Srdačan doček Predsjednika vlade Andreja Plenkovića u Izraelu

3

Hrvatska i Izrael ove godine slave 20 godina diplomatskih veza, suradnje i prijateljstva. Prilikom radnog posjeta potpisali smo izjavu o suradnji između HR i Izraela u području sprječavanja katastrofa i reagiranja u hitnim situacijama.

Premijer Andrej Plenković počeo je službeni dio posjeta Izraelu susretom s premijerom Benjaminom Netanyahuom u sjedištu vlade.

Vidjeli smo veliki napredak u našim odnosima posljednjih godina i posebno Vam želim zahvaliti za vašu snažnu potporu na međunarodnoj razini, u Europskoj uniji i Ujedinjenim narodima, gdje ste vrlo jasno stali uz istinu, a to znači biti uz Izrael. Surađujemo na mnogim područjima, a razgovarali smo o unapređenju suradnje na svim područjima ekonomije i tehnologije, poručio je Netanyahou.

Ovo je dobra prilika za unapređenja odnosa u političkom i ekonomskom pogledu. O povećanju trgovine i suradnje u turizmu, kao i borbi protiv terorizma. Bio sam sretan što sam mogao odgovoriti na vaš poziv tijekom nedavnih požara koji su nažalost pogodili Izrael i brzo smo reagirali, rekao je Plenković.

Hrvatski premijer obišao je Memorijalni centar za žrtve holokausta Yad Vashem koji je na njega, kako je rekao, ostavio dubok dojam, te je naglasio da će ovaj posjet osnažiti njegovu posvećenost borbi protiv svakog oblika mržnje, rasizma i nijekanja holokausta.

Posjet memorijalu Yad Vashem ostavio je na mene vrlo snažan dojam i suosjećam zbog duboke patnje, borbe i preživljavanje židovskog naroda u holokaustu, rekao je Plenković novinarima nakon obilaska, a isto je napisao i u Knjigu posjetitelja.
Mi smo odlučni održavati sjećanje na svaku od šest milijuna žrtava za buduće generacije i osnažiti naš angažman u promoviranju vrijednosti uzajamnog poštovanja, razumijevanja i tolerancije, istaknuo je.

Memorijalni centar za žrtve holokausta Yad Vashem utemeljen je 1953. godine u spomen žrtvama i svima onima koji su, riskirajući vlastite živote, odlučili pomagati Židovima i spasiti ih od genocida. Ti hrabri spasioci su u Yad Vashemu dobili svoj prostor – Vrt pravednika među narodima i njihova imena su uklesana u zidove vrta, a među njima je dosad 113 Hrvata.

“Moja posvećenost borbi protiv svakog oblika mržnje, rasizma i nijekanja holokausta osnažena je današnjim posjetom i sjećanjem na više od stotinu hrvatskih pravednika među narodima”, rekao je.

“Izražavajući iskrenu sućut obiteljima žrtava i židovskom narodu u ime hrvatske vlade pridružujem se glasovima humanosti riječima: Nikad više!”, napisao je premijer u Knjigu posjetitelja.

Plenković je obišao muzej holokausta te u Dvorani sjećanja pojačao vječni plamen, koji gori u spomen šest milijuna stradalih Židova, među kojima 1,5 milijuna djece, i položio vijenac.

Tijekom radnog posjeta Izraelu, koji završava večeras, hrvatski premijer se, osim s premijerom Netanyahuom, sastao s izraelskim predsjednikom Ruevenom Rivlinom te čelnicom oporbe Tzipi Livni.

facebook komentari

 • Malleus_Haereticorum

  No dobro. Plenković barem nije spominjao „ustašku guju“. Za sada. Osim ovog povijestno-ideoložkog dijela, naravno da je dobro imati dobre odnose s Izraelom iz jednostavnog razloga što je to znanstveno-tehnoložki naprjedna država. Može se od njih podosta koristnih stvari naučiti.

  • EMINƎM

   Izrael i Hrvatska su dvije istinski prijateljske zemlje koje imaju dobru suradnju, mesić i josipović uz sav svoj zločesti trud da naštete “vlastitoj” državi nisu imali nikakav učinak,

 • Sivooki

  Amerika preko Izraela daje vjetar u jedra…?