Ovih dana gledamo strašne slike na televiziji – Dalmacija gori! Požrtvovni vatrogasci uz suradnju mještana, vojske i kanadera brane što se braniti da. Tužno je vidjeti očajne ljude kako bi gasili, a nemaju ni vode. No, dok se u Hrvatskoj događa prava katastrofa, zastupnici Hrvatskog sabora – odmaraju. I to sve do sredine rujna! Koliko vidimo nitko se od njih (svaka čast iznimkama) izravno ne uključuje u pomoć oko obuzdavanja vatre, ili bolje rečeno oko konkretne  materijalne pomoći onima koji su preko noći ostali bez svega.

S obzirom da su  u Saboru zaključana vrata, kad se zastupnici vrate u svoje klupe odmah će slijediti „stotinu“ pauza, jer će „svatko“ od njih željeti nešto reći o problemima koji su se nakupili dok su oni ljetovali u zemlji i inozemstvu, možebitno i po sedam kuna, kako je to navodno  činio nenadmašni i grlati Nenad Stazić. Tada neka se ne javljaju, jer će „proći vlak s kolačima“, sve će izgorjeti diljem Dalmacije. Već je šteta ogromna. Jedna saborska sjednica treba biti odmah posvećena nezabilježenim požarima u tim južnim krajevima. To znači da se zastupnici moraju odmah javiti na svoja radna mjesta! U suprotnom će biti – „selo gori, a baba se češlja!“.

Međutim, ni to nije sve. Ljudi traže odgovore na pitanje: tko su krivci za požare? Nije istina da je sve planulo samo od sebe, od udara groma (poglavito kad nije bilo ni oblaka!), vrućine ili pak iz tzv. nepoznatih razloga. Očito je da je većina požara namjerno izazvana, što se naravno taji, zbog turističke sezone. Ali, kad-tad istina će doći na vidjelo.

Na požarištima su uglavnom članovi Dobrovoljnih vatrogasnih društava (DVD) sa manje-više (pra)starim vatrogasnim vozilima. Da nema kanadera sve bi otišlo k vragu. Vatrogasci su već sada hrvatski – junaci. Oni i po cijenu života brane što se braniti da.

Ako se ovako, kao sada, nastavi  zastupnici u Hrvatskom saboru više ne moraju dolaziti na posao. Od njihove „kuknjave“ i savjeta koje će nam dijeliti od sredine rujna više neće biti pomoći.

Stoga, dragi zastupnici, vratite se na posao, Dalmacija gori!

Pomozite!

Mladen Pavković

facebook komentari

 • Urbani Desnicar

  Drug Plenki prvo mora pitati “gazde” iz EU, smije li gasiti?

  • Maks

   Bozinovic i Krsticevic su jucer cijeli dan tamo, zastupnik Ante Sanader je jedan od sefova vatrogasaca i na terenu, sigurno nisu jedini.

 • Agromentum

  Očito da u Hrvatskoj nema primjerenih kazni za podmetanje požara. Osim što se uništava prirodno bogatsvo, dovode se mnogi u životnu opasnost (posebno oni koji gase), kao i uništenje imovine. Tko namjerno izazove požar, treba ga strpat’ doživotno na robiju i neka služi kao opomena svim drugim.

  • Istina

   Doživotno, ali ne da leži, nego da obnavlja uništeno i da pošumljava.

 • Grom

  Nije problem što su “neki” tamo već se ovdje postalja problem koliko sam razumio što Sabor ne radi. Neki to ne shvaćaju.

 • Dusko Besenic

  Sada na HRT-u informacija, između ostalih, da je zadnji puta ozbiljno obnavljana vatrogasna oprema pred 30 godina!!! Nema se novaca??? Milijarde koje se doslovce bacaju t.j. daju političkim, antihrvatskim, ,,nevladinim” udrugama, potrebne su ovdje, za liječenje pacijenata skupim lijekovima i mnoge druge neophodne stvari, ali antihrvatska politika je odlučila ovako kako je, a mi kao ovce samo, eventualno, blejimo po portalima, ali mnogi čak aplaudiraju ovakvoj politici i brane je! Baš ,,domoljubno”!!!

 • Dusko Besenic

  Kada se svi pitamo: ,,Tko je podmetnuo požare?”, jer i djetetu je jasno da to nije slučajno (i to već godinama!), meni nekako, MOŽDA POTPUNO POGREŠNO, automatski dolazi pomisao, usporedba, kako je orjunaško krilo Torcide bez milosti i mrzilački, djelovalo protiv nogometne reprezentacije! 12 POŽARA UOKOLO SPLITA….ISTOVREMENO ???!!! Ako to nije sumnjivo onda ne znam šta je?!

 • Zdravko Sondic

  Nakon velikog pozara I pakla po Dalmaciji jos je ostao pakao oporbe u sabornici kojeg
  je najavio i ostavo veliki voda sa SDP-a Milanovic.Drug Stazic je vec na Brijonima kod svog burazera Seberdije gdje ljetuje za 7 kuna.Oni su daleko od pozara a dzepovi
  puni kuna.