Pratite nas

Vijesti

‘Štitite najgore kriminalce i ubojice iz komunističkog režima i zbog toga ćete snositi posljedice!’

Objavljeno

na

Osim iz Bruxellesa žestoke kritike na račun Hrvatske stižu i iz Njemačke. Tamošnji politički krugovi i mediji s dubokim su razočaranjem primili odluku premijera Milanovića da ne ide u izmjenu nedavno donesenog ‘Lex Perkovića’, čime po njihovom mišljenju priznaju da nisu demokratska vlast koja poštuje europske obveze, a sve zbog zaštite najgorih zločinaca koji su tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina ubili 36 ljudi.

Osude na račun hrvatskih vlasti zbog ignoriranja zahtjeva potpredsjednice Europske komisije i povjerenice za pravosuđe Viviane Reding da se promijeni tzv. ‘Perkovićev zakon’ jer nije u skladu s pravnom stečevinom EU-a o europskom uhidbenom nalogu stižu sa svih strana.
I dok hrvatski premijer neshvatljivo prkosi zahtjevima Bruxellesa izlažući Hrvatsku i sve njezine građane riziku da ostanu izolirani u novoj europskoj obitelji naroda, bez prava glasa i bez novca iz EU fondova koji hrvatskoj doslovce život znače, Europska je komisija preko glasnogovornice Mine Andreeve poslala jasnu i nedvosmislenu poruku hrvatskoj vladi.
Europska komisija duboko žali što Hrvatska nije odgovorila na poziv potpredsjednice Reding i zbog činjenice da se hrvatsko nacionalno zakonodavstvo promijenilo samo nekoliko dana prije pristupanja EU-u te je u suprotnosti sa zakonom EU-a o europskom uhidbenom nalogu, što nije nevažno pitanje, kako to pokušavaju prikazati najviši hrvatski dužnosnici, kaže Andreeva.

Koliko je ozbiljna i teška situacija u kojoj se Hrvatska nalazi zbog bahatosti isključivo hrvatskog premijera Zorana Milanovića, najbolje oslikava najnovija izjava glasnogovornice povjerenice za pravosuđe.
– Potez Hrvatske znači da se nekoliko kriminalaca osumnjičenih za ubojstvo hrvatskih emigranata u drugoj europskoj zemlji tijekom komunističkog režima može i dalje skrivati iza hrvatskih granica i zbog toga će potpredsjednica Reding upoznati cijelu Komisiju s tim pitanjem idućeg tjedna i predložit će akcije u skladu s Člankom 39. hrvatskog pristupnog ugovora kao što je već naznačila u pismu hrvatskom ministru pravosuđa – tvrdi Andreeva.

Očito ovoga puta Europska komisija neće čekati 15 dana da pismo hrvatskog ministra pravosuđa dođe diplomatskim kanalima na njihovu adresu, nego će Vijeće ministara vrlo brzo djelovati. U njemu će biti i hrvatska ministrica Vesna Pusić koja zadnjih dana neuspješno pokušava objasniti Zoranu Milanoviću da njegova tvrdoglavost za Hrvatsku može imati i kratkoročno i dugoročno nesagledive posljedice. Naime, jedna od najtežih mjera za bankrotiranu zemlju poput Hrvatske je uskraćivanje novca iz fondova EU-a.
Osim iz sjedišta Europske unije, žestoke kritike na račun Hrvatske stižu i iz Njemačke. Tamošnji politički krugovi i mediji s dubokim su razočaranjem primili odluku premijera Zorana Milanovića da ne ide u izmjenu nedavno donesenog ‘Lex Perkovića’, koji onemogućuje Njemačkoj izručenje osumnjičenog bivšeg šefa Udbe za Hrvatsku Josipa Perkovića i suradnika koje Njemačka sumnjiči  za sudjelovanje u likvidaciji hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u Wolfrathausenu.
Dobri poznavatelji njemačkih političkih prilika ipak se nadaju kako će Hrvatska pod pritiskom iz EU popustiti i shvatiti kako je sporni zakon štetan za ugled pravosuđa jedne zemlje, koja je nedavno postala nova članica zajednice europskih naroda, a da se zbog Josipa Perkovića i drugih nekada moćnih Udbinih egzekutora na njemačkom tlu neće zamjerati zemlji koja nam je u novijoj hrvatskoj povijesti bila iskren i vjeran saveznika.

– U ovom trenutku neispuniti zahtjev Njemačke za izručenjem osumnjičenih bivših djelatnika Udbe, koja nije samo na njemačkom teritoriju likvidirala bivšeg Ininog direktora Stjepana Đurekovića, već je od početka šezdesetih do kraja osamdesetih godina ubila 36 hrvatskih političkih emigranata, ukazuje kako je riječ o mnogo složenijoj zločinačkoj priči koju Nijemci s pravom žele rasvijetliti jer su se ubojstva dogodila u njihovoj zemlji, ističe Zoran Paškov, novinar iz Frankfurta.
Prema njegovim riječima, u ovom se slučaju pokazalo koliko je njemački zakon rigorozan prema takvim slučajevima te koliko Njemačka želi rasvijetliti sva ubojstva na svojemu teritoriju, i to im demokratsko zakonsko pravo nitko ne može uzeti, ma o kakvom se jakom političkom lobiju u Hrvatskoj radilo. Naime, Njemačka, kaže Paškov, ima velika iskustva u lustraciji i procesuiranju bivših Stasijevih agenata iz DDR-a.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja slovi za novu ‘željeznu lady’ Europske unije rigorozna je po pitanju poštivanja zakona, ljudskih sloboda i prava na kojima se mora temeljiti svako demokratsko društvo. Svima je dobro poznato s kojom se brzinom kancelarka Merkel u posljednje vrijeme odrekla i najbližih suradnika iz vlastite CDU stranke, koji su se ogriješili o zakon, poput samog bivšeg njemačkog predsjednika Christiana Wulffa, zatim ministra obrane Karla-Theodora Guttenberga i drugih.
Kada je u pitanju ‘Lex Perković’ dobro je poznato kako su se o njemu očitovali neki njemački i europarlamentarci poput Bernda Posselta, Klausa Petera Willscha, Josipa Juratovića. Svi odreda smatraju kako Hrvatska bezuvjetno treba izručiti Josipa Perkovića. Bernd Posselt bio je najodlučniji najavivši nedavno na tribini u Darmstadu kako će osobno urgirati kod bavarske ministrice policije s ciljem da se slučaj Perković ne zataška već da ga se pod hitno izruči Njemačkoj.

Također krugovi bliski njemačkoj kancelarki niti jednog trenutka nisu bili u dvojbi zbog čega nije došla u Zagreb na nedavnu proslavu ulaska Hrvatske u EU, jer u ovo izborno vrijeme jednostavno nije željela dati opoziciji ni najmanju mogućnost za bilo kakvu medijsku prozivku ili skandal. – Hrvatskoj političkoj vrhuški treba biti jasno da će jedan takav kruti stav izazvati vrlo odlučnu reakciju EU-a koja je spremna vrlo brzo Hrvatskoj uvesti financijske sankcije, a u težoj varijanti ako se bude navlačio mak na konac i aktivirati članak 7. lisabonskog ugovora s kojim bi se Hrvatskoj oduzelo pravo glasovanja unutar EU-a. Da Nijemci u slučaju ‘Lex Perković’ misle ozbiljno i da o toj temi nema šale najbolje govore njihovi mediji poput političkih magazina  Focus, Stern, zatim tv kuća ARD, ZDF i Bayerische Rundfunk koji su nedavno u Zagrebu pozvonili i na Perkovićeva vrata, a ako Hrvatska ne uskladi svoj novi ‘Lex Perković’, spremni su pokucati i na vrata Banskih dvora i Pantovčaka s jasnim pitanjem: Zbog čega štitite Josipa Perkovića? – zaključuje Paškov.

dnevno.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Sudac Mislav Kolakušić u intervjuu za Hrvatsku danas tvrdi: Lex Agrokor je protuustavan

Objavljeno

na

Objavio

Ivica Todorić nakon mjeseci šutnje obratio se javnosti i vrlo oštro kritizirao Vladu te zaprijetio tužbama, ali i otkrivanjem svoje istine. S obzirom na težinu optužbi protiv Vlade i hrvatske države, Hrvatska danas provjerila je kod istaknutog suca zagrebačkog Trgovačkog suda Mislava Kolakušića imaju li osnove neke od Todorićevih tvrdnji.

Je li lex Agrokor u skladu s Ustavom? Ako nije, zašto?

Njime su prekršene temeljne odredbe Ustava RH o pravu vlasništva, slobodi poduzetništva i jednakosti svih pred zakonom. Ustav kaže da se prava stečena ulaganjem katpitala ne mogu umanjiti zakonom, itd. Ova prava su utkana i u temelje europskog i međunarodnog prava. Zakonom se narušava temeljni princip jednakomjernosti namirenja vjerovnika, jer je uveo mogućnost da se pojedini vjerovnici namiruju u cijelosti i za stare i nove obveze, a drugi samo djelomično.

Može li Todorić povući svoj potpis (zakon ne bi bio aktiviran da on nije pristao na prinudnu upravu)?

Postupak je pokrenut i sada više nema nazad. Zakon je tako napisan da postupak nije mogao pokrenuti nitko drugi bez suglasnosti uprave dužnika. U ovaj postupak su nažalost uvučene i tvrtke povezane s Agrokorom koje ni po jednom kriteriju nisu ostvarivale uvjete za stečaj, a sada je založena njihova imovina i priča bi mogla završiti na način da stranci postanu vlasnici naših polja i pitke vode.

Todorić prijeti tužbama, kakve su mu šanse ako se obratu sudovima izvan RH? Koji bi mogli imati nadležnost? Postoje li slični slučajevi u EU ili šire?

Nisam upoznat sa sličnim slučajevima. Ni jedna ozbiljna demokratska država ne bi donijela tako loš zakon koji omogućuje da je svi tuže i da na kraju njeni građani bez ikakvog razloga snose posljedice. Svakako bi se mogao obratiti sudovima RH te Europskom sudu za ljudska prava pred kojim se ostvaruje i zaštita prava vlasništva pravnih osoba, odnosno poduzetnika.
Ova situacija neodoljivo podsjeća na Zakon o predstečajnim nagodbama koji je također pisan za vrlo uski krug poduzetnika kojima se omogućilo da otpišu dugove temeljem nepostojećih potraživanja, da bi im na kraju blade drugi oteli carstva. Dakle, oni koji su na početku bili skupa na kraju su se jako ljutili jedni na druge.

Ivica Todorić je još uvijek vlasnik Agrokora, a s time ima i sva vlasnička prava. Tko će u ovom slučaju nadoknaditi gubitke (izravne i neizravne) nastale za vrijeme prinudne uprave?

Upravo tako, nije došlo do promjene vlasništva, ali je došlo do promjena u pravu upravljanja, a to je bit samog vlasništva. Ovdje se radi o kompliciranim pravnim odnosima. Međutim, potrebno je istaknuti da nije donošen posebni zakon, već da su primjenjeni postojeći instituti predstečaja i stečaja, RH i njezini građani ne bi bili izloženi riziku dvostruke štete.

Može li imati utjecaja eventualni kazneni postupak prema Todoriću i pravomoćna presuda protiv njega na tužbe koje on pokrene pred sudovima izvan RH?

Pravomoćna presuda bi mogla imati značajan utjecaj u parničnim i arbitražnim postupcima iako ne i odlučujući.

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

Pero Kovačević: Kako je šaptom izbrisano kazneno djelo ugrožavanja državne neovisnosti

Objavljeno

na

Objavio

U važećem Kaznenom zakonu više nema kaznenog djela: “Ugrožavanje državne neovisnosti

Članak 137.

Građanin Republike Hrvatske koji pokuša Republiku Hrvatsku dovesti u položaj podređenosti ili ovisnosti prema kojoj drugoj državi, kaznit će se kaznom zatvora najmanje tri godine. ”

Izbrisano je potiho, bez bilo kakve javne rasprave – da čak u obrazloženju nije navedeno zašto se i zbog čega ukida ovo kazneno djelo. Izbrisano je sračunato “složnim rukama” zastupnika SDP-a i HDZ-a, jer treba voditi računa o “svojim dužnosnicima”da jednog dana ne bi kojim slučajem bili odgovorni i odgovarali za svoja “djela”.
Eto,vidite -kad je riječ o zaštiti i sprečavanju kaznene odgovornosti njihovih bivših i sadašnjih dužnosnika odmah se slože.

facebook komentari

Nastavi čitati