek biti na prvom mjestu, baš kao što i lideri drugih zemalja trebaju stavljati svoje zemlje na prvo mjesto. UN je najbolja platforma za prosperitet naših naroda ali zahtjeva suradnju. SAD će uvijek biti prijatelj svim narodima, osobito našim saveznicima ali ne može dozvoliti da ništa ne dobivamo zauzvrat. Smatramo da sve zemlje moraju biti sigurne i prosperitetne.

Naši građani su platili najveću cijenu za obranu naše slobode. Vrijednost Amerike se može vidjeti na bojnim poljima gdje su naši vojnici umirali sa saveznicima. Čak i nakon pobjede nismo tražili teritorijalnu ekspanziju i nismo nametali svoj način života drugima nego smo pomogli izgraditi institucije poput UN-a, to je naša nada za sve narode svijeta. Želimo sklad, a ne sukobe. Moramo zaštiti nacije interese i budućnost, odbaciti prijetnje suverenitetu, moramo poštivati pravo, granice i kulturu i mir.

Kao što su osnivači htjeli moramo se suočiti s onima koji nam prijete terorom. Oni ne predstavljaju prijetnju samo svojim građanima nego i drugima u svijetu. Ako se ne suprostavimo zlo će pobjediti. Sile će samo dobiti na snazi.

Nitko nije pokazao veće nepoštivanje prema narodu od Sjeverne Koreje. Svjedočili smo brutalnosti režima kada je nevin američki student preminuo nakon što se vratio iz Sjeverne Koreje, to smo vidjeli u ubojstvu njegovog brata, sada testiranje balističkih raketa predstavlja prijetnju velikog gubitka života.

Ne samo da neke zemlje surađuju nego financiraju zemlju koja nuklearno prijeti. SAD ima veliko strpljenje ali ako bude prisiljen braniti sebe ili saveznike nećemo imati drugog izbora nego u potpunosti uništiti Sjevernu Koreju. Spremni smo ali se nadamo da to neće biti potrebno.

Vidjet ćemo kako će biti, kako će se ponašati, vrijeme je da Sjeverna Koreja shvati da je denuklearizacija jedina prihvatljiva. Hvala svima koji su glasali za sankcije ali moramo učiniti puno više. Krajnje je vrijeme da stanemo na kraj režimu koji otvoreno govori o smrti, o uništavanju”, rekao je Donald Trump.

Trump prozvao Britance: Teroristički gubitnici su vam bili ispred nosa

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Borut Pahor: Uvjeren sam u implementaciju arbitražne presude

Objavljeno

na

Objavio

Pahora za nekoliko dana očekuje početak kampanje za reizbor na mjesto predsjednika u kojoj će važnu ulogu zasigurno imati odnosi Slovenije i Hrvatske.

Slovenski predsjednik Borut Pahor izjasnio se protiv mogućnosti razgovora s Hrvatskom o bilateralnom rješenju graničnog pitanja te smatra da bi Ljubljana i dalje morala inzistirati na primjeni presude koju Hrvatska osporava.

Uvjeren sam u implementaciju arbitražne presude i čini mi se da je rješavanje tog pitanja bilateralnim sporazumom neprihvatljivo, rekao je Pahor Slovenskoj tiskovnoj agenciji. Već sam pristanak na razgovore s Hrvatskom o implementaciji arbitražne presude novim dvostranim ugovorom značio bi da time bitno slabimo pravnu vrijednost presude, dodao je.

Pahor je arbitražni sporazum kao tadašnji slovenski premijer potpisao 2009. s tadašnjom hrvatskom premijerskom Jadrankom Kosor, u vrijeme kad je Ljubljana tim potpisom uvjetovala nastavak hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om.

Pahora za nekoliko dana očekuje početak kampanje za reizbor na mjesto predsjednika u kojoj će važnu ulogu zasigurno imati odnosi Slovenije i Hrvatske.

Slovenski je predsjednik za STA rekao kako na hrvatske pokušaje da se granično pitanje ponovo otvori gleda s velikom rezervom. To je pitanje bilateralno zapravo već riješeno međunarodnim ugovorom koji smo zaključili pod pokroviteljstvom EU-a, drži on.

Smatra da bi prihvaćanje arbitražne presude povećalo mogućnost suradnje dviju država na Balkanu i otklonilo nestabilnost. No, odluka hrvatskih vlasti da ne poštuju arbitražni sporazum je narušila povjerenje.

Čak ako bi se dogodilo da bi bilateralni sporazum o granici potvrdile obje vlade i dva parlamenta, postavlja se pitanje bi li se ti sporazumi poštovali, rekao je Pahor.

facebook komentari

Nastavi čitati