Pratite nas

Kolumne

Stare igre i nakon novih izbora

Objavljeno

na

Proces formiranja vlasti nakon listopadskih izbora u BiH ulazi u finiš. Trenutno se odvija faza složenog sustava blefiranja u kojoj svatko lovi bolju završnu poziciju. Koji su ciljevi glavnih političkih aktera?

SDA i DF kao glavni zajednički cilj imaju slabljenje pozicije Milorada Dodika. Nude stoga koaliciju SDS-u i partnerima koji su relativni gubitnici u RS. Da bi formirali kakvu-takvu održivu vlast potreban im je i HDZ s kojim je SDA u startu prekršila ranije dogovoreno partnerstvo. SDA je bez hrvatskih “partnera” prvo sjela s DF-om i Savezom za promjene i dogovorila programska načela, a onda “partnere” naknadno pozivaju u već sklopljenu priču. Kako to da su se preko noći SDA, SDS i naivnije krilo SDP-a, danas pod imenom DF, odjednom obratili i žive za “programska načela”, a ne za puki dolazak na vlast? Popis lijepih želja oko kojeg su se složili izgleda dobro, ali upitno je kako misle provesti ta programska načela kad za njihovu primjenu nemaju kapaciteta bez HDZ-a i SNSD-a, pogotovo ako Dodik formira vlast u RS, što je vrlo izgledno?

Bez dovoljno široke koalicije nema stabilne vlasti koja može provesti reforme. Dakle, da im je doista bilo stalo do provođenja programskih načela tražili bi u startu što šire partnerstvo. Hoće li ovom fintom doista uspjeti oslabiti Dodika? Moguće, ako ova neočekivana slamka spasa za SDS i partnere bude utjecala na eventualne transfere u Skupštini RS, pa dovede do toga da SDS-ova koalicija uz neke prebjege postigne skupštinsku većinu i formira Vladu RS. Dodik bi u tom slučaju ostao izoliran na poziciji predsjednika RS. U idealnoj bošnjačkoj političkoj fantaziji, u tom scenariju se vremenom urušava Dodikova stranka i utjecaj i do sljedećih izbora on postaje irelevantan. I što onda dobivaju? Hoće li SDS, stranka koju je osnovao Radovan Karadžić, rasformirati RS? Odreći se dijela ovlasti za račun središnje vlasti? Naravno, u tom smislu neće se za unitaristički koncept postići ništa, kao što se nije dogodilo ništa ni u, već davnoj, prošlosti kad je svrgnut SDS i instaliran Dodik, kao nova snaga u koju su tada polagali nade.

Vjerojatnija je situacija da će Dodik ipak imati većinu i formirati Vladu RS. U tom slučaju ostaju dvije solucije. Jedna je da SDS nastavi ovu igru i ostane jedini srpski partner u budućem Vijeću ministara. Uslijedile bi opstrukcije reformi na razini Skupštine, Vlade i predsjednika RS i u klubovima naroda, a BiH bi ostala u statusu quo, točnije u sadašnjem poluraspadnutom stanju. SDS bi takvom odlukom sebi dugoročno učinio veliku štetu, jer bi kao Izetbegovićeve marionete izgubili politički kapital za sljedeće izbore, a uz izgledne opstrukcije vlast u kojoj bi sudjelovali ne bi imala nikakve pozitivne rezultate.

Druga moguća opcija u slučaju da Dodik formira vlast u RS je da se SDS povuče iz ove igre na razini države. Ova opcija se čini vjerojatnijom, jer nisu politički naivni i nesvjesni posljedica prethodne varijante. Tada bi SNSD sudjelovao i u formiranju državne vlasti.

Ako je deklarirani interes SDA za stabilnom državom i europskim reformskim putem iskren, onda je najbolja varijanta da u vlast uđe i SNSD i SDS, što bi dalo stabilnu državnu vlast. Nema teorijske solucije koja bi u ovom kontekstu vodila prema slabljenju RS, već je izbor samo između održivog i krhkog Vijeća ministara.

Odnos bošnjačke vrhuške prema HDZ-u ponavlja platformaški obrazac. Oni su dogovorili koaliciju s relativnim gubitnicima iz RS, pa velikodušno nude apsolutnim pobjednicima među Hrvatima hrvatska ministarska mjesta. Čovićeva pregovaračka pozicija je, od svih ključnih aktera, trenutno najkomotnija, ali su i očekivanja baze od njega najveća. Najbolje bi bilo da prihvati novu diskurzivnu igru o programskim načelima i produbi je, u smislu da kaže: OK, vjerujemo da su se SDA – DF – Savez za promjene prosvijetlili i da ih od sada vode samo programska načela na putu za EU. Prihvaćamo koaliciju uz dograđivanje predloženih načela još nekim neupitnim europskim vrijednostima. Kanal na hrvatskom jeziku i načela o promjeni izbornog sustava koja bi ubuduće onemogućila preglasavanje malobrojnijeg naroda je minimum kojeg treba tražiti, kao uvjet pristupanju novoj koaliciji, i koji se može argumentirati europskim vrijednostima. Njemačka zajednica u Belgiji, gdje čine manje od 1% stanovništva, ima prava koja traže Hrvati u BiH, u kojoj su formalno konstitutivan narod, od kanala na javnom RTV servisu pa nadalje. Većina Hrvata u BiH ne plaća pretplatu, niti kao glavni medijski izvor ima javni BiH RTV servis.

Umjesto toga, gledaju HTV i brinu brigu oko pljuska u Šibeniku ili festivala u Čakovcu. Kad bi imali svoj kanal kojeg bi sami financirali pretplatom logično bi se više okrenuli prema BiH. Stoga je bilo potpuno iracionalno dosadašnje protivljenje bošnjačke vrhuške javnom kanalu na hrvatskom jeziku, a njegovo formiranje bi moglo biti prvi znak promjene stare paradigme. Budući da se SDA slaže kako nije u redu ono što se Hrvatima radilo u slučaju “Komšić” (sad kad je završilo osam godina tog sramnog fenomena može se postaviti pitanje kakve su koristi Bošnjaci imali od tog nametanja, osim što su frustrirali Hrvate i jačali im separatističke težnje) nema razloga da se ne promijeni izborni zakon i spriječi i teorijski neko buduće nametanje. Postoje različiti modeli, od elektorskog raspoređivanja mandata preko županija, preko stvaranja dvije izborne jedinice u Federaciji, pa sve do neteritorijalnih jedinica u kojima bi se birači unaprijed odlučili za koju izbornu jedinicu žele glasovati. Samo je pitanje dobre volje da se riješi ta anomalija od koje Bošnjaci ionako nisu imali nikakve političke koristi. Hrvati u BiH će u tom smislu svakako tražiti potporu Hrvatske, posebno preko njenih zastupnika u europskom parlamentu. To je minimum ispod kojeg Čović ne bi trebalo da pristane na nešto što se nudi kao koalicija proistekla iz programskih načela s europskim aspiracijama.

Usred ove postizborne atmosfere BiH se otvorila neslućena mogućnost da krene putem pridruživanja EU unatoč neimplementiranju presude “Sejdić i Finci”, što joj je ranije bilo cinično nametnuto kao uvjet za stjecanje statusa zemlje kandidata. Njemačko-britanska inicijativa o olakšanom pristupnom putu došla je kao rezultat vanjskog spleta okolnosti. Želi se spriječiti jači ruski utjecaj u BiH pa sad odjednom eurointegracija može ići brže i lakše i bez uvjeta “Sejdić i Finci”. Na sličan način se ranije ubrzano i uz lakše uvjete primilo Bugarsku i Rumunjsku. Prilika se ukazala i treba je iskoristiti. Ako se dosta želi krenuti prema EU potrebna je stabilna vlada, dakle što šira koalicija koja se neće raspasti na prvim težim reformama. To znači da bi u njoj trebali biti ne samo SNSD i SDS, već i SBB, bilo da izravno sudjeluju u vlasti, bilo da se suglase s programskim načelima koja će vlast pokušati provesti, te da ih, ako i ostanu u oporbi, neće opstruirati. Sve drugo, uključujući i postojeće krnje koalicijske igrice, znači kockanje s prilikom za europski put koja se vjerojatno više neće ukazati.

Nino Raspudić/ nezavisne.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Josip Jović: Novinarske trice i kučine

Objavljeno

na

Objavio

Poznato je kako tiskani mediji u nas i u svijetu proživljavaju svojevrsnu krizu koja se ponajviše ogleda u padu naklada.

Glavni je tome razlog pojava inernetskog novinstva, ali, barem kad je riječ o domaćoj medijskoj sceni, nije samo to u pitanju.

Dnevni, središnji, tzv. ozbiljni politički listovi trivijalizacijom tema i događaja kao da oponašaju baš te portale te time sebi oduzimaju specifični prostor djelovanja.

Evo jedne male antologije urnebesnih naslova: Milijan Brkić napušta politiku zbog Ane Rucner, Ella Dvornik ima novu frizuru, Renata u Splićaninu našla sve što joj treba, gola žena čisti stanove muškaraca, Ava Karabatić se seksala u zatvoru, Nives Celzijus objavila razgolićenu fotografiju, preseksi Milica zapalila Split, Pažanin vikao na Špičeka i otrkio gdje će provesti vikend, Ivana Plehinger otkrila zašto nema migrenu, Melania Trump očajna i nesretna, Suzana Mančić mami seksipilom i u šezdesetoj, Borna Rajić umišlja da je plemkinja, Soraja pokazala previše, Ž. je očajna jer ju je muž prevario s prijateljicom, Severina zapjevala s novim svekrom koji zna svirati harmoniku, a s Igorom šalje poljupce iz Venecije, Ecija Ojdanić nikad bolje nije izgledala, Jelena Rozga istakla prebujni dekolte, a fanovi oduševljeni njezinim šeširom, Danijela Martinović drastično promijenila izgled, Neven Ciganović se podvrgao estetskoj kirurgiji, Monika tulumari dok joj se muž priprema za novi brak,Aca L. brutalno pretukao bivšu ženu, Madonina kći obrijala dlake pod pazuhom, Lana Jurčević u donjem rublju raspametila obožavatelje…

Ovakva trivijalizacija sigurno neće pomoći uspješnosti medija koji žele biti ozbiljni i koji žele imati ozbiljne čitatelje. Neki teoretičari komunikacija drže kako je trivijalizacija u funkciji zaglupljivanja masa i odvlačenja pažnje od stvarnih problema društva, piše Josip Jović / Slobodna Dalmacija

Objektivno, ona je u funkciji promocije posve beznačajnih osoba i njihovih zanimanja. No, uz opći pad elementarne pismenosti, pretjeranu uporabu anglizama i vulgarnosti u izrazima, koje se poput crnih filmova nameću kao moderan stil, kakve pristojni ljudi ne koriste niti u krugu prijatelja kamoli pred tisućama čitatelja, postoji još jedan veliki problem, a zove se kolumnisti.

Umjesto objektivnih komentara i analiza, kakvih srećom još uvijek ima, dominiraju otvorena politička pristranost, vrijeđanje neistomišljenika pa i publike, egocentrična „ja pa ja“ forma, brkanje vlastitih opsesija, uvjerenja, vjerovanja i želja sa stvarnošću.

Na primjer, ne vidi se izvor terorizma ako to narušava ideju multikulturalnosti. Brojnim je komentatorima tako važnije ono što se događa u njihovoj glavi, nego u svijetu oko njih.

Selektivno, od slučaja do slučaja, tretiranje događaja i ljudi, diskreditiranje nepoćudnih, ili otvorena laž dio su svakodnevnice. To je sve možda u interesu nekih moćnih stranaka, skupina i pojedinaca, ali zacijelo nije u interesu medija.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kolumne

Suočavanje s Todorićem

Objavljeno

na

Objavio

Kada je Ivica Todorić prije nešto više od pola godine prihvatio Plenkovićev „Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku“ te svoju tvrtku predao na upravljanje i restrukturiranje Vladinu izvanrednom povjereniku Anti Ramljaku, bilo je jasno da se Agrokoru crno piše.

Samo se nije znalo koliki su dugovi. Todorić je u toj prigodi uznosito priopćio naciji: „Četrdeset godina sebe uložio sam u izgradnju cijele Hrvatske i regije, stoga sam danas ponosan čovjek jer sve što sam izgradio danas sam svojim potpisom predao hrvatskoj državi.“ Kako je odjeknuo taj priopćaj?

Odjeknuo je kao opća uvrjeda.

Danas znamo i približnu dubinu te uvrjede: dvadesetak milijarda kuna!

Policija je u skladu s tim znanjem krenula u potragu za dokazima o mogućim nezakonitostima u Agrokorovu poslovanju. Krenula je silovito. Drugi vele: spektakularno! Dobro, ali moglo je biti i spektakularnije da policija nije svoju akciju najavila samo probranim medijima. Što točno radi policija? Kako: što?! Pa „provodi izvide“! Dakle, „izviđa“. Pola godine nakon predaje? I to – gdje i kako? Istodobno na mnogo mjesta, po dvorima, kućama, stanovima. Pretresa, uhićuje, privodi, ispituje.

Najmršaviji nalaz bio je u Kulmerovim dvorima. U dvorcu ponad Zagreba policija nije našla nikoga i ništa. Ivica Todorić i njegovi sinovi Ante i Ivan odavno nisu u Hrvatskoj. Nagađalo se da su u Nizozemskoj, u Srbiji, u Rusiji. Najobavješteniji od njihovih odvjetnika, Čedo Prodanović, veli da je Ivica već druže vrijeme poslovno u Londonu te da su mu i djeca tamo zaposlena. Todorićevu izvanobiteljsku upravljačku elitu policija je zatekla na logu. Pretresla je kuće i stanove dvanaestero ljudi, ništa nije našla, ali je ljude pouhićivala i privela u istražne urede i podnijela kaznene prijave. Akcija je izazvala silan dojam u javnosti.

S pravom, tvrde znalci. Razvoj događaja, koji je Plenkovićeva Vlada spriječila u zadnji čas, bio je neusporedivo gori od „bujanja ustaštva i fašizma“. Kako to? Jednostavno, tobožnje ustaštvo i tobožnji fašizam ne ugrožavaju nikoga, ni najzadrtije jugane. Te su floskule u stanovitom smislu blagotvorne. One svakodnevno služe gubitnicima hrvatskoga Domovinskog rata za razbijanje frustracije, a nerijetko i za izbijanje kakve-takve kunske utjehe iz državnoga proračuna.

A stečaj Agrokora? To bi bilo nešto nalik na smak svijeta.  Stečaj bi ugrozio opstanak 40-ak tisuća Agrokorovih zaposlenika i njihovih obitelji. Stoga je mudra Plenkovićeva Vlada, da spasi Agrokor, izradila onaj zakon kojim je privremeno suspendirala liberalni fetiš nepovrjedivosti privatnoga vlasništva i uvela prisilnu upravu svoga povjerenika Ante Ramljaka u Todorićevu tvrtku. A kako je Agrokor u proizvodnji, preradi i distribuciji poljoprivrednina alfa i omega u Hrvatskoj i „regiji“, Plenković je tim potezom stekao naslov spasitelja hrvatske poljoprivrede.

Uostalom, da je Agrokorov kašalj za hrvatsko društvo pogibeljniji od tobožnjega ustaštva i fašizma, pokazuju i reakcije vlasti na te pojave. Zbog bujanja „ustaštva i fašizma“ Plenković je osnovao doduše elitnu, ali ipak izvanparlamentarnu (savjetodavnu) ideološku komisiju pod umiljatim imenom „Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima“. Vijeću predsjeda predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akad. Zvonko Kusić. A na drugoj strani HDZ-ovi su i SDP-ovi [narodni] zastupnici u Hrvatskomu [državnom] saboru osnovali parlamentarno „Istražno povjerenstvo za Agrokor“, koje predvodi bivši ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Na prvi je pogled jasno da su ta dva tijela po zakonskoj snazi i ugledu u društvu nesumjerljiva.

Izneseni su argumenti pozitivno šuškavi. Ništa manje nego Plenkovićevo obećanje da spašavanje Agrokora ne će i zahtjev Predsjednice Republike da spašavanje Agrokora ne smije hrvatske državljane stajati ni jednu kunu. Zar smo zaboravili da nas je to spašavanje već stajalo barem 5.000.000 puta više, koliko je Vlada dala istražnim tijelima za osnaženje istrage?

Na što će sve to izaći? U ovom času nitko to ne zna. Ne znamo ni što će istraživati Miljenićevo „Povjerenstvo“ ni hoće li uopće išta istraživati ako uskoro počne sudbeni postupak. Kusićevo je „Vijeće“ malo preširoko fokusirano na „posljedice vladavine nedemokratskih režima“. Hrvatskom su naime od njezina postanka do uspostave Republike Hrvatske vladali nedemokratski režimi. Zato su i tu rezultati neizvjesni. U tomu je mraku jedina vedra stvar hrvatska pravosudna praksa. Iz predmeta Ive Sanadera i Tomislava Horvatinčića može se gotovo sa sigurnošću zaključiti:  ima nade za Ivicu Todorića.

Benjamin Tolić/Hrsvijet

facebook komentari

Nastavi čitati