Srbina Lazarevića otela Al Qaida

0

Državljanin Srbije i Francuske, Serge Lazarević, koji se već tri godine nalazi u zatočeništvu u Maliju, pozvao je predsjednika Francoisea Hollandea da ga pokuša osloboditi, objavio je srbijanski dnevni list Blic.

U video snimci koju je objavila jedna katarska televizija, Lazarević je rekao kako su ga oteli pripadnici sjevernoafričkog krila al-Qaide.

”Koristim ovu priliku, 13. svibnja 2014. godine, da pozovem predsjednika Hollandea da učini sve kako bi me oslobodio”, poručio je Lazarević na francuskom jeziku, dok su iza njega stajala dvojica naoružanih muškaraca.

Katarska televizija objavila je i da je oteti Lazarević bolestan, što je on sam potvrdio rekavši da je u kritičnom stanju koje se pogoršava.

Sada se čeka reakcija francuskog predsjednika. Inače, francuske su vlasti već u nekoliko navrata pomogle u oslobađanju svojih državljana koji su pušteni nakon pregovora.

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius rekao je kako vlada u tajnosti radi na pronalasku otetog Lazarevića. On je posljednji francuski državljanin koji se u svojstvu taoca nalazi u zatočeništvu te je jedan od mnogih koje su oteli ekstremisti u regiji Sahel, precizira list.

facebook komentari