Pratite nas

Naši u svijetu

Srbiji prijeti bankrot

Objavljeno

na

aleksandar vučićSrbija, u kojoj je svaki peti građanin bez posla, a broj umirovljenika veći od broja zaposlenih, bori se sa rekordnim proračunskim deficitom i prijeti joj bankrot, ocjenjuje agencija France presse.

U analizi objavljenoj nekoliko dana poslije posjete premijera Aleksandra Vučića Parizu, AFP podsjeća da je Vučić najavio reforme, uključujući rezove u glomaznom javnom sektoru, ali da analitičari upozoravaju da konkretne mjere tek predstoje.

Glavni analitičar Standard banke za tržišta u razvoju Timothy Ash, izjavio je za AFP da su “veoma visoka očekivanja” od nove Vlade Srbije.

– Obećavali su mnogo, imaju mandat za reforme i građani od njih očekuju rezultate – više nema izgovora”. Ako ne budu djelovali, tržišta će ih kazniti pošto se razmjere duga približavaju nivoima održivosti, kazao je Ash.

Očekuje se da će Srbija ove godine imati rekordni proračunski deficit od osam posto, uz rast od jednog procenta. Situacija bi, međutim, mogla da se pogorša za dodatna 0,2 procentna poena zbog posljedica poplava, navodi francuska agencija.

Vučić, koji je, kako je navedeno u analizi, obećao oporavak posrnule privrede, rekao je da je njegova Vlada spremna da sprovede bolne reforme, uključujući povećanje poreza, nove rezove u javnom sektoru i smanjenje subvencija.

– Ako to ne uradimo u narednih šest-sedam mjeseci, nećemo nikada”, rekao je on, upozorivši da bi Srbija, sa sadašnjom javnom potrošnjom, mogla da se nađe u situaciji u kakvoj je Grčka.

– Imamo više umirovljenika nego zaposlenih, a od zaposlenih, više od 50 posto je u javnom sektoru. Tko to može da izdrži?”, kazao je premijer.

Proračun Srbije, koji dostiže oko osam milijardi eura, grca pod teretom isplata 1,7 milijuna mirovina i više od 700.000 plaća za zaposlene u javnom sektoru, u zemlji koja ima 7,2 milijuna stanovnika. Više od 20 posto radno sposobnih građana je bez posla, a mnogi od zaposlenih jedva preživljavaju s prosječnom plaćom od 350 eura, navedeno je u analizi.

Ministar privrede Dušan Vujović rekao je da proračun dodatno opterećuju subvencije u iznosu od 600 milijuna eura godišnje za 161 državno poduzeće, koje je trebalo da bude zatvoreno još prije 10 godina.

Vujović je najavio da bi do kraja 2016. godine trebalo da bude privatizirano još 400 državih poduzeća i dodao da Vlada traži međunarodne investitore za oporavak tih firmi. Srbija, prema njegovim riječima, mora da reformira i zastarjele zakone o radu, privatizaciji i stečaju.

Očekuje da Skupština Srbije usvoji te reforme do kraja srpnja, a kako navodi AFP, analitičari, pak, smatraju da vlada ne djeluje ni dovoljno brzo, ni dovoljno odlučno u rješavanju krize.

Profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić rekao je da bi deficit ove godine mogao da bude najviši u Europi, dok istovremeno, “Vlada djeluje manje spremno za fiskalnu konsolidaciju i sprovođenje reformi nego u vrijeme kada je formirana”.

AFP podsjeća da je rebalans proračuna, prvobitno najavljen za lipanj, odložen za kasnije i da je za listopad odloženo i smanjenje plaća u javnom sektoru.

Član Fiskalnog savjeta Nikola Altiparmakov predviđa da bi javni dug do kraja godine mogao da dostigne 70 odsto BDP. Ako Vlada ne sprovede reforme u narednih šest mjeseci… suočavamo se sa ozbiljnom opasnošću od javnog duga, rekao je on.

Lažna je dilema da li treba da smanjimo plaće ili mirovine ili da sprovedemo štednju u javnim poduzećima. Nemamo izbora, moramo da uradimo sve te tri stvari ili ćemo propasti, upozorio je on.

Vučić je, kako prenosi AFP, poručio da ne postoji nikakva alternativa paketu nepopularnih reformi. “Ovo je borba za opstanak, to moramo da uradimo i uradit ćemo”, rekao je premijer Srbije.

Tanjug / Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Održan sastanak s izaslanstvom kulturnog i sportskog društva Cro Vienna

Objavljeno

na

Objavio

U utorak, 19. rujna 2017., Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održao je sastanak s predstavnicima kulturnog i sportskog društva Cro Vienna iz Beča: Matom Stojanovićem, predsjednikom, Andrijom Bubalovićem, sportskim direktorom, Stjepanom Pranjićem i Željkom Batarilom, članovima Izvršnog odbora.

G. Batarilo i g. Stajanović su ukratko predstavili rad društva Cro Vienna, koje je prepoznato od mnogobrojnih sportskih institucija i djelatnika te od samog svog osnutka sudjeluje u natjecanju u organizaciji austrijskog nogometnog saveza što mu kao klubu iseljeničkog podrijetla daje poseban značaj.

Uz seniore, u društvu djeluje i juniorska selekcija sa više od dvjesto djece. Naglašeno je da Društvo svojim radom značajno doprinosi očuvanju kulturnog identiteta Hrvata u Austriji a aktivnim sudjelovanjem u okrilju austrijskih institucija značajno doprinosi integriranosti Hrvata u austrijsko društvo.

Državni tajnik Milas zahvalio se na naporima i aktivnostima koje vodstvo Cro Vienne poduzima u promicanju hrvatske kulture i identiteta te je naglasio važnost zajedništva Hrvata u Austriji. Istaknuo je kako Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske želi ostvariti što bolju suradnju sa svim hrvatskim udrugama, organizacijama i institucijama koje djeluju širom svijeta, pa tako i Republici Austriji. „Cilj svih naših zajedničkih napora mora biti očuvanje hrvatskog identiteta te unapređenje odnosa i suradnje domovinske i iseljene Hrvatske“ – rekao je državni tajnik Milas.

facebook komentari

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Andrej Plenković s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer se, prvoga dana svog boravka u New Yorku, sastao s predstavnicima hrvatske zajednice u SAD-u, gdje su njega i ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić došli pozdraviti Hrvati iz New Yorka, Los Angelesa, Houstona, Philadephie, Washingtona.

“Drago mi je da smo prilikom posjeta New Yorku u organizaciji našeg veleposlanstva i konzulata i stalnog predstavništva pri UN-u imali mogućnost susresti se s predstavnicima Hrvata koji žive u SAD-u i to ne samo ovdje u New Yorku nego i iz drugih država.

Čak su došli predstavnici Hrvatskog svjetskog kongresa iz Los Angelesa, Hrvati iz Washingtona, Philadelphie, Houstona, niza gradova”, rekao je Plenković.

“Ovo je trenutak kad želimo okupiti sve one koji žele dati doprinos svojoj domovini”, istaknuo je premijer dodajući kako američki Hrvati to doista čine s puno entuzijazma.

“Rijetke su hrvatske obitelji koje nemaju nekoga na nekom od kontinenata i zato mi je osobno uvijek drago vidjeti tu vrstu topline i želje da i oni više približe sebe domovini, a i da promoviraju Hrvatsku što je to moguće više ovdje u Americi”, rekao je premijer.

Podsjetio je na 25. godišnjicu hrvatskog članstva u UN-u i govor koji je tada održao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, dok su ministrica vanjskih poslova i hrvatski veleposlanik u Washingtonu Pjer Šimunović pozvali Hrvate u Americi na suradnju.

Upitan uoči govora američkog predsjednika Donalda Trumpa što očekuje od njegovog prvog nastupa u Općoj skupštini UN-a, Plenković je rekao kako bi govor trebao ukazati na glavne smjernice američke vanjske politike.

“Trebao bi pokazati na koji način on i njegova administracija vide multilateralizam, način na koji se prilagodio funkcioniranju međunarodnih odnosa i tu očekujem govor koji će nam u ovom trenutku otkriti glavne konture američke vanjske politike koja onda utječe i na sve ostale”, istaknuo je Plenković.

Dodao je kako je znakovito da ovoga puta u New Yorku neće biti njemačke kancelarke Angele Merkel koja je zauzeta izborima, kao ni ruskog i kineskog predsjednika, Vladimira Putina i Xi Jinpina, pa će tako, zaključio je, Trumpov govor biti dominantna tema i sljedećih nekoliko dana.

Obraćanje premijera Plenkovića Općoj skupštini UN-a predviđeno je za četvrtak.

facebook komentari

Nastavi čitati