Srbija: Vojni mimohod za posebnoga gosta

49

Obilježavanje sedamdesete obljetnice oslobođenja Beograda od nacističke čizme u Srbiji je, čini se, tek druga vijest. Prva je da na proslavu osobno stiže Vladimir Putin, a takav posjet nikada nije čisto protokolaran.

Zapravo su jugoslavenski partizani skupa s vojnicima Crvene armije protjerali naciste iz Beograda 20. listopada 1944. No ta povijesna činjenica ne brine mnogo aktualne srbijanske vlastodršce koji su naumili održati središnju proslavu Dana oslobođenja već ovoga četvrtka (16. listopada). Povijest je, primjećuje se sarkastično, morala biti pomaknuta kako bi se uklopila u kalendar jednog nadasve važnog gosta. Posjetitelj se zove Vladimir Putin, čija Rusija među Srbima slovi za tradicionalnog saveznika te „pravoslavnu majku“. Šef Kremlja nazočit će blještavoj vojnoj paradi – prvoj te veličine u Beogradu nakon skoro tri desetljeća.

Nespretno udvaranje

„Vlada Srbije je nespretno stvorila zbrku“, smatra pisac i novinar Ivan Ivanji. Ovaj 85-godišnjak itekako mari za antifašističko naslijeđe svoje zemlje. Zbog svojega židovskoga podrijetla, kao dječak bio je interniran u zloglasnim logorima Auschwitzu i Buchenwaldu, a nakon rata bio je prevoditelj predsjednika Josipa Broza Tita te jugoslavenski diplomat u Bonnu. No sada Ivanji može samo promatrati kako, umjesto sjećanja na antifašistički datum, na naslovne stranice tiska dospijeva posjet ruskog predsjednika. „Pametnije bi bilo za srbijansko rukovodstvo da su primili visokoga gosta uz sve počasti – kad god on imao vremena, ali da su vojnu paradu održali 20. listopada. Bila bi to onda parada za građane, a ne za jednog specijalnoga gosta“, kaže Ivanji za DW.

Sociolog Dario HajrićDario Hajrić: To s antifašizmom nema veze

Vojnog mimohoda ne bi ni bilo da Putin nije našao vremena za posjet oko obljetnice Dana oslobođenja, uvjeren je mladi sociolog i bloger Dario Hajrić. „No, kako dolazi predsjednik Ruske Federacije, predstavnici političke klase smatrali su prikladnim organizirati mu hladnoratovski defile zaogrnut u prisjećanje na oslobođenje Beograda. Kada pogledamo ispod crvenog ukrasnog papira, vidimo kako će uz Putina stajati čovjek koji i dalje nosi titulu četničkog vojvode (srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, op. red.), kako naši sudovi rehabilitiraju fašističke kolaboracioniste, a kako se i partizani i država koju su stvorili tretiraju gotovo gore od okupatora“, veli Hajrić za DW.

Hladnoratovski – time naš sugovornik misli na trenutačne tenzije između Moskve i Zapada, oživljavanje staroga konflikta u kojem se malena Srbija nada kako će moći ostati neutralna. Tako Beograd meandrira od europske čekaonice do prijateljskih odnosa s Rusijom. „Trenutačno, mi smo saveznici onoj državi kojoj premijer Vučić ide u posjet. To nije nikakva diplomatska mudrost, već naivno i vrlo vidljivo kalkulantstvo“, tvrdi Hajrić

U zapećku Europe

Vladajući političari u Srbiji uvjereni su kako im nema druge no baviti se „kalkulantstvom“. Poput drugih balkanskih zemalja (ili primjerice baltičkih) i Srbija je gotovo stopostotno ovisna o ruskim energentima te sudjeluje u gradnji ruskog plinovoda Južni tok. Mainstream mediji u Srbiji skoro svakoga tjedna izvještavaju o ruskim milijardama dolara koje samo što nisu stigle, što kao izravne investicije što kao povoljni krediti. „Od bliskosti s Rusijom nemaju koristi građanke i građani Srbije, već dijelovi političke klase koji su uspostavili poslovne veze s ruskom oligarhijom“, smatra Hajrić. Prazan je mit, kaže on, da je mala Srbija od velikog značenja Moskvi. No za većinu Srba veza je emotivna, djelomice i zato što Rusija slovi za zaštitnicu “srpskoga Kosova”. Tom logikom, nije presudno koliko će svjetskih država priznati neovisnost nekadašnje srbijanske pokrajine, već je presudno što Rusija svojim vetom blokira put Kosova u Ujedinjene narode.

Neki drugi poznavatelji prilika, međutim, kažu kako u geopolitičkom šahu ne treba podcijeniti značenje Balkana niti Srbije kao njegovoga geografskog središta. Nedavno je berlinski Tageszeitung pisao kako je čitav poluotok „mala prigodna sporedna fronta globalnog odmjeravanja snaga“. To prepoznaje i bivši diplomat Ivanji. Vjeruje kako je Moskvi stalo da održi nazočnost u ovome “zapećku Europe”. To se, u slučaju Srbije, često odvija na kartu kulturnog te religijskog identiteta. Tako je početkom ovog mjeseca glasoviti ruski redatelj Nikita Mihalkov svjetsku premijeru svog novog filma prikazao upravo u Beogradu, a ruska vlada je poslala ikonopisce koji imaju ukrasiti Hram Svetoga Save ogromnim mozaikom.

Ivan IvanjiIvan Ivanji: Moskva želi nazočnost u „zapećku Europe”

Tu nije kraj suradnje: Rusi na zračnoj luci u Nišu, na jugu Srbije, imaju centar za eventualnu pomoć nakon prirodnih katastrofa. Taj detalj ne treba previdjeti, upozorava Ivanji. „Ima jedna stara i lijepa francuska izreka: Honi soit qui mal y pense, što bismo mogli prevesti kao: Samo nitkov u tomu vidi nešto loše. Za sada nitko nije htio biti nitkov i zamijetiti kako je ruski ministar obrane Sergej Šojgu još kao ministar za civilnu zaštitu često obilazio zračnu luku u Nišu. I da se u blizini, na Kosovu, nalazi američka baza Bondsteel.“ U četvrtak (16.10.) bi trebao biti potpisan sporazum koji osoblju ruske “nevojne” baze kod Niša jamči imunitet. Prema izvještajima medija u Srbiji, EU i SAD upozorili su kako to znači bianko ček za dolazak ruskih špijuna.

„Za ljubav treba dvoje“

Od kada svijet potresa kriza u Ukrajini, oči briselske administracije ponešto redovitije bivaju usmjerene ka Beogradu. Jer Srbija je, pored susjedne joj Makedonije, jedina država koja teži Europskoj uniji, a koja se nije željela priključiti europskim sankcijama protiv Rusije. Novi povjerenik za regionalnu politiku i proširenje Johannes Hahn o tome veli kako će Beograd još jednom morati preispitati svoje stajalište prema Moskvi. To bi, kaže, bio dokaz da Srbija iskreno želi u EU. Službeno jedan kandidat za EU nije obvezan slijepo slijediti vanjsku politiku Bruxellesa, no i Europljani znaju vršiti pritisak. Kako je DW-u rečeno u europskim diplomatskim krugovima, neke države na čelu s Njemačkom planiraju vezati tempo pristupnih razgovora Srbije i EU-a uz stav Beograda prema Moskvi.

Stoga mala i nemoćna srbijanska oporba kritizira što Putin stiže u posjet baš sada. No vladajući bivši nacionalisti nemaju dvojbe. Stvar je bilateralna, kaže šef srbijanske diplomacije Ivica Dačić. Vojna parada se, tvrdi, ne organizira samo zbog Putina, i Barack Obama i David Cameron mogu doći. „Nemam ništa protiv toga, no bi li oni došli? Za ljubav treba najmanje dvoje“, jasno Dačić signalizira s kim je ljubavni odnos jedino moguć. Ni predsjednik Nikolić ne želi zaostati, već planira ukrasiti poprsje Vladimira Putina jednim ordenom. Slična odlikovanja već su tijekom Nikolićevog mandata dobili silni „prijatelji Srbije“ – recimo Viktor Janukovič i Aleksandar Lukašenko – ali Putin će, kako je najavljeno, dobiti veći i značajniji orden od svih

izvor:DW_DE

facebook komentari

 • Agromentum

  Oćel’ im Putin i platit’ taj pride ili Srbi imaju dovoljno para i ispravnih tenkova za takve stvari…

  • 1diablo

   Prvi ešalon je spreman..

   • DIKI

    Mani se ti ešalona, nego da ti meni lolo kažeš nešto. Znam da Ebola hara Jeuropom ali biće da se pojavila i nova virusna bolest neka jebola, šta li? Džabe se muvaš oko Danijele, prepala te se iz momenta. Ih, pa di to ima, ”Oš plesat samnom” i oma za batak?

    • 1diablo

     Ubijaš je depresijom,pa sam pokušao pomoći,jelte… 😀 Ehhh,hladna je kao špricer,ni osvrnula se nije.. :/

     • DIKI

      Nije tako, odabrao si starku, oće da mane repom ali jedva, nema to snage za bilo šta drugo. Pratila je dosta mojih diskusija sa ženskinjem, pa smo fini, kahvu pijemo držeči fildžan sa dva prstića a onaj mali prst istrćimo uvis, kao i sva gospoda. Bi ona, ali ne mere, matoro. A opet, koj ga znae, i bakice se uskopistile danas.
      Imam ja za tebe jednu, ne bi se morao puno mućiti, i sinčića bi dobio na gotovo. Mene, normalno ne smeš spominjati, najavljivala se ovo leto da mi dojde u vizitu, ne veruje da sam ženjen. I ja je javno odbio. I pokušala još par puta, ali ja sam kao Ugor kada su takve u pitanju.
      Ti bi bio u početku srećan, a kasnije bi ti zahvaljivao i ceo Široki Brijeg, ne, lažem, zafaljivala bi ti ona muška polovina. Dok vas žene ne bi namazale katranom i perjem i….
      Eto šta se dešava kada onaj moj Zemunac šeće okolo, svi se nešto uzmuvaju, prorade hormoni, i naravno, svi nevini. One sve udate, oni svi ženjeni ili friško razvedeni…..
      Ako si zainteresovan a ti kaži, samo joj mene ne smeš spominjati, videla mi par slika na jednom mestu a znaš kakve su kada ih odbiješ? A lako bi je ”nafatao”, samo mene u diskusiji sa njom prekineš, udariš par šamara i ”oma” je tvoja. Dobro, ne samo tvoja, ali šta sad, nećemo cepidlačiti.

     • 1diablo

      Dobro meni,dobro Širokom a i nije sapun da se potroši.Deder pljuni nickname? 😀
      Moram to pažljivo istražit da me tvoji ne izdroniraju.. :)))

     • DIKI

      Bila registrovana kao Ime, a sada nije registrovana ali je takođe Ime. Kako vi ono kažete, maštovito, kaj ne? Dobro je da si zaključan, inače, eto nje odmah. Idealno bi bilo da kada se pojavi (obično naiđe kasno), ja se lepo isposvađam, i tebi javnem na bilo koji komentar. ako si on line, ti dojdeš, malo se ti i ja ispič….. ja se bedno povučem i eto sreće Širokom Brijegu. A ja ću da obezbedim preko Smuka onaj katran i perje. Mislim da je inače u Nemačkoj, ali, očas ona dođe, još ako joj kažeš da si blizu mora…Mislim da ima 45 ili 48 godina, nisam baš pratio. Naravno, sleduje ti i izvesno oštećenje mozga, ali, šta sad, nešto moraš žrtvovati.

     • peppermintt

      onako ja usput samo slušam..:P

     • 1diablo

      jubeee,samo droniram iznad komšija,ništa konkretno,očiju mi mojih… (o)(o)”

     • peppermintt

      e tako more :)))

     • HRSmoock

      🙂 Odma’ pokrij uši. I oči.

     • DIKI

      E pa sad, vidim ja da ćeš zaginuti, nećeš dočekati onaj katran i perje.

     • 1diablo

      DIKI,mogao si me ubit kao čovjek a ne kao kakva usidjelica,pa urbi et orbi..

     • DIKI

      Imaćeš i sina od 10 godina, bez truda. Video sam joj sliku, ne ume ni profil zaključati. Ma da ti ipak pitaš Smuka, on ti je ekspert za te radnje. A da, zamalo da zaboravim imala je ove godine saobraćajku, pa slomila stidnu kost. Ali, evo, opet radi. Treba tu dosta nege, masaže…. E sad, ako ćeš piletinu, a ti vidi sa Smukom, on se kao ne bavi tim sportom, he, he, he….

     • 1diablo

      Ljubica je poručila da potražiš prikladan konop.. :))

     • DIKI

      Džaba ti, to je SNS trol. Možda muvaš nekog čiću ”bež žuba”. Ali nećemo o ukusima. Pa ja sam Eustahije. Samo, trol ne kapira, niti sme da odgovori nešto, i ono je jedva sastavljeno. 50% su trolovi. Minimum. Ali, da se pojaviš kao vođa, da piše Šef, svi bi trolovi za tobom, samo je jedan šef, oni, što sam ga malčice pljunuo.

   • Agromentum

    Bolje da su pozvali Mariju Scharapowu, imali bi bar šta vidit’.

    • peppermintt

     dobar si , ona je komad cure a taš onog patuljka gledat 😛

     • 1diablo

      Valjda će mu sklepat kavu ćemliju ili stolac da ga narod vidi?’ 😀

     • peppermintt

      a mogu iskoristiti ovu ljetjelicu bespiljotnu pa putka provozat malo 😛 :)))

     • Agromentum

      Je, njega bi bilo najbolje bespiljotno provozat’ – u nepoznatom pravcu….

     • peppermintt

      :)))

     • HRSmoock

      Ostalo od Sarkozija…

     • Agromentum

      Da,da. Diablu se možda ne sviđa, al’ eno mu onda Ana Karenjina 🙂

     • peppermintt

      ne more ukidam mu demokraciju odlučila sam nema mu više mrdanja ni šaranja naokolo :)))

     • HRSmoock

      Što si ti, ISIL?

     • peppermintt

      Kalifat 😛 :))

     • HRSmoock

      Muškarce treba pustiti i to mudre žene rade. Mi samo pričamo, a onda se vratimo kod svojih ženica na klopu…To vam je najjača fora:”A jel ti mene voliš?” .”Ma ne, nego tvoju kevu i prijateljice trpim jer sam nenormalan. Onu roze košulju koju si mi ti kupila nosim jer sam latentni derpe, a u pozorište idem jer ga obožavam. kao i balet.”

     • peppermintt

      jednako valjda vrijedi i za žene, svatko triba malo samo svog prostora… 😉

     • HRSmoock

      Pazi bez uvažavanja želja, nema normalnog braka. Jer ljubav nije sve. A opet ako nekoga voliš, potrudićeš se da shvatiš i njegove motive, potrebe…Kod nas je ranije bilo ono…Žena je stub kuće, bla, bla, bla…Dobro, mjenja se i tradicionalna spika, odgoj…Ja sam gledao starog kako pere suđe ili usisava (stra je godinama radila na univerzitetu u NS i bogami se naputovala). Eto, mrzim da menjam pelene i izvlačim se kad mogu, ali me onda grize savjest…Pa hrabro nastavim. Jedino mi ne pada na pamet da perem prozore. Zamisli da me neko vidi? To bi bio kraj :))

     • 1diablo

      Agroo frende,jesi stigao kao prijatelj ili kao 007 u službi njenog veličanstva? 🙂

     • Agromentum

      Uhvaćen si in flagranti. Dobro da sumnjaš na sve. 🙂

     • HRSmoock

      A i Šarapova se ofucala. Azarenka je cool. Vidi kakva skladna ramena ima…

     • peppermintt

      ne zezaj Šarapova je još uvik top, a Azarenka paa malo pokrupna 😉

     • HRSmoock

      Video Šarapovu u kostimu. Kiflice :)) A Viktorija nije klasična ljepotica, ali je mnogo slatka.

     • peppermintt

      e nu njega svugdi stigne :)))

     • HRSmoock

      Ovdje se tenis gleda 24-7. Gdje smem da kažem da je Šarapova slatka? Dakle, Viktorija Azarenka je super.

     • peppermintt

      a naša Dona Vekić ;)https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xaf1/v/t1.0-9/p403x403/1470066_10152387273111102_273581648_n.jpg?oh=993701ef27c6d1c44c1482b1230316e9&oe=54AFD1BB&__gda__=1421449994_6c08062574cba92547dfbe1f39af22e8

     • Naša Dona lipa ko slika

     • HRSmoock

      Joj, što su dobre te suknjice.

   • peppermintt

    aa zna se tko je spreman za Ruse ka i 44 , 😀

    • HRSmoock

     Njemci? Ono…Vaz…Gaz…Gas?

   • HRSmoock

    Ovo ti 127. arktički gardijski puk.

    • 1diablo

     Sad će i OKB,samo da Pop blagoslovi..

     • peppermintt

      e a di je sad bidni Kačavenda … 😛

     • 1diablo

      škropi mladiće… ;))

     • peppermintt

      :)))

     • HRSmoock

      Kačawendy.

 • Herceg-Bosna

  putko pravi lojpuz…