Srbija prosvjeduje zbog izjava Mire Kovača

17

Aleksandar-VucicSrbijansko ministarstvo vanjskih poslova uručilo je prosvjednu notu hrvatskom veleposlaniku u Beogradu Gordanu Markotiću zbog izjava hrvatskog ministra vanjskih i europskih poslova Mire Kovača hrvatskim medijima 16. travnja “u kojima se vrijeđa i omalovažava Republika Srbija”, priopćeno je u četvrtak u Beogradu.

[ad id=”93788″]

Kako je objavljeno na službenoj internetskoj stranici srbijanskog ministarstva, “Ministarstvo smatra neadekvatnim da se u javnim izjavama dužnosnika Hrvatske primjena zakona Srbije opisuje riječima ‘povijesna perverzija’, a Srbiji implicira da je ‘država iz koje su potekli planovi za ratove 1990-ih’ “.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije drži kako bi “uzdržavanje od ovakvih ocjena s hrvatske strane ubuduće pridonijelo unapređenju bilateralnih odnosa i dobrosusjedske suradnje”.

U priopćenju se navodi kako srbijansko ministarstvo vanjskih poslova “koristi ovu priliku da ukaže na to da se u Hrvatskoj gotovo svakodnevno događaju nacionalistički ispadi i koristi govor mržnje, čime se među pripadnicima srpske nacionalne manjine stvara osjećaj ugroženosti, što je izravna posljedica izbjegavanja nadležnih organa Hrvatske da ovakve pojave adekvatno sankcioniraju i javno osude”.

“Ministarstvo vanjskih poslova Srbije izražava posebnu zabrinutost zbog sudjelovanja hrvatskog pjevača Marka Perkovića Thompsona na vjerskoj tribini za mlade u katoličkoj školi u Šibeniku, 16. travnja 2016. i predavanja koje je održao učenicima osnovne i srednje škole, uz pjesme ‘Čavoglave’, i ‘Jasenovac i Gradiška Stara’, u kojima se veličaju ustaštvo i upućuju prijetnje Srbima”, istaknuto je u priopćenju srbijanskog ministarstva.

Veleposlanik Republike Hrvatske i predstavnici srbijanskog ministarstva vanjskih poslova “suglasili su se da, nakon formiranja nove vlade u Srbiji, treba češće održavati sastanke predstavnika dvije zemlje na kojima bi se razmatrala otvorena pitanja”, navedeno je u priopćenju ministarstva vanjskih poslova Srbije o prosvjednoj noti koja je upućena Hrvatskoj.

U intervjuu za Jutarnji list od 16. travnja ministar Kovač kazao je: “Jasno je da potpuna suradnja s Haaškim sudom kriterij u pregovorima. Isto tako je vrlo jasno da država iz koje su potekli planovi za ratove 1990-ih ne može biti sudac i policajac za ratne zločine za sve zemlje bivše Jugoslavije – uključujući Hrvatsku. Zamislite. To je apsurdno, pače povijesna perverzija, i onemogućava dobrosusjedsku suradnju”.

facebook komentari

 • kršni

  To i jest čista perverzija. Kako to drugačijim imenom nazvati? Bravo za ministra Kovača. A Vučić neka se pjeni i neka nas proglašava nacionalistima: nacionalisti vole svoju domovinu. Nismo “šovinisti” kako bi govorili u bivšoj jugi.

 • Sivooki

  Od srba se učiti državnosti, obrani vlastitih interesa i – drskosti. To pali osobito.
  Kovač, ako popustite, možete pjevati borbene.

  • Agromentum

   Treba im blokirati ulazak dok se jednom koliko-toliko ne ispamete. Sasvim je sigurno da se smišljeno ovako ponašaju. Ta jugoslavija se za njih sad zove region i za njih je neupitno tko treba biti glavni.

   • Sivooki

    Dati im po labrnji sad il nikad

    • cleuna

     Iskreno,opet i najvise me strah Hrvatske kooperativnosti (citaj izdaje) i europejstva.

     • Sivooki

      Kao i sve nas.
      Ali… Ne mogu to zamisliti, to bi bilo samoubojstvo.

     • Ivanita

      Ja, na žalost, mogu.

     • Vjetruša Kliktavka

      Nije europejstvo problem ako se pokaže odlučnost.

      Imamo NAŠU državu i NITKO NAM JU NIJE POKLONIO.

   • Vjetruša Kliktavka

    Točno. Predizborna retorika koja treba odvratiti puk da ne misli na glad.

    Slične metode koriste se i kod nas po “ili mi ili oni” doktrini.

  • Vjetruša Kliktavka

   Drskost ne daje rezultate. Odlučnost daje rezultate.

   Vučić zna da može lajati koliko god hoće, ali ne smije pokušati ugristi. Njegova drskost je ustvari maska za kukavičluk. Laje jer se boji.

   Boji se odlučnosti kojom je Srbija već dobila po labrnji.

   Što ’95-te, što ’99-te.

   • Sivooki

    U nas danas ni drskosti ni odlučnosti.

    • Vjetruša Kliktavka

     Nije sve oku vidljivo. 😉

     • Sivooki

      Bilo bi dobro da se bar malo nazire…. :))

     • Vjetruša Kliktavka

      Polako. Faktor iznenađenja. 😉

 • EMINƎM

  što to vele srbijanci da narušava Hrvatska dobrosusjedske odnose, da im barem možemo vratiti tu dobrotu koju su od ’90 pa do kraja rata uputili na Hrvatsku,

 • cleuna

  Perverzija je i to sto su na premijerskoj i predsjednickoj funkciji deklarirani cetnici koji su ubijali i razarali po Hrvatskoj a,jos je veca perverzija da im nitko od Hrvatskih politicara to javno ne spocitava,nego se uporno pokazuje strpljenje na njihove provokacije.

  • Vjetruša Kliktavka

   Na provokacije se NIKAD ne odgovara.

   Odgovara se na PRIJETNJE.