STIŽE RJEŠENJE ZA OŠTEĆENIKE RBA ZADRUGA IZ AUSTRIJE – VLADA PREDLOŽILA ZAKON NA DANAŠNJOJ SJEDNICI!

0

Višegodišnja agonija za tisuće i tisuće oštećenika RBA kreditno-štednih ureda iz Graza konačno se približava kraju. Nakon deset i više godina brojni korisnici kredita uspjeli su Vladi Andreja Plenkovića objasniti nužnost donošenja zakona o ništetnosti ugovora o kreditu s međunarodnim obilježjima. Zakon je predložio zastupnik Marin Škibola iz stranke Promjenimo Hrvatsku, koji je nedavno podržao HDZ-ovog ministra financija Zdravka Marića, pa je očito riječ o sporazumu koji je donesen kako bi se riješio ovaj problem.

RBA zadruge su, podsjetimo, godinama plasirala nelegalne i nezakonite kredite hrvatskim građanima, a njih više od tri tisuće podiglo je otprilike 300 milijuna eura novaca iz zadruga. Da su krediti ništetni i lihvarski građani su utvrdili nakon nekoliko mjeseci, kada bi dobivali sve veće i veće rate za plaćati, a kada su pokušali isplatiti posuđeni novac – dočekale bi ih ovrhe, blokade računa i oduzimanje nekretnina.  Austrijanci su kredite većinom plasirali po Jadranu, uzimajući kao hipoteku atraktivne lokacije na moru, pa tako postoji velik broj oštećenika po Istri, Dalmaciji i otoku Rabu koji se godinama bore protiv otimačine njihovih kuća i stanova. Iako su pokušali, godinama bezuspješno čekaju DORH koji do sada nije postupio niti po jednoj kaznenoj prijavi, a austrijanci uredno i dalje posluju po Hrvatskoj i oduzimaju nekretnine, koje prodaju za trećinu cijene na javnim dražbama, najčešće tvrtkama s kojima s poslovno povezani.

Cijelu aferu otkrila je novinarka HTV-a Helena Krmpotić, koja je u Grazu pokušala dobiti odgovor na pitanje odakle novac za plasiranje kredita, ako imamo na umu da su spomenute zadruge osnivane s 7 eura početnoga kapitala. Također je ustvrdila kako iza zadruga stoji Raiffesen banka koja uredno posluje u Hrvatskoj i koja bi se i ovim Zakonom mogla naći kao oštećenik na brojnim sudskim postupcima koji će uslijediti donošenjem najnovijeg zakona. Na suđenju za klevetu koju su austrijski bankari pokrenuli protiv Helene Krmpotić otkriveno je kako su ugovaratelji kredita za svoje usluge dobivali novac te da su hrvatski građani nelegalno prenosili novac preko austrijske, slovenske i hrvatske granice. U cijelu priču uključeni su i brojni odvjetnički uredi koji su oštećenima davali na potpis ugovore o kreditu ovdje u Hrvatskoj, najčešće bez solemizacije i bilježničkog pečata. Hoće li se i oni naći na meti pravosudnih organa – ostaje za vidjeti kada Zakon stupi na snagu.

Kako doznajemo, Zakon bi se na Saboru trebao naći 15. lipnja, te u roku od osam dana stupiti na snagu. Njime će se omogućiti ništetnost spomenutih kredita te povrat oduzetih stanova i kuća građana koji su kredite podizali u zadrugama. Kako većina njih ima blokirane račune, računa se da će njih više od pet tisuća konačno biti odblokirano i dobiti čiste račune nakon višegodišnjih čekanja.

Kako doznajemo od brojnih oštećenika, većina ih je nezadovoljna sporošću hrvatskih sudova koji su u sprezi s austrijskim bankarima i koji donose ništetne presude u njihovu korist. Tako su istaknuli problem sutkinje na Rabu čiji suprug ima kredit u RBA zadrugama te činjenicu kako sudovi donose rješenja o deložaciji iako presuda o ništetnosti Ugovora o zajmu još nije donesena. Zbog svega su već pokrenuli privatne tužbe na austrijskim sudovima, budući da oni nisu uopće mogli koristiti spomenute kredite, jer austrijski zakoni to ne dozvoljavaju. Zbog cijele je priče u istragu krenulo i austrijsko državno odvjetništvo, koje je već pokrenulo kazneni postupak protiv bivšeg direktora zadruga. Jedan od bivših direktora zadruga je i današnji član Uprave Styria grupe u Hrvatskoj, koji u vlasništvu ima najtiražnije dnevne novine 24sata i Večernji list. Same bankare dugi niz godina je u uredu na Pantovačku primao i bivši predsjednik Ivo Josipović, koji je iznimno blizak i s njihovim glasnogovornikom i p.r. stručnjakom Krešom Macanom.

Ante Rašić

facebook komentari