Pratite nas

“Srbija će vratiti umjetnine Hrvatskoj ako…”

Objavljeno

na

“Umjetnine koje Hrvatska potražuje od Srbije nisu hrvatsko kulturno blago, nego blago Srpske pravoslavne crkve i bit će vraćeno kada se vrati narod i poprave pravoslavne crkve, poručuju srpski stručnjaci.”

Hrvatski zastupnici Tonino Picula i Dubravka Šuica zatražili su u Europskom parlamentu da vraćanje “opljačkanog hrvatskog kulturnog blaga tijekom rata devedesetih” bude dio pregovaračkog paketa za ulazak Srbije u Europu.

umjetnine__630418S1

“To blago nije otuđeno ili ukradeno, već je sklanjano kako bi bilo sačuvano od uništenja. I to nije hrvatsko kulturno blago, već blago Srpske pravoslavne crkve. Ili Hrvati ne znaju što traže ili možda Hrvatska hoće da pošalje poruku Srbima da želi da se vrate”, rekao je upravnik Galerije fresaka u Beogradu Bojan Popović za beogradske Večernje novosti.

Naveo je kako se nitko iz Srbije ne protivi tome da ono što je sačuvano iz srpskih eparhija u Hrvatskoj u njih bude i vraćeno, ali tamo gdje žive Srbi i gdje su obnovljene crkve, ali problem je gdje vratiti one ikone iz hramova koji su uništeni.

“Nekada je postojao Muzej Srba u Hrvatskoj, a Srbi su bili konstitutivni narod u Ustavu. Sada nema ni jednog, ni drugog”, rekao je Popović. 

Hrvatska od Srbije potražuje samo nešto manje od 50 tisuća umjetničkih predmeta. Do sada su vraćena 25.262

Nikola Kusovac, nekadašnji kustos Narodnog muzeja izričito se usprotivio da Srbija podliježe, kako kaže, hrvatskim ucjenama, i podsjetio na mnoštvo srpskih crkava i manastira koji su spaljeni i uništeni.

Kusovac je rekao da je većina do sada vraćenih predmeta, vraćena političkom odlukom bez savjetovanja struke.

Osim crkvene imovine, istakao je on, do sada je vraćena čuvena Bauerova zbirka, u kojoj je bilo i djela srpskih umjetnika, te dio kolekcije iz Muzeja u Vukovaru, koji je također ”bio srpsko-hrvatski, pa je kroatiziran”.

Asocijacija izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske podsjeća da je nestalo oko 7.000 ikona, od kojih se neke i danas prodaju “na crno” i podsjeća da su knjige pisane ćirilicom ”odavno završile na lomači”.

Hrvatska očekuje da će uskoro iz Srbije biti vraćeno još 1065 umjetničkih predmeta koji se čuvaju u tamošnjim ustanovama, i oko 1000 iz privatne zbirke obitelji Desnica, dok se 22.829 predmeta koje Hrvatska još uvijek potražuje zameo svaki trag! Kako sada stoje stvari, nikada možda i neće biti vraćeni, jer nitko u ovom trenutku ne zna ni gdje se nalaze. U potragu je uključen i Interpol, ali mnogi od umjetničkih predmeta već su davno završili na crnom tržištu.

Kada su početkom devedesetih godina, za vrijeme agresije na Hrvatsku, brojne umjetnine odnesene u Srbiju, poslije ratnih sukoba Hrvatska je potraživala gotovo 50.000 predmeta. U toku dugih godina diplomatskog ping-ponga između Zagreba i Beograda vraćeno je do sada 25.262 umjetnička predmeta.

Među nestalim umjetninama čija se daljnja sudbina ne zna su i brojni predmeti iz Gradskog muzeja u Vukovaru, njih čak 14.983. To su predmeti iz numizmatičke, arheološke i kultuno-povijesne zbirke vukovarskog muzeja, zatim predmeti iz crkve Presvetog Otkupitelja u Otavicama u sastavu Muzeja Ivana Meštrovića.

Na listi odnesenih, a nikad vraćenih predmeta je i 7706 arhivskog gradiva i preostaloga dijela muzejske građe iz Memorijalnog muzeja Jasenovac. Zatim 139 radova likovne kolonije kipara naivca Petra Smajića u Ernestinovu, 591 predmet iz muzeja u Kninu, dio numizmatičke zbirke i metalnih nalaza s lokaliteta Burnum. Potražuje se i 3097 dobara iz 151 manastira, crkava te privatnih zbirki. Za veće cjeline kulturnih dobara iz vukovarskog muzeja procjena je da su u ratnim razaranjima uništene, dok se za ostalim dijelom građe iz Memorijalnog muzeja Jasenovac potraživanje nastavlja i u BiH.

kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Američki nosač zrakoplova patrolirao vodama istočno od Korejskog poluotoka

Objavljeno

na

Objavio

Nosač zrakoplova USS Ronald Reagan

Američki nosač aviona na nuklearni pogon Ronald Reagan u četvrtak je patrolirao vodama istočno od Korejskog poluotoka, u demonstraciji pomorske i zračne sile čiji je cilj upozoriti Sjevernu Koreju da ne poduzima bilo kakvu vojnu akciju.

Taj najveći ratni brod američke mornarice u Aziji, težak 100.000 tona, s posadom od 5.000 mornara, plovio je oko 160 kilometara, te je s njegove palube načinjeno skoro 90 letova borbenih aviona F-18 Super Hornet, navodi agencija Reuters.

Posada američkog broda izvodi vježbe s južnokorejskom mornaricom u kojima sudjeluje 40 ratnih brodova od Žutog mora zapadno od tog poluotoka do unutrašnjosti Japanskog mora.

”Mi smo ovom i mnogim drugim vježbama jasno pokazali da smo spremni braniti Republiku Koreju”, rekao je američki kontraadmiral Marc Dalton, komandant udarničke grupe.

Zvaničnici Sjeverne Koreje su to okupljanje ratnih brodova nazvala “probom za rat”.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Bakir Izetbegović: Moj otac Alija je pred smrt ostavio BiH Erdoganu u amanet, da skrbi o njoj

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ponovo je u četvrtak eksploatirao problematičnu tezu po kojoj je njegov pokojni otac Alija prije smrti sadašnjem predsjedniku Turske Recepy Tayyipu Erdoganu povjerio ulogu svojevrsnog skrbnika nad BiH.

Sudjelujući u obilježavanju četrnaeste obljetnice smrti Alije Izetbegovića koji je bio prvim predsjednikom Predsjedništva BiH kao samostalne države, njegov sin je novinarima u Sarajevu kazao kako je veza između njegova oca i sadašnjeg turskog predsjednika bila veoma važna, a o tome svjedoči kako je Erdogan bio jedna od posljednjih osoba s kojom je razgovarao prije smrti.

“On (Alija) je u njemu je prepoznao budućeg jakog lidera i ostavio mu u amanet brigu za BiH. Ja mislim da Erdogan itekako dobro nosi taj amanet”, kazao je Bakir Izetbegović.

Na reakcije u povodu konstatacije o Erdoganu kao osobi kojoj je BiH ostavljena na skrb nije trebao dugo čekati a prvi je to učinio Izetbegovićev ogorčeni politički protivnik Milorad Dodik.

Kazao je kako je ta izjava “skandalozna i opasna” poručivši kako Bakir Izetbegović Erdoganu može dati na čuvanje samo ono što je katastarsko vlasništvo njegove obitelji.

“U BiH žive dva kršćanska naroda u čije ime Alija nikada nije govorio niti je imao mandat govoriti”, kazao je Dodik.

Sam Bakir Izetbegović u stalnim je kontaktima s Erdoganom, a jedan drugoga redovito oslovljavaju s “brate”. Zbog tako bliske suradnje Izetbegović je često izložen kritikama i optužbama da BiH dovodi u poziciju turskog vazala na Balkanu.

Turska se posredstvom svog veleposlanstva u Sarajevu izravno uključila u obilježavanje ovogodišnje obljetnice smrti Alije Izetbegovića i to ponudivši u četvrtak sarajevskoj publici premijeru turskog televizijskog dokumentarca pod naslovom “Alija, posljednji bedem islama”.

U filmu se veliča lik i djelo pokojnog bošnjačkog lidera, no čak je i njegovu sinu koji je nazočio projekciji zasmetao naslov koji je ocijenio “malo pretencioznim i jednodimenzionalnim”.

“Alija je naravno čovjek koji je borac za obranu islama na ovim prostorima, ali je bio i borac za demokraciju, slobodu, uvođenje višestranačkog sustava te obranu multietične supstance u BiH”, kazao je Bakir Izetbegović komentirajući film.

Začudio se ipak što se nitko u BiH nije sjetio snimiti film o njegovu ocu pa su to morali učiniti Turci koji su otišli i korak dalje jer njihova državna televizija TRT producira igrani serijal o Aliji Izetbegloviću koji se još snima.

Višnja Starešina: Pomozimo Bakiru vidjeti mudžahedine

facebook komentari

Nastavi čitati