Pratite nas

Hrvatska

STJEPAN ŠTERC: Bez hrvatskog iseljeništva nema demografske revitalizacije

Objavljeno

na

Bez hrvatskoga iseljeništva nema demografske revitalizacije Hrvatske jer bi neka druga populacija mijenjala hrvatski identitet, ustvrdio je u ponedjeljak navečer demograf Stjepan Šterc na okruglome stolu “Demografska obnova: ključ obnove Hrvatske” u organizaciji Svjetskoga saveza mladih – Hrvatska.   

Okrugli stol održan je u Matici hrvatskoj i bio je prvi događaj četverodnevne konferencije “Ostati u Hrvatskoj: kako i zašto?” koja će do 11. studenoga biti usredotočena na probleme koje mladi smatraju bitnima. Konferencija se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović.

Negativni demografski trendovi u Hrvatskoj svakako su jedno od tih pitanja jer, upozoravaju organizatori, Hrvatska ima 17,5 posto stanovništva starih 65 i više godine, što je svrstava u skupinu od 15 posto zemalja s najstarijom populacijom u svijetu, a s prosječnom dobi stanovnika od nešto više od 42 godine Hrvatska je na 21. mjestu u svijetu po starosti stanovništva.

Zato su organizatori pozvali znanstvenike demografe dr. Stjepana Šterca s Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta i dr. Ivana Čipina s Ekonomskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji su uvodno izlagali, te ministricu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nadu Murganić i predstavnika Hrvatske gospodarske komore Davorka Vidovića, koji je svojedobno bio ministar rada i socijalne skrbi.

Šterc: Političari su oni koji ne razumiju, ništa ne poduzimaju i sve im je drugo važnije  

Demograf Šterc svoje je uvodno izlaganje sažeo u tri pitanja: zašto ne razumiju, zašto ništa ne poduzimaju i zašto im je sve drugo važnije od demografske revitalizacije Hrvatske.

Ubrzo je i nazočnima “otkrio” kako su “oni” koji ništa ne razumiju, ne poduzimaju i sve im je drugo važnije – političari. To se, dodao je, “odnosi i na moje prijatelje i drugove iz HDZ-a kojima sam objasnio sve na što ukazuje znanost demografije”. Ali, ustvrdio je, političari ne slušaju struku i to je jedan od velikih hrvatskih problema.

Šterc je podsjetio i na nekoliko nedavnih izjava predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović i na dio njezina predsjedničkoga programa te na izjave premijera Andreja Plenkovića koje, rekao je, neosporno ukazuju na to da je demografska revitalizacija strateško pitanje za Hrvatsku. Ipak, ocijenio je Šterc, “sve je to lijepa retorika, ali ništa nije učinjeno”.

Na primjedbu dr. Čipina kako u “Hrvatskoj nema longitudinalnih demografskih istraživanja”, Šterc mu je oštro uzvratio kako može nešto tako reći kada “Hrvatska ima svjetski uglednu demografkinju akademkinju Alicu Wertheimer-Baletić koja je neprikosnoveni uzor svim hrvatskim demografima i ne samo njima”.

Murganić: Postoji politička volja za provedbu demografske obnove  

Nakon što je pozdravila okupljene u ime premijera Plenkovića, ministrica Murganić istaknula je kako postoji politička volja da se provede demografska obnova.

Napomenula je da će u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku biti osnovana uprava za demografiju te pozvala demografe da stalno upozoravaju na propuste. Njih i sve druge pozvala je na suradnju kako bi, rekla je, svi zajedno našli način kako da mladi i drugi stanovnici ostanu u Hrvatskoj.

Primijetivši da ima premalo optimizma za budućnost, ministrica Murganić ocijenila je datreba krenuti od onoga što je moguće napraviti.

Svjesna je i toga da “mladi neće uvijek biti mladi i da zato ne mogu dugo čekati”, te istaknula da mjerodavno ministarstvo namjerava donijeti izbalansirane mjere jer, uvjerena je, samo dugoročne mjere mogu dati rezultate.

Da je demografska situacija u Hrvatskoj za mlade doista važno pitanje potvrdila je i dugotrajna rasprava u kojoj su sudionici često bili oprečnih stajališta o pitanjima koja su im postavljena, među kojima i o majci-odgojiteljici.

Šterc i Murganić su se složili da bi to rješenje bilo dobro, dok za Vidovića ono nije prihvatljivo. Jer, podsjetio je, kao ministar zauzimao se za dvohraniteljsku obitelj, a i danas je uvjeren kako je ta koncepcija najbolja investicija za djecu.

Sudionici su ipak bili suglasni u jednome, a to je da su dugoročne mjere nužne za demografsku obnovu Hrvatske, kao i da one moraju biti neovisne o smjenama vlasti.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Umag dobio Obalu dr. Franje Tuđmana – prvu u Istri!

Objavljeno

na

Objavio

Nakon što smo na svibanjskim lokalnim izborima u Istarskoj županiji postigli najbolji rezultat u zadnjih 20 godina i nakon što je predsjednik Županijskog odbora naše stranke dr. Jurica Šiljeg, zahvaljujući rekordnom broju HDZ-ovih mandata, postao predsjednik Gradskog vijeća Umaga, s neskrivenim zadovoljstvom možemo objaviti da je taj grad, kao prvi u Istri, dobio Obalu dr. Franje Tuđmana, javljaju iz HDZ-a.

Avenija grada Vukovara

I ne samo to! Osim što je dosadašnja Nova Obala preimenovana u, vrijedi ponoviti, Obalu dr. Franje Tuđmana, Umag je (umjesto Kolodvorske ulice) dobio i – Aveniju grada Vukovara!

Za promjene naziva glasovalo je 10 od ukupno  17 članova Gradskog vijeća, predvođenih predsjednikom Šiljegom. Ruku „ZA“ digli su vijećnici HDZ-a, SDP- a i Živog zida, dok su IDS-ovci ostali suzdržani.

Umag primjer za cijelu Istru

– Što drugo mogu reći nego da sam – ponosan! Na nužnost da utemeljitelj suvremene hrvatske države i naš prvi predsjednik dr. Tuđman te Grad Heroj dobiju ulice u Umagu apelirao sam još prije nego što smo dogovorili suradnju i formirali većinu u Gradskom vijeću. Zahvaljujem predstavnicima SDP-a i Živog zida što su podržali naš prijedlog. Nadam se da će u ostalim lokalnim jedinicama u Istri slijediti primjer Umaga. Dr. Tuđman i Vukovar to zaslužuju! – za hdz.hr izjavio je dr. Jurica Šiljeg i završio razgovor s geslom istarskih HDZ-ovaca: Ljubimo naš zavičaj Istru – i jedinu nam domovinu Hrvatsku!

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

SAVA STAR 17 – Zajednička vježba hrvatskih i britanskih vojnika

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Pripadnici Oružanih snaga RH i Britanskih oružanih snaga (British Armed Forces) održali su danas na vojnom poligonu “Crvena Zemlja” kod Knina prezentaciju međunarodne bilateralne vojne vježbe “Sava Star 17” u području medicinskog zbrinjavanja te su prikazali pružanje pomoći u situacijama s nizom ozlijeđenih, s različitim vrstama ozljeda.

Vježba “Sava Star 17” provodila se od 11. do 19. rujna i na njoj je sudjelovalo 95 pripadnika britanskih i 65 pripadnika hrvatskih oružanih snaga, a današnjoj su prezentaciji nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, britanski veleposlanik Andrew Dalgleish, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Drago Matanović i drugi.

Cilj vježbe je povećanje operativnih sposobnosti i interoperabilnosti na području medicinskog zbrinjavanja kroz obučne ciljeve zbrinjavanja, evakuacije i stabilizacije povrijeđenih. Na završnom prikazu vježbe pripadnici britanske i hrvatske strane prikazali su pružanje pomoći u situacijama s nizom ozlijeđenih, s različitim vrstama ozljeda. Ove godine u vježbi prvi put su sudjelovale pričuvne medicinske snage britanskih oružanih snaga i pripadnici Gardijske mehanizirane brigade (GMBR), Gardijske oklopne mehanizirane brigade (GOMBR) i Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske s medicinskim osobljem i borbenim oklopnim vozilom Patria SAN.

Dvije su obučne skupine: primarna, koju čini medicinsko osoblje britanskih OS i HKoV-a koje provodi obuku kroz pojedinačne i zajedničke zadaće te seknudarna, koju čini zapovjedno i logističko osoblje britanskih OS iz područja veze, stožernog planiranja, procedura vođenja postrojbe i transporta. Britanska medicinska pukovnija koja sudjeluje u vježbi je utemeljena 1985. u Cambridgeu, pruža medicinsku podršku raznim vojnim jedinicama, a njihove su kompetencije pružanje prve pomoći, spašavanje života, te trijaža.

“Ovo je još jedan dokaz partnerstva i dobre suradnje Hrvatske i Ujedinjenog kraljevstva”, rekao je ministar Krstičević te komentirao vježbu nakon prezentacije. Naglasio je i kako je Ujedinjena Kraljevina za Republiku Hrvatsku jedan od najznačajnijih europskih saveznika i partnera u području obrane i sigurnosti te dodao da je uvježbavanje i razvoj novih sposobnosti u suradnji s partnerskim oružanim snagama bitno za razvoj OSRH. Veleposlanik Dalgleish je rekao da mu je bilo veliko zadovoljstvo vidjeti vojnike iz dvije zemlje zajedno na terenu kako pružaju medicinsku pomoć, a prezentacija je na pravi način pokazala sve aktivnosti na vježbi. “Već imamo vrlo razvijene bilateralne vojne odnose, no s vježbama poput ovih, kad su vojnici zajedno u akciji, te odnose stavljaju na višu razinu i pokazuju njihovu snagu”, zaključio je veleposlanik.

Bilateralna vježba “Sava Star”, u kojoj sudjeluju britanske i hrvatske OS, održava se od 2013., a planirano je održavanje do 2020. Također, u veljači 2017. u Londonu potpisan je Memorandum o razumijevanju s ciljem unapređenja bilateralnih odnosa u području obrambene i sigurnosne suradnje između MORH-a i Ministarstva obrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Riječ je o razmjeni iskustava u području obrambenih reformi, razvoju sigurnosne i obrambene politike, bilateralnih vježbi, obuke i izobrazbe, multinacionalnih vježbi i operacija (uključujući i operacije pod okriljem UN-a), kao i u području vojno-tehničke suradnje.

facebook komentari

Nastavi čitati