Srušio se zrakoplov Malaysia Airlinesa s 239 osoba

0

Vijetnam i Malezija pokrenule su u subotu operacije potrage nakon nestanka Boinga 777 Malaysia Airlinesa koji je letio na liniji Kuala Lumpur-Peking i prevozio 239 putnika i članova posade.

Više od 12 sati otkako je izgubljen kontakt sa zrakoplovom vlasti još uvijek nisu u mogućnosti locirati zrakoplov na letu MH370 u kojemu je bio 227 putnika raznih nacionalnosti te 12 članova posade.

Prema navodima vijetnamske vlade, zrakoplov je izgubio kontakt u zračnom prostoru provincije Ca Mau, na jugu zemlje. Trebao se javiti zračnoj kontroli grada Ho Chi Mina, na jugu zemlje, no na njihovim radarima nije se nikada pojavio.

 Vijetnamsko ministarstvo obrane pokrenulo je misiju spašavanja u koordinaciji s Malezijom i Kinom, navela je vijetnamska vlada.

Vlasti su poslale zrakoplov, dva helikoptera i četiri vojna broda kako bi pretražili to područje Južnog kineskog mora, naveo je Faridah Suib, glasnogovornik malezijske Agencije za pomorstvo.

Filipini su također u potragu poslali tri vojna broda i zrakoplov za nadzor.

Po navodima zrakoplovne kompanije, zrakoplov nije poslao nikakav znak upozorenja ili bilo kakav poziv koji bi upućivao na probleme na letu.

KUALA LUMPUR/PEKING – Zrakoplov Malaysia Airlinesa s 227 putnika i 12 članova posade nestao je na putu iz Kuala Lumpura do Pekinga, a strahuje se da je pao u Južno kinesko more.

“Izgubljen je kontakt s zrakoplovom i pokrenuta je misija spašavanja kako bi se letjelica locirala. Zadnji kontakt je bio 120 nautičkih milja istočno od malezijskog mjesta Khota Baru, a zasad je još prerano reći da se zrakoplov srušio”, stoji u priopćenju kompanije.

Zrakoplov Boeing B777-200 poletio je iz Kuala Lumpura u popodnevnim satima, a radarski kontakt je izgubljen dva sata nakon polijetanja. Kineska agencija Xinhua tvrdi da zrakoplov nije došao do kineskog zračnog prostora i nije se javio kineskim kontrolorima. Xinxua navodi i da je zrakoplov nestao u subotu ujutro u vijetnamskom zračnom prostoru. Vijetnamske vlasti su prvotno javile da je uhvaćen signal aviona kod Cape Ca Mau, 250 kilometara jugoistočno od Ho Chi Minha, ali se ta informacija pokazala netočnom, kao i ona da je sletio u južnokineskom gradu Nanmimgu. U potragu su uključena dva kineska broda, te nepoznat broj brodova i zrakoplova iz Vijetnama i Malezije, koji pretražuju područje Južnog kineskog mora.

Malaysia Airlines je objavila da je u zrakoplovu 152 Kineza, 38 Malezijaca, 12 Indonežana, sedam Australaca, po troje državljana SAD-a i Francuske, dvoje Novozelanđana, Ukrajinaca i Kanađana, te po jedan državljanin Italije, Tajvana, Nizozemske i Austrije.

Tvrtka Malaysia Airlines (MAS) jedna je od najvećih u svijetu, a dosad najveća nesreća zrakoplova ove tvrtke dogodila se 1977. u južnoj Maleziji, kada je smrtno stradalo 100 osoba.

JL

facebook komentari