Specijalni izaslanik UN-a: “Libija se nalazi vrlo blizu točke bez povratka”, Egipat upozorava: “Teroristi u Libiji uskoro će zauzeti naftna polja”

0

Ratovanje suprotstavljenih frakcija u Libiji dovodi zemlju blizu “Točke s koje nema povratka, rekao je posebni izaslanik Ujedinjenih naroda u Libiji, Bernandino Leon. Napori koji se ulažu u stabilizaciju nisu urodili plodom.

Međunarodno priznata, izabrana vlada premijera Abdullaha al-Thinnija, morala je, uslijed ratnih djelovanja naoružanih skupina, preseliti svoje sjedište tisuću kilometara istočno gdje je trenutno smješten parlament.

U Libiji, od kada su militanti iz grada Misrate u kolovozu zauzeli glavni libijski grad Tripoli, djeluju dva parlamenta i dvije vlade. Jedan već spomenuti, međunarodno priznati i drugi postavljen od strane militanata.

Bernardino Leon prije mjesec dana pokrenuo je inicijativu kojom bi sukobljene strane započele dijalog i dogovorile prekid vatre, no sukobi su se u Benghaziju u posljednja dva tjedna pojačali.

“Mislim da je ova zemlja u velikoj opasnosti, u posljednja dva tjedna sukobi su doveli do točke poslije koje povratak neće biti moguć”, rekao je Leon na novinskoj konferenciji.

Zapadne zemlje brinu se da bi ta članica OPEC-a mogla završiti u građanskom ratu jer se vlasti nisu u stanju nositi i pod kontrolu staviti milicije koje su pomogle svrgnuti pukovnika Gaddafija, a sada se protive vlastima i bore za svoj dio kolača od naftnih prihoda.U pregovorima predvođenima posebnim izaslanikom Ujedinjenih naroda nisu prisutni predstavnici pripadnika naoružanih milicija iz Misrate i suprotstavljene frakcije iz grada Zintana.

Međunarodna narav terorističkih organizacija

Egipat strahuje da bi terorističke skupine srodne s muslimanskim bratstvom i u konačnici i s ISIL-om mogle zauzeti naftna polja Libije, a ministar vanjskih poslova Egipta, Samuel Shukri, apelirao je na zapadne sile da prošire kampanju koju vode protiv ISIL-a kako bi se nosile s rastućom prijetnjom ekstremista u Sjevernoj Africi.

Shukri je iskoristio svoje službeno putovanje u London kako bi pokušao progurati novi model suradnje po pitanju ekstremizma u Egiptu koji bi se bazirao na kampanji čija meta bi bili islamski ekstremisti.

“Libijski prirodni resursi predstavljaju veliko bogatstvo koje bi teroristi mogli iskoristiti za financiranje svojih borbi u toj, ali i u drugim svjetskim zemljama. Već sada vidimo kako se ISIL koristi financijama s crnog tržišta naftnih derivata, ako se takva stvar dogodi u Libiji to bi moglo imati veliki utjecaj na Egipat”, rekao je Shukri.

Egipat je podržavao Libiju u borbi s militantima koji sada kontroliraju najveće libijske gradove, no ne i naftna polja čiji proizvodni kapaciteti dosežu 2,7 milijuna barela dnevno.

“Borimo se s militantima čije su organizacije srodne s ISIL-om i Muslimanskim bratstvom, vidjeli smo kako prelaze granice i dolaze na Sinaj, a po nekim informacijama djeluju i u Nigeriji”, rekao je Shukri i dodao “Međunarodna narav ovih organizacija mora biti prepoznata.”

“Svi mi koji pokušavamo iskorijeniti prijetnju terorizma u jednom području, moramo razviti veću suradnju na drugim područjima ako se želimo učinkovito boriti s prijetnjom”, dodao je Shukri.

izvor:Advance.hr

facebook komentari