“Srbija će vratiti umjetnine Hrvatskoj ako…”

  0

  “Umjetnine koje Hrvatska potražuje od Srbije nisu hrvatsko kulturno blago, nego blago Srpske pravoslavne crkve i bit će vraćeno kada se vrati narod i poprave pravoslavne crkve, poručuju srpski stručnjaci.”

  Hrvatski zastupnici Tonino Picula i Dubravka Šuica zatražili su u Europskom parlamentu da vraćanje “opljačkanog hrvatskog kulturnog blaga tijekom rata devedesetih” bude dio pregovaračkog paketa za ulazak Srbije u Europu.

  umjetnine__630418S1

  “To blago nije otuđeno ili ukradeno, već je sklanjano kako bi bilo sačuvano od uništenja. I to nije hrvatsko kulturno blago, već blago Srpske pravoslavne crkve. Ili Hrvati ne znaju što traže ili možda Hrvatska hoće da pošalje poruku Srbima da želi da se vrate”, rekao je upravnik Galerije fresaka u Beogradu Bojan Popović za beogradske Večernje novosti.

  Naveo je kako se nitko iz Srbije ne protivi tome da ono što je sačuvano iz srpskih eparhija u Hrvatskoj u njih bude i vraćeno, ali tamo gdje žive Srbi i gdje su obnovljene crkve, ali problem je gdje vratiti one ikone iz hramova koji su uništeni.

  “Nekada je postojao Muzej Srba u Hrvatskoj, a Srbi su bili konstitutivni narod u Ustavu. Sada nema ni jednog, ni drugog”, rekao je Popović. 

  Hrvatska od Srbije potražuje samo nešto manje od 50 tisuća umjetničkih predmeta. Do sada su vraćena 25.262

  Nikola Kusovac, nekadašnji kustos Narodnog muzeja izričito se usprotivio da Srbija podliježe, kako kaže, hrvatskim ucjenama, i podsjetio na mnoštvo srpskih crkava i manastira koji su spaljeni i uništeni.

  Kusovac je rekao da je većina do sada vraćenih predmeta, vraćena političkom odlukom bez savjetovanja struke.

  Osim crkvene imovine, istakao je on, do sada je vraćena čuvena Bauerova zbirka, u kojoj je bilo i djela srpskih umjetnika, te dio kolekcije iz Muzeja u Vukovaru, koji je također ”bio srpsko-hrvatski, pa je kroatiziran”.

  Asocijacija izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske podsjeća da je nestalo oko 7.000 ikona, od kojih se neke i danas prodaju “na crno” i podsjeća da su knjige pisane ćirilicom ”odavno završile na lomači”.

  Hrvatska očekuje da će uskoro iz Srbije biti vraćeno još 1065 umjetničkih predmeta koji se čuvaju u tamošnjim ustanovama, i oko 1000 iz privatne zbirke obitelji Desnica, dok se 22.829 predmeta koje Hrvatska još uvijek potražuje zameo svaki trag! Kako sada stoje stvari, nikada možda i neće biti vraćeni, jer nitko u ovom trenutku ne zna ni gdje se nalaze. U potragu je uključen i Interpol, ali mnogi od umjetničkih predmeta već su davno završili na crnom tržištu.

  Kada su početkom devedesetih godina, za vrijeme agresije na Hrvatsku, brojne umjetnine odnesene u Srbiju, poslije ratnih sukoba Hrvatska je potraživala gotovo 50.000 predmeta. U toku dugih godina diplomatskog ping-ponga između Zagreba i Beograda vraćeno je do sada 25.262 umjetnička predmeta.

  Među nestalim umjetninama čija se daljnja sudbina ne zna su i brojni predmeti iz Gradskog muzeja u Vukovaru, njih čak 14.983. To su predmeti iz numizmatičke, arheološke i kultuno-povijesne zbirke vukovarskog muzeja, zatim predmeti iz crkve Presvetog Otkupitelja u Otavicama u sastavu Muzeja Ivana Meštrovića.

  Na listi odnesenih, a nikad vraćenih predmeta je i 7706 arhivskog gradiva i preostaloga dijela muzejske građe iz Memorijalnog muzeja Jasenovac. Zatim 139 radova likovne kolonije kipara naivca Petra Smajića u Ernestinovu, 591 predmet iz muzeja u Kninu, dio numizmatičke zbirke i metalnih nalaza s lokaliteta Burnum. Potražuje se i 3097 dobara iz 151 manastira, crkava te privatnih zbirki. Za veće cjeline kulturnih dobara iz vukovarskog muzeja procjena je da su u ratnim razaranjima uništene, dok se za ostalim dijelom građe iz Memorijalnog muzeja Jasenovac potraživanje nastavlja i u BiH.

  kamenjar.com

  facebook komentari