Pratite nas

Nebuloze

Srpski odgovor Milanovićevoj prijetnji!

Objavljeno

na

“Nadamo se da će ova vrsta nerazumijevanja i neusuglašenosti biti razriješena mnogo jednostavnije nego što nam sada izgleda”, kazala je Tanja Miščević

Šefica srbijanskog pregovaračkog tima za pregovore s Europskom unijom (EU) Tanja Miščević kazala je u petak kako se nada da će zahtjev Hrvatske za promjenu zakona u Srbiji o procesuiranju ratnih zločina “biti riješen bez većih problema” dodavši da na putu ka europskim integracijama može biti i političkih uvjetovanja.

Kako su prenijeli beogradski elektronički mediji, Miščević je rekla da se problemi mogu riješiti dodavši da se na putu ka EU može općenito očekivati dosta političkih uvjetovanja jer je riječ o pregovaračkom procesu u kojemu države članice odlučuju konsenzusom.

“Nadamo se da će ova vrsta nerazumijevanja i neusuglašenosti biti razriješena mnogo jednostavnije nego što nam sada izgleda”, kazala je Tanja Miščević u pauzi sjednice Nacionalnog konventa o EU u povodu akcijskog plana za poglavlje 24.

Kako je prenijela agencija Beta, Miščević je naglasila da ratni zločini nisu dio pravne stečevine EU, već se Unija u tome oslanja na međunarodno pravo, u kojem postoji mogućnost izbora između postojećih dobrih praksi. Prema njezinu tumačenju, Hrvatska bi, ako hoće izmjenu ovog zakona postaviti kao tehnički uvjet za Srbiju, morala utemeljenje naći u pravu Europske unije.

Miščević je istaknula kako ne vjeruje da će Hrvatska praviti problem Srbiji. “Hrvatska se obvezala odlukom Sabora da neće blokirati svoje susjede u pregovorima s EU”, podsjetila je šefica srbijanskog pregovaračkog tima.

Istodobno, ona smatra da Hrvatska neće uvjetovati, već pomagati Srbiji u eurointegracijskom procesu, što “u tehničkom smislu već i čini”.

Hrvatski premijer Zoran Milanović u četvrtak je na sjednici Vlade poručio da Srbija sa zakonom o univerzalnoj jurisdikciji nad državljanima Hrvatske ne može ući u Europsku uniju i da Hrvatska to neće dopustiti.

Srbija će morati povući taj zakon, rekao je Milanović dodajući da Hrvatska nema takav zakon u odnosu na druge države niti na Srbiju te da EU funkcionira po određenim pravilima u području pravosudne suradnje i zajedničkog uhidbenog naloga.

“Ta pravila su vrlo jasna, a zakon koji je na snazi u Srbiji iskače iz tih okvira”, rekao je Milanović te pozvao Beograd da taj zakon ukine.

“Tražimo od susjedne države samo da se izravna sa svima ostalima, ni manje ni više. Ako to nije fer, čekam protuargumente”, rekao je Milanović u četvrtak na sjednici vlade.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Nebuloze

VLADIKA GRIGORIJE OTVARA RESTORAN U PROSTORIJAMA SPC U DUBROVNIKU?

Objavljeno

na

Objavio

Vladika zahumsko-hercegovački Grigorije, prema pisanju srbijanskog portala Alo, deložirao je u Dubrovniku Vijeće srpske manjine toga grada, što je, kako se navodi, izazvalo gnjev kod oko 3.500 dubrovačkih Srba.

Oni sada navodno peticijom traže od patrijarha Ireneja da ih ukazom makne iz zone nadležnosti.

Grigorije je tvrdio da će proširivati galeriju ikona u prostorima Crkve u Dubrovniku, te je zbog toga naložio SNV-u da napusti ured od pukih 15 kvadrata za koji im je SNV plaćao 2.000 kuna mjesečno najma, piše Krugoval Domovina

Dubrovački Srbi u pismu upućenom patrijarhu Irineju i Sinodi SPC-a smatraju da vladika namjerava crkveni prostor dodatno komercijalizirati otvaranjem restorana, naveli su u javnom pismu ljudi iz dubrovačkog SNV-a.

facebook komentari

Nastavi čitati

Balkan

Srbija podigla spomenik majoru JNA Milanu Tepiću koji je raznio skladište oružja u Bjelovaru

Objavljeno

na

Objavio

MO Republike Srbije

Spomenik majoru bivše Jugoslavenske narodne armije Milanu Tepiću koji je 1991. dignuo u zrak skladište oružja u Bedeniku kraj Bjelovara, pri čemu je poginulo jedanaest hrvatskih branitelja, otkriven je danas u Beogradu, prenosi Tanjug.

Spomenik Tepiću otkriven je povodom 26. godišnjice od 29. rujna 1991. kad je dignuo u zrak vojno skladište sa 170 tona eksplozivnih sredstava, a vijence su mu u petak položili srpski ministar obrane Aleksandar Vulin, ministar za rad i zapošljavanje Zoran Đorđevič, predstavnici srpske vojske i ostali građani, piše Tanjug, prenosi Hina.

Tepić, zapovjednik skladišta borbenih sredstava Barutana u selu Bedenik, planirao je dići u zrak svih četiri skladišta, no u tome su ga spriječila četiri branitelja koji su time spasili Bjelovar i okolicu od opasnosti. U njegovom samoubojičkom potezu poginulo je 11 hrvatskih branitelja.

“Ovaj spomenik kojeg smo danas otkrili danas ne ukazuje čast samo Milanu Tepiću i njegovoj obitelji, već čitavom srpskom narodu. Zahvaljujući ovom spomeniku Srbija je danas pravednija država, bolja nego što je jučer bila”, poručio je Đorđević prilikom otkrivanja spomenika koji se nalazi na Dedinju.

Predsjedništvo SFRJ je Tepića 1991. odlikovalo ordenom narodnog heroja Jugoslavije “za izvanredan podvig u borbi protiv neprijatelja prilikom njihovog napada na kasarnu JNA u Bjelovaru”, čime je postao zadnji pojedinac koji je dobio to priznanje.  Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a, komentirao je postavljanje spomenika Milanu Tepiću u Beogradu. – Otkrivanje spomenika u Beogradu, u nazočnosti dvojice ministara srbijanske vlade, majoru Jugoslavenske narodne armije Milanu Tepiću, koji je prije 26 godina u Bjelovaru uništio vojno skladište i pritom ubio jedanaest hrvatskih branitelja i sebe, nedvosmislena je poruka da se Srbija poistovjećuje s vojnom agresijom na Hrvatsku početkom 1990-ih godina.

Možda će nakon današnjeg neizravnog, ali vrlo simboličkog priznanja agresije Jugoslavenske narodne armije i Srbije na Hrvatsku biti lakše graditi normalne susjedske odnose. Od istine se ne može pobjeći. A istina o agresiji zapisana je i u prijedlogu zakona o hrvatskim braniteljima. Suočavanje s istinom važno je u međudržavnim odnosima – rekao je Miro Kovač.

facebook komentari

Nastavi čitati