SRETAN ROĐENDAN, CRNE MAMBE!

1

Domovinski rat i njegov ishod zasigurno ne bi bio isti da na današnji dan, 15.05.1991. nije osnovana 1. pješačka bojna 2a brigade, legendarne Crne mambe.

Nedovoljno je poznato da su Crne mambe sudjelovale na svim bojišnicama diljem Hrvatske, kao i u pograničnim prostorima BiH, piše S. Vučković/dnevno.hr

Isto tako, mambe su okolnosti i načini njihova ratovanja natjerale da se iskristaliziraju u jednu od najelitnijih jedinica, pa su tako slani na najteže terene koji su zahtijevali spretnost, spremnost i naročito – odvažnost.

Crne mambe svoje su “vatreno krštenje” imale krajem lipnja 1991. godine, a nastavile ga na teškom teritoriju Banovine gdje su samostalno izvodili diverzije po kojima su postali čuveni i prepoznatljivi, što je neprijatelju tjeralo dodatan strah u kosti. Po dolasku na Banovinu, Bojna je vodila teške i mukotrpne borbe na području Gline, Viduševca, Topuskog i Pokupskog, a nakon manjih borbi kod prilaza Sisku i Komarevu dio postrojbe početkom kolovoza 1991. odlazi u Petrinju.

Mambe po dolasku u Petrinju uspostavljaju punktove prema vojarnama JNA s ciljem da se odbiju napadi na grad koji su prvi put eskalirali 2. rujna kada je JNA potučena i prisiljena na povratak u vojarnu. Mambe su odbile i idući jak napad, 16. rujna no 5 dana kasnije bile su nemoćne te posljednje napuštaju grad koji pada.

U međuvremenu, pali su Topusko i Viduševac, a ranije i Glina. Postalo je jasno da je plan agresora izbijanje na rijeku Kupu te nastavak prodiranja preko rijeke prema Velikoj Gorici i Zagrebu.

Nakon što su se neprijateljske snage pojačale postrojbama iz Srbije te raznim paravojnim postrojbama sve je bilo spremno za veliku ofenzivu. Neprijatelju su problem predstavljala sela koja nisu bila pod njegovom kontrolom među kojima je i Novi Farkašić, mjesto na Kupi koje je do dolaska Crnih Mambi bilo potpuno napušteno.

Nakon pobjede u bitci za Novi Farkašić, Crne Mambe branile  su i Glinsku Poljanu, Svetu Katarinu te Sunju. Nakon stečenih velikih borbenih iskustava “Crne Mambe” postale su elitna vojna postrojba koja je išla tamo gdje je bilo najteže. Jedno od takvih mjesta bilo je i Livno u Bosni i Hercegovini. Upravo su obrani Livna, od agresorske JNA, najveći obol dale “Crne Mambe”

Sretan rođendan svim pripadnicima Crnih mambi!

S. Vučković/dnevno.hr

> KONAČNA BITKA ZA OBRANU LIVNA – Tenkovsko pješački napad na Livno 23.4.1992

facebook komentari

  • Dusko Besenic

    Toliko puno materijala ima za ovjekovječiti naše heroje iz DR-a,ali dok komunjare i udbašija,sa velikosrbima (pa i njihovim simpatizerom na vrhu HDZ-a!) vladaju na svim prostorima,pa i u HAVC-u,od kuda je sa “specijalizacije” Plenković uzeo ministricu kulture,da se,ne daj Bože nešto ne promijeni,što je zamalo uspjelo Hasanbegoviću,ali ga je “uspješno” zaustavio Premijer (a sada je postavio pouzdanog debeljka da nastavi gdje je Hribar stao!),e pa dok je takva situacija neće se snimati filmovi i serije o našim hrabrim bojovnicima,već će im se prije nastojati organizirati kakvo suđenje,gdje će glavni svjedoci biti četnici koji su palili i rušili Hrvatsku! Treba li čestitati Plenkoviću na izboru,ili….??!