Srbija leži na zlatu, ali nema novca za vaditi ga

6

Rude zlata u Srbiji ima mnogo više nego što se pretpostavljalo, otkrila sunova detaljna geološka istraživanja u Timočkom magmatskom kompleksu, u planinama na istoku zemlje, zbog čega Srbija ima sve šanse da svoje gospodarstvo izvuče rudarstvom, pišu srpski mediji.

Strane kompanije koje istražuju srpske zlatne žice kažu da su došle do otkrića koja se događaju jednom u stoljeću, a srpski geolozi ističu da su bogata ležišta zlata očekivana, jer je srpska znanost odavno obilježila ove prostore kao zlatonosne. Međutim, država se desetljećima nije ponašala domaćinski i nije ulagala u geološka istraživanja svojih ruda, niti u osuvremenjivanje eksploatacije., piše Poslovni.hr.

S obzirom na ogromnu potražnju za zlatom na svjetskom tržištu, dolazak stranih stručnjaka, novih tehnologija i investicija u rudarstvo može biti prekretnica za Srbiju, smatra Milan Bačević, ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja.

Bačević za Novosti otkriva da geološka istraživanja zlata i drugih plemenitih metala u Srbiji trenutno izvodi 13 tvrtki, od kojih je osam sa stranim osnivačkim kapitalom. Kompanija Avala resources, koja istražuje zlato na devet lokacija, samo u 2012. investirala je više od 20 miliona dolara u detaljna istraživanja.

– Najbolji su rezultati su na lokaciji “Potaj Čuka-Tisnica“ kod Žagubice. Ukupni rudni potencijal se već u ovoj fazi istraživanja procjenjuje se na nekoliko milijuna unci zlata, što je ravno stogodišnjoj produkciji zlata u Borskom rudniku! Radi se o novootkrivenim, ranije nepoznatim mineralnim pojavama zlata u zapadnom rubnom dijelu Timočkog magmatskog kompleksa. U okviru ove zlatonosne formacije izdvaja se nekoliko veoma perspektivnih lokaliteta, kao Kraku Pešter, Korkan, Bigar hil… Sadržaji zlata se kreću od 0,45 grama pa do 9,46, čak i više grama po toni -otkriva Bačević.

Iz rudarskog kompleksa Bor je u stoljeću postojanja izvađeno oko 150 tona zlata, podsjećaju stručnjaci, tako da je žagubičko nalazište s istom količinom plemenitog metala prava senzacija, kažu stručnjaci.

Iako istraživanje zlata može postati jedna od važnih poluga za pokretanje srpskog gospodatrstva, ministar međutim priznaje da Srbija sama nema novca ni tehnologije ni za osnovna geološka istraživanja. Stoga će se oslanjati na inozemne investitore i partnere.

dalmacija-news

facebook komentari

 • Sve to pripada Jugoslaviji, i ako mi Hrvati uvjerimo svijet, onda od toga bogatstva jedna petina pripada Hrvatima, ili isti procenat koji je Jugoslavije, bolje rečeno beograd oduzimao od Hrvatske kao jedan od najrazvijenijih republika bivše proplae države.

  Zašto ovo govorim, samo zato što su Srbi iz dna kace bili gorljivi i žestiki čuvari Jugoslavije, preko koje i kro koju su sistemackim putem širili svoju Veliku Srbiju. Dokaz je tome da su oni zadnji narod koji je napustio tu jugoslavensku ideju, ne kao Jugoslaveni nego kao Srbi. Sada kada svi drugi bivši narodi i narodnosti Jugoslavije budu tražili svoj udio u tom zlatu, neka se Srbi bune i dokažu drugima: da je Jugoslavija valjala ne bi propala.

  • Bollero

   “Sve to pripada Jugoslaviji,,”
   U prijevodu na hrvatski- sve to pripada khurcu palcu, jer te vukojebine više nema. Hrvati nisu pizzde da traže zlato iz Srbije. Nama pripadaju ratne reparacije iz protekloga rata i poštena ravnomjerna raspodjela zajedničke imovine iz ex-yu koja je ostala u Srbiji (sukcesija). Sve ostalo neka bude- tamo daleko. Dovoljno daleko.

  • Perun

   Napiso si citat:

   “Sve to pripada Jugoslaviji, i ako mi Hrvati uvjerimo svijet, onda od toga bogatstva jedna petina pripada Hrvatima”, …………

   ——————–
   Smešan si, kakva prava polaže Hrvatska na rudna bogatstva Srbije?

   Ali zato Ima Hrvatska gomilu teritorija koje joj ne pripadaju,

   nadam se da će i to jednog lepog dana biti korektno PODELJENO.

   ———————

   Makedonske Srbske Slovenačke i Italijanske teritorije
   u
   Hrvatskoj otvoreno pitanje

   1 jul 2013.
   | Zmago Jelinčič Ljubljana

   Do trajnog mira na prostorima bivše SFRJ se može doći isključivo i samo pravednom i civilizovanom podelom teritorije bivše SFRJ i prihvatanjem istine da su Hrvati, Albanci, Mađari i takozvani bošnjaci koji žive na prostorima bivše SFRJ u Drugom svetskom ratu bili saveznici nemačkih nacista.

   Na ovu činjenicu nam ukazuje i slovenački politički aktivista i predsednik Slovenske nacionalne stranke , gospodin Zmago Jelinčič – „Plemeniti“.

   Zmago Jelinčič – „Plemeniti“ predsednik Slovenske nacionalne stranke, član parlamenta Republike Slovenije i Parlamentarne skupštine EU, iznenadio je javno mnjenje energičnim zahtevom da se jadranska obala i otoci podele na sve države naslednice Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

   Izričit je da je u pitanju obaveza kakva je i u slučaju zajedničkog zlata, novca i
   nekretnina bivše savezne države. Jelinčič uverava da će domaći i strani pravni stručnjaci objasniti da u slučaju raspada (ili razbijanja) primorske zemlje, pravo na morsku obalu imaju sve novostvorene države.

   U slučaju jugoslovenskog Jadrana,

   ovaj uporni Slovenac navodi još dve bitne činjenice
   protiv hrvatskog posedovanja skoro celokupne obale i svih 1.000 ostrva.

   Prva je da Hrvatska nikad (pravno) nije imala u posedu jadransku obalu,

   a druga je – za Srbiju i Crnu Goru od velike važnosti

   – da je Italija, posle Drugog svetskog rata, bila primorana da, na ime ratne štete ,
   ustupi Jugoslaviji Istru, Zadar i otoke.

   S obzirom da je Italija, do septembra 1943, bila okupator u Crnoj Gori, Hercegovini, delu Bosne, Dalmaciji, Lici, Kordunu i Gorskom kotaru, odgovorna je za stotine hiljada ubijenih Srba. Umoreni na Rabu, u Jadovnom, hercegovačkim i bosanskim jamama i u logoru smrti Jasenovca, činili su najveću stavku ratne štete

   –izračunatu (1946) od Sila pobednica.

   Tako je Italija, za strahovito stradanje Srba (Italiji su tada pripisani i zločini
   hrvatske vojske, jer je NDH bila i njena tvorevina) potpisala s Jugoslavijom
   Ugovor o miru, u kojem je, doslovno, pisalo da „ustupa teritorije Jugoslaviji“
   – ne Hrvatskoj ( „Službeni list FNRJ“, br. 74/47).

   Naravno, sve ovo što se navodi, biće i osporavano.
   Tome će se suprotstaviti, u prvom redu, Hrvatska i verovatno će na njenu
   stranu stati pojedine države, ali Jelinčič se rukovodi činjenicom da se suprotna mišljenja moraju sučeliti.

   Zahvaljuje Bogu što se pokrenuti sporovi neće rešavati na bojnom polju nego u okviru međunarodnog prava i međudržavnih odnosa. O ovom pitanju on će organizovati: Međunarodnu konferenciju o sukcesiji Jadranskog mora i o
   granicama nekadašnje SFRJ, 20. septembra ove godine.

   Iz Srbije i Crne Gore će učestvovati akademici, pravnici, istoričari, političari, profesori univerziteta i kulturni radnici. Izrazio je želju da na njoj budu i
   predstavnici Vlade i Skupštine Srbije i Crne Gore.

   Iz Slovenije će biti desetak učesnika. Pozvao je i predstavnike Hrvatske:

   dr Hrvoja Kačića i dr Davorina Rudolfa.

   Pozivu su se odazvali naučni radnici iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Italije, Rusije, Francuske, Belgije i drugih zemalja.

 • peppermintt

  da nije Kvot otišao tamo pa će i nama malo donit 😉 :))

  • Bollero

   Javit će se Kvot, sada bari Sema Osmanagića za radove u Srbiji. :)) Treba mu netko sa šeširom, radi uvjerljivosti i ozbiljnosti u kopanju of Serbia.

   • peppermintt

    možda će i zapivat onu, sad kad bude “pun” zlata , a i bosanac je jelte

    “prsten i zlatni lanac dat će ti bosanac ….”
    :))