‘Srebrenica je bila pod zaštitom UN-a!’

0

Pred lokalnim sudom u Den Haagu u ponedjeljak je počela rasprava po građanskoj tužbi koju su protiv Kraljevine Nizozemske podnijeli članovi obitelji više od osam tisuća Bošnjaka ubijenih u genocidu što su ga u Srebrenici u srpnju 1995. godine počinile snage bosanskih Srba a preživjeli Srebreničani očekuju presudu koja će potvrditi suodgovornost nizozemskih vojnika iz sastava zaštitnih snaga Ujedinjenih naroda (UNPROFOR) za taj ratni zločin, prenose mediji u BiH.

teaserdutchbat

Tužba sa zahtjevom za odštetu podnesena je u srpnju 2007. godine i sadrži više od 300 stranica a njen je temelj tvrdnja da nizozemski vojnici nisu djelovali kako bi spriječili genocid iako je Srebrenica bila zona pod zaštitom UN-a.

“Očekujemo pravdu i tražimo da priznaju odgovornost i da nam daju odštetu”, kazala je Munira Subašić, predsjednica udruge “Majke enklava Srebrenice i Žepe” koja je u Den Haagu pratila otvaranje rasprave.Munira Subašić

Dodala je kako se članovi obitelji ubijenih Srebreničana nadaju uspostavi posebnog novčanog fonda koji bi bio ustanovljen na temelju sudske presude.

Mostarski odvjetnik Semir Guzin, ujedno član tima koji zastupa članove obitelji ubijenih Srebreničana, kazao je kako vjeruje da će presuda biti u korist tužitelja te istodobno postati presedan za odgovornost u svim drugim mirovnim misijama.

“Cilj ovog postupka je utvrditi građansko-pravnu a ne kazneno-pravnu odgovornost države Nizozemske za zločin genocida. Ukoliko u ovom postupku uspijemo dobiti presudu koja će to potvrditi onda bi se eventualno u drugom postupku ili u izvansudskoj nagodbi raspravlalo o određenoj kompenzaciji za duševne boli tužitelja”, objasnio je Guzin cilj procesa za BH Radio 1.

facebook komentari