Srbija moli Australiju da kapetana Dragana ne izruče Hrvatskoj

15

Ministarstvo pravde Srbije uputilo je danas dopis Australiji u kojem moli njihove vlasti da Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao kapetan Dragan, ne izruče Hrvatskoj koja ga traži zbog ratnih zločina.

Ministar pravde Nikola Selaković uputio je dopis ministru pravde Australije povodom odluke Federalnog suda Australije da odobri ekstradiciju Dragana Vasiljkovića Hrvatskoj radi krivičnog gonjenja zbog ratnih zločina učinjenih u periodu od 1991. do 1993. godine.

Ovo je treći put da se Republika Srbije obraća pravosudnim organima Australije.

U dopisu se navodi da Srbija strahuje da kazneni postupak koji bi se protiv Vasiljkovića sproveo u Hrvatskoj ne bi bio potkrepljen adekvatnim i održivim dokazima.

Također, naglašava da je u sličnim postupcima do sada izrečeno mnogo dugoročnih zatvorskih kazni uz ozbiljna kršenja osnovnih ljudskih prava, a da su brojne organizacije za zaštitu ljudskih i građanskih prava evidentirale diskriminaciju koju su sudski organi u Hrvatskoj demonstrirali u slučajevima Srba optuženih za ratne zločine.

Dodaje se da bi ekstradicija Vasiljkovića izazvala reakcije srpske zajednice u Australiji, kao i uznemiravanje javnosti u Republici Srbiji.

Također, u dopisu stoji da su Srbija i svi njeni pravosudni organi spremni da preuzmu sve potrebne korake za sprovođenje kaznneog postupka protiv Dragana Vasiljkovića u Srbiji.

Kako piše N1, Vasiljković, koji u Australiji boravi pod imenom Daniel Sneden, odbacuje optužbe i pred australijskim sudovima već osam godina pokušava osporiti izručenje.

Veći dio od tih osam godina proveo je u zatvoru, a prošle godine Vasiljković je uspio prolongirati svoje izručenje Hrvatskoj, nakon što je sudac australijskog saveznog suda prihvatila njegovu žalbu kojom je tvrdio kako je u Australiji imao nepravedan proces zbog proceduralnih pogrešaka, suprotnih ženevskoj konvenciji.

>>Kapetan Dragan se obratio srbijanskoj vladi: Ako mi ne pomognete, u Hrvatskoj će me ubiti!

facebook komentari

 • peppermintt

  haha nema većih licemjera od Srba, nema.Državica koja se proglasila nekakvu pravnu nadležnost nad svim neovisnim država bivše Juge, država koja je hrvatskog branitelja uhitila i osudila na temelju dvojbenog svjedočenja jedne osobe a za navodni zločin počinjen na teritoriju RH i ta država se pokušava predstaviti kao ona koja ima neovisno pravosuđe ?!!
  ajde biži nos vas traktorče bre :)))

  • kvot

   Pročitaj iz hrvatskog “tiska” šta je i kolika je Srbija. I šta je srpski borac, za razliku od vaših kokošara koji su vječno na pogrešnoj strani.

   Rijeka i Split Novembar 1918-Docek Srpske vojske

   U Rijeci je srpskim vojnicima iz 2. bataljona 5. pešadijskog puka Drinske divizije priređen veličanstveni doček, kao i u Splitu, 20. novembra, kada je u grad ušao 2. bataljon 13. pešadijskog puka Timočke divizije.

   Na pristaništu je oko 20.000 meštana dočekivalo vojnike s povicima: „Živjela Srpska vojska! Živjela Jugoslavija!”
   Vođa hrvatske Pučke stranke dr Josip Smodlaka ovim rečima ih je pozdravio:

   „Braćo srcu našem najmilija, neumrli vitezovi srpski! Dobro nam došli nepobjedivi sokolovi naši! Dobro nam došli osloboditelji naši, ponosni naš cvijete, najljepši i najmiliji.
   Blagosloven bio čas kada vas vidjesmo. Blagoslovena vam svaka stopa bila! Blagoslovene majke koje vas rodiše! Blagoslovena kolijevka koja vas je odnjihala!

   Blagosloveni opustjeli domovi vaši, koji se u crno zaviše da nama uzmogne sinuti ovo zlatno sunce slobode, što nas sada obasjava. Koliko smo čeznuli za ovim časom…!
   Zajedno sa vama kličemo onome koji vas je pripremio za pobjede, vrhovnome vođi vašemu, unuku Velikog Vožda Karađorđa, Kralju vašemu i našemu. Da živi Kralj Petar! Da živi Srpska vojska”!

   I u Zagrebu je vladalo oduševljenje prema Srpskoj vojsci, a u broju 3.„Pučkih novina” je pisalo:
   „Braća Srbi dokazala su ovim činom da im je više stalo do slobode i spasa Hrvatskog i Slovenačkog Naroda nego do njihovih vlastitih života. Oni zato ostaju među nama kao naša obrana i zaštita. Svojim životima hoće da nas očuvaju od talijanskog osvajanja. Blago si ga onome ko ima u nevolji druga – veli naša poslovica.

   Taj drug u nevolji našoj jeste brat Srbin, koji je još i nakon pet godina junačkog ratovanja spreman da gine za opću, Jugoslovensku stvar. Neka se na njega ugledaju oni naši vojnici, koji sramotno pobjegoše svojim kućama, a usput pljačkaju…”

 • Gabro Vuskic

  Poznato je da svak svoga brani, pa i u slučaju najvećih počinjenih zločina. Tako isto i sadašnja vlada predsjednika RH Ive YUsipovića brani svoje Udbaše od svih izručenja bilo kojim sudovima PRAVDE.

 • Herceg-Bosna

  uvatila trtaaaaa .neka neka,,

 • EMINƎM

  to je zločinačka udruga dragan&srbija, opipljiv dokaz koji ne smije ugledati svijetlo dana,
  srbijanci će sve učiniti da ih dragan ne “ocrni” kao zločince nad Hrvatskom

 • wolf

  Sta ima srbija s tim ako je kako tvrde bio gradjanski rat.
  Tek sta ima Australski drzavljanin krketan dragan
  s Hrvatskom,nidje veze.Branio bre nejac 15000 km od kuce.
  Ma srbija do tokija a doli 2 km od juznog pola,ko bre kaze da srbija nema mora.Bice mora,bice mora dok je juznog pola :))
  Dodji dragane republika srpska krajina te ceka u BL,s traktorima na gotovs.

  • Mijo

   Pa zar je Dragan traktorom bre zbrisao u Australiju . To je morao biti leteci traktor . Sto se bre taj heroj usrao kada jos nismo uveli smrtnu kaznu .

   • Lilith

    Usro se jer je kukavica

 • Mijo

  Dok nasi politicari pljuju po nasim herojima srbski stite svoje zlocince . Po tome se vidi da nam drzavu vode izdajice .

  • Lilith

   Da trenutna vlast nije izdajnička već odavno bi se zauzela za Veljka Marića! Čovjeka koji nevin leži u srbijanskim zatvorima, gdje je zatvoren zbog nebuloznog srbijanskog zakona o ‘nadležnosti’ za ‘zločine’ u bivšoj yugi…

 • cleuna

  Lako je sto Srbija intervenira u ovom slucaju,ja se vise bojim Hrvatske intervencije.