Davor Ivo Stier će u ponedjeljak objaviti ostaje li ministar ili odlazi

28

Jedina kadrovska enigma nove Vlade HDZ-a i HNS-a ostao je Davor Ivo Stier, HDZ-ov ministar vanjskih poslova i potpredsjednik Vlade. Ostaje li Stier ministar u Plenkovićevoj Vladi, u koju je premijer uveo partnere iz HNS-a ili će možda podnijeti ostavku, bit će poznato u ponedjeljak kada će se Stier oglasiti o medijskim spekulacijama da je kuvertirao pa povukao ostavku na sve funkcije u Vladi i HDZ-u.

Stier je jučer na izravan upit Večernjeg lista je li zaista podnio pa odustao od ostavke odgovorio da se strpimo do ponedjeljka kada će službeno dati izjavu. Jedino je upozorio na nelogičnost koja se spominje u medijskim napisima, a to je da je u četvrtak bio na sastanku kod premijera Plenkovića u Zagrebu (i tada povukao navodnu ostavku, nap. a.), a on se iz New Yorka vratio tek idući dan, dakle u petak, pa na tom sastanku i nije mogao biti.

Zagovarao nove izbore

Budući da Stier konačnu istinu odgađa do ponedjeljka, otvara se prostor nagađanju da je možda i spreman otići iz Vlade ili u opsežnijem obraćanju želi objasniti svoj uvjete ostanka u Vladi. Stier je, naime, bio veliki zagovornik Vlade s Mostom nakon zadnjih parlamentarnih izbora u rujnu prošle godine, ujedno veliki protivnik savezništva s HNS-om.

Stier je Most vidio kao dugoročnog strateškog partnera HDZ-u, a s obzirom na njegovo izrazito demokršćansko i konzervativno usmjerenje, ne čudi da HNS nije vidio kao HDZ-ova partnera.

Osim toga, Stier je vrlo neočekivano, samo koji dan pred drugi krug lokalnih izbora, sa službenog puta u Bruxellesu poručio da je on nakon raskida političkog braka Mosta i HDZ-a zagovarao da se odmah ide na nove izbore. Smatrao je, rekao je tada, da bi to bilo najpoštenije rješenje te da je on gradio koaliciju Mosta i HDZ-a i da mu je žao što nije uspjela.

Cijeli protekli tjedan iščekivala se Stierova reakcija na sastavljanje nove Vlade HDZ-a i HNS-a, no budući da je on od ponedjeljka do petka bio službeno u New Yorku (Vijeće sigurnosti UN-a) nije bilo njegovih reakcija, a propustio je i dvije sjednice Predsjedništva HDZ-a na kojima se odlučivalo o savezništvu s HNS-om.

Nema ga u prvim redovima

Dakle, Stier formalno nije sudjelovao u stranačkim odlukama, a što je još zanimljivije – iako je politički tajnik HDZ-a, uopće nije sudjelovao u operacijama sljubljivanja HDZ-a i HNS-a, kao ni cijeloj operaciji preslaganja nove većine i prije saborske stanke uoči lokalnih izbora. U Vladi su danas demantirali da je Stier uopće kuvertirao ostavku pa je samim time nije mogao ni povući.

Stier i Plenković zajedno su se prije godinu dana vratili iz Bruxellesa i krenuli u osvajanje HDZ-a. Stier je Plenkoviću bio glasnogovornik kampanje za šefa HDZ-a, nagrađen je pozicijom ministra i potpredsjednika Vlade, ali posve je očito da su odnosi između njega i Plenkovića u zadnje vrijeme zahladnjeli. Stiera se nije moglo vidjeti ni u kampanji za lokalne izbore, niti je više u prvim redovima iza Plenkovića.

facebook komentari

 • Omnes Omnibus

  Stiera ceka sudbina svih korisnih budala: Noga u straznjicu kad vise nema upotrebljive vrijednosti. Osim ako nesto na brzinu ne nauci od Jandrokovica.

 • Agromentum

  Ako toliko voli most, onda im se treba i pridružiti.

  • Dusko Besenic

   Mislim da se ne radi o tome,već jednostavno o poštenom držanju svoje riječi t.j. Stier jednostavno nema “talente” jednog političkog vjetrokaza i sigurno mu je prva opcija EHG.

   • Agromentum

    Ne smijemo zaboraviti da je Stier dio bruselske klape koja je rušila Karamarka.

    • Dusko Besenic

     Prijatelju,hajde da prestanemo raditi “Hrvatskog mučenika” od Karamarka!? Kada već gledaš “svaku dlaku” Stieru,onda na isti način gledaj i na Karamarka,pa nakon što “odvagneš” reci mi na čiju stranu pretežu grijesi??

     • Agromentum

      Teško je to stavljati na vagu. Uglavnom, svi koji dođu ili dobiju neku novu funkciju, misle o sebi da su najbolji. Postoji jedna sasvim jednostavna metoda da se procijeni sposobnost hrvatskih političara. A ona se zove “BiH”. Svi su na njoj do sad polomili zube.

     • Maks

      Uopce nije tesko staviti na vagu , protivnici Karamarka udruzili se sa udbom. Meni je drago da je Plenkovic pregazio i te ljigavce , Bruninu udrugu nije – ostavio im sansu desno od sebe kakvu do sad niko nije imao.

     • Marko Jurić

      Zagazio bi on i njih dvoje da može, ne tolerira taj nikoga..

     • Maks

      Zasad Gazi HNS i SDP , pustimo ga jos malo.

     • Dusko Besenic

      Odlično…lako je nekoga popljuvati ili ga uzdizati u nebesa,to može svaki šupljoglavac,a dobro si odgovorio kako je teško stavljati na vagu! Naročito ako čovijek ima jasne kriterije i objektivnost,a toga malo tko ima,ali zato svako je u stanju ocjenjivati po osjećajima i sklonostima. Prilikom ocjenjivanja cjelokupnog djelovanja određene osobe mora se uzeti u obzir svaki detalj…baš SVAKI detalj,inače takve ocjene spadaju u “paušalne” ocjene! TO SAM ŽELIO REĆI,a vidim po reakcijama (osim tvoje!) da su paušalne.LP

     • Marko Jurić

      Na Stierovu, prvo je bio podrepak Jadranke Kosor skupa sa Božinovićem i Plenkovićem, pa je rušio Karamarka sa Josipovićem i ovom dvojicom obilno se koristeći jugomedijima trabunjajući o paradigmi i unutar stranačkoj demokraciji a o svom prijatelju nije niti pisnio koji ne poštuje ni male ogranke a odluke donosi sam za razliku od prethodnika, od Hrvatske je samo se okoristio promičuči konzervativizam ali nikad nacionalnu suverenost, zbrisao za vrijeme domovinskog rata, javno se pokajao i pozvao na antifašizam, nije prstom mrdnio za promjene u MVP-u a niti za veleposlanike. Od sebe svaki put napravi žrtvu. Sve ljude koje su Plenković i Božinović poslali na odstrel Stier je isto. Bili smo mi katolici i prije njega. Pohvalno za svjetonazor ali ne za odabir suradnika i nacionalnu politiku.

     • Dusko Besenic

      Volim čitati tvoje komentare,pa i ovaj.Lijepo si naveo grijehe jedne strane, pa bi bilo u redu da tako sustavno navedeš i grijehe druge strane….onda bi to imalo “punu težinu”,šta ne?

     • Marko Jurić

      :}, Slažem se u potpunosti, mogao bih navesti i Karamarkove grijehe a još više pogreške, možda bi ih bilo i više nego Stierovih, ali sam subjektivan a i ne želim kad je u pitanju Karamarko, smatram da ima više zasluga nego grijeha dok se ne mogu sjetiti niti jedne Stierove zasluge . Ali, kao što sam rekao možda sam ja subjektivan.

     • Julija

      ..nije Karamarko mučenik, ali za njegovo vrijeme smo imali: Hasanbegovića za ministra kulture; udbaša šeksa, božinovića i gregurića nisi nigdje vidio; ljigavca prgometa nije bilo a sada je bio kandidat HDZ-a za gradonačelnika glavnog grada…sve su to činjenice i još mnogo toga… Karamarko je dao prostora hrtvatskoj desnici, a plenki ju je maknuo i istjerao…Karamarko nije htio u “tripartitnu” vladu, a plenki je HDZ povezao sa strankom-izdajnikla hrvatske…još??

     • Marko Jurić

      Svojim djelovanjem postigao gotovo koncenzus na političkoj sceni oko Franje Tuđmana, njegove uloge u stvaranju Hrvatske i Domovinskog rata. Otvorio pitanje lustracije, prvo sa Perkovićem i Mustaćem za čije suđenje ima ogromnu ulogu pa onda i u Hrvatskoj, a onaj tko je dobro pratio zna i da je jedini pokrenio otkrivanje jama po Macelju i ostalim stratištima.

     • Julija

      ..satrli su ga onako sadistički..uz pomoć mosta…..

     • Dusko Besenic

      Do zadnjeg trenutka sam podržavao Karamarka,ali nakon svega (iako je imao dobre namjere,ali i put u pakao je popločan dobrim namjerama!) ne plačem za njime.Bilo bi idealno da je Karamarko sa svojim domoljubljem imao sposobnosti i vještine kao udboPlenković! To je ono što nam nasušno treba! Možda ćemo to dobiti sa EHG ?!!

     • Julija

      ..plenković sve svoje sposobnosti i vještine kao i prije sanader koristi za loše stvari: vara birače, laže birače, krade nam našu državotvornu stranku i izručuje ju lijevim biračim, uvodi ljevičare u vlast a vlast je dobio sa desničarskim glasovima-to je jako podmukla rabota i nije za hvaliti njegove sposobnosti….a Karamarko onako nevješt pričanju bi svojim djelima napravio bolje stvari – i ta djela ne bi bila manja jer ih on ne bi znao upakirati u lijepi verbalni omot….

     • Maks

      Pretezu na stranu Stiera i gomile desnih ljigavaca koji su ga rusili skupa s Manolicem, Mesicem Seksom i bratijom.

   • Maks

    Stier ti je organizirao hrvatske EU parlamentarce protiv Karamarka i nagovorio Plenkovica da se kandidira i ide s mostom – jedini dokaz za “brisel Plenki” . Ako je to nekom pošteno neka ga vodi sebi doma.

    • Marko Jurić

     Nećemo mu baš sve natovariti, nije trebalo Plenkovića nagovarati, on je odavno imao plan, još je bio ljut radi rušenja vlade jer mu je malo bilo prerano. Ali da je od prvog dana sudjelovao u rušenju i međunarodnom blaćenju, je.

     • Maks

      Ajde Marko sad ti znas sve nepoznato :-))) Ja sam sklopio nesto sto je objavljeno tu i tamo. Mogao sam dodati kako mu je Pop Tolj pomogao izdavati knjigu o “demokraciji kako bi oslabio Karamarka , Pop Tolj dovodi istovremeno Josipoviceva “savetnika Opus Batulicu na Vecernji list, Zeljka Markic potpomaze svojim portalom koji smo uzdignuli mi svi zajedno. Mogao sam dodati i da je STIER BIO IDEOLOSKI SAVJETNIK JADRANKE KOSOR KAD JE DAROVALA PUPOVCU “SPMENIK U SRBU – sve lako provjerljivo, Stier je veca ljiga od Jandrokovica koji poslusno provosi plan stranke, napisao sam “glasnije da ljudi vide i provjere, pisao sam svud gdje je napao Karamarka.

     • Marko Jurić

      Vidim je da i ti znaš dosta kad hoćeš…;}

     • Maks

      Ti me znas i s drugih portala, ja pomazem nasima Stiera i Plenkovica napadao sam dosta puta , Plenkija manje Stier je jedan od kolovodja. Eto napadam Most od samog pocetka radi udbaskog aparata koji su stitili, SDP, Vesnu Pusic i njegu grupicu napadam cijeli zivot , svi su u komi , propala igra Zeljke Markic, ja vidim i te stvari koje me raduju. HDZ je promjenio poziciju, na to se moramo naviknuti, oslobadjanje desnog prostora je dobitak koji treba iskoristiti. HDZ nece oslabiti , dobit ce glasove umjerene ljevice Plenki ostaje dok ne izgubi prve nacionalne izbore , tu Zeljka Markic, Dujmovic i neke koje je okupila ne mogu nista, gotovo je! Ovo sa Stierom je opasno, Zeljka ga treba za preuzimanje Brunine stranke.

     • Marko Jurić

      Bumo vidili…

     • Vladimir Dananić

      Bistrički bokci bi rekli:„je, ak’ bumo videli onda ne bumo niš’ dobili“.

 • Stjepan Damjanovic

  A sto mislite o stranci u kojoj bi bili : Esih, Hasanbegovic, Glasnovic, Dr. Dodig, Stier…

  • Maks

   Stier bi zgrabio stranku uz pomoc Zeljke Markic, ostavi ga lijepo izvana. Vidio sam da Kresimir Kartelo prosao na Bruninoj izbornoj, jako pametna i sposobna mlada “glavica na, medijskoj sceni, Dujmovic mu nije do koljena, pravo pojacanje