Milivoj ŠPIKA: Hrvatska može i mora iznaći sredstva za osobe treće životne dobi

0

Danas za kamenjar.com razgovaramo s Milivojem Špikom predsjednikom Bloka umirovljenici zajedno i kandidatom za ministra rada i mirovinskog sustava koalicijske liste #Za premijera na nedjeljnim parlamentarnim izborima u I izbornoj jedinici. Razloga za ovaj razgovor ima dovoljno, ali prije svega cilj nam je pojasniti radnu, socijalnu, zdravstvenu i mirovinsku politiku.

Pitanje: Mislim da je najbolje da počnemo s malo osjetljivijim pitanjem. Na prošle izbore ste izašli zajedno s HDZom, a sada izlazite s Bandićem. Možete li nam jasno reći zašto je došlo do raskida HDZa s BUZom ?

Što se tiče BUZ-a nije bilo ni jednog razloga da se suradnja ne nastavi, posebno jer je sve upućivalo upravo na to. Očito je kako se nekome iz HDZ-a nije nešto svidjelo kod nas no to nam nisu rekli niti smo imali ikakav signal da nešto nije u redu, izuzev ako naš grijeh nije suprotstavljanju nekim prijedlozima koji su mimo dogovora dolazili iz ministarstva zdravlja i ministarstva rada i mirovinskog sustava…. Govorimo dakle o poskupljenju police dopunskog osiguranja, nepotrebnom pomicanju roka primjene za odlazak u mirovinu sa 2038. na 2028., privatizaciji zdravstva i još nekoliko prijedloga koji su bili u suprotnosti sa dogovorom prije izbora. Točan odgovor na postavljeno pitanje ipak mogu dati oni sami.

Pitanje: Poštovani gospodine Špika Vi ste se u saboru ovo proljeće bili usprotivili rastu cijene dopunskog zdravstvenog osiguranja, ali najlakše je samo kritizirati zar ne ?

Špika: Gledajte ja sam se protivio povećanju cijene dopunskog jer bi ono najjače pogodilo najslabije među nama, umirovljenike. Radnicima je prošla vlada smanjila cijenu dopunskog  znajući da će to na kraju netko morati platiti, ispalo je da su to umirovljenici.

Pitanje:,ali koje je Vaše rješenje i da li ga Vi uopće imate ?

Špika: Moj prijedlog je da se racionaliziraju troškovi i pri tome nikome ne povećava cijena dopunskog osiguranja jer za to zapravo nema nikakve potrebe !?

Pitanje: Ako ste stvarno upoznati s situacijom u zdravstvu morate priznati da naš zdravstveni sustav troši više nego što se skupi iz doprinosa, dopunskog i drugih izvora prihoda.

Špika: To nije istina. Milanovićeva vlada je samo tijekom 2015 godine ostala dužna zdravstvenom sustavu 2.7 milijarde kuna. Neka država prvo plati zdravstvu ono što je dužna pa ćemo onda moći pričati o dopunskom i svemu drugome vezanom za zdravstvo. Ovogodišnji pokušaj povećavanja cijena dopunskog i svih drugih negativnih reformi nije bilo ništa drugo nego pokušaj prebacivanja troškova koje država odbija platiti iako je to dužna po zakonu na građane.

Pitanje: Za razliku od HDZa, SDPa i MOSTa Blok umirovljenici zajedno se protivi drugom stupu. Možete li objasniti razloge za svoje stajalište.

Špika: Nije ovdje potrebno ništa objašnjavati. Dovoljno je pogledati demonstracije u Čileu protiv obveznih mirovinskih fondova. Sve što se tamo događa danas će se za 20 godina događati i u Hrvatskoj.

Pitanje: Morate se ipak složiti da situacija u Hrvatskoj i u Čileu nije identična ?

Špika: Situacija je ista. Niti u Čileu niti u Hrvatskoj policija i vojska koji održavaju pravni poredak nisu članovi mirovinskih fondova dok svi ostali moraju biti njihovi članovi. Zar Vam to ne izgleda sumnjivo ? Tko bi razuman isključio one koji osiguravaju mir i red u državi iz dobrog posla ?

S predstavljanja kandidata u Podsusedu
S predstavljanja kandidata u Podsusedu

Pitanje: Gledajte Vi uspoređujete to, a sve drugo ignorirate. Ajde recimo da ste u pravu. Da imate moć što biste učinili po pitanju II stupa ?

Špika: Za početak smatram da je potrebno zamrznuti uplate u II stup i preusmjeriti tih 5 milijardi kuna umirovljenicima što bi značilo trenutno povećanje mirovina u prosjeku za 15%. Blok umirovljenici zajedno je već izradio prijedlog kako bi se  napravila ova raspodjela  i to tako da na primjer oni s mirovinama ispod 1.000 kuna dobiju mjesečni dodatak (povećanje) od prosječno 500 kuna, oni s mirovinama između 1.000 i 2.000 bi dobili dodatak od prosječno  400 kuna itd.

Pitanje: Pretpostavljam da bi taj Vaš prijedlog bio popularan među biračima, ali što s budućnošću? Što s našom djecom jer II stup je stvoren kako mi ne bi pali na njihova leđa u starosti.

Špika: To je laž. II stup je stvoren kako bi bankari naprosto oteli naš novac. Naša djeca zbog II stupa imaju slabije školstvo, slabije zdravstvo, a umirovljenici kopaju po smeću. II stup razara naše društvo.

Pitanje: Oteti je teška riječ. Što bi znači Vi htjeli ? Nacionalizaciju II stupa. Zar to ne bi bila kako Vi to kažete krađa ?

Špika: Ne, ja ne želim zagovarati nacionalizaciju II stupa. O tome mogu samo odlučiti građani na referendumu iako ih nitko nije ništa pitao kada su se osnivali mirovinski fondovi. Ja tražim samo da se zamrznu daljnje uplate u fondove i da se novac preusmjeri u ekonomiju koja samo radi postojanja II mirovinskog stupa gubi oko 10 milijardi kuna godišnje.

Pitanje: Svjesni ste da do toga najvjerojatnije neće doći jer sve glavne stranke podržavaju Obvezne mirovinske fondove ?

Špika: Svjestan sam da nam predstoji velika borba protiv bankarskog lobija i da ovi izbori za BUZ, BM365, Novi val i Reformiste predstavljaju samo prvu rundu, ali uvjeren sam da za dobrobit Hrvatske moramo ukinuti fondove. Ta borba protiv bankarskog lobija danas predstavlja pravo domoljublje, a ne ove umjetno proizvedene svađe s Srbijom. Veoma je znakovita, i po meni za sve umirovljenike opasna najava predsjednika HDZ-a i kandidata za premijera gospodina Plenkovića, da će oni predložiti smanjenje uplata u prvi stup a povećati za isti postotak II mirovinski stup. To je praktično najava za smanjenje mirovina sadašnjim umirovljenicima. Siguran sam da tako nešto sadašnji umirovljenici neće prihvatiti.

Pitanje: Što smatrate trenutačno najvećim problemima s kojima se suočava Hrvatska ?

Špika: S jedne strane demografska katastrofa u Hrvatskoj o kojoj sada već pričaju i međunarodni akteri,a s druge strane to je migrantska kriza. U Hrvatskoj se događa da istovremeno pada broj zaposlenih i nezaposlenih što znači da se gase radna mjesta i ne otvaraju nova, kao i to da  mladi ljudi sreću odnosno posao i egzistenciju pokušavaju pronaći napuštajući Hrvatsku. Ta ekonomska nesigurnost mladih je prouzročila do sada najveći egzodus sa ovih prostora i prijeti pravom demografskom katastrofom. Nova vlada odmah mora poraditi na socijalnoj sigurnosti mladih kroz izmjenu radnog zakonodavstva i socijalnu politiku tako da se otklone razlozi za odlazak izvan granica Hrvatske.

Nova radna mjesta i stvaranje novih vrijednosti kroz proizvodnju su ključ za rješavanje svih problema. Na žalost premalo je u javnosti onih koji znaju kako riješiti probleme, a previše onih koji su se već dokazali kao neuspješni. Pristup medijima, posebno elektroničnima sa nacionalnom koncesijom,  je dakle veliki problem za većinu sposobnih koji se pored na silu eksponiranih galamdžija naprosto ne čuju i ne vide.

Pitanje: O demografskoj katastrofi je već previše rečeno, a ništa se ne poduzima pa je bolje da nam objasnite zašto smatrate migrantsku krizu najvećim problemom. Pretpostavljam kako ste svjesni da je migrantska kriza završila ?

Špika: Migrantska kriza nije završila niti će završiti u bliskoj budućnosti. Za početak važno je naglasiti da u Europsku uniju prošlu godinu nije stigao jedan milijun nego praktički dva milijuna migranata iako to svi skrivaju.

Pitanje: Gospodine Špika čini mi se da Vi spominjete neku teoriju zavjere !? Dajte Budite ozbiljni !!

Špika: Po službenim podacima Europske unije u nju se doselilo tijekom 2015 godine 1.9 milijuna migranata ili ako želite drugačije na njenom području je preminulo 100.000 stanovnika više nego se rodilo, a broj stanovnika je porastao za 1,8 milijuna pa Vi računajte.

Pitanje: Dobro ušlo ih je više od milijuna koji se spominje u medijima, ali ipak morate priznate da je migrantska kriza završila i da je malo vjerojatno da će se prošlogodišnje scene ponoviti.

Špika: Prošlogodišnje scene se vjerojatno neće ponoviti, ali možemo očekivati da će u Europu tijekom 2016 godine doći milijun ilegalnih migranata, a tu su još i obitelji onih koji su dobili azil pa se imaju pravo naseliti u Europi.

Pitanje: Red je da Vam onda postavim pitanje kakve to veze ima s Hrvatskom. Nitko od njih ne želi živjeti u Hrvatskoj !!!

Špika: Nema veze gdje oni žele živjeti. Po Europskim pravilima svi migranti se vraćaju u prvu sigurnu članicu Europske unije, a to je u ovom slučaju Hrvatska. Po europskim zakonima Hrvatska, Srbija i Makedonija ne mogu vratiti migrante u državu iz koje su došli na naš teritorij jer je riječ o Grčkoj koja ima presudu zbog nehumanog postupanja prema migrantima. Znači oni će ostati ovdje bez obzira što mi ili oni želimo na naše želje.

Pitanje: Prošlu godinu je Njemačka primila sve migrante. Zar stvarno sumnjate da ih ove godine neće primiti, da će ih u slučaju većeg vala sve ostaviti u Hrvatskoj i Srbiji ?

Špika: To ne očekujem, ali znam da postoji prijedlog MMF-a da se bivše komunističke države koje se nalaze u Europskoj uniji prime migrante i da oni zamijene među ostalima Hrvate, Poljake, Rumunje i druge koji su pobjegli za boljim životom u Njemačku i druge države. Taj prijedlog postoji u studiji MMF-a pa mi nemojte govoriti kako je riječ o teoriji zavjere. Blok umirovljenici zajedno i BM365 to neće dopustiti niti ima namjeru šutjeti o tome kao što šute HDZ, SDP, MOST itd. jer za razliku od njih mi stvarno branimo hrvatske nacionalne interese i slušamo što birači žele.

Pitanje: Što poručujete za kraj?

Stalno ponavljamo iste poruke stoga nije na odmet ponoviti ih još jednom. Pozivamo sve da 11.09. izađu na izbore i tako preuzmu odgovornost za svoju budućnost, budućnost svoje djece i unuka, za sve buduće generacije…. Na svakim izborima se pruža prilika popraviti grešku iz prethodnih, stoga poziva sve da biraju one koji su se svojim radom i djelima dokazali kao vjerodostojni….. preferencijalni glas u prvoj izbornoj jedinici za mene je ujedno i potpora mojoj kandidaturi za ministra rada i mirovinskog sustava, pa ću još jednom ponoviti naše glavne programske odrednice:

Mirovina nije niti može biti socijalna kategorija, a umirovljenici nisu niti mogu biti teret društva. Mirovina stečena radom mora biti dostatna za život dostojan čovjeka.

Odmah zamrznuti uplate u drugi mirovinski stup a sredstva (cca 5,5 milijardi) transferirati u povećanje mirovina svima u prosjeku za cca 15%.

Odmah po sastavljanju vlade će se formirati Nacionalno vijeća za umirovljenike i starije osobe bez čijeg mišljenja na vladu ili sabor neće moći otići ni jedan zakonski prijedlog ili uredba u nadležnosti Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Protiv smo da se odlazak u mirovinu produljen na dob od 67 godina počne primjenjivati ranije no što je dogovoreno sa EK odnosno 2038.

Protiv smo neprihvatljivo velikog povećanja penalizacije za prijevremeni odlazak u mirovinu.

Iskoristiti maksimalno institut dokupa mirovina kao hrvatski izvorni proizvod uz korištenje sredstva iz EU fondova za zbrinjavanje viška zaposlenih u javnim službama.

BUZ ima spremno Zakonsko rješenje za problem umirovljenika koji ne primaju dodatak na mirovinu kroz institut dokupa mirovina (Royal međugeneracijska solidarnost)

Češće i kvalitetnije raditi revizije rješenja za umirovljenja.

Nećemo dozvoliti povećanje  cijene police dopunskog zdravstvenog osiguranja i protiv smo ulaska privatnih osiguravatelja u taj dio zdravstvenog sustava.

Neće se dopustiti privatizacija zdravstvenog sustava temeljem koje bi zdravstvena skrb bila na bilo koji način nedostupna svim građanima, uključujući i one bez prihoda. Solidarnost kao važna komponenta zdravstvenog sustava se mora sačuvati.

Žurno mijenjati Ovršni zakon kojim bi se spriječila pljenidba i prodaja jedine nekretnine. Nekretnina koju se plijeni i prodaje ne smije se prodati ispod procijenjene vrijednosti, odnosno u tom slučaju negativna razlika ide na štetu ovrhovitelja.

Primijeniti Zakonsku odredbu po kojoj ni u kom slučaju ne može biti plijenjeno više od 1/3 plaće, te iz ovrha izuzeti socijalne naknade i dječji doplatak.

Zakonom regulirati da se mora primijeniti moratorij na najmanje godinu dana na vraćanje kredita svakom pojedincu koji ostane bez posla.

RTV pretplatu ukinuti za sve umirovljenike sa manjom mirovinom od 3500 kuna, a prepoloviti je za sve ostale umirovljenike.

Izmjenama Zakona o radu stimulirati poslodavce da sklapaju ugovore o radu na neodređeno vrijeme.

Postrožiti nadzor uvjeta radnika, a posebno poraditi na sprečavanja rada na crno.

Poreznim olakšicama stimulirati otvaranje novih radnih mjesta.

Oštro sankcionirati svakog poslodavca u slučaju nepoštivanja Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Hrvatska može i mora iznaći sredstva da osobe treće životne dobi imale život dostojan čovjeka kao i sredstva kojima bi motivirala mlade obitelji za rad i život u prelijepoj nam Hrvatskoj.

Ante Rašić/Kamenjar.com

facebook komentari