Pratite nas

Reagiranja

Sramotno je da srpski “zečevi” brane Šešelja, a optužuju Tuđmana

Objavljeno

na

Srpski mediji javljaju da je Koalicija udruženja izbjeglica, koja djeluje u Srbiji, 16. studenoga, objavila priopćenje u kojem ističu da se ne slažu s ocjenom predsjednika Republike Hrvatske Josipovića da je politika radikala Vojislava Šešelja bila uzrok rata i svih stradanja, već da je režim Franje Tuđmana imao glavnu odgovornost za rat na području Hrvatske.(sic!)

FAH-Hb065936beogradseseljprosvjedRiječ je o jadnim ljudima, za koje je i njihov lider, balkanski krvnik Slobodan Milošević, svojedobno izjavio da su pobjegli kao “zečevi” te da bi ih manje stradalo da su ostali i branili tzv. Krajinu nego da su organizirano, čim su čuli “prvi hrvatski top” pokrenuli svoje traktore i put – Beograda. Vjerovali su da će ih nakon “bježanije” njihovi zemljaci, Srbi, dočekati raširenih ruku, kad tamo i od njih su dobili što su tražili. I oni su ih proglasili dezerterima i kukavicama, što ustvari i jesu.

Članovi Koalicije, na čelu s njihovim predsjednikom Miodragom Lintom, lažu, odnosno ne govore istinu da je “strateški cilj Tuđmanovog režima bilo stvaranje etnički čiste Hrvatske države bez ili sa što manje Srba”. Oni smatraju da je taj cilj mogao biti ostvaren samo ratom i podsjećaju da su Srbi na nasilan i nedomokratski način izbačeni iz Ustava 1990. kao konstitutivan narod i svedeni na manjinu.

Oni su potom uvjereni da Srbija treba voditi politiku aktivne zaštite ljudskih i nacionalnih prava Srba zapadno od Drine i Dunava, da izgrađuje najbliže odnose sa Republikom Srpskom i aktivno pomaže prognanim Srbima prigodom povratka njihovih imovinskih i drugih prava te da dobiju naknadu štete, kao i da se procesuiraju ratni zločini nad Srbima i riješi pitanje nestalih osoba.

Što na to odgovoriti jadnim “srpskim zečevima”? Kao prvo, oni namjerno zaboravljaju tko je u Domovinskom ratu bio agresor, ili što je uzrok, a što su posljedice. Kad spominju ratnog zločinca i krvnika Vojislava Šešelja također se ne sjećaju njegove uloge u ubojstvima, protjerivanju i zastrašivanju hrvatskih građana. Podsjetit ćemo “zečeve” tek na jednu od niza njegovih izjava izrečenu za vrijeme rata u Baranji, u Jagodnjaku, – “svakog tko kaže da to nije srpska zemlja treba ubiti kao kera”. Pored toga, taj krvnik je svoj zločinački ratni put na Hrvatsku počeo porukama o “budućoj zapadnoj granici Velike Srbije na relaciji Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica, a među nizom teškim optužbi našla se i ona o ubojstvima nevinih Hrvata (kojima nisu dozvolili da ni traktorima pobjegnu) na Ovčari, pokraj Vukovara.

Hrvatska država je već obnovila na tisuće srpskih kuća, oslobodila na tisuće srpskih ratnih zločinaca, a vi koji ste, kako je rekao Milošević, pobjegli poput “zečeva” tražite i da se procesuiraju i hrvatski branitelji, a ne tražite da se recimo procesuira Šešelj i njemu slični. Tko je, poštovani “zečevi” razorio Vukovar, Škabrnju, Osijek, Viroviticu, Đakovo, Novu Gradišku, Voćin, Vinkovce, Dubrovnik i još niz drugih gradova i sela. Tko je godinama obavljao zločine u Kninu, palio hrvatska sela, otuđivao hrvatska bogatstva? Koliko je samo nevinih Hrvata završilo u srpskim koncentracijskim logorima u Srbiji, Crnoj Gori i BiH?

Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman vas je pozvao da ostanete, da ne bježite poput “zečeva”, ali vi ste organizirano (!) odlučili otići, a po putu su vas gazili i srpski tenkovi! Sve ste to zaboravili. Ističete nekakvu suradnju s Republikom Srpskom. A iz te tzv. Republike koja je nastala na krvi baš vi, srpski “zečevi”, kad god ste mogli i imali prigode, istjerali ste na desetine tisuća nevinih Hrvata koji se još do danas ne mogu vratiti u svoje domove niti dobiti ikakvu odštetu.

I na kraju, usporedite današnji položaj Srba u Hrvatskoj i onih koji žive u Srbiji.

Mladen Pavković

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Mladen Pavković: Dijele lekcije, a kad se upali svjetlo bježe kao miševi!

Objavljeno

na

Ovoga je dosta. U zadnje vrijeme relativno mnogi dijele lekcije hrvatskim braniteljima. Netko kaže da treba konačno  priznati i reći istinu, da nisu svi „branitelji“ bili branitelji! Zatim zamjeraju pojedinim udrugama proizašlim iz Domovinskog rata da se ponašaju i da svojim zahtjevima podsjećaju na SUBNOR, što izaziva osjećaj nelagode.

Zatim ističu da su pojedinci izmanipulirani, od političara i političkih stranaka, da se odnos društva prema njima značajno promijenio, u smislu da ih se drugačije doživljava i gleda, da su izgubili na dignitetu i zaslugama koje su neupitne. Uz to neki pišu da se mnogi branitelji još i danas srame „akcija“ u Savskoj, odnosno onog šatora i njihovih samozvanih lidera.

Nu, priznaju braniteljima da su oni ispred svih, jer su to zaslužili obranom Domovine narušenim zdravljem i izgubljenim životom.

Dakle, „oni su ispred svih“, ali moraju i trebaju biti poput ovčica. Nisu oni ti koji se trebaju buniti što njihova djeca nisu zaposlena, što dobar dio njih nema nikakvo zaposlenje, što neki već i kopaju po kantama za smeće ili „uživaju“ gledajući tajkune, odnosno njihovu imovinu koju su opljačkali dok su se oni borili. Ako se pobune, onda su „izmanipulirani“, onda je to tek „šačica“ ili mala skupina branitelja, koji predstavljaju sami sebe. Govore i da ima iznimno mnogo braniteljskih udruga, a ne vide da raznih humanitarnih, vinogradarskih, pčelarskih, konjskih, alkoholičarskih i tko zna kakvih sve ne ima daleko, daleko više. One im ne smetaju, jer nisu „izmanipulirane“ i jer među njima nema „lažnih“ članova!

Branitelji nisu mala djeca, pa da se svatko s njima može igrati kao s lutkama na koncu. Osim toga, što znači da nisu svi „branitelji“ branitelji? Branitelji su oni koji su stekli status branitelja. To bi isto tako bilo da netko kaže da su većina rukovoditelja firmi – „kriminalci“, pa da zbog toga „nitko“ ne želi kupovati njihovu robu. Druga je stvar što pretežno oni koji su rat proveli u podrumu „cijene branitelje“, ali ne i one koji su „branitelji“, a nisu branitelji. U tome je „kvaka“. Na taj način se naprosto vade zbog čega ne žele pomagati akcije branitelja, jer oni bi pomagali kad bi svi branitelji bili branitelji, ali kad među njima ima lažnih i sličnih (što oni znaju!), e onda ne bi. To su priče za malu djecu.

Branitelj je branitelj. I točka.

U zadnje vrijeme sve se češće čuje da pojedine braniteljske udruge podsjećaju na SUBNOR. To ih smeta. A ne smeta ih što istinske udruge SUBNOR-a još uvijek postoje, što su sve brojnije, i obilno su financirane državnim novcem, kao recimo četničke Novosti, pupovčev SNV i druge,  s ciljem da ruše sve što hrvatski diše!

Tko se od tih braniteljskih dušobrižnika bunio na srbijanske derneke koje svako malo priređuju razni  pupovci? Da, bune se, ali tako da ih nitko ne čuje.

A kad „zagrmi“ neka braniteljska udruga ili neki branitelj to „ne čuju“ ili se pak svim sredstvima negativno okreću prema tim ljudima i govore i pišu kako su „isti kao partizani“ ili „komunisti“ i tome slično.

Stoga, vi koji ste u vrijeme rata bili u mišjim rupama, koji ste u to vrijeme „studirali“  ili plesali  Žikina kola, koji ste se obogatili na grbači  hrvatskih dragovoljaca i stradalnika odite u tri „pm“ i ne dijelite nam lekcije!

Jaki ste samo kad je ugašeno svjetlo, a kad se upali nema vas nigdje!

Da to ste vi!

Mladen Pavković

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Blokirani: Tražimo moratorij dok se ne donese novi Ovršni zakon

Objavljeno

na

Objavio

Glavni tajnik Udruge Blokiranih, ponukan najnovijom odgodom rada ekspertne skupine za novi Ovršni zakon, traži da se na primjenu postojećeg odmah stavi moratorij.

“Nemamo više vremena čekati dok se ministar Bošnjaković odnosno vlada RH nakani izglasati novi Ovršni zakon. Dok se on izglasa pola hrvatske ima da pocrka od gladi. Novi problem koji će imati nesagledive posljedice je odluka Ustavnog suda da udovolji prijedlogu Raiffeisen bank d.d. Ustavni sud koji je, postupajući po prijedlogu Raiffeisen banke d.d.,donio je odluku kojom je ukinuo članak 26. stavak 3 Pravilnika o načinu i postupku provođenja ovrhe na novčanim sredstvima”, drži Strinavić.

U njemu je, naime, stajalo kako se “ovrha može provesti isključivo na dijelu primanja sukladno čl. 173. Ovršnog zakona bez obzira na prethodno dane izjave o suglasnosti zapljene plaće”. Prema mišljenju Ustavnog suda, ministrica pravosuđa Ana Lovrin je prekoračila granice svojih ovlasti kad je 2008. godine donijela navedeni Pravilnik kojim je ukinula Izjave o suglasnosti zapljene plaće koje su banke dotad, prilikom dizanja kredita, tražile od svojih dužnika, podsjeća Strinavić.

Spomenute su izjave imale svojstvo ovršne isprave jer su bile ovjerene kod javnih bilježnika, a bankama su omogućavale da, u slučaju neplaćanja kredita, izvrše zapljenu cijele ili dijela plaće. Dakle, svi dužnici koji su podigli kredite 2007. i 2008. godine i koji su potpisali takvu suglasnost, a blokirani su upravo zbog tog kredita mogu očekivati da će im banka zaplijeniti temeljem te suglasnosti cijeli dohodak, upozoravaju Blokirani.

Strinavić napominje da FINA već provodi ovu odluku u slučaju kad se radi o Reiffesien banci no, očekuje da će i druge banke tu objeručke prihvaititi.

“Koliko je takvih kredita teško je za predvidjeti, ali ova odluka Ustavnog suda je nehumana i necivilizirana. Gospodo ustavni suci u kojoj to zemlji radiš da bi ti drugi pokupio plaću ? Odgovornost za ovo snosi i HNB koja je dozvolila bankama ovakav instrument osiguranja i dozvoljava im to i dan danas”, kaže Strinavić.

facebook komentari

Nastavi čitati