Starešina: Samo u koaliciji s HDZ-om MOST ne bi bio tek puka dekoracija

2

Tko je bliže dogovoru s Mostom – HDZ ili SDP? Tko će biti novi premijer? Hoćemo li imati manjinsku Vladu?

[ad id=”93788″]

Analizirali su  u Otvorenom Milan Ivkošić, Višnja Starešina, Jasmina Popović i Tomislav Klauški

U današnjem Otvorenom HRT-a na temu koalicijskog potencijala Mosta sudjelovali su Milan Ivkošić iz Večernjeg lista, Jasmina Popović s HRT-a, Višnja Starešina iz Slobodne Dalmacije i Tomislav Klauški iz 24sata.

“Ja mislim da je HDZ-u i SDP-u potreban neki psihijatar. Radije bih da psihijatar donese u vladu ohrabrenje, jer će nam ta hrabrost biti potrebna u odnosu prema bankarskoj uzurpaciji hrvatskog gospodarstva, u odnosu prema Uniji. To bi trebala biti orbanovska hrabrost. Ne bih htio da me se poistovjeti s euforijom glede Mosta. Ako Hrvatskoj sad treba nešto, onda je to osjećaj za stvarnost. Kada kažemo da je Most pobjednik izbora, onda nemamo osjećaj za stvarnost. To je drskost i za mene uvredljivo”, rekao je Ivkošić.

Popović je rekla da u Mostu vlada strah da ne razočaraju nikoga.

“Oni se moraju zatvoriti i donijeti odluke. Teško im je to zato što su heterogeni. Iz Mosta se moraju izdvojiti oni koji su za HDZ ili oni koji su za SDP. Premijer bi trebao biti ekonomski analitičar blizak objema opcijama. Premijer bi trebao biti Petrov, ministar unutarnjih poslova Karamarko, a vanjskih poslova Milanović. Crkva je i prije izbora dala do znanja što želi, a sastanak s Bozanićem trebao bi utjecati na Božu Petrova koji je praktični vjernik. Oni žele Vladu bez Karamarka i Milanovića. Oni su pokušali nove ljude. Spominje se Plenković”, kaže Popović.

Starešina se nadovezala kazavši da je za očekivati bilo da će ih SDP htjeti razbiti.

“Iznenadilo me podcjenjivanje medija koji su ih i doveli na tu popularnost. Moramo im dati nekoliko dana da se upoznaju. Ovo društvo je nereformirano, mi moramo izabrati zapad ili ‘region’. U ovoj situaciji vrlo je važno tko može učiniti promjene. Mislim da je Most taj jezičac koji u koaliciji Most-HDZ koji može donijeti promjenu. Jedini program s provedbenim varijantama je program koji je za HDZ napravio IFO institut. Možemo ostati na ovoj razini ili provesti reforme. U Mostu su zainteresirani za Ministarstvo uprave i financija, ali to je razgovor na kraj. Most će dobiti više nego li je parlamentarnih zastupnika dobio, no većina će dati premijera. Ključ prijma Karamarka kod Bozanića je to što je HDZ relativni pobjednik izbora. Ako se Most razbije, trgovačke će opcije koalirati sa SDP-om. To će kompromitirati Most. Promjene ne donosi samo premijer nego i program. U slučaju koalicije sa SDP-om Most će biti tek dekoracije. Ako bude velika koalicija to je status quo. Samo je značajan samo u koaliciji s HDZ-om”, objasnila je Starešina.

Svoje mišljenje dao je i Tomislav Klauški.

“Ako je Milanovićeva kampanja bila protiv rezova, kako će pregovarati s Mostom? Bit će to zanimljivi pregovori. Istaknut ćemo to kao kuriozitet. No, koalicija s Mostom je ispunjenje obećanja da HDZ ne dođe na vlast. Sve je to demokracija, pad kreditnog rejtinga nije ništa strašno. Ako HDZ i SDP ne žele s Mostom, mogu ići zajedno. Oni nisu jedna glava i jedna stranka. Njihovo je pravo u ime vlastitih birača ucjenjivati HDZ i SDP. Ako nije nikako moguće, treba ići na nove izbore, tko će za to platiti cijenu, vidjet ćemo”, kaže Klauški.

facebook komentari

  • Lilith

    Zahvaljujem gospođi Starešini na izvrsnom komentaru, potpuno zdravorazumsko riješenje! Bravo

  • kršni

    U potpunosti je u pravu!