Connect with us

Hrvatska

Srbi dogodine slave Božić u Prosincu?!

Published

on

Na saboru koji je sazvao patrijarh Bartolomej očekuju koraci ka jedinstvu pravoslavnog svijeta, ali i unapređenju suradnje mjesnih pravoslavnih crkava.

Vaseljenski patrijarh Bartolomej za 9. Ožujak 2014. sazvao je poglavare svih kanonskih pravoslavnih crkava na sastanak u Carigrad (Istanbul) radi planiranja organizacije Svepravoslavnog sabora za iduću godinu. Kako se ocjenjuje u Carigradskoj patrijaršiji, taj skup treba biti ozbiljan napor ka jedinstvu pravoslavnog svijeta i unaprijedi suradnju mjesnih pravoslavnih crkava.

A dokle će se pravoslavcima u svijetu Isus Krist, sin Božji, dva puta godišnje rađati, 25. prosinca po aktualnom i 7. siječnja po starom kalendaru , trebalo bi također odlučiti Svepravoslavnom sabor , čije održavanje Carigradska patrijaršija priželjkuje 2015. godine. Na tom Saboru pitanje jednoobraznosti kalendara za sve pravoslavce trebalo bi da bude jedna od 10 predviđenih tema.

Jer, zajednički kalendar, kako je odavno ocijenjeno u Konstantinopolu, “nije samo pitanje vjerodostojnosti pravoslavnog, odnosno kršćanskog identiteta, već je i od pastirskog značaja”.

Vjerski analitičar Živica Tucić tvrdi pak da kalendar nije dogmatsko, već religijsko-kulturološko pitanje. 

Među kanonskim pravoslavnim crkvama, bilo da se drže novog ili starog kalendara, oko tog pitanja uglavnom nema sporenja, unatoč paradoksu da im se Isus Krist dva puta rađa u razmaku od dva tjedna. Ne postavlja se kao problem ni to što s aspekta novog kalendara, srpski svećenik ili vjernik ako se, na primjer, zatekne na službi u Grčkoj crkvi ili Grk u Srpskoj crkvi, dva puta u 14 dana može slavi različite datume Kristovog rođenja.Ali, ako imamo u vidu da je ovo vrijeme dekristijanizacije u čitavom svijetu i da se kršćanima s podsmijehom postavljaju pitanja da li zaista znaju kad im je Sin Božji rođen i kad je uskrsnuo, smatram da bi svi kršćani trebali usuglasiti i barem da velike gospodnje praznike slave istog datuma. Bilo bi uzalud očekivati ​​da svi oni koji se drže aktualnog gregorijanskog kalendara pređu na stari. Tim prije što je odavno poznato da taj julijanski kalendar astronomski nije točan – kaže Živica Tucić.

Protojerej stavrofor prof. dr. Radomir Popović u studiji pod nazivom ” Budući Sveti i veliki sabor Pravoslavne Crkve “, navodi da je pitanje kalendara počevši od 1971.godine nekoliko puta razmatrano na međupravoslavnim pripremnim konferencijama i to s dva aspekta, teorijskog i praktičnog, te da je zauzeto stanovište da nema kanonskih predispozicija po pitanju kalendara, izuzev pitanja Pashe (Vaskrsa).

Usuglašeno je da svi kršćani slave Uskrs istog datuma. Komisija je također konstatovala da je novi kalendar točniji od starog, makar što se tiče matematičkih i astronomskih izračuna. I da se treba se više brinuti o točnosti datuma Vaskrsa, kao i pokretnih praznika tijekom kalendarske crkvene godine. Komisija je imala u vidu i prilike u pojedinim mjesnim Crkvama, prije sveg a pastirske razloge (Ruska pravoslavna crkva, Srpska pravoslavna crkva, Jeruzalemska patrijaršija), tako da je konačno rješenje ovog pitanja ostavljeno svakoj mjesne crkvi da ga uredi prema svojim mogućnostima.Postignuta je suglasnost, kad je riječ o kalendaru, da kad se vjernici nađu na teritoriju određene pomesne crkve da su dužni poštivati ​​kalendar koji je u bogoslužbenoj i liturgijskoj upotrebi. Posljednji put je kalendarsko pitanje razmatrano na pripremnom Svepravoslavnom skupu 1982. Zaključeno je da je trenutno prosto nemoguće iz pastirskih razloga da sve crkve pređu na novi kalendar. Tad je prihvaćeno i miroljubivo jevanđelsko načelo ‘subota je radi čovjeka, a ne čovjek radi subote’ kako bi se izbjegli mogući raskoli – naveo je Popović.

Što je poučavao patrijarh Pavle?

Kad je riječ o prelasku na novi kalendar u Srpskoj pravoslavnoj crkvi još patrijarh Pavle je, u svom kapitalnom djelu ” Da nam budu jasnija pitanja naše vjere “, iznio stav da o tome konačnu riječ treba donijeti Svepravoslavnom sabor, a ne da se to pojedinačno čini u pomesnim pravoslavnim crkvama koje se još drže starog julijanskog kalendara. “Jer, viševekovnu praksu nije lako promijeniti, svi praznici i sva bogosluženja ustanovljeni su prema starom kalendaru.” U vrhu SPC smatraju koji kalendar Crkva koristi je njeno unutarnje pitanje. Ima i mišljenja da bi eventualnom promjenom kalendara došlo do velikog raskola u SPC, možda i većeg nego što je bio u prvoj polovici 20. stoljeća u Grčkoj i Rumunjskoj, kad su tamošnje crkve prešle na novi kalendar.

Julijanskog kalendara pridržavaju se danas, pored Srpske pravoslavne crkve, još patrijaršije Jeruzalema, Moskve, Gruzije i manastiri na Svetoj gori Atoskoj. Ove crkve nepokretne praznike slave 13 dana kasnije nego što to predviđa gregorijanski kalendar, što znači da, na primjer, Božić pada 25. prosinca po novom računanju vremena, odnosno 7. siječnja po starom računanju vremena.

kurir-info.rs

facebook komentari

Continue Reading
Advertisement
Comments

Hrvatska

SDP: Nećemo dići ruke za Zakon o braniteljima

Published

on

By

Premda je saborski Odbor za ratne veterane prije mjesec dana jednoglasno podržao prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima, zastupnici iz redova SDP-a za njega neće glasovati.

U najvećoj opozicijskoj stranci proteklih su mjeseci radili na stručnoj analizi zakona te su, kako kažu, uočili cijeli niz nelogičnosti, pa i nepravilnosti vezano uz brojne odredbe budućeg zakona koji bi se idućeg tjedna trebao naći u saborskim klupama na drugom čitanju, uskoro i na izglasavanju. Osnovne zamjerke, sažete u nekoliko ključnih kritičnih točaka, za Večernji list iznosi Franko Vidović, jedan od istaknutijih hrvatskih branitelja iz redova SDP-a.

Koliko je nezaposlenih?

S obzirom na to da su se nakon izvjesnog vremena promijenile potrebe, pa i starosna dob populacije, dobro je da se počelo s izradom zakona, premda mislim da se to moglo regulirati i izmjenama i dopunama postojećeg. No, kada je već pred nama, treba reći da se prijedlogom zakona broj branitelja povećava, dok se istodobno Registar branitelja zatvara. Evo, 25 godina nakon rata mi nalazimo nove branitelje i to će povećati populaciju za 100, možda i 150 tisuća ljudi. Sada ih je 505 tisuća, a na ovaj način taj će broj otići u nebesa, što će se negativno odraziti i na državni proračun RH – upozorava Franko Vidović.

Nadalje, podsjeća na riječi ministra Medveda kojima je najavio naknade za oko 82 tisuće nezaposlenih hrvatskih branitelja.

– Ako svi ti branitelji prime naknadu za nezaposlene kao što je predviđeno, u tu ćemo svrhu potrošiti milijardu i pol do dvije milijarde kuna više nego što to ministar prezentira u javnosti. Međutim, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, imamo “samo” 19 tisuća nezaposlenih hrvatskih branitelja! Doista ne znam odakle ministru tolika brojka, očito veliča lik i djelo te želi napuhati sposobnosti Plenkovićeve Vlade – kaže Franko Vidović.

Potom je istaknuo da pozdravlja mogućnost da branitelji mogu raditi nakon što odu u mirovinu jer u stvarnosti dobar dio njih i radi “na razne načine pa je u redu da se to na koncu i legalizira”.

U rangu nacionalne izdaje

No, ne pozdravljam uvjete pod kojima ovaj prijedlog zakona to nudi: bez odbijanja i jedne kune od mirovine, branitelj će primati i mirovinu i plaću. Nijedan drugi građanin nema takvu mogućnost i zato bi bilo pošteno da se skine određeni postotak od mirovine, deset posto, što bi bilo primjerenije u odnosu na druge građane, osobito umirovljenike iz sektora rada – kaže.

Ostvare li se ovakve prognoze, iz SDP-a upozoravaju na uzročno-posljedični pad mirovinskog sustava, što bi ugrozilo milijun građana a to je onda, poručuju, u rangu nacionalne izdaje.

Renata Rašović/večernji.hr

facebook komentari

Continue Reading

Hrvatska

Svi uhićeni u aferi Agrokor na slobodi; istražni zatvor za Ivicu Todorića

Published

on

By

Preokret u slučaju Agrokor. Odluka istražnog suca glasi: Svi osumnjičeni i privedeni su slobodni i večeras mogu svojim kućama. No, to se ne odnosi na Ivicu Todorića kojemu je određen istražni zatvor.

To znači da Todorićevi sinovi mogu doći u Hrvatsku dati svoj iskaz, neće biti pritvoreni.

Odvjetnici osumnjičenih iznimno su zadovoljni odlukom istažnog suca. Razlog takvoj odluci leži u tome da je prošlo šest mjeseci od početka afere te da nema straha od utjecaja na svjedoke. Svi odvjetnici slažu se u jednom – ovo je poraz Državnog odvjetništva.

Za sada se zna da Ante Todorić dolazi u Hrvatsku. Za Ivicu Todorića nemamo potvrdu da će doći i pristati na istražni zatvor.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Svi osumnjičeni terete se za više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

Moj branjenik je, kao što govorimo već dva dana, izvan Republike Hrvatske. On je na putu prema Hrvatskoj. Stupio je u kontakt jučer u poslijepodnevnim satima s djelatnicima policije. Od njega je zatraženo da dođe u Republiku Hrvatsku i on je obećao da će doći. On je čovjek koji drži svoja obećanja i doći će. – Kad će doći? – Vrlo vjerojatno tijekom sutrašnjeg ili najkasnije preksutrašnjeg dana. – Je li krenuo ili nije? – Krenuo je. – A gdje je sad? – Ne mogu vam to reći, ja vam nisam ni u ova dva dana ni u jednom trenutku potvrdio da je on u Londonu, rekao je Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića, javlja HRT

Todorić javio policiji: Sutra se vraćam u Hrvatsku

facebook komentari

Continue Reading