Pratite nas

Pregled

Splitski branitelji kazneno prijavili trojicu kolumnista ‘Novosti’

Objavljeno

na

Koordinacija braniteljskih, veteranskih i stradalničkih udruga Splita i Splitsko-dalmatinske županije DORH-u je kazneno prijavila trojicu novinara i kolumnista srpskog tjednika tjednika “Novosti” Borisa Dežulovića, Viktora Ivančića i Milorada Krstulovića, tereteći ih za mržnju i netrpeljivost prema hrvatskom narodu i državnosti.

“Ova trojica novinara su u razdoblju od ožujka 2016. do siječnja 2017. u nizu tekstova izrazili otvorenu netrpeljivost i mržnju prema hrvatskom narodu, ideji hrvatske državnosti, te prema simbolima Republike Hrvatske i nacionalnim blagdanima” rekao je u četvrtak Ivan Turudić, predsjednik županijske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, na konferenciji za novinare u Splitu.

Po njegovu mišljenju, takvim ponašanjem trojice spomenutih novinara tjednika “Novosti” ostvarena su “sva bitna obilježja kaznenih djela javnog poticanja na nasilje i mržnju te povrede ugleda Republike Hrvatske”.

“Stoga smo bili prisiljeni podnijeti kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu te smo zatražili da se poduzmu sve zakonom predviđene radnje i da se protiv osumnjičenika pred nadležnim sudom pokrene odgovarajući kazneni postupak”, istaknuo je Turudić.

Žao mu je, kaže, što odgovorni u DORH-u, “koji promptno reagiraju po službenoj dužnosti kad je u pitanju podizanje optužnica i progona hrvatskih branitelja, a na ovakva (ne)djela uopće ne reagiraju”, već, ustvrdio je, blagonaklono ispod oka promatraju ove devijacije i na taj način i “pasivno sudjeluju u blaćenju hrvatske države, hrvatskog naroda, odnosno simbola hrvatske državnosti za koje su hrvatski branitelji i hrvatski narod podnijeli neizmjernu žrtvu”.

Turudić: Od DORH-a tražimo istu brzinu i restriktivnost kao i za derbi na Poljudu

“Stoga tražimo da i ovdje DORH iskaže istu brzinu i restriktivnost, kao i u slučaju verbalnog delikta navijača Torcide na prošlom derbiju između Hajduka i Rijeke, jer u protivnom dolazi u pitanje primjena načela ravnopravnosti građana pred zakonom”, naglasio je Turudić.

Branitelji od Vlade, dodao je, traže da tjedniku “Novosti” uskrati financiranje kroz naredne tri godine, sukladno kriterijima Savjeta za nacionalne manjine.

Upitan koje to tekstove spomenutih novinara i kolumnista smatra spornima, odgovorio je kako je riječ o osam ili devet tekstova, koji su svi predani Državnom odvjetništvu, među kojima je izdvojio neke Dežulovićeve članke.

“Prijeđene su sve granice ukusa i demokratskih uzusa”, poručio je Turudić, a na novinarsko pitanje misli li da se ovom kaznenom prijavom ugrožavaju medijske slobode, naglasio je kako su medijske slobode dopuštene i potrebne, jer bez njih nema razvoja demokratskog društva.

Bez slobode medija nema demokratskog društva, ali moramo paziti što i kako govorimo

“Međutim, i u slobodi medija svi moramo paziti što i kad ćemo izgovoriti i na koji način. Ne smijemo ničim poticati na mržnju i netrpeljivost i na ono što je zakonom zabranjeno. Novinari-kolumnisti tjednika ‘Novosti’ pisali su govorom mržnje i netrpeljivosti, a od nas se očekuje da nastavimo sa suživotom s nacionalnom manjinom koja u ovom slučaju vrijeđa nas kao većinski, hrvatski narod”, rekao je Turudić.

Marko Ljubić: „Novosti“ su velikosrpsko oružje, a ne manjinski medij

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Plenković: Očekujem temeljito izvješće SOA-e o prisluškivanju hrvatskih dužnosnika u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski premijer Andrej Plenković je za središnji Dnevnik HRT-a kazao nakon svoga prvog govora u UN-u da su ondje poslane vrijednosne poruke kako Hrvatska gleda na ulogu UN-a te da RH podržava napore novog glavnog tajnika.

Želimo da UN bude učinkovitiji kako u pogledu borbe protiv terorizma, zaštite ljudskih prava. Mislim da su ove poruke dobro primljene, rekao je za HRT.

Govoreći o predstojećem susretu sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom kazao je da on i njegov slovenski kolega razvijaju jedan dobar odnos poštovanja i povjerenja.

Mi želimo riješiti otvorena pitanja granica i na kopnu i na moru. Slovenija ima svoju poziciju u okviru koje želi da se radije provede arbitražna presuda. Mi s njom imamo problem zbog toga što je sama u procesu koji je postao kontaminiran, postala neprihvatljiva za Hrvatsku.

No to ne znači da nema manevra i da nema načina kako da dvije zrele susjedne zemlje, dvije članice EU-a, saveznice u NATO-u ne nađu rješenje. Očekujem da će naši razgovori biti vrlo sadržajni, da ćemo pogledati što je to što nas trenutno spaja, a što su teme koje nas razdvajaju. Nastavljamo u dobroj vjeri razgovarati o pitanju granica sa Slovenijom, rekao je Plenković.

Na priznanje ministra BiH da su neki hrvatski dužnosnici bili prisluškivani hrvatski premijer je kazao da očekuje jedno ‘temeljito izvješće hrvatske sigurnosno obavještajne agencije na tu temu’.

Čuo sam se s ravnateljem i kada se vratim to će biti jedna od prvih stvari o kojoj želim dobiti temeljite informacije, rekao je Plenković. I dalje ponavljam, BiH je država koja je s Hrvatskom najpovezanija – od geografske povezanosti do činjenice da su Hrvati konstitutivan narod. Sedam puta sam bio u BiH u ovih 11 mjeseci i nastavit ćemo s tim intenzitetom, dodao je.

Ako nešto treba dodatno pojasniti oko Pelješkog mosta, ponavljam, on se gradi na hrvatskom teritoriju. Razgovori sa stručnim službama su trajali godinama. Ova tema je dotaknuta i u vrijeme kada smo imali zajedničke sjednice Vlade u Sarajevu. Mislim da s kolegom Zvizdićem i drugim akterima to pitanje možemo riješiti. Podcrtavam da je ovdje više riječ o stavu određenih stranaka, a nešto manje institucija Bosne i Hercegovine. Ta nijansa nije nebitna. Projekt Pelješkog mosta ide dalje. To će biti najveći projekt financiran sredstvima Europske unije. Mislim da je povezivanje juga Hrvatske s Pelješkim mostom, s ostatkom zemlje, strateško pitanje i to posebno u kontekstu “schengena” i jednog intenzivnijeg priljeva turista u Hrvatsku, kazao je premijer RH.

Sjedinjene Američke Države i dalje su svjetska sila i glavni globalni akter. Oni su naš glavni partner i saveznici u okviru NATO-a. Njihovi pogledi na globalne odnose su bitni. Prije dva dana, nakon govora predsjednika Donalda Trumpa kada je rekao “najprije Amerika”, treba reći i da je kazao “DA” i za multilateralnu suradnju, izjavio je Plenković.

Što se tiče Sjeverne Koreje ja sam danas razgovarao s japanskim premijerom Abeom. Da čujete njihov stupanj zabrinutosti što se zbiva u Sjevernoj Koreji, onda vidite da one zemlje koje jesu blizu korejskog poluotoka puno ozbiljnije doživljavaju ove nuklearne testove. Naravno da postoje razlike u narativu i u snazi poruke koju ovako izravno šalje američki predsjednik. To je možda jedna novina. Malo tko je od njegovih prethodnika na ovaj način tako radio, ali čini mi se da oko drugih pitanja postoje veliki prostori za suradnju, izjavio je između ostalog.

Izetbegovićev specijalni rat protiv Hrvatske

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Govor predsjednika Vlade Plenkovića pred Općom skupštinom UN-a

Objavljeno

na

Objavio

Premijer Andrej Plenković nalazi se u New Yorku gdje je na Općoj skupštini UN-a održao govor.

Jedan od učinaka globalizacije je da se svijet suočava s velikim migracijama. Hrvatska je u prošlosti bila suočena s velikom izbjegličkom krizom, ali naš pristup će uvijek biti onaj u kojem će na prvo mjesto stavljati ljude – rekao je Plenković i dodao kako nam je potrebna suradnja kako bi se pozabavili s korijenima problema.

Rekao je kako se moramo fokusirati na diplomaciju i prevenciju te da jedinstveno rješenje nije primjereno za sve zemlje.  – Naš doprinos izgradnji mira bit će i dalje važna komponenta vanjske politike kroz izravno djelovanje kao i kroz dijeljenje naših iskustava s drugim zemljama – rekao je Plenković.

Moramo se više uključiti u borbu terorizma jer je očito da postoji veća potreba za suradnju u toj borbi. Hrvatska u potpunosti podupire rezoluciju Vijeća sigurnosti protiv Sjeverne Koreje – izjavio je Plenković i pozvao Sjevernu Koreju da prestane s testiranjem nuklearnog oružja.

Plenković je rekao i kako svjedočimo sve većim klimatskim promjenama te da se moramo više pozabaviti tim pitanjem. Napomenuo je kako Hrvatska nije bila pošteđena tih promjena te je bila pogođena velikim požarima ali i poplavama. – Hrvatska je predana multilateralizmu – kazao je Plenković pred kraj govora.

Plenković je povodom obilježavanja 25. godišnjice ulaska Hrvatske u Ujedinjene narode na prijamu u New Yorku istaknuo kako je to velika obljetnica, a 22. svibnja 1992. simbolizirao je završetak dugotrajnog nastojanja hrvatske države kako bismo dobili međunarodno priznanje te da možda za nekoga 25 godina nije puno, ali kako je to za nas bio generacijski pothvat.

Plenković je u srijedu navečer u New Yorku održao prijam na koji su stigli mnogi ugledni američki Hrvati, no i visoki dužnosnici poput predsjednika Opće skupštine UN-a Miroslava Lajčaka i europskog povjerenika za proširenje Johannesa Hahna.

Premijer je prethodno održao i predavanje na sveučilištu Columbia gdje je okupljenim studentima govorio o hrvatskim pogledima na Europsku uniju, te među ostalim istaknuo kako su sljedeći ciljevi ulazak u zonu Šengena i u eurozonu.

facebook komentari

Nastavi čitati