Pratite nas

Pregled

Stjepan Sučić: Većina grobišta je premještena nakon što su međunarodni čimbenici potvrdili lokaciju na Ovčari

Objavljeno

na

Predstavnici institucija, udruženja, humanitarnih organizacija i obitelji nestalih osoba iz Hrvatske, Srbije te BiH okupili su se u Zagrebu na konferenciji o ekshumaciji i identifikaciji nestalih na području Hrvatske. Istaknuto je da bez novih informacija pomaka nema, a unatoč dostupnim aplikacijama i metodologijama traženja, postupci i dalje traju predugo, prenosi HRT

Nakon uvodnog obraćanja pomoćnika ministra branitelja Stjepana Sučića, konferenciju je demonstrativno napustio predsjednik srbijanske Komisije za nestale osobe Veljko Odalović.

Komentirajući Odalovićevo napuštanje konferencije Sučić je rekao da je poznato da je ideja velike Srbije i Memorandum SANU krenuo iz Beograda i da su svi ratovi na području bivše Jugoslavije posljedica te ideje.

Ali isto tako sam rekao pošto je trećina teritorija Republike Hrvatske bila okupirana četiri godine, a jedan dio i šest godina do mirne reintegracije, uglavnom, sve te velike i pojedinačne grobnice su se nalazile upravo na tim prostorima. Tu su parametri koje, kao vojnik, sa sigurnošću mogu pretpostaviti, ali obzirom da imam i informaciju, sve se nalazi u arhivima Republike Srbije, rekao je Sučić.

Odalović je napustio konferenciju izjavivši kako je Sučić izrekao niz uvreda na račun Srbije i bivše JNA rekavši da sve zlo dolazi iz Beograda.

Upitan za komentar Odalovićeve tvrdnje kako nema novih korisnih informacija, Sučić je kazao da je 8. prosinca 2016. predan zahtjev Komisiji za nestala lica u Srbiji u kojem je navedena svaka pojedina aktivnost potrebna da bi se došlo do informacija o nestalim osobama. Na upit za pojašnjenju svoje izjave o dolasku zla iz Srbije, Sučić je rekao da “ako se izvadi jedna riječ ili rečenica iz konteksta…, kad krenemo u priču mora se znati tko je započeo rat i gdje se vodio”. Rat se, ističe,  nije vodio na teritoriju Republike Srbije, “a u svakom su ratu oni bili”.

Ponovio je da je ideja o stvaranju velike Srbije i oduzimanju Hrvatima prirodnog i povijesnog prava utemeljena u zaključcima Memoranduma SANU i da je projekt krenuo iz Beograda.

Na Odalovićevu tvrdnju da u Srbiji nemaju zahtjev za bilo kojom poznatom lokacijom ili grobnim mjestom i pojedincem za koje nisu dali odgovor, Sučić je rekao kako se to odnosi na grobišta u Srbiji, a nas zanimaju primarne grobnice na prostorima koji su bili okupirani 4, odnosno 6 godina. Što je s tim primarnim grobištima, gdje su prebačeni posmrtni ostaci, upitao je Sučić dodajući kako je sada najlakše staviti se u kontekst Srbije i reći nemamo informacija o nikakvim grobištima.

Većina grobišta je premještena nakon što su međunarodni čimbenici potvrdili lokaciju na Ovčari, nakon toga se krenulo i zna se tko je to provodio imenom i prezimenom, koje postrojbe i znaju se i datumi kad se to događalo, jer postoje zapisi o svim tim aktivnostima, čak i imena osoba koja su upravljala motornim vozilima u toj aktivnosti, ustvrdio je Sučić. Moramo se pogledati u oči i prihvatiti činjenice i okolnosti koje su se događale u Domovinskom ratu i bez obzira na protek vremena ne treba ništa zaboravljati. Zna se da je Domovinski rat bio obrambeni i da je negdje netko odnekuda došao i želio Hrvatima oduzeti prirodno i povijesno pravo na stvaranje države i dogodilo se što se dogodilo.Vojno redarstvena akcija Oluja bila je časna operacija u kojoj je okupirani povijesni prostor RH vrati u državne granice, rekao je, uz ostalo, Sučić.

Predsjednica Upravnog odbora Regionalne koordinacije Olgica Božanić rekla je da su, nažalost, i dalje nepoznate informacije o sudbini za velik broj nestalih osoba i da treba raditi na depolitizaciji problema te da ga treba gledati isključivo humanitarno jer to obitelji nestalih zaslužuju. Izvijestila je da je u tijeku izrada jedinstvene liste nestalih osoba, a na taj bi se način izbjeglo manipuliranje brojem stradalih i njihovom nacionalnošću te načinom na koji su stradali. U tome, dodaje, pomaže regionalna koordinacija i Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP).

Božanić je također komentirala to što je predsjednik Komisije za nestale osobe Srbije Veljko Odalovićnapustio konferenciju uvrijeđen zbog izjava pomoćnika ministra branitelja Stjepana Sučića. Rekla je da joj je, kao i svim članovima obitelji nestalih osoba, bilo neugodno zbog načina na koji je pomoćnik ministra branitelja Sučić završio svoje izlaganje, jer je tema konferencije bila ekshumacije i identifikacija nestalih osoba, a ne uzroci i posljedice rata.

Mathew Hollyday (ICMP) rekao je da je nužno ojačati suradnju i da bez pune suradnje Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije te pojačanih napora neće moći biti riješen problem nestalih osoba na području bivše Jugoslavije.

Marko Ljubić: Rušenje spomenika isto kao da im grobove raskopavamo.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

PISMO REISA KAVAZOVIĆA KARDINALU BOZANIĆU

Objavljeno

na

Objavio

Reis Husein Kavazović upozorio na opasnost od pogoršanja odnosa BiH i Hrvatske

Negativno karakteriziranje vjere šteti svima

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović sastao se u srijedu u Sarajevu s izaslanstvom Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj predvođenim muftijom Azizom Hasanovićem kako bi razgovarali o istupima hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović te o “kampanji koja se vodi u dijelu hrvatske političke i akademske javnosti te medija s ciljem predstavljanja BiH i Bošnjaka kao terorističke prijetnje okruženju i Europi, objavila je informativna agencija IZ u BiH MINA.

Kako je navedeno, reis Kavazović izaslanstvo predvođeno muftijem Hasanovićem “pozvao je na konzultacije” i pri tom mu predao pismo naslovljeno na zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića.

Reis Kazavović je kardinalu Bozaniću prenio osobnu zabrinutost pripadnika Islamske zajednice u BiH zbog “pogoršanja odnosa između BiH i Hrvatske” uz ocjenu kako taj trend prati negativno karakteriziranje vjere i vjerske pripadnosti što šteti i odnosima među pripadnicima islamske i katoličke religije u dvije države.

Poglavar bosanskohercegovačkih muslimana je kardinalu Bozaniću u pismu prenio uvjerenje kako je u zajedničkom interesu očuvati dobre odnose i spriječiti njihovo ozbiljnije i trajno narušavanje.

– Znam da mi kao ljudi vjere ne možemo izravno utjecati na politike koje vode dužnosnici, no također znam da politički dužnosnici često namjerno ili nenamjerno zanemaruju to što njihovi istupi mogu imati negativne posljedice izvan područja njihova dnevnopolitički određenog djelovanja, pa tako i na međuvjerske odnose koji su dublji i trajniji od stranačkih političkih odnosa – stoji u Kavazovićevu pismu kardinalu Bozaniću.

Poglavar Islamske zajednice u BiH ‘napao’ hrvatsku predsjednicu

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Saborski Odbor za ratne veterane jednoglasno podržao prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima

Objavljeno

na

Objavio

Saborski Odbor za ratne veterane jednoglasno je u utorak podržao prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, koji cjelovito objedinjuje njihova prava. “Izradi zakona pristupili smo kako bismo najzaslužnijim za obranu domovine pružili sveobuhvatnu skrb prilagođenu njihovim potrebama”, rekao je ministar branitelja Tomo Medved, dodavši da će se tim zakonom objediniti prava koja su bila disperzirana u niz različitih zakona.

Jakim zakonskim uporištem, propisivanjem temeljnih vrijednosti na kojima je iznikla suverena Hrvatska, te obuhvaćanjem svih hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata u jedinstveni pravni okvir željeli smo odati priznanje njihovoj žrtvi i osigurati zaštitu digniteta Domovinskog rata, istaknuo je Medved.

Predsjednik Odbora Josip Đakić (HDZ) pohvalio je zakonski prijedlog naglasivši da on predstavlja “velik napredak”, te pozvao sve zastupnike da se donese konsenzusom i time prestane politizacija hrvatskih branitelja.

Zdravko Ronko (SDP) pridužio se pohvalama, posebice izdvojivši pravo prednosti pri zapošljavanju hrvatskih branitelja. “82.000 hrvatskih branitelja je nezaposleno, prosjek godina im je preko 50 i uglavnom je riječ o stručnoj spremi koja ne može naći posao”, kazao je.

Upozorio je da bi trebalo razjasniti odredbu koja propisuje otpis nedospjelih i dospjelih potraživanja prema korisnicima kredita za zapošljavanje hrvatskih branitelja. “Kome je otpisano 208 milijuna do sada i kome ćemo još otpisati 110 milijuna. Volio bih znati koje su to tvrtke, poduzeća, pravne osobe kojima ćemo to otpisati”, rekao je Ronko.

Od 3066 dodjeljenih kredita za zapošljavanje hrvatskih branitelja u vrijednosti 320 milijuna kuna, otplaćeno je 67, a dosad je otpisano 1829 kredita, dodao je. Medved je obećao da će zastupnici prije rasprave u sabornici dobiti detaljan prikaz svih korisnika tih kredita, čime će se otkloniti bilo kakve sumnje u pogodovanje.

Nezavisni zastupnik Željko Lacković upozorio je na odredbu kojom se širi krug ovlaštenika na obiteljsku mirovinu, naglasivši da bi se ta mjera trebala strogo restriktivno koristiti i vezati uz imovinski cenzus. Odbor za ratne veterane na sjednici je također prihvatio  izvješće o radu Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata za 2016. godinu, pri čemu je Mostov Miro Bulj apelirao na ravnatelja Centra Antu Nazora da pripremi dokumentaciju koja bi se poslala Vladi kako bi se uklonili “spomenici koji nose četnička obilježja”.

facebook komentari

Nastavi čitati