Spremne optužnice za više od 640 Hrvata, Što će učiniti Hrvatska?

5
RSA

Hrvatska je nedugo nakon ulaska u EU pomogla BiH da stekne uvjete za podnošenje kandidature za članstvo tako što je unutar Vijeća EU modificirala kriterije koji su pred BiH stavljani kao preduvjet za pomak.

Može li ta činjenica danas pomoći desetorici bivših pripadnika HVO-a uhićenih u Orašju, koji imaju i hrvatsko državljanstvo? U hrvatskoj Vladi, kako neslužbeno doznajemo, nadaju se da može pa zato i ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier naglašava da će Hrvatska “ustrajati u politici potpore europskom putu BiH”. No ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak u izjavi za N1 otvoreno poručuje da europski put, po njegovu shvaćanju, podrazumijeva upravo ovakve istrage, piše Davor Ivanković/VečernjiList

– Uvjeren sam da nitko od BiH neće tražiti da ne procesuira one koji su odgovorni za ratni zločin zbog europskog puta jer to jednostavno nije europski standard – rekao je Crnadak, ministar iz srpske kvote.

Premijer Andrej Plenković smatra da europski put BiH uključuje ne samo provođenje socioekonomskih reformi nego i da bi politički lideri u BiH trebali započeti razgovore o ustavnoj reformi u kojoj će se poštovati načelo federalizacije. Ta dva pojma – socioekonomske reforme i federalizacija – možda zvuče nejasno, ali u njima se kriju dva svijeta, dva pristupa problemu uređenja BiH. Dugo je EU imao jedan pristup prema BiH, koji se temeljio na ciljanoj promjeni ustavnih odredbi (kako bi se implementirala presuda Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci) kao prvom koraku na putu prema EU. Kako se nitko unutar BiH nije mogao dogovoriti o ustavnim promjenama, BiH je stajala na mjestu. No onda je EU u studenom 2014. – zahvaljujući inicijativi koja je formalno bila njemačko-britanska, ali je započela prijedlozima Hrvatske – usvojio novi pristup prema BiH koji se temelji na socioekonomskim reformama.

Umjesto početnog velikog, od BiH su se na europskom putu počeli tražiti mali koraci.

Ipak, tada su hrvatski europarlamentarci (ne samo Plenković i Stier nego i Tonino Picula iz SDP-a i Jozo Radoš iz HNS-a) ugradili u rezolucije EP-a federalizam kao princip za ustavne promjene u BiH. To je bilo posebno važno jer se time u rezoluciji EP-a ponavljalo nešto slično onome što je usvojeno u deklaraciji Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru, kojom su bh. Hrvati tražili ustavno preuređenje BiH iz dva entiteta u četiri nove federalne jedinice.

No to što je spomenuto u neobvezujućoj rezoluciji EP-a nikad nije pretočeno u zaključke Vijeća EU koji imaju najveću političku težinu u EU. Plenković i Stier, sada kad predstavljaju hrvatsku Vladu u Vijeću EU, imaju plan nastaviti ono što su započeli u EP-u i poticati rješenje koje donosi i stvarnu jednakopravnost Hrvata kao jednog od triju konstitutivnih naroda u BiH. No sada će na tom planu, koji nikad nije izgledao lak, morati raditi u kriznim okolnostima. SDP-ov europarlamentarac Tonino Picula jučer je izjavio da se nada da uhićenja HVO-ovaca imaju pravnu pozadinu, a ne politički pokušaj da se skrene pozornost s obveza koje BiH ima na reformskom putu prema EU. – Volio bih, zbog BiH, da uhićenja imaju isključivo pravnu pozadinu – kaže Picula.

facebook komentari

 • Omnes Omnibus

  Plan akcije Plenkoviceve vlade:

  BASNA
  Sva se perad skupila na prelo:
  Susjed lisac trijebi naciju!
  Zaključi se poslati mu smjelo
  Kao uvijek deputaciju.
  Zastupnici ostaviše selo,
  Sastaviše delegaciju,
  Državniku stigoše na sijelo,
  Predaše mu deklaraciju.
  Majstor kao uvijek družinu
  Zakolje i spremi užinu
  Sve bez zbora i bez dogovora,
  Dok je sabor konstatirao
  Da se komšija blamirao
  Kršeć jasni smiso ugovora.

  ANTUN GUSTAV MATOŠ

  • Liam shi-zika

   Omnes, nevjerojatno, ista asocijacija… Matoš nam maše s nebesa svakodnevno, treba ga čitati ponovno…

   • pepy

    Li, pisala ja i ranije o ovome što se sprema, ali mi moji hrvatići decidirano govorili ma što je tebi. A sitih se prije par godina na Teletekstu FTV na koji smo tada i mogli baciti pogleda sada više ne, danima objavljivani popisi pripadnika HVO s napomenom kako su po mogućom istragom za počinjenje zločina. Svi su to s dozom cinizma komentirali kao u smislu papir trpi svašta, a vidi sad. nažalost moja upozorenja su bila ispravna. Ono što se nama čini smiješno neosnovano itekako dobije na važnosti kad se ubaci u administrativnopravosudni stroj ( s već ugrađenom pogrješkom )
    Niti Matoš niti Stjepan niti mnogi Hrvatski istinski velikani nisu nam za opomenu i buđenje svijesti.
    Pozdrav Li ja opet repliciram vama ono retorički a o svima nama:)

 • Maminjo

  U duhu pomirbe sa našim istočnim susjedima trebali bi im ponuditi ruku pomirenja, da oni razminiraju sve što su minirali na hrvatskom tlu i da izgrade sve što su srušili , a onda da mi izgradimo sve što smo srušili na teritoriju Srbije i razminiramo sve što smo minirali na teritoriju Srbije.

  Mogli bi to u EU parlamentu.

  • pepy

   Dobra ideja , eto mi opet prvi pružili ruku 😉