Stiže inteligentna tipkovnica koja prepoznaje vlasnika i sama se čisti?

0

Američki i kineski znanstvenici zajednički su razvili tipkovnicu koja prepoznaje način pisanja njezina vlasnika i time unapređuje konvencionalnu računalnu sigurnost.

Neki ljudi tipkaju otmjenošću pijanista, drugi po tipkama nabijaju kao po bubnju. Tipkovnica koju su razvili stručnjaci s Tehnološkog instituta u Georgiji i s kineske akademije znanosti može iskoristiti činjenicu da svaka osoba tipka drugačije.

Ta “inteligentna tipkovnica”, nazvana IKB, može precizno identificirati korisnike (i uljeze) u realnom vremenu na temelju načina tipkanja. To čini pretvaranjem “pokreta po tipkovnici” u dinamične električne signale, koji djeluju poput svojevrsnog biometrijskog potpisa.

Znanstvenici kažu da se električni signali generiraju na osnovu ritma tipkanja, brzine i navike tipkanja, veličine prstiju, individualnog bioelektriciteta, primjenjene snage na tipke i slično. Signali pružaju iznimno precizan, jedinstven i trajan “tipkarski potpis”, objavili su autori u časopicu ACS Nano.

I konačno, osim što je “pametna”, zahvaljujući dizajnu i materijalima od kojih je napravljena, ova tipkovnica onemogućava kojekakvim mrvicama da se nepovratno zaglave među tipkama.

[ad id=”40551″]

facebook komentari