Pratite nas

Stipandan – drugi dan Božića

Objavljeno

na

Danas, drugog dana Božića, slavimo svečanost svetog đakona Stjepana, prvog kršćanskog mučenika. On je preporođen po Isusu Kristu, kršćanin pun milosti i snage, ispunjen Duhom Svetim. On naviješta  i svjedoči za novi život koji nam je u Kristu darovan. U poznatom Božićnom događanju svečanost svetog Stjepana pokazuje put trpljenja kojim je Isus krenuo od samog rođenja i išao pred nama.  Stjepan je slijedio Krista do u smrt- i do slave.

Božić nam govori da se nebo otvorilo i da nam je darovalo Spasitelja. Stjepan svjedoči da je nebo otvoreno i za nas i da će ostati otvoreno.  S Isusom smo na putu prema Bogu, njemu se sada obratimo  moleći za oproštenje:

[pullquote_right]Svjedok krvlju pred jaslicama[/pullquote_right]

 Drugi dan Božića

Rado dolazimo na drugi dan Božića, opet u crkvu da bismo slušali i pjevali poznate božićne pjesme, da nas razveseli ukrašena crkva i jaslice, da naknadno čestitamo Božić jednom ili drugom prijatelju i znancu. Netko bi trebao biti dobro liturgijski potkovan da najprije vidi blagdan svetog Stjepana.

Božić i Stjepandan: jedva da suprotnost može biti veća.  Božić je blagdan mira, tako bi to trebalo skladno ostati, a izvještaji o nasilju, ubojstvu bi makar ovih dana trebali umuknuti.  Zar nije Crkva ovdje netaktična ako nam danas pred oči stavlja užasnu smrt kamenovanjem prvog mučenika, đakona Stjepana? Kad nam danas, uz pastire, stavlja uz jaslice i svjedoka krvlju.

Božić ne gledati odvojeno

 Na Božić slavimo veliki događaj spasenja. Rođenje našega Gospodina, Isusa Krista. A ondje gdje se govori o Spasitelju, vrlo blizu je i pitanje od čega i kako nas je spasio? To je sve uključeno u evanđelje o rođenju  i djetinjstvu Isusovu, ali će se sve otkriti tek kasnije.

Ne smijemo odvojiti Božić od Uskrsa i ostalog dijela godine, ne smijemo odvajati evanđelje o djetinjstvu Isusovu od ostalog evanđelja pa i od evanđelja o muci i uskrsnuću. Prvi mučenik, ovdje pred jaslicama, zastupa Veliki petak i Uskrs. Sjena koju on baca na jaslice je sjena križa Golgote. I zato Crkva nije netaktična ako nam danas stavlja pred oči prvog mučenika Stjepana, nego to ima dubok smisao.

Stjepan – drugi Krist

Stjepan je spadao u sedam prvih đakona.  On je bio čovjek pun milosti i snage  i činio je čudesa i velike znakove među narodom – poput Isusa, njegovog Učitelja. To je izazivalo bijes, protivljenje i neprijateljstvo  među nekim jeruzalemskim Židovima. Uhapšen i odvučen je pred Veliko vijeće. U svom govoru koji je bio više optužba, nego obrana pokazao se kao čovjek ukorijenjen u židovski narod i vjeru – kao što je to bio Isus, njegov učitelj.  Izveli su ga iz grada i tu ubili – kao i njegovog učitelja Isusa.  Njegove posljednje riječi su bile gotovo iste kao i njegovog učitelja i Gospodina. On moli oproštenje za svoje neprijatelje: „Gospodine Isuse, primi duh moj” – a Isus je vapio: „Oče, u ruke tvoje predajem duh svoj.” (Lk 23,46)

S potpunim pravom se može reći da Stjepan stoji kao znak sudbine svoga Učitelja, da on, na Božić, predstavlja Veliki petak i Uskrs.

Danas vam je rođen Spasitelj

 Stjepanovo mučeništvo nam nešto govori o načinu i vrsti spasenja koje nam je donijelo novorođeno dijete.

Umirući, Stjepan je zavapio: „Vidim nebo otvoreno i Sina čovječjega s desne strane Božje.” Otvoreno nebo je znak Kristovog uskrsnuća i uzašašća i time je pokazan cilj našeg spasenja: naše konačno mjesto treba biti uz Krista, s desne strane Božje. Tu je on pošao ispred nas da nam pripravi mjesto.

Ovaj cilj Stjepan sigurno gleda okružen svojim neprijateljima pred neminovnom smrću.  Nije ostao pošteđen ni opasnosti, ni patnji, ni smrti. Od toga ga Spasitelj nije spasio. A samo otvoreno nebo mu daje snage da ustraje u patnjama, muci i da smrti ide u susret.  Isus ga nije sačuvao patnji, ali ga je očuvao u patnjama: nije ga oslobodio od smrti, nego ga je izbavio iz smrti. Tako je Isus postao, za Stjepana, Spasitelj kako su ga anđeli navijestili pastirima.

donIvicaMatulić

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Razgovor

Zdravko Marić: Zašto se moj posao ne mjeri po rezultatima, nego samo po činjenici gdje sam prije radio

Objavljeno

na

Objavio

Ministar financija Zdravko Marić jutros je na Markovom trgu priznao da mu teško pada spoznaja da je tzv. ‘uteg Plenkovićevoj vladi’, ali i dalje tvrdi da ne osjeća baš nikakvu krivnju zbog svega što se događalo u Agrokoru, te da je u Saboru prije pola godine rekao kompletnu istinu i tako zadržao posao.

– Od prvog dana svjestan sam svoje uloge, a uostalom prošli smo tu tematiku u ono vrijeme kada se tražio moj opoziv. Tada sam u Saboru časno i dostojanstveno branio sebe i funkciju ministra. Svima sam dokazao da su optužbe neutemljene – rekao je Marić koji je izgledao kao da mu je već dosta pitanja o Agrokoru.

– Zašto se moj posao ne mjeri po rezultatima? Svi gledaju sam gdje sam prije bio i radio… Da, radio sam u Agrokoru, ali sam i svima objasnio koja je bila moja funkcija tamo…

Očekivano, Marić nije htio komentirati procese protiv uhićenih ljudi iz Agrokora.

– Da, poznajem sve te ljude. Nije im jednostavno i nadam se da će oni i njihove obitelji imati fizičke i mentalne snage to prebroditi…

Nakon uhićenja, opet su sve glasnija šuškanja i o odlasku Marića iz Plenkovićeve vlade, piše jutarnji list

– Naravno da nije ugodno čuti da sam ja uteg ovoj Vladi. Međutim, imputiraju mi se neke stvari koje ne stoje. Moja prošlost nije dvojbena, radio sam u najvećoj privatnoj kompaniji u Hrvatskoj, ali sam svima dokazao da sam cijelo vrijeme govorio istinu. Pa čak i taj dvojbeni HBOR-ov kredit. Ja sam dokazao da su tu ispoštovane sve procedure.

Marić je htio reći još nekoliko riječi.

– Imputirali su mi da želim ugasiti Porezni Uskok, ali meni to ni u jednom trenutku nije bilo na pameti. Baš suprotno. Htio sam da bude neovisan, bez političkog utjecaja – rekao je Marić koji je na kraju upitan kako nije primijetio da je u Agrokoru sve krenulo nizbro.

– Moj posao u Agrokoru je bio odnos s investitorima i rejting agencija, a ostalim nisam imao veze. Odgovorit ću na sva pitanja, neću se skrivati!

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Plenković: Uhvatili smo se u koštac sa svim problemima i donijeli političku stabilnost

Objavljeno

na

Objavio

U emisiji Hrvatskoga radija A sada Vlada urednica i voditeljica Eliana Čandrlić uživo u Banskim dvorima razgovara s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Povod razgovoru je prva godišnjica aktualnoga sastava Vlade Republike Hrvatske.

“Vrijeme leti. Bilo je izuzetno puno zbivanja. Brojne su aktivnosti koje smo obavili. Za mene je bilo važno da smo se uhvatili u koštac sa svim problemima i donijeli političku stabilnost”, kazao je Plenković. Za krizu u Agrokoru je kazao kako je to nešto što nisu planirali. “Nismo sve znali, znali su oni koji su u to uključeni.

Kad smo dobili informacije od Moody’sa nijednim potezom nismo napravili ništa što bi pogoršalo položaj Agrokora na tržištu. Nismo mogli tako veliku kompaniju prepustiti nekontroliranim procesima. Mogli smo nacionalizirati kompaniju što nismo učinili. Mogli smo pomoći tekućoj likvidnosti, što je na rubu zakona, ni to nismo učinili. Donijeli smo zakon o sistemskim kompanijama koji je vremenski ograničen i koji je spriječio gospodarski tsunami. Da nije bilo odluke bivšeg vlasnika i Uprave Agrokra zakon ne bi mogao biti primjenjen”, naglasio je premijer.

Na pitanje hoće li Saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor nastaviti s radom, Plenović je kazao: “Naše su ruke čiste!”. Po njegovom mišljenju iz ovog procesa moraju se izvući pouke. Ponovio je kako prema Zakonu o istražnim povjerenstvima, ukoliko se pokrene istraga o pitanjima kojima se bavi – povjerenstvo mora prestati s radom. “Ako se donese pravni stav da nema prostora za rad povjerenstva, postoje druga tijela koja mogu raspraviti temu Agrokora. Ovo je pravno jasno, nema prostora za nekakve interpretacije. Postoje saborski odbori i plenarne sjednice da se problem Agrokora zakonski raspravi”, kazao je. O budućnosti Agrokora istaknuo je kako je bitno da se u zakonskom roku postigne nagodba, napravi restrukturiranje te da je Vladi važno da se zadrže radna mjesta i nastavi proizvodnja.

Penković je najavio kako će Vlada na današnjoj sjednici odbiti inicijativu za ostavkom ministrice Nade Murganić. Ministrica ima moje puno povjerenje. Ne vidim nikakav razlog za “nikakve rekonstrukcije Vlade”.

Komentirajući neriješena granična pitanja sa Slovenijom i Plenković je kazao kako se Miro Cerar i slovenska politika se nalazi u poziciji da ustraju na poštivanju arbitražne presude, iz kojega je Hrvatska izašla ne svojom krivnjom. Mi imamo i druga otvorena pitanja sa Slovenijom, želimo ih sva riješiti na civilizirani način. “Hrvatska želi da otvoreno pitanje granice bude predmet bilateralnih razgovora u dobrosusjedskom duhu, bez ikakvih jednostranih poteza na štetu druge strane koji bi mogli dovesti do remećenja odnosa između dvije zemlje”, rekao je premijer.

Premijer se osvrnuo i na današnji posjet predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović Rusiji. Želimo dijalog s Rusijom jer je ona važna zemlja i globalni akter.

facebook komentari

Nastavi čitati