Pratite nas

Vijesti

Srpska radikalna stranka: Šešelj se neće odazvati paničnim vapajima Haškog suda

Objavljeno

na

Na zahtjev Haškog tužiteljstva da se Vojislava Šešelja hitno vrati u Haag, Šešeljevi radikali su poručili da se to neće dogoditi.

“Povodom zahtjeva tužitelja Haškog tribunala o ukidanju odluke o privremenom puštanju na slobodu prof. dr. Vojislava Šešelja, Srpska radikalna stranka može samo konstatirati da se ovdje isključivo radi o političkom nalogu koji u ime režima u Beogradu i Zagrebu provodi Serge Brammertz.

Srpska radikalna stranka podsjeća javnost da je pri pokretanju prve inicijative po službenoj dužnosti za privremeno puštanje na slobodu Haški tribunal zatražio da se prof. dr. Vojislav Šešelj izjasni i on je tada nedvosmisleno naveo da će se baviti politikom, da će održavati skupove, da će davati izjave za medije i da će na svakom mjestu napadati Haški tribunal kao antisrpski nelegalan sud.

Prof. dr. Vojislav Šešelj se neće odazvati paničnim vapajima Haškog tribunala, jer prije konačnog puštanja na slobodu nije podnosio nijedan zahtjev, niti mu je Haški tribunal postavljao bilo kakve uvjete.

Povratak dr. Vojislava Šešelja izazvao je totalnu pometnju u redovima sadašnjeg režima, te se jasno uočava da Serge Brammertz istupa kao glasnogovornik Aleksandra Vučića.

Haško tužiteljstvo je politički instrumentalizirano, a cilj ove zajedničke akcije Tužiteljstva i režima u Beogradu je sklanjanje Vojislava Šešelja sa srpske političke scene kako bi se nesmetano i bez otpora proveli svi zahtjevi Bruxellesa i Washingtona i dovršilo uništavanje Srbije”, stoji u priopćenju Srpske radikalne stranke (SRS).

Josipović: Iako možda Šešelj zbog navodne bolesti i nije neka trajna opasnost, duh iz boce koji izlazi, duh šovinizma, duh agresije, jest i uvijek je opasan

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izrazio je u ponedjeljak zadovoljstvo zahtjevom haškoga tužiteljstva da se optuženik za ratni zločin Vojislav Šešelj vrati u haški pritvor i poništi odluka o njegovu privremenom puštanju, što je, istaknuo je, i poruka vlastima u Srbiji da reagiraju na slične ratnohuškačke provokacije.

Josipović je u emisiji Hrvatskog radija “S predsjednikom uz kavu” kazao kako se na Šešeljevu retoriku nakon njegova dolaska u Beograd reagiralo u Hrvatskoj, da je i sam u pismu predsjedniku Haškog suda i hrvatskoj javnosti upozorio kako kako odluka o njegovu puštanju nije jamčila da Šešelj neće uznemiravati žrtve, da neće politizirati i zazivati retoriku koja je i inspirirala ratne zločine.

“Osuda je bila i na europskoj i kod nas na nacionalnoj razini, tu smo svi bili jednodušni i dobro je da i tužiteljstvo sada ima probuđenu savjest i da je reagiralo. Cijeli taj postupak je predug, a ponašanje Šešelja nakon tog humanitarno motiviranog puštanja zapravo je pljuvanje u lice međunarodnoj pravdi. Zato mi je drago da je haško tužiteljstvo reagiralo. Kakva će biti odluka ne znam, Vijeće je neovisno, ali u svakom slučaju to je poruka i onima koji bi i dalje koristili takvu retoriku, a i vlastima u Srbiji da reagiraju na slične provokacije, jer iako možda Šešelj zbog navodne bolesti i nije neka trajna opasnost, duh iz boce koji izlazi, duh šovinizma, duh agresije, jest i uvijek je opasan”, poručio je.

Pohvalio je reakciju hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu na Šešeljevo puštanje, a na poruke srpskih radikala kako se njihov bivši vođa neće dragovoljno vratiti u haški pritvor napomenuo je kako takav zahtjev međunarodnog prava jednako vrijedi za sve države na svijetu.

Upitan kako će se Šešeljev slučaj odraziti na odnose Zagreba i Beograda, posebno nakon izglasavanja rezolucije u Europskom parlamentu i činjenice da je premijer Zoran Milanović otkazao svoj posjet Beogradu, kao i nakon retorike vladajućih u Beogradu, Josipović je odgovorio: “Izgleda da u Beogradu nisu razumjeli koja je potencijalna opasnost od duha iz boce koji se javlja”.

“Primarni krivac za ovu situaciju je bez sumnje Haški sud, ali kada je već došlo do toga, kada je Šešelj već krenuo s tom huškačkom retorikom, tada je i Republika Srbija trebala napraviti jednu distancu i na kraju krajeva pitati ima li mjesta primjeni nekih zakonskih odredbi koje se odnose na huškanje. Prema tome, mislim da bez obzira što ovo sada nije najsretniji trenutak za pregovore, dobro je da premijer nije otišao, poslao je time i dodatnu poruku, ali sam siguran da u jednom kontinuitetu politika dobrosusjedstva treba i hoće pobijediti”, naglasio je Josipović.

Istaknuo je kako Hrvatska, u odnosu na srbijanski pregovarački proces o članstvu u EU, treba zauzeti principijelan stav, jednako kako su i ostale zemlje članice zauzele prema Hrvatskoj kao kandidatu za članstvo.

“Dakle, ako je zahtjev, a jest bio prema Hrvatskoj da provodi vladavinu prava, to će se sasvim sigurno odnositi i na Srbiju i svaku drugu zemlju koja želi pristupiti u EU. Nikako to ne treba gledati kao na neki naš poseban revanšizam ili nešto drugo. Naprosto, mi kao europska zemlja koja odlučuje o tome tko će sve u europski klub trebamo samo inzistirati ni više, ni manje nego da se ispune jednaki kriteriji kakve smo imali i mi”, rekao je.

Josipović ne misli da je Šešelj utjecao na predsjedničku kampanju u Hrvatskoj. “Ma možete misliti kako je silno utjecao. Vidjeli smo da jedan opskurni medij, opskurni novinar rade određene konstrukcije, a mislim da je to potpuno nevažno i uopće se ne treba tim zamarati”, rekao je predsjednik.

“Hrvatska politička scena jednodušno je doprinijela reakciji Tužiteljstva Haškog suda”

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ocijenio je u ponedjeljak kako je politička scena u Hrvatskoj bila jednodušna i svi su doprinijeli tome da Tužiteljstvo Haaškog suda zatraži od raspravnog vijeća ICTY-ja da opozove odluku o privremenoj slobodi za optuženog ratnog zločinca Vojislava Šešelja.

“Nakon što smo reagirali mi u Hrvatskoj – pisao sam predsjedniku Haškog suda, pismo ide i Vijeću sigurnosti, pisao sam našim eurozastupnicima i odlično su reagirali, posebice gospodin Plenković i gospodin Picula, reagirao je Hrvatski sabor, reagirala je Vlada RH i reagirala je oporba. Svi smo jasno pokazali da prepoznajemo opasnost ‘duha iz boce’ koji je na određeni način pušten i drago mi je da je to sagledalo i haško tužiteljstvo”, izjavio je hrvatski predsjednik novinarima u Uredu Predsjednika.

Dodao je kako ostaje vidjeti hoće li taj podnesak imati efekta kod Vijeća. No, kazao je, čini mi se da je i ta odluka pokazatelj narastajuće kritične mase, ne samo u domaćoj, nego i u međunarodnoj javnosti, koja prepoznaje opasnosti zazivanja rata, huškanja i netrpeljivosti. I to je logična posljedica, dodao je.

Josipović je naglasio da svaka država ima obvezu izvršavati naloge Haaškog suda i dodao da će, ako vijeće tako odluči, Srbija morati izručiti Šešelja natrag u Haag. “To je potpuno jasno”, kazao je Josipović.

Pritom je istaknuo da je glavni krivac za ovu situaciju Haaški sud koji je pustio Šešelja – bez kriterija, bez jamstava da neće huškati i ugrožavati, bar verbalno, svjedoke i žrtve. “Trebaju osvijestiti svoju odgovornost u tome i trebaju osvijestiti da nijedna zemlja ne treba tu vrstu huškačke politike ostaviti bez reakcije. Kada se prijeđe mjera, a mjera je dobrano prijeđena, kada je riječ o Šešeljevom mitingu, onda država treba reagirati”, rekao je.

Hrvatski predsjednik je ocijenio kako Šešelj ovog trenutka ne predstavlja neposrednu opasnost sam po sebi, ali i naveo da bi ideologija koju zastupa, duh koji je pušten, opasnost da se taj duh proširi… puno puta u povijesti vidjeli smo da i neke manje situacije znaju dovesti do jačanja radikalizma, agresije i prijetnji. “Mi smo imali obvezu boriti se protiv duhova rata, huškanja i netrpeljivosti po svim osnovama. Ima i Srbija. To je jedan od uvjeta za ulazak u EU”, rekao je Josipović.

Pusić: Vraćanje Šešelja u pritvor nije pitanje Srbije, iako je on njezin problem, nego Haaškog suda

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić za Hrvatski radio također je izjavila da jasne poteze u vezi Šešelja moraju povući i Haag i Vlada Srbije.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je nakon povratka Vojislava Šešelja u Srbiju da na istupe “poludjelog ratnog zločinca” mora reagirati sud jer je to problem Haaškog suda, a ne Srbije, komentirao je MVEP u ponedjeljak zahtjev tužiteljstva da se optuženika vrati u zatvor jer je kršio uvjete privremene slobode.

“Haaški sud trebao bi reagirati na istupe Vojislava Šešelja, poludjelog ratnog zločinca kojega je zbog bolesti pustio na privremenu slobodu i vratiti ga u pritvor zbog njegove retorike koja šteti i odnosima Srbije sa susjedima i njezinom europskom putu”, rekla je Pusić 19. studenoga

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova podsjeća da je ministrica tada rekla da Šešelj šteti europskome putu Srbije, ali i dobrim odnosima između Srbije i njezinih susjeda.

Ocijenila je da on “u javno mnijenje unosi retoriku zbog koje je, između ostalog, došlo i do zločina u ratovima ’90-ih i koja je nedopustiva bilo gdje. Prema tome, očito je da bi haaške institucije trebale reagirati i vratiti ga u pritvor”.

Pusić je poručila da vraćanje Šešelja u pritvor nije pitanje Srbije, iako je on njezin problem, nego Haaškog suda i da Srbija taj problem treba riješiti u suradnji sa sudom, podsjeća MVEP.

Leko uvjeren da sud u Haagu sve “drži pod kontrolom”

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko ocijenio je dobrim što Haaški sud “drži pod kontrolom” Vojislava Šešelja optuženog za ratne zločine tim više što je svojom aktivnošću izazvao nemir u susjednim zemljama.

Ali, dodao je Leko, sam Šešelj po sebi nije briga hrvatske države. “Više me brine što se predstavnici institucija srpske države, Srbije, nisu ogradili od izjava Šešelja nakon puštanja iz Haaškog tribunala”, kazao je Leko.

Milanović: Očekivao sam od Srbije da se distancira od Šešeljevih izjava

Predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović u ponedjeljak je izjavio kako očekuje da srbijanske vlasti ispoštuju svoje obveze i vrate optuženog za ratne zločine Vojislava Šešelja u pritvor kako je to zatražilo Tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) dodajući kako je njegova želja svo vrijeme bila da se Beograd jednostavno distancira od govora mržnje kojega je Šešelj neprekidno širio otkako je pušten na privremenu slobodu.

“Nije trebalo ovo pokazivanje nepostojećih mišića”, kazao je Milanović novinarima u Kreševu u središnjoj Bosni gdje je boravio u radnom posjetu.

Istaknuo je kako je očekivao da se ljudi u Beogradu odnosno Srbiji jasno opredijele prema onome što je Šešelj govorio na privremenoj slobodi.

“Samo sam htio da se ljudi tamo opredijele i da kažu da je ono što taj čovjek govori zlo, ništa više od toga. To ne radim iz nikakvih niskih namjera i pobuda. Poznato je svakome koliko se ja osobno i moja vlada zalažemo za poštivanje nacionalnih manjina u Hrvatskoj a prije svega najveće, a to je srpska nacionalna manjina, pa onda očekujem bar malo korektnosti i ljudskosti iz Beograda, no možda previše očekujem”, kazao je hrvatski premijer.

Grabar-Kitarović: Rezolucija EP-a pridonijela zahtjevu da se Šešelja vrati u Haag

Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je uvjerenje da je zahtjevu haaškoga tužiteljstva da se optuženika za ratne zločine Vojislava Šešelja vrati u haaški pritvor pridonijela rezolucija koja je u Europskom parlamentu donesena na inicijativu hrvatskih zastupnika.

“Šešelj je ratni zločinac i mjesto mu je u Haagu, a očito je dovoljno zdrav i sposoban za nastavak suđenja”, rekla je Grabar-Kitarović u ponedjeljak uoči obilaska Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri.

Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović upozorila je da suđenje Šešelju traje više od 11 godina, što smatra katastrofalnim.

Eurozastupnici: “Očito je da je rezolucija imala učinka”

Zastupnik Europskog parlamenta Andrej Plenković pozdravio je u ponedjeljak zahtjev haškog tužiteljstva da se optuženog ratnog zločinca Vojislava Šešelja vrati u pritvor, ističući da je rezolucija Europskog parlamenta, čiji je on bio inicijator imala učinka na taj potez tužiteljstva.

“Očito je da je rezolucija imala učinka. Haško tužiteljstvo je u svom podnesku navelo ono što smo mi i rekli u rezoluciji, da je Šešelj vrijeđao žrtve, da je utjecao na svjedoke, najavio da se neće dobrovoljno vratiti u Den Haag i time prekršio oba uvjeta koja su eksplicitno navedena u odluci Suda. Nadam se da će i raspravno vijeće slijediti stajalište tužiteljstva i da će doći do onoga što je bio glavni cilj rezolucije, a to je da se Šešelja vrati u Den Haag”, rekao je novinarima Plenković.

Plenković je rekao da bi bilo nedopustivo ignorirati Šešeljevo ponašanje i njegove javne istupe. “To je nedopustivo, najlakše bi bilo reći da je riječ o neuračunljivoj osobi i da se njome ne treba baviti. To bi bio katastrofalan politički propust”, doda je Plenković.

Zastupnik Tonino Picula je istaknuo da je Europski parlament “itekako” bio pozvan izjasniti se o slučaju Šešelj s obzirom da je to predstavničko tijelo više od pola milijarde stanovnika EU-a.

Picula je također pozdravio potez tužiteljstva, kazavši da se radi o pritisku na raspravno vijeće, na vlasti u Srbiji i na one koji su htjeli do kraja relativizirati i ignorirati Šešeljeve istupe.

Srpskim vlastima je kao dobronamjernu sugestiju poručio da je hrvatski put prema Bruxellesu išao preko Den Haaga i da se bez “čistog haškog dosjea” ne može napredovati prema članstvu u EU-u.

Slovački zastupnik Eduard Kukan iz EPP-a, koji je bio protiv donošenja rezolucije, rekao je da je potez tužiteljstva bio očekivan s obzirom na to kako se Šešelj ponašao. Rekao je da ne vidi vezu između rezolucije Europskog parlamenta i zahtjeva tužiteljstva, koje on pozdravlja, ponovivši da je nije “dobro davati nekoj osobi više pozornosti i važnosti nego što ona to zaslužuje, jer time ona samo jača”.

HINA

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Sudac Mislav Kolakušić u intervjuu za Hrvatsku danas tvrdi: Lex Agrokor je protuustavan

Objavljeno

na

Objavio

Ivica Todorić nakon mjeseci šutnje obratio se javnosti i vrlo oštro kritizirao Vladu te zaprijetio tužbama, ali i otkrivanjem svoje istine. S obzirom na težinu optužbi protiv Vlade i hrvatske države, Hrvatska danas provjerila je kod istaknutog suca zagrebačkog Trgovačkog suda Mislava Kolakušića imaju li osnove neke od Todorićevih tvrdnji.

Je li lex Agrokor u skladu s Ustavom? Ako nije, zašto?

Njime su prekršene temeljne odredbe Ustava RH o pravu vlasništva, slobodi poduzetništva i jednakosti svih pred zakonom. Ustav kaže da se prava stečena ulaganjem katpitala ne mogu umanjiti zakonom, itd. Ova prava su utkana i u temelje europskog i međunarodnog prava. Zakonom se narušava temeljni princip jednakomjernosti namirenja vjerovnika, jer je uveo mogućnost da se pojedini vjerovnici namiruju u cijelosti i za stare i nove obveze, a drugi samo djelomično.

Može li Todorić povući svoj potpis (zakon ne bi bio aktiviran da on nije pristao na prinudnu upravu)?

Postupak je pokrenut i sada više nema nazad. Zakon je tako napisan da postupak nije mogao pokrenuti nitko drugi bez suglasnosti uprave dužnika. U ovaj postupak su nažalost uvučene i tvrtke povezane s Agrokorom koje ni po jednom kriteriju nisu ostvarivale uvjete za stečaj, a sada je založena njihova imovina i priča bi mogla završiti na način da stranci postanu vlasnici naših polja i pitke vode.

Todorić prijeti tužbama, kakve su mu šanse ako se obratu sudovima izvan RH? Koji bi mogli imati nadležnost? Postoje li slični slučajevi u EU ili šire?

Nisam upoznat sa sličnim slučajevima. Ni jedna ozbiljna demokratska država ne bi donijela tako loš zakon koji omogućuje da je svi tuže i da na kraju njeni građani bez ikakvog razloga snose posljedice. Svakako bi se mogao obratiti sudovima RH te Europskom sudu za ljudska prava pred kojim se ostvaruje i zaštita prava vlasništva pravnih osoba, odnosno poduzetnika.
Ova situacija neodoljivo podsjeća na Zakon o predstečajnim nagodbama koji je također pisan za vrlo uski krug poduzetnika kojima se omogućilo da otpišu dugove temeljem nepostojećih potraživanja, da bi im na kraju blade drugi oteli carstva. Dakle, oni koji su na početku bili skupa na kraju su se jako ljutili jedni na druge.

Ivica Todorić je još uvijek vlasnik Agrokora, a s time ima i sva vlasnička prava. Tko će u ovom slučaju nadoknaditi gubitke (izravne i neizravne) nastale za vrijeme prinudne uprave?

Upravo tako, nije došlo do promjene vlasništva, ali je došlo do promjena u pravu upravljanja, a to je bit samog vlasništva. Ovdje se radi o kompliciranim pravnim odnosima. Međutim, potrebno je istaknuti da nije donošen posebni zakon, već da su primjenjeni postojeći instituti predstečaja i stečaja, RH i njezini građani ne bi bili izloženi riziku dvostruke štete.

Može li imati utjecaja eventualni kazneni postupak prema Todoriću i pravomoćna presuda protiv njega na tužbe koje on pokrene pred sudovima izvan RH?

Pravomoćna presuda bi mogla imati značajan utjecaj u parničnim i arbitražnim postupcima iako ne i odlučujući.

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

Pero Kovačević: Kako je šaptom izbrisano kazneno djelo ugrožavanja državne neovisnosti

Objavljeno

na

Objavio

U važećem Kaznenom zakonu više nema kaznenog djela: “Ugrožavanje državne neovisnosti

Članak 137.

Građanin Republike Hrvatske koji pokuša Republiku Hrvatsku dovesti u položaj podređenosti ili ovisnosti prema kojoj drugoj državi, kaznit će se kaznom zatvora najmanje tri godine. ”

Izbrisano je potiho, bez bilo kakve javne rasprave – da čak u obrazloženju nije navedeno zašto se i zbog čega ukida ovo kazneno djelo. Izbrisano je sračunato “složnim rukama” zastupnika SDP-a i HDZ-a, jer treba voditi računa o “svojim dužnosnicima”da jednog dana ne bi kojim slučajem bili odgovorni i odgovarali za svoja “djela”.
Eto,vidite -kad je riječ o zaštiti i sprečavanju kaznene odgovornosti njihovih bivših i sadašnjih dužnosnika odmah se slože.

facebook komentari

Nastavi čitati