Pratite nas

BiH

Splitu je svanula zora slobode, gradonačelnik profiter zamijenjen je gradonačelnikom dezerterom

Objavljeno

na

[quote]Ipak, izgleda da je počela ozbiljna decentralizacija! Zahvaljujući našem gradonačelniku Ivi Split postaje hrvatski guy centar. U subotnjem 24 sata topli izvještaj iz Splita. Građani su sa osmjehom I simpatijama pratili sudionike išarane duginim bojama. Možda sam ipak malko skeptičan da su te simpatije bile tako izrazite. Ako su zaista i postojale, razlog tomu je što je Dioklecijanov grad napokon proglašen guy centrom![/quote]

Održana je treća guy parada u “Guy centru Hrvatske – Splitu” kako je to uzbudljivo i slikovito poručio novi gradonačelnik Splita Ivo Baldasar. Splićani su već dugo ljuti na Zagrebčane jer je navodno Zagreb sve centralizirao štogod mu je došlo pod ruku. Čak je i Ministarstvo za pomorstvo smješteno u Zagrebu. Da se ikako moglo Zagreb bi vjerojatno i sva brodogradilišta doveo na obale Save… Ipak, izgleda da je počela ozbiljna decentralizacija! Zahvaljujući našem gradonačelniku Ivi Split postaje hrvatski guy centar. U subotnjem 24 sata topli izvještaj iz Splita. Građani su sa osmjehom I simpatijama pratili sudionike išarane duginim bojama. Možda sam ipak malko skeptičan da su te simpatije bile tako izrazite. Ako su zaista i postojale, razlog tomu je što je Dioklecijanov grad napokon proglašen guy centrom! Naravno! Sad će prigodom svakog gostovanja Hajduka izvan Splita biti doista vrlo veselo. Ni BBB, ni Armada, ni ostale navijačke skupine neće na Hajdukovim utakmicama iz čiste pristojnosti spominjati “pedere” jer bi to bilo primitivno iživljavanje nad Hajdukom i Torcidom. Ma nismo mi tako primitivni!

baldasar kerumKerum je dugo Splićanima dizao tlak. Predugo je dugine boje pokušavao držati po strani u korist crnih-ognjištarskih. Sada je napokon Splitu svanula zora slobode! Baldasar je rođeni demokrat. Uglađen, odmjeren, iskren i staložen kao i svi SDP-ovci! Svoje mjesto na čelu onih koji su malo drugačiji od nas (zatucanih!) obrazložio je čisto humanim razlozima: “Ja sam uvijek na strani slabijih”. I to kaže drugi najpoznatiji splitski Ivo. To je u redu! Kako bi se u stara idilična vremena reklo: “Drug ispravno razmišlja”. Međutim, taj drug nije “ispravno razmišljao” kad je početkom rata ostavio slabije u govnima i zbrisao u Italiju. No dobro! Nećemo cjepidlačiti! Ipak se 1998.g., vratio u Split jer je valjda tada ocijenio da se ionako bliži vlast Koalicije. Sada je uz podršku SDP-a preuzeo i ključeve Splita pa može krenuti s uobičajenom čistkom koja je tako svojstvena SDP-u gdjegod i kadgod osvoji vlast. Sretan što je Split napokon postao civilizirani guy centar, Ivu sad očekuju manje atraktivni poslovi jer mora zasukati rukave, staviti masku i “očistiti sav Kerumov talog” – glasnogovornike, savjetnike, pročelnike i druge važne dužnosnike i svih ih prisiliti da mu odmah stave mandate na raspoložbu kako bi mogao pometati svoje i SDP-ove, a pomalo i HNS-ove “ljude od povjerenja”. Baldasar je rekao nešto sukladno svom demokratskom habitusu: “Uostalom, tko radi dobro nema se zbog čega brinuti!” Osobito ako je član SDP-a ili HNS-a. Međutim, zlobni i mračni ognjištari sikću ovih dana po svim portalima kako su Splićani gradonačelnika profitera zamijenili za gradonačelnika dezertera. Baldasar je prije svega pristojan čovjek. Za ostale ocjene treba još malo pričekati! Christian Frederich Hebbel je napisao: “Staro zapažanje je da pristojnost raste toliko koliko moralnost opada!”

Stipe-Mesic-2Legendarni Stipe Mesić opet jaše političkom scenom. Obzirom na njegovu mudru dosljednost u samoisticanju, nije ni čudno da se ljevica služi svim raspoloživim sredstvima kako bi Stipu privukla da posluži njihovim ciljevima. Prvi se toga sjetio SDP pa je pozvao Stipu u svoj izborni štab za vrijeme izbora za EU parlament. Kako je SDP prošao na tim izborima – zna se! Nadam se da Stipe nije za to zaslužan! Ostalo je povijest. Stipe Mesić, kao novopečeni počasni predsjednik Antifašističkih boraca skočio je ovih dana kao vatrom oparen. Naime, časopis Vojna povijest piskarao je nešto o ustašama. “Pa zar su ustaše povijest?” pita se javno naš Stipe ne vjerujući vlastitim očicama skrivenim iza nepročešaljanih šumskih obrva. “Ustaše su sadašnjost!” grmi naš Stipan. O ustaškoj zmiji govorio je i naš sadašnji Predsjednik. Zemlja nam je premrežena ustašama. Uđe tako Stipe neki dan u kavanu, a svi ustaše! Ako vojna povijest već mora pisati o povijesti onda postoji samo jedna povijest, a to je povijest partizana i naše komunističke partije! Partija se provlači kroz cijelu hrvatsku povijest. Stipe je valjda i danas ponosan na drugove iz partijske ćelije koji su u Kninu smaknuli kralja Zvonimira. Najviše je našeg Stipana ogorčilo što se na naslovnici Vojne povijesti pojavila slika ustaše Jure Francetića. Francetiću se početkom rata pokvario zrakoplov pa se prisilno spustio negdje na Kordunu. Tamo ga uhvatiše četnici i demokratki ga odmah osudiše na smrt te bez žalbe izvršiše namah presudu tako što su suci uzeli u ruke letve I kolce te ga izmasakrirali. Kod izricanja presude Juri je sigurno bio uzet u obzir kao otežavajuća oklolnost i govor mržnje koji je naročito došao do izražaja u pjesmi “Evo zore, evo dana, evo Jure i Bobana…”

Zanimljivost je zamislite u tome što je riječ o istoj onoj pjesmi koju je Stipe u sav glas početkom Domovinskog rata pjevao s našim iseljenicima  po Australiji. Kao pravi logičar Stipe je to kasnije suvislo objasnio: da bi pomogao ugroženoj domovini i skupio dolare za oružje Stipe se spustio ispod svoje razine i počeo pjevati ustaške pjesme. Kako je pjevao pun žara i iz dubine srca tako je u pjesmi negdje zametnuo skupljene dolarske čekove. Dobro, I to se dešava! Jest da je time Stipe malo oštetio domovinu za koju se žrtvovao pjevajući ustaške pjesme, ali se za to pjevanje iskupio kasnije svojim svjedočenjem u Hagu o svim zločinima koje su Hrvati i Tuđman počili za vrijeme Domovinskog rata u BiH. Zametnuti čekovi nisu vjerojatno nikada stigli na naplatu, ali je svjedočenje u Hagu došlo na naplatu u vidu kazne od 111 godina Hrvatima iz BiH. Tom presudom, kojoj je znatno doprinio počasni predsjednik SAB-a, potvrđeno je staro pravilo da je pravda spora i nedostižna. Rigidni desničari, ognjištari, protivnici guy brakova i parada i svi koji se ne dive našem velikom Stipi vjerojatno bi ga rado vidjeli negdje u zatvoru. Ideja je pažnje vrijedna jer bi tamo Stipe mogao prevoditi Marksov Kapital, ali ovaj puta s hrvatskog na njemački!

U Sloveniji je Janez Janša nepravomoćno popušio dvije godine zatvora zbog tobožnje love koju je dobio od finske Partiae za nekakve tenkove. Naravno, zlobni Finci – uvrijeđeni tvrdnjom da kod njih nije nikada bilo građanskog rata – u svojim zbrčkanim papirima spominju čak i našega Stipu. Ali nema frke za Stipu! Objasnit će on njima sve jednako uvjerljivo kao što je nama objasnio kako su mu se zametnuli čekovi ili kako mu je prijatelj pozajmio novac za kupnju stana. Medutim, Stipe, skorman kakav već jest, za sada samo šuti. Abraham Lincoln je napisao: “Skromnost bi morala biti vrlina onih koji nemaju drugih vrlina!”

Hrvatska će iskreno i otvorenog srdca podržati Srbiju na njenom putu u EU. Tako treba! Sa iskrenim komšijom – samo iskreno! Ako ste sluajno čitali “Deobe” Dobrice Čosića onda ćete se sjetiti jedne nadasve iskrene definicje. Kaže Dobrica u “Deobama”: “Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije.” Ovih dana, svojedobno obožavani srpski novinar u Hrvatskoj Aleksandar Tijanić počinje snimanje velike istorijske serije “Ravna gora”. Nije to Ravna Gora pokraj Delnica gdje sam ja ostavio svoj trag u popravnom domu. To je ona Ravna gora iz pjesme “Od Topole pa do Ravne gore sve su straže đenerala Draže ….” U 15 epizoda Tija će da dokaže kako između partizana i tobožnjih antifašista s jedne strane i četnika s druge strane nije bilo nikakve razlike! Znači, Tijanić želi pokazati kako između četnika i ljudi u SAB-u čiji je počasni predsjednik naš Stipe Mesić nema nikakvih političkih razlika. Tako Tija rehabilitira četnike pa će ispasti da su jedino Hrvati bili borci protiv antifašizma. Naročito su mu drage ideje koje imaju velike izglede da se ostvare. Zato očekujem da će nam 1. srpnja srpska delegacija, na čelu s Tomom Nikolićem, donijeti na dar sliku depiliranog Draže s okruglim cvikerima (isti dr. Flick). Vesna Pusić i Josipović bi se sigurno i takvom daru iskreno obradovali I duboko zahvaljivali jer je dan od srca i zbog dobrosusjedskih odnosa. E, kako je Micić bio u pravu! Kako srpski mediji pišu da je Draža besmrtan, možda ga i naš Aca Stanković pozove u emisiju “Nedeljom u dva”. Woody Allen je rekao: “Volio bih biti besmrtan, ali ne po svojim djelima nego tako da nikada ne umrem!”

Portal i udruženje Zagreb pride izabrali su Karolinu Vidović Krišto za kandidatkinju za homofoba godine! Cijenjeno društvo čine biskup Valentin Pozajić, Ivan Poljaković, Aladbet Rebić i nadbiskup Josip Bozanić. Imaju oni kandidate i za homofrenda godine. To su: Sanja Modrić, Vojko Obrsnel, Nenad Zakošek, Oliver Frljić i Mile Kekin. A što je sa Ivanom Boticom Škafom? Čitajući kandidate homofrenda pade mi na glavu ideja. Sad me od ideje boli glava, ali što se može – ideja je sad tu! Predlažem da se na nacionalnoj razini ustanovi nagrada za najvećeg mrzitelja Hrvatske. Konkurencija bi sigurno bila j …. oštra! Teško da bi izbor prošao bez skandala, priutužbi, ponovnog brojanja glasova itd. Mnogi bi se sigurno osjećali oštećeni I nepravedno izostavljeni iz samog vrha natjecanja. teorijom o Hrvatskoj kao pokatolićenoj jazbini, M. Pupovac sa žutom trakom oko ruke, I. Mandić kao kandidat s tezom da je stvaranje Hrvatske povijesni promašaj itd. Itd., kamo bi me dovelo nabrajanje svih ostalih brojnih kandidata koji bi zasluživali tu časnu nagradu. Bio bi to predugačak niz neispunjenih želja. Još je Buda rekao: “Neispunjena želja je patnja. Mudro je ne željeti!”Bilo bi sigurno i tužbi Ustavnom sudu! Zamislite samo časne kandidate kao O. Frljić, M. Kekin, Škafo Botica, J. Pavičić, M. Jergović, A. Tomić,  V. Perica, D. Markovina, izvjesna Mila iz Nedeljom u dva s teorijom o Hrvatskoj kao pokatolićenoj jazbini, M. Pupovac sa žutom trakom oko ruke, I. Mandić kao kandidat s tezom da je stvaranje Hrvatske povijesni promašaj itd. Itd., kamo bi me dovelo nabrajanje svih ostalih brojnih kandidata koji bi zasluživali tu časnu nagradu. Bio bi to predugačak niz neispunjenih želja. Još je Buda rekao: “Neispunjena želja je patnja. Mudro je ne željeti!”

Kolumna: Zvonimir Hodak

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Tužiteljstvo BiH provodi istragu nad 14 visokih civilnih i vojnih dužnosnika Herceg Bosne i HVO- a.

Objavljeno

na

Objavio

Tužiteljstvo BiH provodi istragu nad skupinom od 14 visokih civilnih i vojnih dužnosnika Herceg Bosne i HVO- a.

Na listi se, između ostalih, nalaze i imena Darija Kordića, nekadašnjega potpredsjednika Herceg Bosne i bivšega lidera HDZ BiH, zatim Brune Stojića, nekadašnjega ratnoga ministra obrane Herceg Bosne, Ignaca Koštromana, glavnoga tajnika Herceg Bosne i HDZ BiH, Ante Sliškovića, bivšega ratnoga načelnika Službe sigurnosti (SIS) za Središnju Bosnu i još nekoliko pripadnika HVO koji su manje poznati javnosti.

Tužiteljstvo BiH uputilo je prije mjesec dana federalnome Ministarstvu za pitanja branitelja zahtjev za dostavljanje vojne evidencije za skupinu visokih civilnih i vojnih dužnosnika i pripadnika HVO s područja Hercegovine i Središnje Bosne za potrebe istrage u predmetu ratnih zločina nad zatočenicima u prošlom ratu. Kako je i uobičajeno radi se o strogo tajnom dokumentu, međutim mi smo uspjeli doći do toga zahtijeva i uvjeriti se da se radi o nekoliko vrlo zanimljivih i poznatih osoba.
14 dužnosnika.

Tužiteljstvo BiH provodi istragu nad skupinom od 14 visokih civilnih i vojnih dužnosnika nekadašnje Herceg Bosne i HVO- a. Na listi se između ostaloga nalaze i imena Darija Kordića, nekadašnjega potpredsjednika Herceg Bosne i bivšega lidera HDZ BiH, zatim Brune Stojića, nekadašnjega ratnoga ministra obrane Herceg Bosne, Ignaca Koštromana, glavnoga tajnika bivše Herceg Bosne i HDZ BiH, Ante Sliškovića, bivšega ratnoga načelnika Službe sigurnosti (SIS) za Središnju Bosnu i još nekoliko pripadnika HVO koji su manje poznati javnosti.

U ovom trenutku nije poznato o kojim se konkretno slučajevima radi, jedino se zna da su u pitanju navodni ratni zločini nad zatočenicima.

Također je zanimljivo da se po prvi puta provodi ozbiljna istraga protiv šefa sigurnosti HVO u Središnjoj Bosni Ante Sliškovića koji je još od završetka rata pod sumnjom da je imao ulogu u zločinima.

Bivši ministar obrane Herceg Bosne Bruno Stojić u ratu nije nikada niti boravio u Središnjoj Bosni, ali Tužiteljstvo BiH u istrazi provjerava njegove ministarske zapovjedi koje se tiču postupanja s ratnim zatočenicima.

Do prije nekoliko dana nitko u Središnjoj Bosni nije znao da Tužiteljstvo BiH istražuje 14 bivših civilnih i vojnih dužnosnika Herceg bosne i HVO-a. Znao je to predsjednik FBiH Marinko Čavara koji je tu informaciju dobio iz Ministarstva za pitanje branitelja. Nije poznato je li za istragu znao i Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH jer je na svakodnevnoj vezi sa zamjenikom direktora SIPA-e Đurom Kneževićem, a mogao je tu informaciju dobiti i od zamjenika državnoga ministra sigurnosti Mije Krešića pa i od same glavne tužiteljice Gordane Tadić.
Problem za Marinka Čavaru i vrh HDZ BiH je nastao kada se u Središnjoj Bosni nekako doznalo da Tužiteljstvo BiH istražuje visoke dužnosnike HVO-a s toga područja. Prije nekoliko dana se dogodio ozbiljan incident pred obiteljskom kućom predsjednika FBiH Marinka Čavare u Busovači., kako donosi Dnevni list., prenosi dnevnik.ba.

Skupina visokih časnika HVO-a, među kojima je navodno bio i general i ratni zapovjednik HVO Busovača Duško Grubešić je žestoko verbalno napala Čavaru i optužila ga da je skrivao informaciju o istrazi koju provodi Tužiteljstvo BiH te da on i vrh HDZ BiH ne čine ništa na državnoj razini da zaštite branitelje s područja Središnje Bosne. U jednom trenutku je došlo čak i do naguravanja i samo zahvaljujući prisebnosti nekih ljudi nije došlo do ozbiljnoga incidenta, prenosi dnevnik.ba.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Mektić: Zvaničnici iz Hrvatske su prisluškivani radi zaštite ekonomskih interesa BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je danas kako policijske i obavještajne agencije u BiH poduzimaju mjere čiji je cilj zaštiti i njene gospodarske interese, odbacivši nagađanja kako se pritom radi bilo što protuzakonito.

Mektić je izjavio danas da je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH, u skladu sa zakonima i Ustavom BiH, prisluškivala određene zvaničnike iz Hrvatske isključivo s ciljem zaštite ekonomskih interesa BiH i njenih građana.

“Sasvim je legalno i legitimo pravo svake zemlje, pa i BiH, da štiti sve svoje interese i interese građana BiH. Prema tome, institucije BiH, ali i niži nivoi vlasti, dužni su da štite te interese”, rekao je Mektić novinarima u Sarajevu.

On je naveo da su OSA i sve druge sigurnosne agencije u BiH dužne da štite i ekonomske interese BiH i da zaštite BiH od nelojalnih, nekorektnih napada koji mogu da utiču ili ugroze ekonomske temelje BiH i da joj nanesu ekonomsku štetu, kao i njenim građanima.

>http://kamenjar.com/bakir-izetbegovic-nalozio-prisluskivanje-pracenje-hrvatskih-politicara-gospodarstvenika/

Navodeći da to rade i druge zemlje u Europi i svijetu, pa tako i sigurnosne institucije BiH, Mektić ističe da interese BiH i njenih građana i zaštitu od “nečijih profiterskih namjera” institucije sigurnosti u BiH sprovode u skladu sa zakonima i Ustavom BiH.

“Sve do čega smo došli i što smo saznali u vezi sa ovom aferom o kojoj su pisali mediji, preduzimali smo u skladu sa zakonom i Ustavom BiH, štiteći njen ekonomski interes i ne dozvoljavajući podrivanje ekonomskog sistema unutar BiH. To ćemo raditi i dalje, na legalan i zakonski način”, poručio je Mektić.

Prema njegovim riječima, privatni interesi “udarili su na cjelokupne interese BiH i to se mora spriječiti”.

“Da li će to smetati pojedincima i grupama u BiH koji su se našli u svemu ovome, kao i nekima iz neke druge zemlje, to nas ne zanima. Nas obavezuje interes građana i nećemo raditi ništa protiv ekonomskih interesa drugih država”, kaže Mektić.

On smatra da je “sada jasnije zašto su neki strani zvaničnici i političari u posljednje vrijeme loše govorili o BiH”.

“Sada o tome definitivno mnogo više znamo i sve informacije ćemo dostaviti ključnim institucijama izvršne, zakonodavne i drugih nadležnih vlasti u BiH, jer nije na sigurnosnim agencijama da preduzimaju odgovor prema drugim državama, nego to na osnovu validnih i točnih informacija treba da rade ključne institucije svake zemlje, pa tako i BiH”, rekao je ministar sigurnosti.

List “Nacional” objavio je ranije da OSA vodi specijalni rat protiv Hrvatske, njenog premijera Andreja Plenkovića i vanjske politike hrvatske Vlade, ali i hrvatskog naroda u BiH, navodeći da je imao uvid u više tajnih izvještaja ove agencije.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić: Stanje u BiH se drastično i značajno komplicira u sigurnosnom smislu

facebook komentari

Nastavi čitati