Pratite nas

Vijesti

Srbija leži na zlatu, ali nema novca za vaditi ga

Objavljeno

na

Rude zlata u Srbiji ima mnogo više nego što se pretpostavljalo, otkrila sunova detaljna geološka istraživanja u Timočkom magmatskom kompleksu, u planinama na istoku zemlje, zbog čega Srbija ima sve šanse da svoje gospodarstvo izvuče rudarstvom, pišu srpski mediji.

Strane kompanije koje istražuju srpske zlatne žice kažu da su došle do otkrića koja se događaju jednom u stoljeću, a srpski geolozi ističu da su bogata ležišta zlata očekivana, jer je srpska znanost odavno obilježila ove prostore kao zlatonosne. Međutim, država se desetljećima nije ponašala domaćinski i nije ulagala u geološka istraživanja svojih ruda, niti u osuvremenjivanje eksploatacije., piše Poslovni.hr.

S obzirom na ogromnu potražnju za zlatom na svjetskom tržištu, dolazak stranih stručnjaka, novih tehnologija i investicija u rudarstvo može biti prekretnica za Srbiju, smatra Milan Bačević, ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja.

Bačević za Novosti otkriva da geološka istraživanja zlata i drugih plemenitih metala u Srbiji trenutno izvodi 13 tvrtki, od kojih je osam sa stranim osnivačkim kapitalom. Kompanija Avala resources, koja istražuje zlato na devet lokacija, samo u 2012. investirala je više od 20 miliona dolara u detaljna istraživanja.

– Najbolji su rezultati su na lokaciji “Potaj Čuka-Tisnica“ kod Žagubice. Ukupni rudni potencijal se već u ovoj fazi istraživanja procjenjuje se na nekoliko milijuna unci zlata, što je ravno stogodišnjoj produkciji zlata u Borskom rudniku! Radi se o novootkrivenim, ranije nepoznatim mineralnim pojavama zlata u zapadnom rubnom dijelu Timočkog magmatskog kompleksa. U okviru ove zlatonosne formacije izdvaja se nekoliko veoma perspektivnih lokaliteta, kao Kraku Pešter, Korkan, Bigar hil… Sadržaji zlata se kreću od 0,45 grama pa do 9,46, čak i više grama po toni -otkriva Bačević.

Iz rudarskog kompleksa Bor je u stoljeću postojanja izvađeno oko 150 tona zlata, podsjećaju stručnjaci, tako da je žagubičko nalazište s istom količinom plemenitog metala prava senzacija, kažu stručnjaci.

Iako istraživanje zlata može postati jedna od važnih poluga za pokretanje srpskog gospodatrstva, ministar međutim priznaje da Srbija sama nema novca ni tehnologije ni za osnovna geološka istraživanja. Stoga će se oslanjati na inozemne investitore i partnere.

dalmacija-news

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

VIDEO – Navijači Srbije i Slovenije zajedno provociraju Hrvate

Objavljeno

na

Objavio

U finalu Eurobasketa večeras se sastaju Slovenija i Srbija, dvije reprezentacije koje su dosad pokazale najviše na turniru.

U Istanbulu se sprema spektakl, a i jedni i drugi imat će veliku podršku u dvorani.

No, i na dan kada igraju tako veliku utakmicu, njihovi navijači nisu propustili sjetiti se Hrvatske. Umjesto da uživaju u spektaklu, oni su se odlučili provocirati hrvate. Očito su u pitanju nekakvi kompleksi. “Tko ne skače taj je Hrvat”, započeli su navijači Srbije, a vrlo brzo su im se pridružili i Slovenci.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

Tijekom snimanja priloga napadnuti izvjestitelji Nove TV – VIDEO

Objavljeno

na

Objavio

U subotu su u Velikom Pašijanu pokraj Garešnice tijekom snimanja priloga za emisiju Provjereno napadnuti novinarka Nove TV Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac, piše Dnevnik.hr.

Novinarka emisije Provjereno Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac došli su u Veliki Pašijan kako bi nastavili priču o nizu prijevara za koje je optužen Ivica Sužnjević, zvan Šeki.

“Došli smo snimiti izjave još ljudi koji ga optužuju za prijevare. Dok smo snimali izjave prvo se pojavila majka optuženog i počela nas sve tući metlom. Potom se pojavio i njegov brat. Vikao je da će nas sve pobiti i da ‘ako imamo mu*a dođemo snimati kod njega u kuću’.  Potom me je snažno gurnuo u prsa i iščupao mi pramen kose. Pala sam u kanal i udarila glavom”, ispričala je novinarka.

“Cijelo to vrijeme je njegova majka i dalje prisutne tukla metlom, a brat je potom nasrnuo i na snimatelja i pokušao mu potrgati kameru. Pozvala sam policiju i on je priveden, a njegovoj je majci navodno pozlilo. No, nakon što je stigla Hitna pomoć prevezli su je tek 200-tinjak metara, do njezine kuće.”

facebook komentari

Nastavi čitati