Pratite nas

Srbija bi “i ovce i novce”

Objavljeno

na

Od svrgavanja Miloševića, Kremlj je rado retorički podržavao Srbiju. No skupu pomoć još radije prepuštao Europskoj uniji i Washingtonu, piše Süddeutsche Zeitung osvrćući se na aktualnu politiku Beograda naspram Moskve. Njemačkim medijima posljednjih tjedana sve je zanimljiviji stav službenog Beograda naspram krize u Ukrajini. Taj stav, verbalno poštivanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali istodobno suzdržavanje od sankcija Rusiji, najbolje opisuje fraza „raskorak između Bruxellesa i Moskve“. Varijaciju fraze koristi i magazin Fokus u podnaslovu intervjua sa premijerom Aleksandrom Vučićem. Naslov glasi: „Krim nije dio Rusije“, što je doduše ponešto pojednostavljena interpretacija Vučićevog odgovora. On je zapravo rekao: „Ne možemo prihvatiti Krim kao dio Rusije. To bi značilo istodobno priznavanje Kosova kao nezavisne države.“ Na pitanje novinara je li Putin kritizirao ovakav stav Beograda, Vučić odgovara: „Da, neslužbeno.“

Manevriranje Beograda

Predsjednik srpske vlade je, osim spominjanja „tradicionalnog prijateljstva“ s Rusijom – priznao da uvođenje sankcija Moskvi ne bi bilo oportuno: „Srbija je u političkoj i ekonomskoj krizi. Ovisimo od ruskog plina, najveći porezni obveznik je većinski ruski koncern NIS. Kako Srbija može preživjeti ako uvede sankcije Moskvi?“ Na opasku novinarke da Srbija manevrira između Rusije i EU, Vučić kaže: „Ne manevriramo. Jasno sam rekao Putinu i Medvjedevu da Srbija slijedi smjernice EU-a. Kada sam se u Moskvi raspitivao za licence za izvoz Fiatovih automobila iz Srbije, rečeno mi je da je to moguće ako postanemo deo Euroazijske unije. Ali to mi ne želimo!“ Mini-intervju na pola strane, objavljen povodom konferencije o Zapadnom Balkanu koji se u četvrtak održava u Berlinu i na kojoj će osim Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Albanije, sudjelovati i delegacije Hrvatske i Slovenije, završava se pozivom njemačkim ulagačima, posebno u automobilsku industriju i poljoprivredu.

Kafić „Putin“Više prostora srpskom „raskoraku“ posvetio je danas ugledni dnevnik Süddeutsche Zeitung. Tekst počinje opisom kafića „Putin“ u Novom Sadu gdje ruski predsjednik pozdravlja posjetitelje s jedne slike u natprirodnoj veličini, iza njega je zlatna kupola pravoslavne crkve. „Putin je jedan od rijetkih političara koji su se suprotstavili američkoj hegemoniji. I on je prijatelj Srbije – kao i svi Rusi. Oni su nam stoljećima uvijek dolazili u pomoć“, kaže za minhenski list Radivoje Miljanić, vlasnik kafića i jedan od čelnika Ruske partije. Dodaje se da Miljanić ima mnogo istomišljenika u Srbiji, da polovina Srba prema jednoj anketi vidi Rusiju kao najvećeg prijatelja (uvjerljivo ispred Grčke i Kine), da Rusija dominira energetskim sektorom i sanira uništenu željeznicu. „Ipak, supstancijalna pomoć iz Moskve izostaje. Od svrgavanja Slobodana Miloševića, Kremlj je rado retorički podržavao Srbiju, ali je skupu pomoć još radije prepuštao Europskoj uniji i Washingtonu“, piše list, uz podatak da je EU (i njene članice pojedinačno) do sada dala Srbiji 3,6 milijardi eura, a SAD još 643 milijuna.

I ovce i novce

„Ne čudi raskorak između percepcije i stvarnosti“, piše list i navodi jedan primjer: „Simptomatični su bila izvješća televizija i drugih medija koje kontrolira vlada o pomoći nakon katastrofalnih poplava: naspram nekoliko desetina pomagača iz Rusije stajalo je 360 spasioca iz zemalja EU-a. Ipak, televizija pod državnom kontrolom i drugi mediji izvještavali su uglavnom o Rusima, pa je i većina Srba bila uvjerena kako su Rusi najviše pomogli. (…) To proturječje nije slučajno. I poslije svrgavanja Miloševića je Srbija sebe prikazivala kao jedinu žrtvu NATO-a, SAD-a, Europe i Njemačke – to su najviše radili populisti i nacionalisti. Upravo oni vladaju u Beogradu od ljeta 2012, ali se, doduše, nisu vratili otvoreno nacionalističkoj retorici.“Dopisnik Süddeutsche Zeitunga primjećuje kako uoči konferencije o Zapadnom Balkanu Bruxelles polako gubi strpljenje s beogradskom taktikom „i ovce i novce“, i EU i Rusija. Prenosi se izjava jednog visokog dužnosnika EU-a za stranicu Balkan Insight. On je rekao kako se od Srbije očekuje potpuna primjena vanjske politike EU-a, što u ovom slučaju znači uvođenje sankcija Rusiji. „Ugostitelj Miljanić iz Novog Sada ogorčen je zbog takvih zahtjeva. Kao rusofil i funkcionar Ruske partije on je striktno i protiv pristupanja EU. Ali rusofili su usamljeni s tim zahtjevom, nema ih ni u srpskom parlamentu. Prijateljstvo ili ne, tek 12 posto Srba vidi Rusiju kao model za svoj zemlju. Uzori su mnogo više Švicarska (26 posto), Njemačka (19) i Norveška (14).“
izvor:DW.DE

facebook komentari

Politika

Željko Glasnović: Vodi se specijalni rat protiv Hrvata izvan domovine (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Prije rasprave u Hrvatskom saboru o prijedlogu novog zakona o reviziji pet je zastupnika zatražilo stanku.

Razlog su diskriminacija u javnom prostoru, situacija u Agrokoru, položaj liječnika, požari i zastupničke zakonske inicijative.

Nezavisni zastupnik Željko Glasnović u ime Kluba Nezavisni za Hrvatsku govorio je o porasti diskriminacije u Hrvatskoj, o čemu nitko ne govori. Riječ je o porastu mržnje Hrvata i specijalnom ratu prema Hrvatima izvan domovine i Hrvatima u BiH. Sve to, po njemu, ima veze s devedesetima i postotkom srpskih kadrova u vojsci, MUP-u i sindikatima. S tim je povezao i “pokušaj” ukidanja saborskih mandata dijaspore. Danas je stvorena druga generacija iseljenika, a oni stari nisu poželjni, kazao je Glasnović. Posebno se osvrnuo na status pripadnika HVO-a.

General Glasnović prosvjednicima na Markovom trgu: UDBA vam vodi državu (VIDEO)

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Tko to ‘pakira’ Andreju Plenkoviću!?

Objavljeno

na

Objavio

Mali Ivica bio je predmet napada u cijelom razredu sve dok se jednog dana nije pojavio sa svojim velikim starijim bratom. Do tada su svi iz razreda udarali malom Ivici čvoke, pa i učiteljica ali od kada se pojavio stariji brat, malog Ivicu nitko ne dira, a sada stariji brat udara čvoke njegovoj učiteljici.

Kolika je sličnost između Hrvatske i njenog položaja u EU i ove priče – velika, podudara se u ‘svim segmentima’.

Hrvatska, isto kao i mali Ivica, treba starijeg brata, a stariji brat u ovoj priči je Uncle Sam. Taj stariji brat, spriječiti će ponižavanje i ucijene Hrvatske od pojedenih interesno povezanih zemalja iz EU, ali i njoj najbližeg susjedstva, a sama učiteljica u liku Angele Merkel, podviti će rep u strahu da i ona ne dobije radi Hrvatske čvoke od njenog starijeg brata. Svjesna je Angela da Ivičin stariji brat ne ovisi o njoj već ona o njemu. Svjesna je da njena Njemačka sa SAD ima veliki suficit u trgovinskoj razmjeni sa SAD, daleko veći nego što ima s Rusijom da bi se tek tako mogla upetljati u geopolitičku igru pokera, a poker je ipak igra koju daleko bolje igraju Amerikanci.

Sad dolazimo do pitanja – Gdje je tu Hrvatska i koliko su sva ta događanja povezana sa Hrvatskom i koju igru igraju pojedine strukturu u Hrvatskoj.  Izbrišimo iz mainstream medija sve priče o pločama, referendumima , sve to služi u svrhu skrivanja istine o stvarima koji su puno bitniji za Hrvatsku i njenu opstojnost.

Problemi za Hrvatsku, kreću od onog trenutka kada je Rusija odlučila da svoje interesne pipke pruži i prema Hrvatskoj, a taj trenutak ili bolje rečeno način, pronašli su u Agrokoru i njegovim financijskim problemima. Ulazak Sberbanke u Agrokor, odnosno njihova odluka da kreditira posrnuli koncern nema nikakve veze s bankarskim interesima, u pitanju su geopolitički interesi.

Jesu li Rusi u toj priči imali i saveznika u Hrvatskoj ali i u EU – naravno da jesu. Posebna priča je miniranje inicijative Tri mora, ne to ne minira vlada i premijer Plenković, to miniraju oni koji formalno nisu na vlasti ali jesu uz vlast, kao krpelj, priljepak koji skriven u mekom tkivu vlasti hrani svoje privatne interese zanemarujući nacionalne.

Nova američka administracija vratila se, ako ništa drugo pokušava se vratiti svojim geopolitičkim interesima u Europi. Hrvatska je u toj podjeli interesnih zona na ključnom mjestu i Uncle Sam tu neće ništa prepustiti slučaju. Inicijativa Tri mora nije opasnost za Europu, ona je opasnost za Njemačku i Rusiju odnosno njihove interese, a pojedini hrvatski krpelji uplašeni za svoje privatne interese, rade sve da prvo sebe namire no i za njih ima protumjera, zubar da ih kao bolesni zub izvadi i baci ali u drugačijem kontekstu u odnosu na izjavu Ante Đapića.

Ovih dana potpisan je desetogodišnji ugovor o isporuci plina za hrvatsko tržište između Gasproma i PPD. Na izgled ništa čudno niti neuobičajeno, vijest za naslovnice svih medija, top vijest, osiguranje energetske sigurnosti- no jeli baš tako ? Tko se to gura u energetsku politiku, tko su ti koji to rade u tajnosti? U medijima se ova vijest marginalizira.

Tko bira timing da se to odradi i objavi. U vrijeme objave te vijesti, premijer Plenković leti u NY, leti vjerojatno bez saznanja o njoj. Ta vijest za Velikog brata nije novost, oni za nju znaju i čekaju našeg premijera da im objasni neke stvari, nadam se bez klečanja na kukuruzu. Zašto se neke stvari užurbano rade prije dolaska novog američkog veleposlanika, ne radi to vlada, to rade krpelji skriveni ispod pazuha nekoga iz vladajućih struktura. Tko to pakira Andreju Plenkoviću.

Ako je netko mislio da se dolaskom novog veleposlanika SAD, Roberta Kohorsta neće ništa promijeniti u odnosu na dosadašnju veleposlanicu- grdno se vara. Robert Kohorst ne dolazi da roštilja i zabavlja se s nevladinim udrugama, tračati Hrvatsku i pisati neobjektivna izvješća, on dolazi raditi u interesu SAD ali i Hrvatske. Robert Kohorst dolazi da bude Veliki brat koji će odmah zatražiti od mlađeg brata da ga odvede na Krk, otok Krk- jesam li dobro napisao, da vidi kako napreduju radovi na izgradnji LNG terminala. Kod Amerikanaca ne postoji uzrečica – Obećanje ludom radovanje.

Ante Rašić

facebook komentari

Nastavi čitati