Srbija steže remen

  0

  Ministar financija Srbije Lazar Krstić izjavio je večeras da se mjera koja predviđa smanjenje plaća odnosi na cio javni sektor, na sve koji primaju plaće iz proračunu, uključujući zaposlene u zdravstvu, prosvjeti i pravosuđu i naglasio da je mjera povećanja stope PDV sa osam na 10 odsto “iznuđena”.

   

  Imaćemo smanjenje plaća u javnom sektoru, to je mimimum na koji smo išli i gledali smo da budemo pravedni, rekao je Krstić gostujući u Dnevniku RTS.

  Ukazao je da je savet IMF-a bio da se ide lineralno smanjenje plata, pa čak i smanjiti penzija, ali se Vlada odlučila za progresivno smanjenje plata, objasnio je Krstić.

  Govoreći o povećanju PDV sa osam na 10 odsto, Krstić je rekao da je Vlada vodila računa da ne ugrozi najugroženije građane.

  Dodao je da Vlada nije imala izbora, jer da se ranije išlo na smanjenje sive ekonomije i provođenje drugih mjera, koje bi omogućili veće poreske prihode, “mogli bismo to da izbjegnemo”.

  Krstić je naveo da će tako prosječna potrošačka umirovljenika, koja iznosi 20.000 dinara, biti 150 dinara viša i ukazao da postoje primjeri iz zemalja istočne i centralne Evrope da se u maloprodajnim cijenama neće vidjeti efekat toga.

  “Dio toga će prodajni lanci apsorbirati kroz svoje marže i efekat će biti još manji od 150 dinara”, rekao je Krstić.

  Kazao je da sada Vladi predstoji teži dio posla da provede ekonomske mjere, navodeći da Srbiju sljedeće godine čeka nekoliko pozitivnih efekata od kojih je najvažniji smanjenje fiskalnog deficita.

  Nadam se da ruku pod ruku sa tim, kako je objasnio Krstić, ide oporavak srpske privrede, naročito privatnog sektora.

  “Ukoliko uspijemo da promijenimo zakone o radu i naknadama i uprostimo procedure za dobijenje dozvole i druge administrativne prepreke, koje se pojavljuju u poslovanju, vidjećemo rast zapošljavanja u tom sektoru, povećanje profita i plaća”, rekao je Krstić.

  Kazao je da je jedno od iznenađenja sa kojima se susreo da u javnom sektoru ima oko 660.000 zaposlenih, na osnovu 92 posto proračunskih korisnika koji su unijeli svoje podatke.

  To je 20 posto više nego što smo pretpostavljali, rekao je Krstić.

  Fena

  facebook komentari