Tihomir Dujmović: Mesić će slijediti sudbinu Josipovića

5

Bivši predsjednik Stjepan Mesić najavio je svoj politički povratak. “Ja ću u svakom slučaju sada ući u politiku. Budući da postoje snage koje mene žele ponovno u politici, imat će me”, rekao je.

[ad id=”93788″]

Podsjetimo, Mesić je rekao da se zadnjih šest godina čuvao od aktualne politike, ali da ga tjeraju u aktualnu politiku. Naglasio je da to neće biti angažiranje za mjesto gradonačelnika Zagreba, nego “pravo angažiranje”.

Bivši predsjednik naveo je i kako je svaki mjesec davao državnim vlastima izvještaj o utrošku financijskih sredstava, prema čemu je država, kako tvrdi, apsolutno bila informirana o njegovim aktivnostima.

Za direktno.hr prokomentirao je novinar i publicist Tihomir Dujmović.

“Stjepan Mesić u svojoj se političkoj karijeri toliko puta iskompromitirao da uopće nije jasno, tko misli od nekog vremešnog gospodina u 81. godini života da može očekivati bilo koju političku korist”, rekao je Dujmović i nastavio:

“Stavovi Mesića ne korespondiraju s današnjom stvarnošću, njegov povratak može biti samo destruktivan. Ta ambicija u kojoj misli da može ravnati ili biti jezičak na vagi govori da Mesić ne razumije novo vrijeme”, naglasio je Dujmović.

Objasnio je to novo vrijeme.

“Novo vrijeme nije vrijeme ustaštva, niti hrvatskog šovinizima. Novo vrijeme, koje dolazi, je vrijeme povijesne, odnosno političke, istine. U kojoj se, primjerice, ljudima koji su 45 godina šutjeli o laži da je u Jasenovcu ubijeno 700.000 ljudi više ništa neće i ne može vjerovati”, kazao je publicist.

Naveo je tri teze.

“Tuđmanova rečenica iz 1990. da je NDH bila ”izraz povijesnih težnji hrvatskog naroda” identična je Stepinčevoj tezi da je ‘prepoznao bilo hrvatskog naroda i da bi bilo ništavilo da nije bilo hrvatskog naroda’, identična je težnji Zrinka Nikolića ‘da 10. travnju, ne 11. travnju!’ Sve tri teze govore zapravo sljedeće: 1941. godinu trebalo je stvarati Hrvatsku državu, a ne Jugoslaviju. Ne Hrvatsku državu s rasnim zakonima, ne hrvatsku državu s Jasenovcem, ali da Hrvatsku državu”, rekao je i naglasio: “I dok oko toga ne bude postignut konsenzus oko toga, mi ćemo imati građanski verbalni rat”.

Dujmović je rekao da ta teza ne negira zločinački karakter tog režima.

“Ta teza ne negira fatalne greške Pavelića i te vlasti, ali ta teza hoće reći da onaj dio naroda koji je tada htio hrvatsku državu ne može biti karakterizan listom kao zločinački”, rekao je.

To je ono što Stjepan Mesić ne razumije, dodaje.

“Zato permanentno vrti istu partizansku priču o antifašizmu, priču koja je čista floskula kako je to komentirao ministar kulture Hasanbegović. Cijela ta polemika u koju se Stjepan Mesić želi uključiti ima dalekosežne posljedice jer ako je Hrvatska utemeljena na jugoslavenskom antifašizmu onda i njena budućnost mora biti regionalna, jugoslavenska, balkanska. Ako je nulta točka hrvatske države Domovinski rat  i 1991. godina, kao što jest, kao što ispravno tvrdi ministar kulture, onda će se hrvatska budućnost temeljiti na nekim drugim uzusima”, rekao je i dodao:

“Na Gotovini, Tuđmanu i hrvatskim generalima iz Domovinskog rata, a ne Titovim generalima iz 1945. koji su stvorili Jugoslaviju, a ne Hrvatsku. To je jedna velika povijesna i sudbinska polemika koja čeka hrvatski narod. I dok se ta polemika ne završi mi ne možemo naprijed”, rekao je Dujmović.

Otkrio je hoće li Mesić slijediti sudbinu Josipovića.

“Apsolutno, Mesić će slijediti sudbinu Josipovića. Rekao bih – još gore, jer Josipović ima ambicija biti drugi Milanović, neka rezervna varijanta ljevice. Mesić je hrvatska politička gerijatrija”, zaključio je Dujmović za direktno.hr

facebook komentari

 • EMINƎM

  zar mesićveć nije dao sve zlo od sebe, dobar potez od njega bit će mirogojski ukop

  • vdanan

   Mirogoj je mjesto za ukop posmrtnih ljudskih ostataka. Što će Mesić tamo?

   • EMINƎM

    dočepao se nekog židovskog ukopnog mjesta u prvom redu, samo da uskoči u njega 😉

 • vdanan

  Da, valja završiti 2. svj. rat na temelju istine. NDH je bila hrvatska država, u to doba izkaz težnje hrvatskog naroda za vlastitom slobodom i nezavisnošću, i TA činjenica JE logička poveznica s Domovinskim ratom, kao i činjenica da su Hrvati 1991. imali identične neprijatelje kao i 1941. godine. Da su nam 1991. godine neprijatelji bili neki drugi stvorovi, recimo Kinezi ili Turci, onda bi imala smisao trvdnja da nastanak RH nema gotovo nikakve veze s NDH, osim težnje hrvatskog naroda za slobodom i nezavisnošću. NDH nije imala nimalo povoljne povijestne okolnosti, a RH je imala barem jednu povoljnu okolnost, a ta je bila propast (barem tobožnja) komunizma diljem Iztočne Europe i propast SSSR-a kao mega-komunističke tvorevine. Hrvatski narod nije želio komunizam, nego mu je bio silom nametnut. Hrvatski narod prije toga nije želio ni nacizam, ni fašizam, ni rasne zakone, ali mu je to silom bilo nametnuto. Težnja hrvatskoga naroda NIKADA nije imala inherentni nedostatak u smislu želje da nekog drugog u toj svojoj državi uništi, ali je ta težnja gotovo uvijek imala vanjske neprijatelje koji su željeli uništiti hrvatski narod. Takvih neprijatelja imamo i danas, izvana i iznutra. Te neprijatelje moramo poraziti neumornim iznošenjem istine. To je naša zadaća. Hrvatski vojnici iz 1991., koji su dali život za Domovinu, izvršili su svoju zadaću. Mi moramo svoju zadaću izvršiti, da bi oni mogli imati dostojno sjećanje na svoje živote.

 • macek