‘Štitite najgore kriminalce i ubojice iz komunističkog režima i zbog toga ćete snositi posljedice!’

0

Osim iz Bruxellesa žestoke kritike na račun Hrvatske stižu i iz Njemačke. Tamošnji politički krugovi i mediji s dubokim su razočaranjem primili odluku premijera Milanovića da ne ide u izmjenu nedavno donesenog ‘Lex Perkovića’, čime po njihovom mišljenju priznaju da nisu demokratska vlast koja poštuje europske obveze, a sve zbog zaštite najgorih zločinaca koji su tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina ubili 36 ljudi.

Osude na račun hrvatskih vlasti zbog ignoriranja zahtjeva potpredsjednice Europske komisije i povjerenice za pravosuđe Viviane Reding da se promijeni tzv. ‘Perkovićev zakon’ jer nije u skladu s pravnom stečevinom EU-a o europskom uhidbenom nalogu stižu sa svih strana.
I dok hrvatski premijer neshvatljivo prkosi zahtjevima Bruxellesa izlažući Hrvatsku i sve njezine građane riziku da ostanu izolirani u novoj europskoj obitelji naroda, bez prava glasa i bez novca iz EU fondova koji hrvatskoj doslovce život znače, Europska je komisija preko glasnogovornice Mine Andreeve poslala jasnu i nedvosmislenu poruku hrvatskoj vladi.
Europska komisija duboko žali što Hrvatska nije odgovorila na poziv potpredsjednice Reding i zbog činjenice da se hrvatsko nacionalno zakonodavstvo promijenilo samo nekoliko dana prije pristupanja EU-u te je u suprotnosti sa zakonom EU-a o europskom uhidbenom nalogu, što nije nevažno pitanje, kako to pokušavaju prikazati najviši hrvatski dužnosnici, kaže Andreeva.

Koliko je ozbiljna i teška situacija u kojoj se Hrvatska nalazi zbog bahatosti isključivo hrvatskog premijera Zorana Milanovića, najbolje oslikava najnovija izjava glasnogovornice povjerenice za pravosuđe.
– Potez Hrvatske znači da se nekoliko kriminalaca osumnjičenih za ubojstvo hrvatskih emigranata u drugoj europskoj zemlji tijekom komunističkog režima može i dalje skrivati iza hrvatskih granica i zbog toga će potpredsjednica Reding upoznati cijelu Komisiju s tim pitanjem idućeg tjedna i predložit će akcije u skladu s Člankom 39. hrvatskog pristupnog ugovora kao što je već naznačila u pismu hrvatskom ministru pravosuđa – tvrdi Andreeva.

Očito ovoga puta Europska komisija neće čekati 15 dana da pismo hrvatskog ministra pravosuđa dođe diplomatskim kanalima na njihovu adresu, nego će Vijeće ministara vrlo brzo djelovati. U njemu će biti i hrvatska ministrica Vesna Pusić koja zadnjih dana neuspješno pokušava objasniti Zoranu Milanoviću da njegova tvrdoglavost za Hrvatsku može imati i kratkoročno i dugoročno nesagledive posljedice. Naime, jedna od najtežih mjera za bankrotiranu zemlju poput Hrvatske je uskraćivanje novca iz fondova EU-a.
Osim iz sjedišta Europske unije, žestoke kritike na račun Hrvatske stižu i iz Njemačke. Tamošnji politički krugovi i mediji s dubokim su razočaranjem primili odluku premijera Zorana Milanovića da ne ide u izmjenu nedavno donesenog ‘Lex Perkovića’, koji onemogućuje Njemačkoj izručenje osumnjičenog bivšeg šefa Udbe za Hrvatsku Josipa Perkovića i suradnika koje Njemačka sumnjiči  za sudjelovanje u likvidaciji hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u Wolfrathausenu.
Dobri poznavatelji njemačkih političkih prilika ipak se nadaju kako će Hrvatska pod pritiskom iz EU popustiti i shvatiti kako je sporni zakon štetan za ugled pravosuđa jedne zemlje, koja je nedavno postala nova članica zajednice europskih naroda, a da se zbog Josipa Perkovića i drugih nekada moćnih Udbinih egzekutora na njemačkom tlu neće zamjerati zemlji koja nam je u novijoj hrvatskoj povijesti bila iskren i vjeran saveznika.

– U ovom trenutku neispuniti zahtjev Njemačke za izručenjem osumnjičenih bivših djelatnika Udbe, koja nije samo na njemačkom teritoriju likvidirala bivšeg Ininog direktora Stjepana Đurekovića, već je od početka šezdesetih do kraja osamdesetih godina ubila 36 hrvatskih političkih emigranata, ukazuje kako je riječ o mnogo složenijoj zločinačkoj priči koju Nijemci s pravom žele rasvijetliti jer su se ubojstva dogodila u njihovoj zemlji, ističe Zoran Paškov, novinar iz Frankfurta.
Prema njegovim riječima, u ovom se slučaju pokazalo koliko je njemački zakon rigorozan prema takvim slučajevima te koliko Njemačka želi rasvijetliti sva ubojstva na svojemu teritoriju, i to im demokratsko zakonsko pravo nitko ne može uzeti, ma o kakvom se jakom političkom lobiju u Hrvatskoj radilo. Naime, Njemačka, kaže Paškov, ima velika iskustva u lustraciji i procesuiranju bivših Stasijevih agenata iz DDR-a.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja slovi za novu ‘željeznu lady’ Europske unije rigorozna je po pitanju poštivanja zakona, ljudskih sloboda i prava na kojima se mora temeljiti svako demokratsko društvo. Svima je dobro poznato s kojom se brzinom kancelarka Merkel u posljednje vrijeme odrekla i najbližih suradnika iz vlastite CDU stranke, koji su se ogriješili o zakon, poput samog bivšeg njemačkog predsjednika Christiana Wulffa, zatim ministra obrane Karla-Theodora Guttenberga i drugih.
Kada je u pitanju ‘Lex Perković’ dobro je poznato kako su se o njemu očitovali neki njemački i europarlamentarci poput Bernda Posselta, Klausa Petera Willscha, Josipa Juratovića. Svi odreda smatraju kako Hrvatska bezuvjetno treba izručiti Josipa Perkovića. Bernd Posselt bio je najodlučniji najavivši nedavno na tribini u Darmstadu kako će osobno urgirati kod bavarske ministrice policije s ciljem da se slučaj Perković ne zataška već da ga se pod hitno izruči Njemačkoj.

Također krugovi bliski njemačkoj kancelarki niti jednog trenutka nisu bili u dvojbi zbog čega nije došla u Zagreb na nedavnu proslavu ulaska Hrvatske u EU, jer u ovo izborno vrijeme jednostavno nije željela dati opoziciji ni najmanju mogućnost za bilo kakvu medijsku prozivku ili skandal. – Hrvatskoj političkoj vrhuški treba biti jasno da će jedan takav kruti stav izazvati vrlo odlučnu reakciju EU-a koja je spremna vrlo brzo Hrvatskoj uvesti financijske sankcije, a u težoj varijanti ako se bude navlačio mak na konac i aktivirati članak 7. lisabonskog ugovora s kojim bi se Hrvatskoj oduzelo pravo glasovanja unutar EU-a. Da Nijemci u slučaju ‘Lex Perković’ misle ozbiljno i da o toj temi nema šale najbolje govore njihovi mediji poput političkih magazina  Focus, Stern, zatim tv kuća ARD, ZDF i Bayerische Rundfunk koji su nedavno u Zagrebu pozvonili i na Perkovićeva vrata, a ako Hrvatska ne uskladi svoj novi ‘Lex Perković’, spremni su pokucati i na vrata Banskih dvora i Pantovčaka s jasnim pitanjem: Zbog čega štitite Josipa Perkovića? – zaključuje Paškov.

dnevno.hr

facebook komentari