Stier: Natpis na spomeniku u Jasenovcu je s grba udruge koju je registrirala Račanova Vlada

13

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier u ponedjeljak je, u povodu komentara da vlast ne reagira na postavljanje spomenika s natpisom iz NDH “Za dom spremni“ u gradu Jasenovcu, poručio da je natpis na spomeniku dio grba udruge koja je registrirana za vrijeme vlade Ivice Račana
Statut Udruge bojovnika HOS-a i kasnije statut Udruge dragovoljaca HOS-a, i jedno i drugo, odobreno je za vrijeme vlade Ivice Račana – navodi Davor Ivo Stier.

Upitan hoće li Vlada reagirati zbog postavljanja spomenika u Jasenovcu, Stier je odgovorio da će Vlada tom pitanju pristupiti sustavno i institucionalno.

Ova će Vlada tom pitanju pristupiti sustavno i institucionalno, a na tragu programa HDZ-a, koji osuđuje sve totalitarizme – i fašizam i nacizam i komunizam. I smatramo da se upravo na taj, institucionalni način, mora riješiti ovo pitanje i prestati  s njim manipulirati u dnevnopolitičke svrhe – rekao je Stier Hini.

Na upit za komentar objave na facebooku saborskog zastupnika Arsena Bauka, Stier podsjeća da je Bauk bio i ministar uprave nadležan za to pitanje, no da nije ništa poduzimao po pitanju napisa.

Podsjećam da je gospodin Bauk bio dužnosnik vlade u vrijeme kada je Udruga registrirana s ovakvim grbom, a kasnije i ministar uprave koji je bio i nadležan za ovo pitanje, ali nije po tome ništa poduzeo – rekao je Stier.

Bauk je napisao kako premijer Andrej Plenković treba održati telefonsku sjednicu Vlade i donijeti odluku “o uklanjanju spomeničkog obilježja s ustaškim pozdravom u Jasenovcu, mjestu logora smrti koji je nastao kao rezultat politike rasne i nacionalne isključivosti u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj koju je 10. travnja 1941. godine, pod okriljem i neposrednim utjecajem nacističke Njemačke, proglasila Ustaška domovinska organizacija“.

facebook komentari

 • Amigo

  Plenky makni spomenik i odmah podnesi ostavku da ti vladu ne bi rušila vlastita stranka.

  • Maks

   Ako ga neko makne to ce biti Orepic i Sprlje , Planky ih treba u koaliciji pa ce ih vjerovatno braniti.

 • goranka

  Odlično! Znači, sutra, institucionalno počinje lustracija zabranom isticanja svih totalitarnih bauka. Prekosutra se ukida sdp. U četvrtak se lustrira jbt u Kazališni trg. U petak – institucionalni metak u DORH-u i na Prisavlju. Nema odmora, dok traje obnova, pa vikendom Odred za čistoću čisti FF, za zagrijavanje. Eto – naučila sam što je hodogram.

  • miro

   Bauk je jedna ružna baja leteća -opnokrilac koja može ugristi i čovjeka.Za onog tko ne zna što je bauk neka sada zna.

  • Agromentum

   Subotom bi se moglo orgnizirati rušenje spomenika “narodnim herojima”.

   • goranka

    Ma, ovo je samo za ostatak ovog tjedna. Časkom bi mi napravili raspored.

    • Agromentum

     Sve im neke teorije, a nikako da prijeđu u praksu. Oni moraju reći kad će nešto institucijalno rješiti. Svi znaju da se nešto treba i mora učiniti ali na njima je da to provedu i u djelo. Moraju jednostvno i razumljivo reći hoće li ili neće. (a mi znamo da neće…)

     • goranka

      Ne samo da ne će što moraju, nego hoće što ne smiju – Bujanec je danas izdaleka najavio moguću kriminalizaciju pozdrava Za dom spremni!
      Nažalost, ne bi me čudilo.

  • Ivanita

   🙂

   Jedino što će se dogoditi je zabrana pozdrava ‘za dom spremni’.

  • lopov

   aha mos milisiti..samo se bojim ja neceg drugog poznavajuci mentalit snagu i hrabrosti preobracnika i slijedbenika htvatsih partizana-hdz .samo možes dobiti zabranu desne politicke opcije!!Dnas hos,sutra grb,prekosutra Crkva ,domovinski rat i eto nas..sve je spremno za novi poredak

 • Agromentum

  Nije važno što je nešto odobreno za vrijeme Račana nego je puno važnije koji odnos po tim pitanjima imaju današnji vodeći političari. Ne smije im Račan služiti kao neko opravdanje ili alibi.

 • Malleus_Haereticorum

  „Ova će Vlada tom pitanju pristupiti sustavno i institucionalno, a na tragu programa HDZ-a, koji osuđuje sve totalitarizme – i fašizam i nacizam i komunizam“

  Ako DOISTA tako misliš, onda ćeš iz svojih institucija morati iztjerati notorne fašiste, Pupovca i Stanimirovića. Ako pak misliš da velikosrbska agresija na hrvatski narod nije bila fašistička agresija, onda nisi ništa drugo nego pristaša velikosrbske agresije.

  Osim toga, zašto si nabrojao samo tri totalitarna sustava? Misliš da ih nema više? Ima, ima. U izgradnji jednoga od njih upravo i ti sudjeluješ. Da te podsjetim–totalitaran je svaki sustav koji građanima, tj. PODANICIMA, propisuje SVAKI detalj života i ponašanja. Totalitaran je svaki sustav koji s pomoću izmišljenih stvari, kao što su „prava“ nekakvih perverznih manjina, terorizira većinu. Terorizira normalne ljude, koji znaju što je u ljudskoj naravi prirodno, a što je neprirodno, koji žele pošteno raditi i pošteno živjeti od svoga rada, koji znaju da je obitelj osnovna jedinica družtvenog života, u kojoj nastaje novi život putem naravnog odnosa između muža i žene, koji znaju da ljudi moraju imati slobodu neprihvaćanja protunaravnih stvari, itd. itd. A sve to ti niječeš svojim sudjelovanjem u protučovječanskoj totalitarnoj ideologiji.

  Na kraju, znamo zašto je toj tvojoj ideologiji mrzak pojam doma, domovine, zavičaja, hrvatskoga naroda, katoličke vjere. Znamo da joj je naročito mrzak poziv i pozdrav „Za dom spremni“, zato što taj pozdrav epitomizira svu hrvatsku tradiciju i želju hrvatskoga naroda za slobodom. Naravno da ćeš ti upravo tu želju napasti pod krinkom borbe protiv svih totalitarizama, da bi se dopao četnicima i četničkim zaštitnicima u tvojoj nikada totalitarnijoj EU.

 • lopov

  Steir i to je sve sta ti o tome možes reci?pa sta ocekivati drugo od tebe i takvih brisel pisarcica,koji e bave politikom a veze o vezi nemaju..taj tvoj poso bi svatko mogo raditi