SRAMOTNA HAAŠKA PRESUDA – ZADNJI ČIN VELEIZDAJE IVE JOSIPOVIĆA

54

International-Court-of-Justice

11:57 SUD ZAVRŠAVA ZASJEDANJE

11.54 S 15 od 17 glasova odbačena je Hrvatska tužba. Jednoglasno se odbacuje srpska protutužba, kazao je sudac Tomka.

11.51 Protutužba Srbije mora biti odbačena u cijelosti. sudac je pozvao na što prije rješavanje pitanja nestalih osoba u Oluju.

11.50 Nije dokazano da je tijekom i nakon Oluje počinjen genocid protiv srpskog stanovništva u Hrvatskoj. Hrvatska nije prekršila obveze o genocidu. Ne može se smatrati zemljom koja je nastojala počiniti genocid, zaključio je haaški sud.

11.47 Sud drži da brijunski transkript ne dokazuje genocidnu namjenu. Etničko čišćenje ne čini genocid, kazao je sudac.

11.44 Brijunski transkripti upućuju na to da su hrvatski vođe bili svjesni da će granatiranje dovesti do egzodusa srpskog stanovništva, no i ako bi se dokazalo da je progon bila namjera, nije bila namjera da se potpuno fizički uništi srpsko stanovništvo. Sud zaključuje da nije dokazano da su ubojstva zaštićene skupine nešto što je počinjeno kao rezultat planiranja istrebljenja.

11.42 Masovno uništenje i pljačka srpske imovine – ti bi činovi moralii biti takvi da živote dovedu do uništenja, što dokazi nisu dokazali.

11.40 Sud utvrđuje da prema podnjetim dokazima nema zaključka da je postojala namjena fizičkog uništenja SAO Krajine. Srpski dokazi nisu nepobitni – postoji dovoljno dokaza da su se takvi događaji dogodili. Ubojstva tijekom bijega civila – sumnja se na sustavnu izvedenost, iznosi haaški sud.

11.39 U SAO Krajini nije bilo prekomjernog granatiranja jer je velik broj granata pao više od 200 metara od legitimne mete, zaključio je sud.

11.35 Srbi terete Hrvatsku za: ubojstva Srba u Hrvatskoj, nanošenje teških etničkih povreda, što je dovelo do potpunog ili djelomičnog uništenja jedne etničke skupine.

11.31 Razmatra se srpska protutužba.

11.26 Genocid protiv hrvatskog naroda do 1995. godine – Hrvatska nije uspjela dati potvrdu da je počinjen genocid. Hrvatska tvrdnja u cijelosti se mora odbaciti.

11.22 Hrvatska nije uspjela dokazati kako su Srbi imali namjeru da u cijelosti ili djelomično unište Hrvate.

11.18 Tomka je rekao kako je velik broj ubojstava počinjen od strane JNA i Srba, na područjima Hrvatske – u istočnoj Slavoniji, Kordunu, Lici i Dalmaciji. Dokazi upućuju da je velika većina žrtava pripadala Hrvatima odnosno zaštićenoj skupini, što može upućivati na to da su bili sustavno na meti.

 

Motivi počinitelja i okolnosti ubojstava i njihova pravna kategorizacija je takva da nije sporna da su pripadnici zaštićene skupine ubijani i da je konkretno djelo genocida utvrđen. Sud u ovoj fazi ne mora iznijeti konkretan popis svih ubojstava niti je dužan utvrditi točan broj žrtava.

Obitelji stradalih trebaju saznati koja je sudbina njihovih najbližih koji su nestali. Sud potiče obje strane u dobroj vjeri da istraži ovo pitanje.

11.11 Sudac je neke dokaze koje je dala Hrvatska prozvao manjkavim. Kazao je kako se čini da su u nekim slučajevima hrvatski policajci sami potpisali svjedočanja te da su neke izkave tek naknadno potpisane, što ih čini neosnovanim.

11.06 Slučaj Ante Gotovine, na primjer, kazao je sudac, neće biti od presudnog značaja u ovom suđenju.

11.01 Sudac je kazao kako mora primjetiti kako optužbe najvećih dužnosnika, točnije u slučaju Slobodana Miloševića je postojala optužba za genocid u odnosu na sukob u BiH, ali ne i u onom dijelu optužnice koja se bavi sukobima u Hrvatskoj.

10.56 Presuda iz 2007. relevantna je i za današnju presudu – za obje strane, naglasio je sudac.

10.52 Sudac je objasnio kako se obje strane slažu oko definicije ubojstva, ali ne i fizičkim i psihičkim ozljedama. Sud smatra da u skladu s člankom 2 b uobičajeno značenje teških ozljeda znači da su ozlijede takve da pridonose istrebljenju skupine. I silovanje se može smatrati dijelom genocida.

10.48 Sud odlučuje jesu li počinjena djela genocida, ali sud ne odlučuje o individualnoj odgovornosti. Genocid sadrži dva elementa, konkretno djelo i namjeru. Sud će prvo razmotriti namjeru.

10.44 Sukobi ’91. i ’92. doveli su do većine tužbi i direktno su vezani za ono što se dogodilo u ljeto ’95, kazao je sudac.

10.37  Sudac je kazao da je protutužba Srbije utemeljena pošto je Hrvatska postala članicom potpisnicom Konvencije 8.10.1991. godine. Vezana je činjenično i pravno za osnovnu tužbu, rekao je Tomka.

10.25 Srbija nije mogla biti odgovorna prije datuma potpisivanja Koncencije – 27. travnja 1992. godine, zaključak je s Haškog suda.  Srbija je navela kako je tek počela postojati 27. travnja 1992. i da je prije tog datuma nije obvezivala Konvencija o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

10.21 Sudac je naglasio kako za genocid nije dovoljno samo da su prekršena ljudska prava, to moraju biti ona činjenja navedena i opisana u Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju genocida. Naglasio je kako je važno da država provodi Konvenciju ali ne retroaktivno. Dakle, ne može odnositi na prethodno razdoblje, npr. Drugi svjetski rat, već tek nakon datuma kada je službeno postala potpisnicom Konvencije. Prije 27. travnja. 1992. ne može se smatrati da je Srbija bila odgovorna u smislu članka 9., rekao je Tomka.

10.19 Sud smatra da je glavni predmet sukoba da se zna je li Srbija odgovorna za kršenje Konvencije o sprečavanju genocida, kaže Predsjednik suda Tomka.

10.05 Počelo je izricanje presude. Predsjednik Suda Tomka iznosi vremensku crtu događaja ranih devedesetih i priznanje nadležnosti suda, koju je Srbija pokušala osporiti nakon što je Hrvatska podnijela tužbu.

Dok je pisao optužnicu profesor Ivo Srbima dilao dokumente!

Tomac je ustvrdio kako je Josipović za vrijeme pisanja optužnice sastajao se s veleposlanikom Srbije i svaki put mu donosio materijal, kako piše Cvetičanin, koji je poslije poslužio Srbiji za protutužbu.

vukovar grob

Hrvatski pravni tim koji nas zastupa pred Međunarodnim sudom u Haagu nije dobro sastavljen, upozoravao je mjesecima pravnik Pero Kovačević koji je pitao je li ministar Miljenić taj propust učinio namjerno ili slučajno. Već s prvim čitanjem presude rupe hrvatskog pravnog tima izlaze na vidjelo pa se tako iz Haaške sudnice poručuje da je protutužba Srbije protiv Hrvatske utemeljena, ali i da Srbija nije kriva za genocid i zločine počinjene do 27. travnja 1992. godine.

Voditeljica hrvatskog pravnog tima bila je Vesna Crnić-Grotić čiju su stručnost mnogi dovodili u pitanje, a upozoravalo se i na Ivana Šimonovića hrvatskog zastupnika pred ICJ-em. Na njega je upozoravao profesor Zvonimir Šeparović pod čijom je palicom tužba i podignuta. Kazivao je kako je Šimonović iz tužbe izostavio Crnu Goru. Ipak, posebno upozorenje koje u svojoj knjizi Crveni predsjednik spominje profesor Zdravko Tomac odnosi se na predsjednika na odlasku Ivu Josipovića koji je koautor tužbe protiv Srbije za genocid.

U knjizi, Tomac je spomenuo memoare srpskog veleposlanika u Zagrebu Radivoja Cvetičanina koji je iznio činjenice da je 2007. Ivo Josipović kao profesor krivičnog prava bio angažiran da napiše optužnicu protiv Srbije za učinjeni genocid. Tomac je ustvrdio kako je Josipović za vrijeme pisanja optužnice sastajao se s veleposlanikom Srbije i svaki put mu donosio materijal, kako piše Cvetičanin, koji je poslije poslužio Srbiji za protutužbu. I u njegovim memoarima intrigantan je dio u kojem opisuje susret 22. svibnja 2007. godine sa predsjednikom Josipovićem, tada profesorom zagrebačkog Pravnog fakulteta u zagrebačkom restoranu Vinodol.

Ako je vjerovati pisanju Cvetičanina, Josipović, koji mu se još 11. svibnja iste godine na ručku pohvalio kako je beogradski zet, dostavio mu je hrpu službenih sudskih spisa o kaznenim postupcima za ratne zločine koji su se u Hrvatskoj provodili protiv Srba. Inače, bilo je to vrijeme kad je Josipović već bio napustio hrvatski pravni tim koji je sastavljao tužbu za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu.Prema pisanju Cvetićanina, Josipović mu se još na tom ručku 11. svibnja samoinicijativno ponudio da se oko hrvatske i bosanske tužbe protiv Srbije postigne politički sporazum što je navodno podržavao tadašnji predsjednik Stjepan Mesić. Desetak dana kasnije Cvetičanin (22. svibnja 2007. godine) zapisao je sljedeće:

-Ručam u Vinodolu s prof. Josipovićem. Ta renesansna pojava… ostavlja utisak jednostavnog, unekoliko hladnog čoveka. U dva sata razgovora nismo, međutim, uspeli da dopremo jedan do drugoga. Doneo mi je svoju uobičajeno debelu hrestomatiju suđenja i presuda za ratne zločine. Devedeset i pet odsto Srbi. Potvrđuje da je izašao iz hrvatske komisije koja vodi tužbu protiv Srbije. Nije od toga pravio pompu. Kazao sam da mi prirodno cenimo taj gest- napisao je Cvetičanin. Je li ta gesta pomogla srpskom pravnom timu? (Iva Međugorac)

[ad id=”40551″]

facebook komentari

 • peppermintt

  Nije ovo samo i isključivo djelo Josipovića… Hrvatska se nije uspjela osloboditi iako se obranila

  • Alan B’Stard

   i dan danas borba traje! Počevši od Savske 66 pa nadalje u svim segmentima hrvatskog bivstvoanja

  • sui

   Racan, Mesic, Pusic…..

 • peppermintt

  Želim javno ovdje se pozdraviti sa svima ljudima dobre volje koji su me rado pratili i čitali i s kojima sam dijelila svoje misli i riječi 🙂 Hvala vam za to 🙂

  Naime bila sam dio ovog portala od samog njegovog početka, doprinijela njegovom rastu, razvoju, kvaliteti, kao admin portala s nickom Marta B.

  Željela sam sudjelovati u stvaranju djelića slobodnog neovisnog medijskog prostora Hrvata, nadajući se kako će mo okupiti pozitivne domoljubne snage i svojom kritikom negativnosti doprinositi općem boljitku i napretku.
  Moj rad je na volonterskoj bazi, slobodan, neovisan, ali u posljednje vrijeme došlo je do dubokih nesuglasica s većinskim vlasnikom portala koji mi želi uvesti cenzuru na neke moje odabire tema.

  Na to ne želim pristati ni na koji način te ovime završava moje sudjelovanje u radu portala Kamenjar. com.
  Kako neću više biti dio uredničke ekipe, ne želim biti ni na koji način vezana uz portal te neću više ni komentirati ovdje.

  svako dobro vam želim

  • Agromentum

   🙁 pa kako ćemo mi bez tebe?

   • diablo

    Hajde, hajde, ne roni krokodilske suze Agro, ima i jedna radosna za tebe.. pepperminttov oproštaj je ujedno i moj, tako da sad možeš laknuti svojom dušom.. 🙂

    • HRSmoock

     Daj nemoj zezati. Gdje ćete?

    • Agromentum

     ??

  • HRSmoock

   Stani, Sjeedi. Ajde malo uzmi vazduh, pa ćemo sve srediti, ljuti bombončiću. Ne možemo u svemu slagati, ali daj da se čujemo. Možda nisi svjesna toga, ali često kažeš puno stvari koje imaju smisla. I brzo kontaš. Ne postoje nesuglasice koje se ne mogu prevazići, samo kad ljudi iskontroliraju svoju narav.

  • Herceg-Bosna

   a bogte šta je tebe puklo? ko te cvilio?

  • Ljuta Trava

   ?????

  • srka

   Žaljenje za stvarima koje smo napravili s vremenom ishlapi. No, žaljenje za stvarima koje nismo napravili ne nestaje.
   S J. Harris

   Ako se ikako moze pomoći…?
   Inače šućut Kamenjaru….
   Smatram da ćeš nam svima nedostajati…lipotice
   :-((
   by Srka®

  • Camomilla

   iskreno se nadam da ćeš ipak uspjeti pronaći svoj mir

  • srka

   Za Peppermintt-ica i Diablo-a….

   :-))

   by Srka®

 • Sramota

  Sramota

 • Herceg-Bosna

  ovo je sramota da se nikad nemože zaboraviti,,
  najbolje sve veze prekinuti sa srbijom,,amen

  • HRSmoock

   Pa zar nisu prekinute? :))

   • Herceg-Bosna

    nisu, i zatzo i je ovako ,

    • HRSmoock

     Ogledalce, uvijek će nas sve prodavati na kilo.

     • Herceg-Bosna

      ma znaš šta ću ti reć
      nemogu ti opisat kako me srce zbog ovoga svega boli,
      nevirujem više ni bogu ni zakonima ni pravdi
      ovo je jednostavno vrag preuzeo u svoje ruke
      samo znam da mi se gade svi i ovi na vlasti u hrvatskoj i sudstvo ,,,
      žao mi je što nismo sve srbe pobili kad je bio rat
      pa bi mi lakše ovo sve palo,,,

     • HRSmoock

      Ne ide to tako. Neki (neću ih imenovati) imaju velike stanove u centru Zagreba, Beograda i sl. A imaju i nešto rodbine na selu i kuću ili vikendicu (za koju valja plaćati porez). I gle čuda, baš tu, na selu se vodio rat…A ti rođaci sa sela, pa možda i nisu tako bliski rođaci, mislim nisu odrasli zajedno sa ovima iz gradova. I sad nešto traže…A ovi iz grda imaju i svoja posla, pa nemogu stalno voditi računa o ovim rođacima sa sela…

     • Herceg-Bosna

      znaš šta ništa ja tebe ne razumim
      mozak mi je blokirao od šoka :(( sory

     • HRSmoock

      Ajd neću da te smaram. Drugi puta ćemo. Samo kažem da tuđa muka ne boli.

     • Herceg-Bosna

      ma ne smaraš me samo nemogu uopće misliti što čitam
      jednostavno me ovo toliko šokiralo, muka mi je,, eto,,

     • Herceg-Bosna

      samo koliko zločina su napravili, isusee, :((

     • HRSmoock

      Ljudi zaboravljaju.Neki ne žele da znaju i da čuju. Neke jednostavno nije briga. Ma sad je i onako kasno, trebalo je sprečiti JNA 1991.

     • Herceg-Bosna

      ma tribalo je onda sve po redu biti, i istrebiti stoku, pa sad neka odbijaju na sudu šta oće,,,

 • V-V

  Haski sud odbio tuzbu protiv Srbije i potvrdio genocid u Slavoniji. Cudno?
  Samo za one koji ne zele prihvatit istinu da je JNA s petokrakom na celu bila ta genocidna vojska.
  Vrijeme je za konacni susret s istinom. Tko velica Jugoslaviju velica i opravdava genocidne radnje nad hrvatskim narodom.
  Sad postaje jasno zasto su jugofili bili za ppvlacenje tuzbe. Haaski sud je jos jednom ppkazao da zna svoj posao. To sto mi imamo jugovladu i medije nije njihov problem nego nasa sramota

 • diablo

  A ništa, odluku suda treba poštivat, ma koliko ona bila bolna za sve nas..Sud poštivat, Ivu i kukurikavce procesuirat.. Ekipa, znam da vam ja neću nedostajati kao pepi, ali ovo je ujedno i moj oproštaj sa portalom i sa vama..Vlasniku samo mogu napisati jedno veliko -HVALA- na ukazanom povjerenju u proteklom periodu..Pozdrav i svako dobro u budućem radu..Ostajem prijatelj i čitatelj Kamenjara. -adio-

  • sui

   Kad sam se ja vratila i vi cete :)))).

   • diablo

    Oprosti ako sam te onda povridio.. :*

    • sui

     Ma niste, i dobro mi je doslo da se skinem od komentiranja, trebalo je nesto i raditi :)))).

  • HRSmoock

   Ma siguran san da se može srediti sve, nemoj da zbog jedne nesuglasice rasipamo društvo.

   • srka
    • HRSmoock

     Ma kad bi svi oni samo pjevali, nikakav problem. Promjeniš program ili ako si na licu mjesta, u kola i gas…Vidiš da se sve može srediti.

  • srka

   “Zbogom”…Diablo…i ne zezaj…lako je se naljutiti…svatko ima pravo pogriješiti…
   🙂
   by Srka®

  • Herceg-Bosna

   a ko si ti?

   • Agromentum

    who is who? 🙂

    • Herceg-Bosna

     jel ono diablo ode ?

     • Agromentum

      Nemam pojma o čemu se radi. Mi koji ovdi pišemo, niti kome šta zabranjujemo, niti nekoga na nešto prisiljavamo. Takoreći neutralni smo. Svatko ima svoju slobodu i odlučuje za sebe.

     • Herceg-Bosna

      jutrooo posavac
      viruj mi nemam pojma ni ja o čemu je rič
      očito su se vlasnici počepušali ko kakve kvočke,, :))

      ajd nadam se da će se strasti smiriti i da će pisat i dalje,,,

     • Agromentum

      Ooo, dobro jutro. Uranila i Ti. Vjerojatno škripe škure od bure pa ne moreš spavat. :)))

     • Herceg-Bosna

      ma nisam, evo kiša lije ko luda i najlipše spavat
      al hebga mala u školu , pa moram ustat,
      inače nebi do podne :))

     • Alan B’Stard

      Ne mozes tako! Tako se kaze za pasminu pasa, valjda je ispravno Posavljak
      :))

     • Herceg-Bosna

      neće se posavljak ljutiti kako ga ja zovem :))
      eto mogu ga zvat i bosanac opet se neće ljutiti :))

     • Agromentum

      Ma di ću ja se naljutit’ na tebe. :))

     • Agromentum

      Nije kod nas još sve jasno, ne mogu se nagodit’ koji je izraz ispravan. 🙂 Ima ne samo pasa nego i konja, uglavnom se tako naziva sve što se miče. :))

  • Ida Galić

   Promisli malo, prespavaj to, pa se tek onda odluči! Ipak mislim, da možeš tu i tamo uskočiti s kakvim tvojim vedrim komentarom i dati nam znak, da si tu!!

 • gost

  Ostaje nam da se uzdamo u Boga i istinitost njegove Rijeci:

  “I za vašu krv, od koje ovisi život vaš, iskat ću račun; od svake životinje iskat ću za to račun, od čovjeka, od svakoga, pa i od brata njegova iskat ću račun za život čovječji.” Postanak 9.5

  ….”Moja je osveta, ja ću vratiti”, govori Gospodin” Rimljanima 12.19

  “Može li žena zaboravit` svoje dojenče, ne imat` sućuti za čedo utrobe svoje? Pa kad bi koja i zaboravila, tebe ja zaboraviti neću.” Izaija 49.15

 • Trpo Burko

  Niste valjda pomislili kako će sud presuditi u korist Hrvatske. Nisu oni tako ludi, jer znaju da bi Hrvatska od OUN-a zatražila odštetu za ubijene civile koji su se nalazili u SAO Krajini pod zaštitom !?

  • Sramota

   za Genocid teško, ali je utvrđena namjera stvaranja Velike Srbije

   • EMINƎM

    a jesu je veliku stvorili,

  • EMINƎM

   ispada da je SAO krajina bila pod zaštitom UN, Hrvate nije nitko štitio i današnjom presudom ponovo hag ubija Hrvatsku