Stier osudio miloševićevski govor Vučićevog izaslanika Vladimira Božovića

8

U svom govoru na domjenku SNV-a u Novinarskom domu, Vladimir Božović, izaslanik predsjednika Vlade Republike Srbije, koristio je iste teze kao i Slobodan Milošević, posebice kad je govorio o navodnoj ugroženosti Srba u Hrvatskoj i namjeri Srbije da ih „brani svim raspoloživim sredstvima“, priopćeno je iz MVEP-a.

“Takav je diskurs vrijedan svake osude, što je ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier učinio i osobno prenio g. Božoviću na prijemu u Novinarskom domu.
Kao što je u svom obraćanju danas na prijemu SNV-a naglasio predsjednik Vlade Andrej Plenković, Hrvatska je nakon pravednog obrambenog rata u kojem je bila žrtva velikosrpske agresije ostvarila slobodu i neovisnost te dalje želi graditi društvo na temelju najviših demokratskih vrijednosti i na poštivanju ljudskih i manjinskih prava”, stoji u priopćenju MVEP-a

Govor Vučićeva izaslanika iznenadio je mnoge.

Nakon što je pozdravio nazočne, braću Srbe i sestre Srpkinje, istaknuo je da želi Srbima u Hrvatskoj ostvarivanje svih prava, koje država Srbija jamči Hrvatima i drugim manjinama te da želi uputiti poruku mira.

“Tragičnu prošlost ne možemo zaboraviti ni promijeniti, ali na osnovu historijskih činjenica… moramo mijenjati sadašnjost i budućnost. Narod s jasenovačkim cvijetom na srcu i duši ne smije neće ni pred kim pognuti glavu… Već će uspravljena čela i pogleda gledati naprijed.

Svim Srbima i svim institucijama u Hrvatskoj upućujemo poruku zajedništva i sloge i pojačane aktivnosti na ostvarivanju svoje misije i uloge uz obećanje matične države Srbije da će ih u svim problemima i iskušenjima i kada god budu ugroženi braniti svim raspoloživim sredstvima,” rekao je Božović.

Premijer Plenković je na novinarsko pitanje odgovorio da ne komentira tuđe govore.

Pupovac se, kao domaćin prvi obratio okupljenima.

Prije godinu dana kada smo se okupili u ovoj dvorani, imali smo vladu na odlasku i vladu na dolasku. Bili smo u svojevrsnom intermezzu. U vremenu koje ni po čemu nije nalikovalo na intermezzo, nego je bilo burno, neizvjesno i po mnogo čemu konfliktno i zabrinjavajuće. Početak ove godine dočekali smo u drugačijoj atmosferi. Nakon izbora dobili smo okolnosti smirenja, dobili smo okolnosti onoga što je obećavalo odsutnost konflikata i posvećenost društvenim problemima, važnim pitanjima hrvatskog društva, države, svih građana uključujući i one srpske nacionalnosti. Za to sasvim sigurno imamo mnogo zahvaliti premijeru Andreju Plenkovićui onome što je on donio sa svojim političkim programom, ali isto tako i svim drugim zastupnicima i akterima političkog života. Da nije bilo ploče u Jasenovcu, ta atmosfera i iščekivanje sigurno gotovo ničim ne bi bilo stavljeno u sjenu. Ovako smo u ovu godinu ušli s nadom i vjerom u bolje sutra, ali i sa sjenom na toj nadi i sa osjećajem zabrinutosti koje iz te geste, iz toga čina, na tome mjestu, ne može a da ne bude proizvedeno, izjavio je između ostalog Pupovac.

Ono što dijelimo svi međusobno – smrt jednoga od nas ne može biti razlog za negiranje smrti drugoga od nas. Stradanje jednoga od nas ne može biti razlog za vrijeđanje spomena i sjećanje na stradanje bilo kojega drugoga od nas, pogotovo ne na takvome mjestu, na mjestu historijskoga stradanja, na mjestu historijskoga posrnuća koje se među nama dogodilo, a reći ću i to – na mjestu na kojemu je u 20. stoljeću vjerojatno na jednom mjestu stradalo najviše pripadnika hrvatskog naroda. Ne spominjem ni Srbe ni Židove ni Rome, nego Hrvate koji su zbog političkog neslaganja i političkih ideja bili žrtve jednom groznom mjestu i stratištu, kazao je Pupovac.

Nakon osvrta na pripadnike srpske nacionalnosti u Hrvatskoj i njihovim pravima, Pupovac je poželio sretan Božić tradicionalnom porukom “Hristos se rodi”.

Plenković: Vodimo politiku stabilnosti, tolerancije, dijaloga i rješavanja otvorenih pitanja sa svim manjinama

Potom su se među ostalima obratili i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te premijer Andrej Plenković. Premijer je izjavio nakon tradicionalnog božićnog domjenka Srpskog narodnog vijeća (SNV) da je politika njegove Vlade politika stabilnosti, tolerancije, dijaloga, rješavanja otvorenih pitanja i kvalitetnog odnosa sa svim manjinama u Hrvatskoj.

Na tradicionalni domjenak došao sam na poziv predsjednika SNV-a Milorada Pupovaca, predstavnicima nacionalne manjine i pravoslavnim vjernicima poželjeti sretan Božić i sve najbolje u 2017. godini, kazao je Plenković koji nije htio komentirati govor Pupovca u kojem je zamjerio Plenkoviću slučaj spomen-ploče s ustaškim pozdravom u Jasenovcu.

Istaknuo je da je politika njegove Vlade politika stabilnosti, tolerancije, dijaloga, rješavanja otvorenih pitanja i kvalitetnog odnosa sa svim manjinama u Hrvatskoj, koje su dio parlamentarne većine. Želimo riješiti sva otvorena pitanja sa susjednim zemljama, pa tako i sa Srbijom. Osobito nam je važno poštivanje hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, rekao je Plenković.

Tom prigodom uručene su i godišnje nagrade SNV-a za doprinos razvoju srpskih institucija “Nagrada Nikola Tesla”, za humanizam “Nagrada Diana Budisavljević”, za antifašizam “Nagrada Gojko Nikoliš” te za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa “Nagrada Svetozar Pribičević”, prenosi hrvatska-danas.com

facebook komentari

 • vladajuci

  Banda bradata i dalje provocira, nema više diplomatskih nota, ovakvima koji šire mržnju u što spada i Pupavac koji odlazi na konzultacije kod tih četnika u srbiji več jednom treba zabraniti političko djelovanje u Hrvatskoj, široko mu polje u majčici srbiji…

 • Agromentum

  Niti su imali, a niti imaju ikakvog stida. Koristiti Božić i božićno vrijeme za političke provokacije krajnje je neprimjereno.

  • Sivooki

   Neprimjereno…?? Predizborna trulež i Boga koristi… ali, kako se ono kaže : možeš koliko hoćeš, ali ne dokle hoćeš!

 • damirphr

  deder Stier uskrati tom cetniku gostoprimstvo – otpratite ga do granice pod rotacijom i izdajte mu trajni izgon – ako oni uzvrate istom mjerom sto znaci da narede izgon onoga sto je pitao sto ce jer srbi traze da za Oluju stavi zastavu na pola koplja onda je sve OK – tek cete tada biti VJERODOSTOJNI

 • miro

  Čim ga vidiš i čim zine odmah znaš s kime imaš posla ,četnik dolazi kod četnika u Hrvatsku a naši kreteni političari ne znaju usta otvoriti.Kako im više nije jasno da tu na četničke skupove ne tribaju dolazit,nismo im dali mandat da šuruju sa četnicima ,još je falio ona nakaza da urinira svoj performans.

 • cleuna892

  Ili će se predstavnici hrvatske vlasti početi konkretno suprotstavljati četnicima i njihovim provokacijama ili će se oni koji su ih izabrali,suprotstaviti njima pa neka onda,do mile volje,nastave sa svojom šutnjom.
  Nakon što je bez ikakvih reakcija s Hrvatske strane prošla Vulinova provokacija s bl.Alojzijem Stepincem,bilo je samo pitanje dana kada će to ponoviti.
  Tada smo bacali drvlje i kamenje na Milanovićevu vladu.
  U čemu je razlia a,Milanović nije na vlasti?

  • Sivooki

   Izgleda da svima “braća” drže jajca u škripu. Bez tog “blagoslova” čini se, ne ide…

 • kostresh

  bravo srbi, nastavite smrditi dok vas ujaci ne obriju. nasuho.