Pratite nas

Vijesti

Srpski ministar Vulin u Sisku se ponašao kao četnik koji je “okupirao” Hrvatsku!

Objavljeno

na

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91.) ogorčena je izjavama ministara rada u Vladi Srbije Aleksandara Vulina na komemoraciji djeci poginulim u II. svjetskom ratu u Sisku, a koja je održana u subotu. Kao prvo, pitamo se, odakle pravo ovom čovjeku da zloupotrebi jedno obilježavanje, da bi se gotovo na “kaubojski” način obračunao s onim što se događa u Hrvatskoj, a posljedica je agresije zemlje iz koje dolazi? Drugo, gdje su i što su radile hrvatske tajne i ine službe da su dozvolile predstavniku Vlade Srbije da usred Hrvatske blati hrvatske branitelje i stradalnike hrvatskog Domovinskog rata, odnosno zbog čega se nakon njegova javno objavljenog izlaganja nisu oglasila hrvatska ministarstva vanjskih poslova, obrane ili ministarstvo branitelja? Čak, prema pisanju režimskih medija, ni riječ nisu izustili ni oni koji su bili nazočni ovoj komemoraciji: izaslanik predsjednika Republike, predstavnici Katoličke crkve, predstavnici Grada Siska, antifašističkih organizacija, ali ni Srbin nad Srbima – Milorad Pupovac.

Naime, umjesto da govori na temu o kojoj je pozvan, dakle o navodnim zločinima djece od strane ustaškog režima u II. svjetskom ratu, Vulin je besramno iskoristio ovaj skup da održi “lekciju” Hrvatskoj i Hrvatima o nekim događanjima, o kojima očito nema pojima. Tako je uz ostalo izjavio da u našoj zemlji, koja je doživjela srpsku agresiju (!), ponovno se rađa ustaška ideologija, da “onaj tko razbija ćiriličnu ploču samo zato što jedan narod baš tim jezikom govori i piše (sic!), razbijao bi i dječju glavu samo da može i da se ne boji da će biti kažnjen”. Zatim je dodao da “ne može onaj tko razbija ćiriličnu ploču misliti da to ne će izazvati zlo, silu i nasilje. Jer ne zaboravimo, prvo su palili knjige, a onda su palili ljude”, poručio je Vulin (Jutarnji list, 4. listopada 2014.).

Taj ministar pod utjecajem Pupovca ne zna ili se pravi “toša” da su ćirilične ploče u Vukovaru maknuli hrvatski branitelji i stradalnici s pročelja nekih javnih institucija ne iz razloga “što jedan narod baš tim jezikom govori i piše”, već iz posve drugih razloga, a koji se tiču njegove zemlje Srbije, odnosno bivše Jugoslavije. Riječ je o tome da se branitelji Vukovara, ali i cijele Hrvatske ne mogu pomiriti s ćirilicom koja je stigla na srpskim i inim tenkovima iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Niša i drugih gradova, a na kojima su bile poruke i parole napisane na ćirilici protiv Hrvata koje su tijekom hrvatskog Domovinskog rata gazili, masakrirali, ubijali, čiju su nevinu djecu, starce i žene protjerali i nerijetko još žive bacali u masovne grobnice, koji su rušili sve što je hrvatsko, u želji da zauzmu hrvatski prostor, da osnuju Veliku Srbiju. Osim toga, te ploče o kojima govori ministar – “Toša” nelegalno su i postavljene, što bi on trebao znati.

Ne znamo, možete li uopće zamisliti da je nakon II. svjetskog rata došao neki njemački, japanski ili talijanski ministar u Rusiju, Englesku, Francusku, Poljsku ili Jugoslaviju i da je, poput Vulina, držao predavanje onima koje je Njemačka gazila i uništavala.

Ne, to se ni u snu nije moglo dogoditi, ali Hrvatima se događa da im u njihovoj zemlji, predstavnici bivšeg srpskog okupatora mogu održati i “školski sat” o povijesti.

Nakon toga što je rekao u Sisku, Vulin više ne bi smio ni doći u Hrvatsku ni kao turist, a Pupovac i njemu slični neka pokušaju u društvu ovog ministra doći na jedno tradicionalno četničko sijelo, koje se svake godine održava u Srbiji na Ravnoj gori, u čast srpskog ratnog i inog zločinca Draže Mihajlovića, i neka tamo pokušaju četnicima držati slovo o njihovim istinskim zlodjelima, pa će vidjeti kako će se sprovesti.

Zar nije bilo dosta da su nam Srbi tijekom Domovinskog rata učinili tolikog zla i nedaća, a poglavito junačkom gradu Vukovaru, da još i danas moramo slušati, kao po zapovijedi, nekog “četničkog vojvodu” da nam drži predavanje o “buđenju ustaštva, skidanju dvojezičnih ploča” i tome slično.

Očekujemo, prije svega od Ministarstva vanjskih i europskih poslova, da se ogradi od ovog četničkog i huškačkog govora te da ubuduće ne dozvoli da nam bilo kakvi srpski “povjesničari” dolaze učiti djecu što se u Hrvatskoj događa, ili što smijemo ili ne smijemo.

Dosta je bilo srpskog terora!

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91.)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Sudac Mislav Kolakušić u intervjuu za Hrvatsku danas tvrdi: Lex Agrokor je protuustavan

Objavljeno

na

Objavio

Ivica Todorić nakon mjeseci šutnje obratio se javnosti i vrlo oštro kritizirao Vladu te zaprijetio tužbama, ali i otkrivanjem svoje istine. S obzirom na težinu optužbi protiv Vlade i hrvatske države, Hrvatska danas provjerila je kod istaknutog suca zagrebačkog Trgovačkog suda Mislava Kolakušića imaju li osnove neke od Todorićevih tvrdnji.

Je li lex Agrokor u skladu s Ustavom? Ako nije, zašto?

Njime su prekršene temeljne odredbe Ustava RH o pravu vlasništva, slobodi poduzetništva i jednakosti svih pred zakonom. Ustav kaže da se prava stečena ulaganjem katpitala ne mogu umanjiti zakonom, itd. Ova prava su utkana i u temelje europskog i međunarodnog prava. Zakonom se narušava temeljni princip jednakomjernosti namirenja vjerovnika, jer je uveo mogućnost da se pojedini vjerovnici namiruju u cijelosti i za stare i nove obveze, a drugi samo djelomično.

Može li Todorić povući svoj potpis (zakon ne bi bio aktiviran da on nije pristao na prinudnu upravu)?

Postupak je pokrenut i sada više nema nazad. Zakon je tako napisan da postupak nije mogao pokrenuti nitko drugi bez suglasnosti uprave dužnika. U ovaj postupak su nažalost uvučene i tvrtke povezane s Agrokorom koje ni po jednom kriteriju nisu ostvarivale uvjete za stečaj, a sada je založena njihova imovina i priča bi mogla završiti na način da stranci postanu vlasnici naših polja i pitke vode.

Todorić prijeti tužbama, kakve su mu šanse ako se obratu sudovima izvan RH? Koji bi mogli imati nadležnost? Postoje li slični slučajevi u EU ili šire?

Nisam upoznat sa sličnim slučajevima. Ni jedna ozbiljna demokratska država ne bi donijela tako loš zakon koji omogućuje da je svi tuže i da na kraju njeni građani bez ikakvog razloga snose posljedice. Svakako bi se mogao obratiti sudovima RH te Europskom sudu za ljudska prava pred kojim se ostvaruje i zaštita prava vlasništva pravnih osoba, odnosno poduzetnika.
Ova situacija neodoljivo podsjeća na Zakon o predstečajnim nagodbama koji je također pisan za vrlo uski krug poduzetnika kojima se omogućilo da otpišu dugove temeljem nepostojećih potraživanja, da bi im na kraju blade drugi oteli carstva. Dakle, oni koji su na početku bili skupa na kraju su se jako ljutili jedni na druge.

Ivica Todorić je još uvijek vlasnik Agrokora, a s time ima i sva vlasnička prava. Tko će u ovom slučaju nadoknaditi gubitke (izravne i neizravne) nastale za vrijeme prinudne uprave?

Upravo tako, nije došlo do promjene vlasništva, ali je došlo do promjena u pravu upravljanja, a to je bit samog vlasništva. Ovdje se radi o kompliciranim pravnim odnosima. Međutim, potrebno je istaknuti da nije donošen posebni zakon, već da su primjenjeni postojeći instituti predstečaja i stečaja, RH i njezini građani ne bi bili izloženi riziku dvostruke štete.

Može li imati utjecaja eventualni kazneni postupak prema Todoriću i pravomoćna presuda protiv njega na tužbe koje on pokrene pred sudovima izvan RH?

Pravomoćna presuda bi mogla imati značajan utjecaj u parničnim i arbitražnim postupcima iako ne i odlučujući.

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

Pero Kovačević: Kako je šaptom izbrisano kazneno djelo ugrožavanja državne neovisnosti

Objavljeno

na

Objavio

U važećem Kaznenom zakonu više nema kaznenog djela: “Ugrožavanje državne neovisnosti

Članak 137.

Građanin Republike Hrvatske koji pokuša Republiku Hrvatsku dovesti u položaj podređenosti ili ovisnosti prema kojoj drugoj državi, kaznit će se kaznom zatvora najmanje tri godine. ”

Izbrisano je potiho, bez bilo kakve javne rasprave – da čak u obrazloženju nije navedeno zašto se i zbog čega ukida ovo kazneno djelo. Izbrisano je sračunato “složnim rukama” zastupnika SDP-a i HDZ-a, jer treba voditi računa o “svojim dužnosnicima”da jednog dana ne bi kojim slučajem bili odgovorni i odgovarali za svoja “djela”.
Eto,vidite -kad je riječ o zaštiti i sprečavanju kaznene odgovornosti njihovih bivših i sadašnjih dužnosnika odmah se slože.

facebook komentari

Nastavi čitati