Sramotno je da srpski “zečevi” brane Šešelja, a optužuju Tuđmana

1

Srpski mediji javljaju da je Koalicija udruženja izbjeglica, koja djeluje u Srbiji, 16. studenoga, objavila priopćenje u kojem ističu da se ne slažu s ocjenom predsjednika Republike Hrvatske Josipovića da je politika radikala Vojislava Šešelja bila uzrok rata i svih stradanja, već da je režim Franje Tuđmana imao glavnu odgovornost za rat na području Hrvatske.(sic!)

FAH-Hb065936beogradseseljprosvjedRiječ je o jadnim ljudima, za koje je i njihov lider, balkanski krvnik Slobodan Milošević, svojedobno izjavio da su pobjegli kao “zečevi” te da bi ih manje stradalo da su ostali i branili tzv. Krajinu nego da su organizirano, čim su čuli “prvi hrvatski top” pokrenuli svoje traktore i put – Beograda. Vjerovali su da će ih nakon “bježanije” njihovi zemljaci, Srbi, dočekati raširenih ruku, kad tamo i od njih su dobili što su tražili. I oni su ih proglasili dezerterima i kukavicama, što ustvari i jesu.

Članovi Koalicije, na čelu s njihovim predsjednikom Miodragom Lintom, lažu, odnosno ne govore istinu da je “strateški cilj Tuđmanovog režima bilo stvaranje etnički čiste Hrvatske države bez ili sa što manje Srba”. Oni smatraju da je taj cilj mogao biti ostvaren samo ratom i podsjećaju da su Srbi na nasilan i nedomokratski način izbačeni iz Ustava 1990. kao konstitutivan narod i svedeni na manjinu.

Oni su potom uvjereni da Srbija treba voditi politiku aktivne zaštite ljudskih i nacionalnih prava Srba zapadno od Drine i Dunava, da izgrađuje najbliže odnose sa Republikom Srpskom i aktivno pomaže prognanim Srbima prigodom povratka njihovih imovinskih i drugih prava te da dobiju naknadu štete, kao i da se procesuiraju ratni zločini nad Srbima i riješi pitanje nestalih osoba.

Što na to odgovoriti jadnim “srpskim zečevima”? Kao prvo, oni namjerno zaboravljaju tko je u Domovinskom ratu bio agresor, ili što je uzrok, a što su posljedice. Kad spominju ratnog zločinca i krvnika Vojislava Šešelja također se ne sjećaju njegove uloge u ubojstvima, protjerivanju i zastrašivanju hrvatskih građana. Podsjetit ćemo “zečeve” tek na jednu od niza njegovih izjava izrečenu za vrijeme rata u Baranji, u Jagodnjaku, – “svakog tko kaže da to nije srpska zemlja treba ubiti kao kera”. Pored toga, taj krvnik je svoj zločinački ratni put na Hrvatsku počeo porukama o “budućoj zapadnoj granici Velike Srbije na relaciji Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica, a među nizom teškim optužbi našla se i ona o ubojstvima nevinih Hrvata (kojima nisu dozvolili da ni traktorima pobjegnu) na Ovčari, pokraj Vukovara.

Hrvatska država je već obnovila na tisuće srpskih kuća, oslobodila na tisuće srpskih ratnih zločinaca, a vi koji ste, kako je rekao Milošević, pobjegli poput “zečeva” tražite i da se procesuiraju i hrvatski branitelji, a ne tražite da se recimo procesuira Šešelj i njemu slični. Tko je, poštovani “zečevi” razorio Vukovar, Škabrnju, Osijek, Viroviticu, Đakovo, Novu Gradišku, Voćin, Vinkovce, Dubrovnik i još niz drugih gradova i sela. Tko je godinama obavljao zločine u Kninu, palio hrvatska sela, otuđivao hrvatska bogatstva? Koliko je samo nevinih Hrvata završilo u srpskim koncentracijskim logorima u Srbiji, Crnoj Gori i BiH?

Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman vas je pozvao da ostanete, da ne bježite poput “zečeva”, ali vi ste organizirano (!) odlučili otići, a po putu su vas gazili i srpski tenkovi! Sve ste to zaboravili. Ističete nekakvu suradnju s Republikom Srpskom. A iz te tzv. Republike koja je nastala na krvi baš vi, srpski “zečevi”, kad god ste mogli i imali prigode, istjerali ste na desetine tisuća nevinih Hrvata koji se još do danas ne mogu vratiti u svoje domove niti dobiti ikakvu odštetu.

I na kraju, usporedite današnji položaj Srba u Hrvatskoj i onih koji žive u Srbiji.

Mladen Pavković

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

facebook komentari

  • Nino zna

    Poskokovci..da nema ovog portala ljudi bi mislili da u Hercegovni nema Hrvata.