Pratite nas

Srbija steže remen

Objavljeno

na

Ministar financija Srbije Lazar Krstić izjavio je večeras da se mjera koja predviđa smanjenje plaća odnosi na cio javni sektor, na sve koji primaju plaće iz proračunu, uključujući zaposlene u zdravstvu, prosvjeti i pravosuđu i naglasio da je mjera povećanja stope PDV sa osam na 10 odsto “iznuđena”.

 

Imaćemo smanjenje plaća u javnom sektoru, to je mimimum na koji smo išli i gledali smo da budemo pravedni, rekao je Krstić gostujući u Dnevniku RTS.

Ukazao je da je savet IMF-a bio da se ide lineralno smanjenje plata, pa čak i smanjiti penzija, ali se Vlada odlučila za progresivno smanjenje plata, objasnio je Krstić.

Govoreći o povećanju PDV sa osam na 10 odsto, Krstić je rekao da je Vlada vodila računa da ne ugrozi najugroženije građane.

Dodao je da Vlada nije imala izbora, jer da se ranije išlo na smanjenje sive ekonomije i provođenje drugih mjera, koje bi omogućili veće poreske prihode, “mogli bismo to da izbjegnemo”.

Krstić je naveo da će tako prosječna potrošačka umirovljenika, koja iznosi 20.000 dinara, biti 150 dinara viša i ukazao da postoje primjeri iz zemalja istočne i centralne Evrope da se u maloprodajnim cijenama neće vidjeti efekat toga.

“Dio toga će prodajni lanci apsorbirati kroz svoje marže i efekat će biti još manji od 150 dinara”, rekao je Krstić.

Kazao je da sada Vladi predstoji teži dio posla da provede ekonomske mjere, navodeći da Srbiju sljedeće godine čeka nekoliko pozitivnih efekata od kojih je najvažniji smanjenje fiskalnog deficita.

Nadam se da ruku pod ruku sa tim, kako je objasnio Krstić, ide oporavak srpske privrede, naročito privatnog sektora.

“Ukoliko uspijemo da promijenimo zakone o radu i naknadama i uprostimo procedure za dobijenje dozvole i druge administrativne prepreke, koje se pojavljuju u poslovanju, vidjećemo rast zapošljavanja u tom sektoru, povećanje profita i plaća”, rekao je Krstić.

Kazao je da je jedno od iznenađenja sa kojima se susreo da u javnom sektoru ima oko 660.000 zaposlenih, na osnovu 92 posto proračunskih korisnika koji su unijeli svoje podatke.

To je 20 posto više nego što smo pretpostavljali, rekao je Krstić.

Fena

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Cerar sazvao novi sastanak državnog vrha nakon Plenkovićeva govora u UN-u

Objavljeno

na

Objavio

Slovenski političari i mediji u petak se većinom solidariziraju s odlukom premijera Mire Cerara da otkaže sastanak u Zagrebu s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem zbog njegova odbacivanja arbitraže pred međunarodnim auditorijem, a neki navode da je Plenkovićev govor u UN-u u kojemu je arbitražni sporazum nazvao ništetnim bio šok za slovensku stranu.

S Cerarom se solidarizirao se i predsjednik države Borut Pahor koji je u petak, uoči otvaranja predizborne kampanje za svoj drugi mandat pred izbore 22. listopada, kazao da je otkazivanje sastanka izazvala “tvrdoglavost” hrvatske politike koja inzistira na kontaminiranosti arbitražnog postupka.

“Tvrdoglavo inzistiranje na nepoštovanju obveza iz arbitražnog sporazuma je neprihvatljivo, no uvjeren sam da će dijalog na koncu omogućiti  mirnu provedbu arbitraže”, kazao je Pahor koji je kao predsjednik vlade 2009. u ime Slovenije potpisao dogovor o arbitraži, čime je Ljubljana uvjetovala ulazak Hrvatske u EU.

“Mi sada na svojoj strani imamo međunarodno pravo i međunarodnu zajednicu, zato moramo nastojati da tu potporu ne izgubimo”, ustvrdio je Pahor u Bovecu na zapadu države.

Premijer Plenković je rekao u četvrtak u govoru pred Općom skupštinom UN-a da je Hrvatska morala izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom jer ju je Slovenija kompromitirala i upozorio da takvo “nepoštivanje međunarodnog prava” obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

Ljubljansko “Delo” piše da je Plenkovićev govor u UN-u svojom “nediplomatskom” otvorenošću izazvao pravi “šok”, kao i odluka Cerara da posjet zbog toga otkaže.

“Prema našim informacija, Cerar se s Plenkovićem za posjet Zagrebu bio odlučio iako dnevni red sastanka nije bio usklađen niti dogovoren”, navodi “Delo” koji prijašnji dogovor o sastanku tumači kao Cerarovu nepotrebnu koncesiju hrvatskom premijeru.

Cerar je naime otkazivanje susreta protumačio Plenkovićevim “kršenjem” dogovora po kojemu se u Zagrebu trebalo razgovarati o primjeni arbitražnog sporazuma.

U razgovoru za slovenske medije, Cerar je naknadno, nakon otkazivanja sastanka, kazao da je sada preduvjet za nastavak dijaloga da Hrvatska prizna arbitražni sporazum kao važeći međunarodni ugovor, te da se na idućem sastanku, ako i kada do njega dođe, razgovara o suradnji dviju država na njegovoj provedbi.

Da je takav susret u bliskoj budućnosti malo vjerojatan, govore oštre izjave Cerarova suradnika, predsjednika parlamenta Milana Brgleza, koji je kazao da je Plenkovićevo ponašanje u UN-u bilo ismijavanje međunarodnog prava, zloupotreba govora u svjetskoj organizaciji, da Cerar i nije imao druge mogućnosti nego da sastanak otkaže i da  je jasno kako u atmosferi tako nastalog nepovjerenja s Hrvatskom o provedbi nije moguće govoriti, prenose slovenski mediji.

“Sada je loptica u sporu prebačena na hrvatski dio igrališta”, kazao je Brglez, član Stranke modernog centra (SMC) koju vodi premijer Cerar.

Mediji najavljuju da će se u nastaloj situaciji Cerar ponovno odlučiti da odnose s Hrvatskom i arbitražni spor stavi na dnevni red sastanka političkog vrha, neformalnog susreta na kojemu se obično traži politička homogenizacija oko najvažnijih nacionalnih pitanja, te da će istog dana na istu temu biti sazvan i parlamentarni odbor za vanjske poslove.

Predsjednik tog odbora, Jožef Horvat, zastupnik oporbenih kršćanskih demokrata iz Nove Slovenije (NSI), kakzao je u petak da ga je nastup hrvatskog premijera za govornicom UN-a jako zabrinuo.

Plenkovićeve poruke Sloveniji su po njegovim riječima kontradiktorne jer on s jedne strane ističe privrženost Hrvatske vladavini prava, a s druge strane ne priznaje arbitražnu presudu govoreći da je arbitražni postupak kontaminiran i tako se “sam postavlja u ulogu suca”, kazao je Horvat.

Stier: Potez Cerara pokazuje da Slovenija nije spremna za dijalog

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Austrija uskoro zabranjuje pokrivala za glavu

Objavljeno

na

Objavio

Od 1. listopada u Austriji na snagu stupa zakon kojim se zabranjuje nošenje pokrivala za lice u javnosti, a vlasti su odlučili o tome dodatno informirati svoje građane ali i strane državljane.

U poruci objavljenoj na stranicama policije piše kako zakon zabranjuje prekrivanje lica na način da ono više nije prepoznatljivo. Zabrana se odnosi na javna mjesta kao i na javne zgrade.

Onaj tko prekrši zakon bit će kažnjen sa 150 eura, a pokrivalo će se morati ukloniti na zahtjev, a onima koji odbiju otkriti lice prijeti privođenje.

Na svakom letku nalaze se poruke na njemačkom, engleskom, arapskom i turskom jeziku.

facebook komentari

Nastavi čitati