Štefan Fuele: ‘Sramota je da dolazi do ovakvog neuspjeha!’

  2

  Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele ocijenio je u Sarajevu “sramotnim” to što političari u Bosni i Hercegovini nisu u stanju postići dogovor o provedbi presude “Sejdić-Finci” najavivši svoje odustajanje od višemjesečnog posredovanja u pregovorima o tom pitanju kao i novi paket mjera što ih Europska unija nudi kao pomoć u provedbi drugih reformi dok se čeka na rješavanje ovog pitanja.

  [quote]”Sramota je da dolazi do ovakvog neuspjeha”, kazao je Fuele koji je u ponedjeljak u Sarajevu više od osam sati bez uspjeha posredovao u pregovorima čelnika sedam najutjecajnijih parlamentarnih stranaka u BiH o načinu provedbe presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci”.[/quote]

  “Ja sam zaključio svoj angažman na ovom pitanju”, kazao je Fuele istaknuvši kako je sada na institucijama BiH da preuzmu odgovornost.

  Nakon susreta s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom te predsjednicima vlada Federacije BiH Nerminom Nikšićem i Republike Srpske Željkom Cvijanović Fuele je neuspjeh sastanka održanog dan ranije okvalificirao kao “iznimno razočaravajući”.

  “Provedba presude (Sejdić-Finci) nije umjetno pitanje, nego je to međunarodna obveza BiH”, kazao je Fuele dodajući kako je to ujedno ključ napretka BiH ka EU. Podsjetio je kako o tome ovisi podnošenje molbe BiH za priznavanje statusa kandidata za članstvo u EU. Riječ je o provedbi presude Europskog suda kojom se treba osigurati ravnopravnost nacionalnih manjina u izbornom procesu, no način primjene dugo je vremena već predmet sporenja među političarima u BiH.

  “Mitom” je nazvao tvrdnje kako je ovo “virtualno pitanje” ustvrdivši kako provedba presude zapravo bitno utječe na život građana BiH, a ujedno je “most između Daytona i Bruxellesa”.

  “Sinoć su neki učinili sve što su mogli, a neki su govorili, no nisu učinili nikakav iskreni napor”, kazao je Fuele no nije izravno imenovao one koji nisu željeli dogovor. Dodao je kako su tijekom pregovora “neki pokušavali uključiti i druge teme” koje se ne tiču same presude.

  “Ovo nije bio moj, nego neuspjeh političara BiH”, ustvrdio je Fuele podsjećajući na cijeli niz “besanih noći” tijekom kojih se pregovaralo, a u tome su sudjelovali i predstavnici drugih institucija poput Vijeća Europe, ali i američke administracije.

  Fuele je suglasan da u BiH postoje i važnija pitanja od presude “Sejdić-Finci” no rješavanje tog pitanja ostaje preduvjet za primjenu drugih mehanizama koje EU ima a pomogli bi rješavanju i tih ostalih problema.

  Za razliku od ocjene razgovora s političarima u BiH, Fuele je “vrlo konstruktivnim” ocijenio one vođene s predstavnicima civilnog društva u BiH i sudionicima plenuma građana u Sarajevu i Tuzli. “Jasno je da politički sustav u BiH mora postati odgovorniji prema građanima”, kazao je Fuele.

  Političare u BiH pozvao je da zahtjeve građana ne ignoriraju i da ih slušaju, kao i da se izbjegne svako nasilje koje bi prouzročilo daljnje pogoršavanje stanje.

  Po Fueleovim riječima, sada su na dnevnom redu “tri nove inicijative” kroz koje će se EU nastaviti angažirati u BiH. Prva je jačanje “gospodarskog upravljanja” zemljom i to je inicijativa koja će formalno biti pokrenuta idućeg tjedna.

  [quote]”Pomoći ćemo BiH da pripremi državni program za gospodarske reforme”, kazao je Fuele dodajući kako to znači nastojanje da se potakne rast na planu transporta, telekomunikacija i energetike kako bi se ojačala konkurentnost BiH te rast njezina gospodarstva i zapošljavanje. Sve to bi opet trebalo biti povezao s provedbom IPA programa.[/quote]

  “Drugo je uspostava zajedničke radne skupine BiH i EU koja bi trebala ubrzati provedbu projekata što ih financira Unija”, kazao je Fuele podsjetivši kako je riječ o programima vrijednim gotovo 400 milijuna eura. Od toga bi trebale uslijedile izravne koristi, posebice za malo i srednje poduzetništvo ali i jačanje pravosudnog sustava, drži Fuele.

  “Treće, ponudili smo proširiti dijalog o pravosuđu na neke od elemenata poglavlja 23 zajedničke stečevine EU, a posebice na borbu protiv korupcije. EU kani u to uključiti strukture civilnog društva. Prvi sastanak na tom planu trebao bi uslijediti početkom ožujka”, poručio je Fuele.

  facebook komentari

  • peppermintt

   U BiH na realizaciju čekaju 82 presude Ustavnog suda .
   “Dogovor ” je postao žestok šupljak s svih strana i razina.
   To je sve toliko umočeno u zajednički kriminal i što bi onda dogovorom mijenjali stanje ?

   Ponovit ću, Hrvati nemaju što više mi smo konstruktivan element u BiH, a vi gospodo zavrnite malo ruke muslimanima i Srbima i vidit ćeš onda pomaka.

  • peppermintt

   U BiH na realizaciju čekaju 82 presude Ustavnog suda .
   “Dogovor ” je postao žestok šupljak s svih strana i razina.
   To je sve toliko umočeno u zajednički kriminal i što bi onda dogovorom mijenjali stanje ?

   Ponovit ću, Hrvati nemaju što više mi smo konstruktivan element u BiH, a vi gospodo zavrnite malo ruke muslimanima i Srbima i vidit ćeš onda pomaka.