Pratite nas

BiH

Srbi su toliko ugroženi u Hrvatskoj da prijete hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima

Objavljeno

na

Politika hrvatskih vlasti nakon 2000. dovela je i do četničkih provokacija u samom središtu Karlovca

Kamo je dovela “građanska” politika koja vlada Hrvatskom od 2000. zorno dokazuje slučaj iz središta Karlovca, gdje su dva četnički nastrojena hrvatska “građana” srpske nacionalnosti prijetili u samom središtu Karlovca hrvatskim braniteljima Mihailu Hrastovu i Goranu Čerkezu, vičući između ostalog “Klat ćemo Hrvate” i “Ovo je Srbija”.

Stalna kuknjava o teškom i nezadovoljavajućem položaju građana srpske nacionalnosti iz usta vođa srpske manjine u Hrvatskoj, prvenstveno Milorada Pupovca, a koja ima punu podršku svih vlasti u Hrvatskoj nakon 2000. dovela je, za sada, do izgreda poput ovog. A što očekivati kad, primjerice, predsjednik Vlade Zoran Milanović, sazove izvanrednu konferenciju za medije, rano ujutro, prije policijskog izvješća, zbog napada na srpske sjemeništarce u Kistanju, pa o tome danima bruje svi mediji, a ne kaže niti riječ o tome da dotični sjemeništarci osim što na društvenim mrežama šire četničkubajic promidžbu, provociraju i hrvatsko stanovništvo u Kistanju i okolici.

Ovog su puta mete napada bili dvojica hrvatskih vitezova, od kojih se Mihajlu Hrastovu sudi već više od dvadeset godina zbog “slučaja” Koranski most. Da podsjetimo, navedena dvojica hrvatskih branitelja sami su branili Koranski most u rujnu 1991., kad su preko njega pokušali prijeći srpski vojnici, koji su se navodno željeli predati. U pucnjavi koja je uslijedila nakon što su srpski rezervisti (kojima su u džepovima pronađene ručne granate i pištolji, a među kojima je bio i visoki oficir obavještajne službe JNA) “pregazili” Gorana Čerkeza koji je stao ispred njih, većina srpskih vojnika je poginula. Do sada je Mihajlo Hrastov tri puta bio oslobođen krivnje na sudu u Karlovcu, a Ustavni je sud poništio presudu Vrhovnog kojom je Mihajlo Hrastov bio osuđen na 4 godine zatvora.

Kad se pojedini “građani” Hrvatske srpske nacionalnosti usude tako vrijeđati dvojicu hrvatskih branitelja, koji su zaa ogromnu većinu Karlovčana i hrvatskog naroda junaci koji su obranili Karlovac i ne samo Karlovac (Od Koranskog mosta do granice sa Slovenijom manje je od 10 km!), znači da su svjesni toga da im nitko ništa ne može i ne će učiniti. Znajući kakva je vlast u Hrvatskoj, pitamo se što je sljedeći korak “obespravljenih” i “ugroženih” Srba?

D.J.L.

Prijetili Hrastovu i obitelji, pa vikali: Ovo je Srbija!

Iako je od velikosrpske agresije na Hrvatsku prošlo gotovo četvrt stoljeća središtem Karlovca proteklih dana odjekivali su pokliči: ‘Ovo je Srbija’ i ‘Klat ćemo Hrvate’.mhrastov

Policija u akciji

Pomalo nestvarne događaje službeno su potvrdili uhićenjima i iz Policijske uprave karlovačke. No za mnoge još šokantniji podatak je kako su direktne prijetnje ubojstvom i smaknućem djece i drugih članova obitelji izrečene Mihajlu Miši Hrastovu i Goranu Čerkezu koje mnogi smatraju herojima zaslužnima što su Karlovac i Karlovčani spašeni srpske okupacije i protjerivanja iz njihovih domova.

Posljednji događaj zbio se na prostoru nedaleko Gradskog kazališta Zorin dom u strogom središtu grada, kraj jednog od tamošnjih ugostiteljskih objekata.

–Ne znam što je bio povod no vidio sam čovjeka koji se obrušio na Čerkeza, kojeg znam iz viđenja. Počeo mu prijetiti, rekao mu da je ustaša, da dobro zna gdje živi on, ali i članovi njegove obitelji, te kako ovdje u Karlovcu više nema što tražiti jer je ovo Srbija.

No, još mi je šokantnije bilo kad je slične prijetnje izrekao i prema Miši Hrastovu – ispričao nam je jedan od svjedoka događaja. Hrastov, očito vidno uznemiren, javio nam se iz svog doma.

koranski mostjpg– Čerkez me nazvao telefonom i odmah sam shvatio da nešto nije u redu. Kad mi je prepričao događaj ostao sam u šoku, ozbiljno uzemiren, pokušavajući se suzdržati od bilo kakvih reakcija. Znate dobro u kakvoj sam poziciji i kako se osjeća čovjek kojem više od 20 godina sude za istu stvar. No, možete zamisliti kako se osjećaju moja supruga i kćer koji sve to proživljavaju, iako s događajem nemaju nikakve veze.

I prije sam često znao primati prijeteće pozive telefonom, no sada kada mi otvoreno prijete ubojstvom kćeri i supruge mislim da je to kap koja je zaista prelila čašu. Bojim se da taj srpski ekstremizam ne eskalira, jer su sličnim prijetnjama i maltretiranju proteklih mjeseci izloženi i brojni moji suborci – rekao je Hrastov.

Nije slučajnost

Nakon događaja otišao je u policiji i podnio kaznenu prijavu. Policije je službeno priopćila da su zbog tog događaja uhitili dvojicu Karlovčana starih 24 i 56 godina. Očevici su nam potvrdili da je riječ o ocu i sinu Draganu i Endiju Ćutkoviću. Obojica Hrvati su ugroženiOgorčen sam. Kako mogu živjeti ovdje i izjašnjavati se kao Hrvat i katolik dok ne mogu reći kako je Franjo Tuđman prvi hrvatski predsjenik, te kako su Istra i Kordun Hrvatska, a ne Italija ili Srbija. Taj Čutković mi je prišao, pljunuo me i udario u glavu. Tada mi je rako da će on dovesti odred iz Banja Luke, da će pokalti sve Hrvate i da nama ustašama neme mjesta ovdje, jer je tu Srbijasu dobro poznati Karlovčanima, a od prije su već više puta upisani i u policijske bilježnice.

No, da nije riječ o izoliranom incidentu potvrđuje i slučaj Ljubomira Jurkovića Dede koji je poznat iz slučaja The Independent. I on je imao gotovo isti sukob sa istim ljudima, također vezan uz srpski ekstremizam.cetnici 150505v

–Ogorčen sam. Kako mogu živjeti ovdje i izjašnjavati se kao Hrvat i katolik dok ne mogu reći kako je Franjo Tuđman prvi hrvatski predsjenik, te kako su Istra i Kordun Hrvatska, a ne Italija ili Srbija. Taj Čutković mi je prišao, pljunuo me i udario u glavu. Tada mi je rako da će on dovesti odred iz Banja Luke, da će pokalti sve Hrvate i da nama ustašama neme mjesta ovdje, jer je tu Srbija – ispričao je šokiran Jurković koji je od tog događaja na liječenju.

Krešimir Vilajtović odvjetnik koji Hrastova zastupa već niz godine u slučaju Koranski most tvrdi da i ovaj slučaj dokazuje katastrofalnu situaciju unutar institucije sistema.

–Osim što bih zaista pohvalio reakciju karlovačke policije koja je vrlo brzo otkrila počinitelje, svi ostali uključeni u ovaj sustav ponašaju se u najmanju ruku katastrofalno. Hrastovu se za isti događaj sudi već 22 godine.

Kroz isti pakao prolazi i njegova obitelj, Mislim da je sad krajnje vrijeme da se okonča ta silna nepravda prema ljidima kojima je već sada uništen život.

Jednako tako smatram da se treba oštro kazniti sve koji na bilo koji način sudjeluju u maltretiranju i podgrijavanju srpskog ekstremizma u središtu Karlovca – tvrdi Vilajtović.

Vecernji

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Tužiteljstvo BiH provodi istragu nad 14 visokih civilnih i vojnih dužnosnika Herceg Bosne i HVO- a.

Objavljeno

na

Objavio

Tužiteljstvo BiH provodi istragu nad skupinom od 14 visokih civilnih i vojnih dužnosnika Herceg Bosne i HVO- a.

Na listi se, između ostalih, nalaze i imena Darija Kordića, nekadašnjega potpredsjednika Herceg Bosne i bivšega lidera HDZ BiH, zatim Brune Stojića, nekadašnjega ratnoga ministra obrane Herceg Bosne, Ignaca Koštromana, glavnoga tajnika Herceg Bosne i HDZ BiH, Ante Sliškovića, bivšega ratnoga načelnika Službe sigurnosti (SIS) za Središnju Bosnu i još nekoliko pripadnika HVO koji su manje poznati javnosti.

Tužiteljstvo BiH uputilo je prije mjesec dana federalnome Ministarstvu za pitanja branitelja zahtjev za dostavljanje vojne evidencije za skupinu visokih civilnih i vojnih dužnosnika i pripadnika HVO s područja Hercegovine i Središnje Bosne za potrebe istrage u predmetu ratnih zločina nad zatočenicima u prošlom ratu. Kako je i uobičajeno radi se o strogo tajnom dokumentu, međutim mi smo uspjeli doći do toga zahtijeva i uvjeriti se da se radi o nekoliko vrlo zanimljivih i poznatih osoba.
14 dužnosnika.

Tužiteljstvo BiH provodi istragu nad skupinom od 14 visokih civilnih i vojnih dužnosnika nekadašnje Herceg Bosne i HVO- a. Na listi se između ostaloga nalaze i imena Darija Kordića, nekadašnjega potpredsjednika Herceg Bosne i bivšega lidera HDZ BiH, zatim Brune Stojića, nekadašnjega ratnoga ministra obrane Herceg Bosne, Ignaca Koštromana, glavnoga tajnika bivše Herceg Bosne i HDZ BiH, Ante Sliškovića, bivšega ratnoga načelnika Službe sigurnosti (SIS) za Središnju Bosnu i još nekoliko pripadnika HVO koji su manje poznati javnosti.

U ovom trenutku nije poznato o kojim se konkretno slučajevima radi, jedino se zna da su u pitanju navodni ratni zločini nad zatočenicima.

Također je zanimljivo da se po prvi puta provodi ozbiljna istraga protiv šefa sigurnosti HVO u Središnjoj Bosni Ante Sliškovića koji je još od završetka rata pod sumnjom da je imao ulogu u zločinima.

Bivši ministar obrane Herceg Bosne Bruno Stojić u ratu nije nikada niti boravio u Središnjoj Bosni, ali Tužiteljstvo BiH u istrazi provjerava njegove ministarske zapovjedi koje se tiču postupanja s ratnim zatočenicima.

Do prije nekoliko dana nitko u Središnjoj Bosni nije znao da Tužiteljstvo BiH istražuje 14 bivših civilnih i vojnih dužnosnika Herceg bosne i HVO-a. Znao je to predsjednik FBiH Marinko Čavara koji je tu informaciju dobio iz Ministarstva za pitanje branitelja. Nije poznato je li za istragu znao i Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH jer je na svakodnevnoj vezi sa zamjenikom direktora SIPA-e Đurom Kneževićem, a mogao je tu informaciju dobiti i od zamjenika državnoga ministra sigurnosti Mije Krešića pa i od same glavne tužiteljice Gordane Tadić.
Problem za Marinka Čavaru i vrh HDZ BiH je nastao kada se u Središnjoj Bosni nekako doznalo da Tužiteljstvo BiH istražuje visoke dužnosnike HVO-a s toga područja. Prije nekoliko dana se dogodio ozbiljan incident pred obiteljskom kućom predsjednika FBiH Marinka Čavare u Busovači., kako donosi Dnevni list., prenosi dnevnik.ba.

Skupina visokih časnika HVO-a, među kojima je navodno bio i general i ratni zapovjednik HVO Busovača Duško Grubešić je žestoko verbalno napala Čavaru i optužila ga da je skrivao informaciju o istrazi koju provodi Tužiteljstvo BiH te da on i vrh HDZ BiH ne čine ništa na državnoj razini da zaštite branitelje s područja Središnje Bosne. U jednom trenutku je došlo čak i do naguravanja i samo zahvaljujući prisebnosti nekih ljudi nije došlo do ozbiljnoga incidenta, prenosi dnevnik.ba.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Mektić: Zvaničnici iz Hrvatske su prisluškivani radi zaštite ekonomskih interesa BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je danas kako policijske i obavještajne agencije u BiH poduzimaju mjere čiji je cilj zaštiti i njene gospodarske interese, odbacivši nagađanja kako se pritom radi bilo što protuzakonito.

Mektić je izjavio danas da je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH, u skladu sa zakonima i Ustavom BiH, prisluškivala određene zvaničnike iz Hrvatske isključivo s ciljem zaštite ekonomskih interesa BiH i njenih građana.

“Sasvim je legalno i legitimo pravo svake zemlje, pa i BiH, da štiti sve svoje interese i interese građana BiH. Prema tome, institucije BiH, ali i niži nivoi vlasti, dužni su da štite te interese”, rekao je Mektić novinarima u Sarajevu.

On je naveo da su OSA i sve druge sigurnosne agencije u BiH dužne da štite i ekonomske interese BiH i da zaštite BiH od nelojalnih, nekorektnih napada koji mogu da utiču ili ugroze ekonomske temelje BiH i da joj nanesu ekonomsku štetu, kao i njenim građanima.

>http://kamenjar.com/bakir-izetbegovic-nalozio-prisluskivanje-pracenje-hrvatskih-politicara-gospodarstvenika/

Navodeći da to rade i druge zemlje u Europi i svijetu, pa tako i sigurnosne institucije BiH, Mektić ističe da interese BiH i njenih građana i zaštitu od “nečijih profiterskih namjera” institucije sigurnosti u BiH sprovode u skladu sa zakonima i Ustavom BiH.

“Sve do čega smo došli i što smo saznali u vezi sa ovom aferom o kojoj su pisali mediji, preduzimali smo u skladu sa zakonom i Ustavom BiH, štiteći njen ekonomski interes i ne dozvoljavajući podrivanje ekonomskog sistema unutar BiH. To ćemo raditi i dalje, na legalan i zakonski način”, poručio je Mektić.

Prema njegovim riječima, privatni interesi “udarili su na cjelokupne interese BiH i to se mora spriječiti”.

“Da li će to smetati pojedincima i grupama u BiH koji su se našli u svemu ovome, kao i nekima iz neke druge zemlje, to nas ne zanima. Nas obavezuje interes građana i nećemo raditi ništa protiv ekonomskih interesa drugih država”, kaže Mektić.

On smatra da je “sada jasnije zašto su neki strani zvaničnici i političari u posljednje vrijeme loše govorili o BiH”.

“Sada o tome definitivno mnogo više znamo i sve informacije ćemo dostaviti ključnim institucijama izvršne, zakonodavne i drugih nadležnih vlasti u BiH, jer nije na sigurnosnim agencijama da preduzimaju odgovor prema drugim državama, nego to na osnovu validnih i točnih informacija treba da rade ključne institucije svake zemlje, pa tako i BiH”, rekao je ministar sigurnosti.

List “Nacional” objavio je ranije da OSA vodi specijalni rat protiv Hrvatske, njenog premijera Andreja Plenkovića i vanjske politike hrvatske Vlade, ali i hrvatskog naroda u BiH, navodeći da je imao uvid u više tajnih izvještaja ove agencije.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić: Stanje u BiH se drastično i značajno komplicira u sigurnosnom smislu

facebook komentari

Nastavi čitati