Pratite nas

Vijesti

‘Srbi još uvijek sanjaju osvajanje Hrvatske do Karlobaga; s četiri S razorili su Vukovar, a naša Vlada pritisnuta zapadnim silama žali za bratstvom i jedinstvom’

Objavljeno

na

“Ovo je još jedna drskost Srba, oni su sa četiri slova S napali i razorili Vukovar, to su slova pod kojima su divljački uništavali taj grad”, kaže Šibl te dodaje kako Srbi nisu dovoljno kažnjeni premda su prouzorčili sve ratove na Balkanu, stoga naš sugovornik razumije ogorčenje Hrvata. Neki Srbi još uvijek sanjaju da osvoje Hrvatsku do Karlobaga, a pokazatelj toga su i nedavni povici na košarkaškom prvenstvu koje se održalo u Vukovaru “Ovo je Srbija”. Što su gore od toga mogli napraviti, pita se čelnik Jedino Hrvatske.”Ovaj narod zna što su mu Srbi radili, a naši političari nisu niti svjesni što rade”, poručio je Milovan Šibl.

Reakcije na prosvjede u Vukovaru zbog uvođenja dvojezičnih natpisa među mnogim predstavnicima srpske vlasti ne jenjavaju. Po ovom pitanju ponovno se oglasio jedan od njih. Riječ je o Milošu Aligrudiću, članu delegacije Skupštine Sribije u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Europe. I on je također imao potrebu iskritizirati Hrvatsku povodom prosvjeda u gradu na Dunavu.

“Mnogi od vas i ne znaju da su hrvatski i srpski jezik dva toliko slična jezika da se razumjemo bez ikakvog prijevoda, a da je ćirilično pismo bilo cijenjeno i prihvaćeno čak i od strane hrvatskih katoličkih monaha- franjevaca u 19. stoljeću”, kazao je Aligrudić na plenarnoj sjednici Parlamentarne skupštine Savjeta Europe u Strasborugu. U priopćenju Demokratske stranke Srbije čiji je član on je također govorio i o tome da, osim verbalnog zalaganja, hrvatske vlasti nisu učinile konkretne korake da se događaji kao što su nasilno skidanje ploča s ćiriličnim pismom ne ponove. Podsjetio je i na poštivanje prava nacionalnih manjina, kao i na njihovo pravo na službenu uporabu njihova jezika i pisma u sredinama i mjestima u kojima žive u značajnijem  broju vrijednost tekovine suvremenih demokratskih sistema.

Na ove ponovne prozivke od strane srpskih političara oglasio se čelnik Jedino Hrvatske Milovan Šibl. “Ovo je još jedna drskost Srba, oni su sa četiri slova s napali i razorili Vukovar, to su slova pod kojima su divljački uništavali taj grad”, kaže Šibl te dodaje kako Srbi nisu dovoljno kažnjeni premda su prouzorčili sve ratove na Balkanu, stoga naš sugovornik razumije ogorčenje Hrvata. Neki Srbi još uvijek sanjaju da osvoje Hrvatsku do Karlobaga, a pokazatelj toga su i nedavni povici na košarkaškom prvenstvu koje se održalo u Vukovaru “Ovo je Srbija”. Što su gore od toga mogli napraviti, pita se čelnik Jedino Hrvatske.

Osvrnuo se i na tezu da su srpski i hrvatski slični jezici. “Svi slavenski jezici su slični, ali to ne treba gledati na taj način jer naš se jezik za razliku od srpskog sastoji i od narječja”, objašnjava naš sugovornik. Dodaje kako Srbi imaju hegemonijalne težnje te vjeruju da su Hrvati zapravo Srbi katoličke vjere. Naši političari trebali bi prozivkama od strane srbijanskih političara stati na kraj, ali Šibl vjeruje kako se to neće dogoditi. “Naši političari poslušnici su zapadnih centara moći koji ponovno žele stvoriti Jugoslaviju pod imenom Zapadni Balkan, ali ovaj put umjesto Slovenije doći će Albanija”, strahuje naš sugovornik te dodaje kako je taj termin politička izmišljotina. Pita se Šibl i s kojim smo susjedima toliko bliski kao sa njima te pojašnjava kako Slovenci neće biti dio Zapadnog Balkana jer je EU jasno postavila granicu između njih i Hrvatske, a njegovoj tezi u prilog ide i to što je Slovenije prije Hrvatske postala članicom Unije, dok se težilo tome da mi i Srbi uđemo istovremeno, što se na koncu na sreću ipak nije dogodilo radi nereda u Srbiji zbog Kosova.

Međutim, svaka Josipovićeva rečenica i sada počinje tako da ćemo se mi pobrinuti da u EU uđu i ostali koji još nisu, a sve je to dodaje odredio zapad. Zbog svega navedenog naši su političari blagi prema Srbima. Nikolić je, objašnjava Šibl, četnik i time se ponosi, a našem Josipoviću smeta ustaško znakovlje kod nekolicine dječaka u Čavoglavama i na Thompsonovom koncertu. “Ovaj narod zna što su mu Srbi radili, a naši političari nisu niti svjesni što rade”, poručio je Milovan Šibl. S njegovim tvrdnjama suglasna je i pravašica Ruža Tomašić. Čelnica HSP-a dr. A. Starčević pita se je li ovaj srpski političar prijavio EU i srpska rušenja po Vukovaru. “Zločini se moraju očistiti i razjasniti bez toga stvari u Vukovaru ne mogu krenuti dalje”, uvjerena je naša sugovornica te dodaje kako joj se čini da nitku iz Vlade ne reagira na ovakve srpske izjave zato što im je izgleda žao što je nestalo bratstvo i jedinstvo.

“Srbi žele prikazati da smo svi jednako krivi i odgovorni za rat i pri tom štite svoje interese”, kaže Tomašić te naglašava da po Vukovaru još uvijek slobodno šetaju silovatelji i oni koji su činili zločine. “Mi imamo problema samo s jednom manjinom, ali Srbi u Hrvatskoj moraju prihvatiti da demokracija znači i odgovornost. Ako je ovo njihova država neka je poštuju, ako nije neka idu u Srbiju i tamo rade što god hoće”, poručila je Tomašić za kraj.

IvaM/dnevno.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Sudac Mislav Kolakušić u intervjuu za Hrvatsku danas tvrdi: Lex Agrokor je protuustavan

Objavljeno

na

Objavio

Ivica Todorić nakon mjeseci šutnje obratio se javnosti i vrlo oštro kritizirao Vladu te zaprijetio tužbama, ali i otkrivanjem svoje istine. S obzirom na težinu optužbi protiv Vlade i hrvatske države, Hrvatska danas provjerila je kod istaknutog suca zagrebačkog Trgovačkog suda Mislava Kolakušića imaju li osnove neke od Todorićevih tvrdnji.

Je li lex Agrokor u skladu s Ustavom? Ako nije, zašto?

Njime su prekršene temeljne odredbe Ustava RH o pravu vlasništva, slobodi poduzetništva i jednakosti svih pred zakonom. Ustav kaže da se prava stečena ulaganjem katpitala ne mogu umanjiti zakonom, itd. Ova prava su utkana i u temelje europskog i međunarodnog prava. Zakonom se narušava temeljni princip jednakomjernosti namirenja vjerovnika, jer je uveo mogućnost da se pojedini vjerovnici namiruju u cijelosti i za stare i nove obveze, a drugi samo djelomično.

Može li Todorić povući svoj potpis (zakon ne bi bio aktiviran da on nije pristao na prinudnu upravu)?

Postupak je pokrenut i sada više nema nazad. Zakon je tako napisan da postupak nije mogao pokrenuti nitko drugi bez suglasnosti uprave dužnika. U ovaj postupak su nažalost uvučene i tvrtke povezane s Agrokorom koje ni po jednom kriteriju nisu ostvarivale uvjete za stečaj, a sada je založena njihova imovina i priča bi mogla završiti na način da stranci postanu vlasnici naših polja i pitke vode.

Todorić prijeti tužbama, kakve su mu šanse ako se obratu sudovima izvan RH? Koji bi mogli imati nadležnost? Postoje li slični slučajevi u EU ili šire?

Nisam upoznat sa sličnim slučajevima. Ni jedna ozbiljna demokratska država ne bi donijela tako loš zakon koji omogućuje da je svi tuže i da na kraju njeni građani bez ikakvog razloga snose posljedice. Svakako bi se mogao obratiti sudovima RH te Europskom sudu za ljudska prava pred kojim se ostvaruje i zaštita prava vlasništva pravnih osoba, odnosno poduzetnika.
Ova situacija neodoljivo podsjeća na Zakon o predstečajnim nagodbama koji je također pisan za vrlo uski krug poduzetnika kojima se omogućilo da otpišu dugove temeljem nepostojećih potraživanja, da bi im na kraju blade drugi oteli carstva. Dakle, oni koji su na početku bili skupa na kraju su se jako ljutili jedni na druge.

Ivica Todorić je još uvijek vlasnik Agrokora, a s time ima i sva vlasnička prava. Tko će u ovom slučaju nadoknaditi gubitke (izravne i neizravne) nastale za vrijeme prinudne uprave?

Upravo tako, nije došlo do promjene vlasništva, ali je došlo do promjena u pravu upravljanja, a to je bit samog vlasništva. Ovdje se radi o kompliciranim pravnim odnosima. Međutim, potrebno je istaknuti da nije donošen posebni zakon, već da su primjenjeni postojeći instituti predstečaja i stečaja, RH i njezini građani ne bi bili izloženi riziku dvostruke štete.

Može li imati utjecaja eventualni kazneni postupak prema Todoriću i pravomoćna presuda protiv njega na tužbe koje on pokrene pred sudovima izvan RH?

Pravomoćna presuda bi mogla imati značajan utjecaj u parničnim i arbitražnim postupcima iako ne i odlučujući.

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

Pero Kovačević: Kako je šaptom izbrisano kazneno djelo ugrožavanja državne neovisnosti

Objavljeno

na

Objavio

U važećem Kaznenom zakonu više nema kaznenog djela: “Ugrožavanje državne neovisnosti

Članak 137.

Građanin Republike Hrvatske koji pokuša Republiku Hrvatsku dovesti u položaj podređenosti ili ovisnosti prema kojoj drugoj državi, kaznit će se kaznom zatvora najmanje tri godine. ”

Izbrisano je potiho, bez bilo kakve javne rasprave – da čak u obrazloženju nije navedeno zašto se i zbog čega ukida ovo kazneno djelo. Izbrisano je sračunato “složnim rukama” zastupnika SDP-a i HDZ-a, jer treba voditi računa o “svojim dužnosnicima”da jednog dana ne bi kojim slučajem bili odgovorni i odgovarali za svoja “djela”.
Eto,vidite -kad je riječ o zaštiti i sprečavanju kaznene odgovornosti njihovih bivših i sadašnjih dužnosnika odmah se slože.

facebook komentari

Nastavi čitati